} Deelnemen aan onderzoek | ReumaNederland
Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel tot de genezing van reuma. Dankzij Nederlands reumaonderzoek is de behandeling van een aantal reumatische aandoeningen al spectaculair verbeterd. Ook jij kunt bijdragen aan een verdere vooruitgang door deel te nemen aan onderzoek.

Hieronder vind je een overzicht van onderzoeken waarvoor momenteel deelnemers gezocht worden. Ben je geïnteresseerd en denk je een geschikte kandidaat te zijn? Meld je dan aan bij het onderzoek dat bij jouw situatie past.

  • Verwachtingen en behoeften bij afbouw medicatie reumatoïde artritis (18 jr en ouder)

    Over het onderzoek 

    De Universiteit Leiden doet onderzoek naar Verwachtingen en behoeften van mensen met reumatoïde artritis bij het afbouwen van medicatie’. Dit gebeurt door middel van interviews. De interviews moeten onder meer gaan bijdragen aan de ontwikkeling van een training om mensen met reuma te ondersteunen tijdens medicatieafbouw. 

    Deelnemers gebruiken medicatie tegen hun reumatoïde artritis, maar hoeven geen ervaring te hebben met medicatieafbouw. Het interview duurt ongeveer 60 minuten en kan zowel op locatie (in Leiden) als via Microsoft Teams plaatvinden. 

    Waarom doen we dit? 

    Onderzoek laat zien dat verwachtingen over een behandeling invloed hebben op het succes ervan. Daarom willen we graag weten wat jouw ervaringen en verwachtingen zijn als het gaat om je medische behandeling en het (mogelijk) verminderen van je medicatie. Ook besteden we aandacht aan de behoeften die je zou hebben tijdens medicatieafbouw en hoe hieraan voldaan zou kunnen worden. De bevindingen van de interviews kunnen de klinische praktijk rondom medicatieafbouw verbeteren en bijdragen aan de ontwikkeling van een training om mensen met reuma te ondersteunen.

    Wie kan deelnemen?

    Wil je graag meewerken aan dit onderzoek? Dan moet je aan de volgende criteria voldoen:

    • Je bent 18 jaar of ouder.
    • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel schriftelijk als mondeling.
    • Je hebt de klinische diagnose ‘reumatoïde artritis’, gesteld door een reumatoloog, en bent hiervoor op dit moment onder behandeling.
    • Je gebruikt/krijgt op dit moment medicatie voor reumatoïde artritis (zoals methotrexaat en/of een biological) in de vorm van een injectie(pen), een tablet of via een infuus.
    • Je bent in staat om naar een interviewlocatie te komen of je kunt videobellen vanuit huis via Microsoft Teams.

    Deelname aan dit onderzoek is volledig vrijwillig. Dit betekent dat je je deelname op elk gewenst moment en zonder enige uitleg kunt beëindigen. Dit zal geen nadelige gevolgen voor je hebben. 

    Interesse? 

    Meer informatie of aanmelden kan via deze link

    Je kunt ook contact opnemen met: 
    Pien van der Velde, onderzoeker bij Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, Universiteit Leiden. 
    Mail: p.van.der.velde@fsw.leidenuniv.nl 
    Tel:  +31 6 10499747

  • Mensen tussen 18-70 jaar die een operatie aan de meniscus (knie) hebben ondergaan

    EARTH studie: buitenmeniscus (open voor aanmelding)

    Onderzoek naar de veiligheid en prestatie van de laterale Artimis™ meniscus prothese.

    Het Radboudumc doet vanaf oktober 2024 onderzoek naar de effectiviteit van de nieuwe meniscusprothese ontwikkeld door ATRO Medical. Bij veel patiënten met aanhoudende kniepijn is in het verleden een deel van de meniscus aan de buitenzijde van de knie verwijderd. Een permanente vervanging van deze laterale meniscus door een kunststof exemplaar kan mogelijk pijnverlichting geven.

    In de EARTH studie wordt de veiligheid en prestatie van de nieuwe Artimis™ laterale meniscusprothese onderzocht. Er kunnen in totaal 16 patiënten deelnemen. Voor deze klinische studie is goedkeuring verleend door de Medisch Ethische Toetsingscommissie en de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Op de Artimis® pagina vindt u meer informatie over dit innovatieve product van ATRO Medical.

