Nog even de cijfers en problematiek:

  • Twee op de drie mensen boven de 50 hebben last van krakende gewrichten die dagelijks pijn veroorzaken en hun mobiliteit beperken.
  • Het probleem van artrose groeit. En groeit snel. Want de wereldbevolking wordt steeds ouder, mensen bewegen minder en zitten veel, en zijn te zwaar.
  • Artrose komt ook verrassend vaak voor bij jongere mensen, vooral bij mensen met een slecht dieet en een ongezonde levensstijl of fitte jonge mensen die traumatische gewrichtsletsels hebben gehad.
  • Wereldwijd praten we over maar liefst 500 miljoen die lijden aan artrose. Toch zijn er nog altijd geen medicijnen om de ziekte te behandelen of te voorkomen; de enige beschikbare behandelingen zijn pijnstillers en volledige gewrichtsvervanging.

⇒ Dit alles benadrukt de immense maatschappelijke impact van de ziekte en de absolute, dringende noodzaak voor meer gezamenlijke actie om effectievere behandelingen te ontwikkelen.

Publiek en beleidsmakers bewust maken van de ernst van artrose

NetwOArk wil het publiek en beleidsmakers bewuster maken van de ernst van artrose en de gevolgen ervan voor de samenleving. NetwOArk komt op het juiste moment en is belangrijk omdat de last van artrose in Europa enorm is en verwacht wordt dat tegen 2050 een ‘tsunami’ van gevallen van artrose de gezondheidszorg zal treffen, waardoor de wachtlijsten voor gewrichtsvervangende chirurgie, die nu al onaanvaardbaar lang zijn, nog eens maanden en jaren langer kunnen worden.

Partijen samenbrengen

De COST-financiering stelt onderzoekers in staat om een inclusief netwerk op te bouwen dat alle belangrijke belanghebbenden samenbrengt, waaronder patiënten, patiëntenbelangengroepen, wetenschappers, artsen, farmaceutische bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen, fabrikanten van medische hulpmiddelen en beleidsmakers.

Meer informatie is te vinden op de webpagina: www.netwoark.eu