Wetenschappers van het King’s College in Londen doen de komende 3 jaar onderzoek of in het bloed aangetoond kan worden of iemand fibromyalgie heeft. Zij doen dat door medische gegevens van 400 tweelingen te onderzoeken. De ene helft van de tweeling heeft chronische wijdverspreide pijn, de andere niet. Tot nu toe is fibromyalgie niet met een bloedonderzoek aan te tonen.

De wetenschappers onder leiding van dr. Frances Williams gaan vooral op zoek naar verschillen in de genetische informatie van de tweelingen.

 

Onderzoek naar het aan- en uitzetten van genen

Genen kunnen aan- en uitgezet worden en daardoor bepaalde ziekten veroorzaken. Als er verschillen te vinden zijn die te maken hebben met het ontstaan van chronische pijn, kan dat betekenen dat de onderzoekers op het spoor komen van oorzaken voor fibromyalgie.

‘Met ons onderzoek willen erachter komen hoe fibromyalgie en andere pijnsyndromen ontstaan’, vertelt dr. Williams. ‘Misschien komen we erachter dat pijn ontstaat door een mechanisme dat we niet hadden verwacht. We hopen een zogeheten bio marker te ontdekken, een stof die aangeeft dat een patiënt fibromyalgie heeft. Die biomarker zou dan in het bloed te testen moeten zijn.’

Ontstaan, ontwikkelen en voorspellen

‘Ons onderzoek kan ook helpen om te begrijpen hoe fibromyalgie ontstaat en hoe het zich ontwikkelt. Misschien kunnen fibromyalgiepatiënten straks niet alleen gediagnosticeerd worden, maar kunnen we patiënten ook indelen op basis van de ernst van de fibromyalgie.Daar zouden dan toekomstige behandelingen op kunnen worden afgestemd. Misschien kunnen we straks zelfs voorspellen hoe de ziekte zal verlopen.’

Het onderzoek naar een test voor fibromyalgie wordt gefinancierd door de Britse zusterorganisatie van het Reumafonds, Arthritis Research UK.