    Belangrijke criteria voor deelname aan de EARTH-studie naar de veiligheid en prestatie van de meniscusprothese zijn:

    • U ervaart kniepijn
    • U heeft in het verleden een operatie ondergaan waarbij (een gedeelte van) de buitenmeniscus is verwijderd
    • U heeft geen vergevorderde kraakbeen slijtage aan de knie
    • Uw leeftijd ligt tussen de 18 en 70 jaar

    Er zijn vanzelfsprekend nog meer criteria. Deze worden met mogelijk geschikte kandidaten doorgenomen door deskundigen uit de deelnemende ziekenhuizen.

    Heeft u interesse en voldoet u aan de bovenstaande criteria? Neem dan contact op met het Radboudumc via het contactformulier op de website van ATRO Medical: https://www.atromedical.com/nl/onderzoek/

    Uw gegevens worden volgens voorschriften van de privacywetgeving bewaard.

    LET OP: de Artimis™ meniscus prothese is nog niet goedgekeurd voor commerciële doeleinden en mag alleen binnen klinisch onderzoek gebruikt worden. Het contacteren van het ziekenhuis geeft geen garantie tot deelname aan de studie. Andere factoren kunnen u uitsluiten van deelname. De betrokken orthopedisch chirurg neemt de uiteindelijke beslissing. Het consult vindt plaats op basis van een verwijzing door uw huisarts, de kosten hiervan vallen onder uw eigen zorgverzekering.

     

    Deze studie staat geregistreerd onder nummer NL84929.091.23. De EARTH-studie is ook geregistreerd in een klinische studiedatabase op www.onderzoekmetmensen.nl.

  • Mensen met artritis psoriatica en/of psoriasis gezocht

    Wat houdt het onderzoek in?

    Onderzoekers van het Amsterdam UMC willen meer inzicht krijgen in waarom een deel van de mensen met psoriasis in de loop van de tijd gewrichtsreuma ontwikkelt. Om dit te onderzoeken, bestuderen zij de cellen van het afweersysteem die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. 

    De lymfeklieren zijn een belangrijk onderdeel van het afweersysteem en spelen vermoedelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte. Daarom wordt in de studie lymfeklierweefsel onderzocht. Studiedeelnemers komen één of twee keer langs in het ziekenhuis voor een bloedafname en lymfeklierbiopt. Als deelnemers ook bereid zijn om een huid- of gewrichtsbiopt te ondergaan, dan zullen deze ook worden afgenomen. De onderzoekers kunnen u meer informatie geven over deze onderzoeken.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

    Personen met een diagnose van psoriasis en/of artritis psoriatica kunnen aan deze studie deelnemen.

    Meer weten?

    Heeft u vragen over dit onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen, dan kunt u contact opnemen via e-mail met s.groothuizen@amsterdamumc.nl.


     

     

  • Mensen met psoriasis en gewrichtsklachten gezocht

    Wat houdt het onderzoek in?

    Om gewrichtsontsteking zo goed mogelijk te kunnen behandelen en daarmee schade te voorkomen, is het belangrijk om gewrichtsreuma bij psoriasis (artritis psoriatica) zo vroeg mogelijk te herkennen. Wanneer de diagnose vroeg gesteld wordt kan ook vroegtijdig een behandeling gestart worden. Onderzoekers van het Amsterdam UMC onderzoeken daarom of bij patiënten met psoriasis en nog geen artritis psoriatica, maar wel een verhoogd risico op het ontwikkelen van artritis psoriatica, al tekenen van ontstekingsreuma zichtbaar zijn op een PET/CT scan. Deelnemers komen langs voor röntgenfoto’s en een PET/CT scan en worden daarna na één en twee jaar teruggezien, om te kijken of zij artritis psoriatica hebben ontwikkeld.

     

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

    Personen met een diagnose van psoriasis maar nog geen ontstekingsreuma (artritis psoriatica) kunnen aan deze studie deelnemen als zij pijn aan de gewrichten of pezen hebben. Daarnaast moet ten minste een van onderstaande risicofactoren voor het ontwikkelen van artritis psoriatica aanwezig zijn:

    • Psoriasis van de nagels
    • Een eerstegraads familielid (broer, zus, vader, moeder) met artritis psoriatica
    • Psoriasis van de huid

     

    Meer weten?

    Heeft u vragen over dit onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen, dan kunt u contact opnemen via e-mail met s.groothuizen@amsterdamumc.nl.

  • Mensen van 50 jaar of ouder met de diagnose spierreuma (PMR)

    Op dit moment is prednison de voornaamste behandeling voor spierreuma (polymyalgia rheumatica, PMR). Omdat mensen met PMR vaak lang prednison gebruiken en dit bijwerkingen kan hebben wordt er gezocht naar andere medicijnen om PMR te behandelen. De Sint Maartenskliniek in Nijmegen is gestart met twee nieuwe onderzoeken naar de behandeling van PMR met rituximab.

    Wat houdt het onderzoek in?
    De onderzoekers zoeken mensen die al langer PMR hebben maar een opvlamming (toename van klachten) hebben tijdens het afbouwen van prednison. In het onderzoek worden deelnemers in twee groepen verdeeld waarbij de ene groep een infuus met rituximab krijgt en de andere groep een infuus met een nepmiddel (placebo). In welke groep iemand komt wordt bepaald door loting en tijdens de studie weten deelnemers en artsen niet welk middel iemand heeft gekregen. Beiden groepen worden daarnaast behandeld met prednison, deze zal met een versneld schema worden afgebouwd t.o.v wat normaal gebruikelijk is. Deelname aan het onderzoek duurt ongeveer 1 jaar waarin u in ieder geval 4 keer naar het ziekenhuis komt. Deze bezoeken vallen zoveel mogelijk samen met de normale zorgbezoeken. De bezoeken duren ongeveer 30 minuten per keer.

    Wie kunnen er deelnemen?
    Mensen van 50 jaar of ouder die:

    • een diagnose PMR hebben;
    • een toename van PMR klachten tijdens het afbouwen van prednison;
    • bereid zijn naar een van de deelnemende centra te komen.

    Meer weten?

    Wilt u meer weten over dit onderzoek of deelnemen? Kijk op de website van Sint Maartensklikiek of stuur dan een e-mail naar PMR@maartenskliniek.nl . Of bel naar 024-365 9409

  • Mensen met reumatoïde artritis (RA) die gaan starten of switchen met TNF-alfaremmers

    Onderzoekers in het Amsterdam UMC (locatie VUmc) zijn op zoek naar deelnemers met reumatoïde artritis (RA) die gaan beginnen met de behandeling van TNF-alfaremmers of gaan switchen van TNF-alfaremmer. TNF-alfaremmers zijn een specifieke groep medicijnen tegen RA, de zogenoemde biologische medicijnen.

    Wat houdt het onderzoek in?
    De onderzoekers willen onderzoeken of je vroeg kan voorspellen of een behandeling met TNF-alfaremmers aanslaat. Bij mensen met RA kijken artsen meestal na 12 weken of ontstekingen afnemen door de behandeling. De onderzoekers willen weten of je al na 4 weken kunt voorspellen of een behandeling met TNF-alfaremmers zal aanslaan. Dit gebeurt met een PET-scan en met wat afgenomen weefsel uit de knie of de enkel.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?
    Iedereen boven de 18 jaar die:

    • reumatoïde artritis (RA) heeft
    • ontstekingen door RA heeft in 2 of meer gewrichten, waarvan 1 knie/enkel
    • gaat starten of gaat switchen met TNF-alfaremmers

    Als je ook pijnstillers of andere reumaremmers gebruikt, moet de dosis hiervan de laatste 3 maanden stabiel gebleven zijn.

    Als je aan dit onderzoek meedoet, krijg je 2 keer een PET-scan en 2 keer een artroscopie (kijkoperatie). Tijdens de kijkoperatie in de knie of enkel wordt wat weefsel weggenomen. Ook kom je nog 2 keer kort langs voor het invullen van korte vragenlijsten, voor bloedafname en lichamelijk onderzoek.

    Meer weten?
    Wil je meer weten over dit onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar w.r.p.vanderheijden@amsterdamumc.nl o.v.v. ‘RA anti-TNF therapie PET Studie’ of bel met 06-2733 9936.

  • Verbeteren van de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening

    Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zoekt deelnemers voor het TIMELAPSE onderzoek.

    Wat houdt het onderzoek in?
    Tijdens deze wetenschappelijke studie wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening of chronische lichamelijke klachten.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?
    Ben je tussen de 18 en 85 jaar en is er sprake van: een medische aandoening of aanhoudende lichamelijke klachten (bijvoorbeeld chronische pijn) én langdurige slapeloosheid (minimaal al 3 maanden moeite met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker zijn).

    Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het onderzoek. Ook is het belangrijk dat je:

    • niet in nachtdiensten werkt
    • het afgelopen jaar niet het geneesmiddel amitriptyline heeft gebruikt
    • geen psychofarmaca (antidepressiva of anti-epileptica) gebruikt
    • niet zwanger bent of van plan bent om in de komende 6 maanden zwanger te raken.

    Patiënten met specifieke hartproblemen, epilepsie of een terminale ziekte kunnen helaas niet deelnemen aan het onderzoek.

    Meer weten?
    Wil je meer informatie en/of bent u geïnteresseerd in deelname aan het TIMELAPS onderzoek? Neem dan gerust contact op met Nynke Rauwerda op (0318) 43 38 50 of stuur een mail naar rauwerdan@zgv.nl.

  • Mensen tussen 18 en 75 jaar met artritis psoriatica

    Veel patiënten met artritis psoriatica moeten meerdere geneesmiddelen proberen, voordat er een behandeling is gevonden die goed aanslaat en geen bijwerkingen geeft. Met dit onderzoek, Tofa Predict, willen onderzoekers van UMC Utrecht in de toekomst kunnen voorspellen welk geneesmiddel het beste zal werken bij welke patiënt.

    Wat houdt het onderzoek in?
    Als je deelneemt aan het onderzoek, bepaalt loting welke behandeling je krijgt voor artritis psoriatica. Deelname aan dit onderzoek duurt in totaal 16 weken, waarbij je drie keer de polikliniek bezoekt. Dit is even vaak als bij een reguliere behandeling met medicijnen, alleen duren de bezoeken wat langer. Tijdens de bezoeken vul je vragenlijsten in, er wordt bloed afgenomen en lichamelijk onderzoek gedaan. Aan het begin van de studie worden één keer röntgenfoto’s (van de handen en voeten), MRI-scans (van beide enkels) en een PET-scan gemaakt.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?
    Mensen met artritis psoriatica:

    • tussen de 18 en 75 jaar
    • bij wie er twee of meer gewrichten pijnlijk en gezwollen zijn
    • die óf nog nooit reumaremmende medicijnen (DMARDs) hebben gebruikt óf die onvoldoende effect hebben van behandeling met methotrexaat, leflunomide of sulfasalazine en eventueel één andere DMARD.

    Meer weten?
    Heb je vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen, dan kunt u contact opnemen via:

  • Mensen met gewrichtspijn (vastgesteld door een arts) en een positieve reumatest (anti-CCP-test)

    Voor een onderzoek naar het vroeg opsporen van reumatoïde artritis (RA) met een scan zijn onderzoekers in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, op zoek naar mensen met gewrichtspijn en een positieve reumatest (anti-CCP).

    Wat houdt het onderzoek in?
    Onderzoekers in het VUmc willen met een scan, de PET-scan, beter kunnen voorspellen wie er RA zal krijgen. De scan kijkt naar gewrichtsontstekingen die voorkomen bij mensen met RA.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?
    Iedereen boven de 18 jaar die:

    • gewrichtspijn heeft (vastgesteld door een arts)
    • een positieve reumatest (anti-CCP-test/ACPA-test) heeft

    Als je aan dit onderzoek meedoet, krijg je 1 keer een PET-scan. Ook kom je nog 4 keer langs om korte vragenlijsten in te vullen, voor bloedafname en lichamelijk onderzoek. Zo kunnen de onderzoekers goed in de gaten kunnen houden of je gewrichtsontstekingen krijgt.

    Meer weten?
    Wil je meer weten over dit onderzoek? Stuur dan geheel vrijblijvend een mail naar l.r.artz@amsterdamumc.nl o.v.v. ‘Vroegdiagnostiek’ of bel met 06-2733 9936.

  • Mensen van 50 jaar of ouder met kort geleden vastgestelde polymyalgia rheumatica (PMR)

    Voor een onderzoek naar de werkzaamheid van het geneesmiddel leflunomide bij polymyalgia rheumatica (PMR) worden deelnemers gezocht.

    Wat houdt het onderzoek in?
    Bij PMR wordt vaak prednisolon gegeven maar dit middel geeft veel bijwerkingen, vooral op de lange termijn. In eerdere (voorlopige) onderzoeken had leflunomide een gunstig effect bij mensen met PMR. Nu willen onderzoekers bij het UMCG in Groningen en de Ziekenhuisgroep Twente dit ook echt gaan bewijzen.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?
    Er worden mensen gezocht van 50 jaar of ouder die:

    • minder dan 4 weken polymyalgia rheumatica hebben
    • de diagnose van hun arts te horen hebben gekregen
    • geen predisolon gebruiken, of de prednisolon niet langer dan 1 week gebruiken
    • die bereid zijn om de Ziekenhuisgroep Twente dan wel het UMCG vaak te bezoeken voor het onderzoek.

    Meer weten?
    Voldoe je aan deze voorwaarden en wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar een van de deelnemende ziekenhuizen.
    Mailadres Ziekenhuisgroep Twente: reumatologie@zgt.nl
    Mailadres UMCG: irep@int.umcg.nl

  • Mensen met gewrichtspijnen bij wie een arts reuma-antistoffen heeft vastgesteld

    Voor een onderzoek naar de allervroegste fase van reumatoïde artritis (RA) worden deelnemers gezocht. Dit is de fase waarin nog geen sprake is van gewrichtsontstekingen maar alleen gewrichtspijn.

    Wat houdt het onderzoek in?
    Onderzoekers van het Amsterdam UMC willen begrijpen welke mensen RA ontwikkelen en welke niet. Als je meedoet aan dit onderzoek, word je 3 jaar nauwgezet gevolgd om te zien of je reumatoïde artritis gaat ontwikkelen. Iedere 6 maanden wordt bloed afgenomen. Als RA ontstaat, wordt extra bloed worden afgenomen en zal een biopt genomen worden uit een ontstoken gewricht. De RA wordt ook behandeld.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

    Personen met gewrichtspijnen waarbij een arts reuma-antistoffen heeft vastgesteld (de zogenaamde reumafactor of anti-CCP/ACPA)

    Meer weten?
    Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar s.groothuizen@amsterdamumc.nl

  • Eerstegraads familieleden van mensen met reumatoïde artritis

    Voor een onderzoek naar de allervroegste fase van reumatoïde artritis (RA) worden deelnemers gezocht. Dit is de fase waarin nog geen sprake is van gewrichtsontstekingen maar alleen gewrichtspijn.

    Wat houdt het onderzoek in?
    Onderzoekers van het Amsterdam UMC willen begrijpen welke eerstegraads familieleden van mensen met RA zelf ook RA ontwikkelen en welke niet. Als je meedoet aan dit onderzoek, word je 3 jaar nauwgezet gevolgd om te zien of je reumatoïde artritis gaat ontwikkelen. Iedere 6 maanden wordt bloed afgenomen. Als RA ontstaat, wordt extra bloed worden afgenomen en zal een biopt genomen worden uit een ontstoken gewricht. De RA wordt ook behandeld.

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

    • Eerstegraads familieleden van patiënten met reumatoïde artritis. Met eerstegraads wordt bedoeld: kinderen (>18 jaar), broers, zussen en ouders. Je wordt getest op de aanwezigheid van reuma-antistoffen in je bloed.

    Meer weten?
    Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar domino@amc.nl

  • Mensen tussen de 18-45 jaar met kraakbeenschade in de knie

    Mensen tussen de 18-45 jaar met kraakbeenschade in de knie
     

    Wat houdt het onderzoek in?
    Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam de nieuwe één-stap kraakbeentransplantatie (IMPACT) is, voor de behandeling van een groot kraakbeendefect in de knie. De behandeling bestaat uit een transplantatie van de eigen kraakbeencellen in combinatie met stromale (=soort stamcellen) cellen van een donor. In dit onderzoek wordt de één-stap kraakbeentransplantatie vergeleken met ondersteunende niet-operatieve behandeling, dat wil zeggen dat dit bestaat uit fysiotherapie en pijnstilling. Als je deelneemt aan het onderzoek bepaalt een loting in welke groep je komt. Groep A ontvangt direct de IMPACT-behandeling. Groep B wordt 9 maanden niet-operatief ondersteunend behandeld. Als u na negen maanden nog steeds klachten hebt kunt u ook behandeld worden met de IMPACT-behandeling

    Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?
    Je komt in aanmerking om mee te doen aan dit onderzoek als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

    • U heeft lokale schade in de knie, maar de rest van de knie is nog gezond.
    • U heeft geen kraakbeenschade op uw onderbeenbot.
    • U heeft geen (gevorderde) artrose.
    • Tenminste vijftig procent van uw meniscus is nog heel.
    • Uw knie is voldoende stabiel.
    • Uw knie heeft geen standsafwijking
    • U heeft geen andere ernstige problemen met uw rug, heupen of benen.
    • U bent niet zwanger.
    • U bent tussen de 18 en 45 jaar oud.
    • U heeft geen auto-immuunziekte.
    • U heeft de afgelopen zes maanden geen knieoperatie aan het kraakbeen gehad.

    Heeft u een kraakbeendefect en daarnaast nog ander letsel in de knie, overleg dan met uw behandelend orthopedisch chirurg wat de mogelijkheden zijn.

    Meer weten?
    Lees alle informatie over het onderzoek hier. Heb je vragen over het onderzoek of ben je geïnteresseerd deel te nemen? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via impact@umcutrecht.nl

  • Mensen (18-65 jr.) met actieve vorm van de ziekte van Behçet, myositis en IgG4-gerelateerde ziekte

    Waarom kunnen we medicijnen die goed werken tegen RA niet ook inzetten bij zeldzame vormen van ontstekingsreuma? Dat kan pas als de werking voor die patiëntengroepen apart is aangetoond. En helaas is dit onderzoek lastig en kostbaar door de geringe aantallen patiënten. Ons nieuwe samenwerkingsverband DRIMID* moet daarin verandering brengen. Deze maand is de eerste studie gestart. Hierin wordt het medicijn filgotinib onderzocht bij de ziekte van Behçet, myositis en IgG4-gerelateerde ziekte. Kom jij in aanmerking? Meld je dan aan!

    Eerste onderzoek: JAK-remmer

    In dit onderzoek wordt gekeken naar de werking van filgotinib. Dit is een zogenaamde JAK-remmer (januskinase remmer), een middel dat de aanmaak remt van cytokines (een soort boodschappermoleculen in het afweersysteem). Het middel is geregistreerd voor behandeling van patiënten met reumatoïde artritis en colitis ulcerosa (een vorm van ontsteking in de darmen). 

    Kan ik meedoen aan deze studie?

    Alleen patiënten tussen 18 en 65 jaar die een actieve vorm hebben van ziekte van Behçet, idiopathische inflammatoire myositis of IgG4-gerelateerde ziekte kunnen meedoen aan de studie. Daarnaast is het belangrijk dat deelnemers eerst reguliere behandelmethoden hebben geprobeerd, zoals prednison en tenminste één andere ontstekingsremmer. Als de ziekte daar niet of onvoldoende op reageerde, of indien de patiënt overgevoelig was voor deze medicijnen, kan de patiënt in aanmerking komen voor deze nieuwe studie. Patiënten kunnen benaderd worden door hun arts om mee te doen, maar ze kunnen ook zelf informeren of zij in aanmerking komen voor deelname. Dit kan door een e-mail te sturen naar reumatologie-research@umcutrecht.nl.

    Over het onderzoek 

    Tijdens de studie zullen patiënten 26 weken de JAK-remmer filgotinib in een dosering van één tablet per dag gebruiken. Op meerdere momenten zal het effect van het medicijn worden gemeten met een lichamelijk onderzoek door de arts, bloedonderzoek en via vragenlijsten. Als het middel aan het eind van de studie goed blijkt te werken voor de patiënt, mag deze het blijven gebruiken. 

    Deelnemende ziekenhuizen

    De studie, die wordt gecoördineerd door reumatoloog prof. dr. Jaap van Laar (UMC Utrecht), gaat van start in zes Nederlandse ziekenhuizen: 

    • UMC Utrecht
    • Amsterdam UMC
    • Erasmus MC (Rotterdam)
    • Radboudumc (Nijmegen)
    • Haga Ziekenhuis (Den Haag)
    • Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen)