Onderzoek naar artrose
ReumaNederland is de belangrijkste financier van onderzoek naar artrose. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten steeds verder in kwaliteit achteruit waardoor klachten als pijn, stijfheid ontstaan en bewegen moeilijk wordt. Bekende vormen van artrose zijn knie- en heupartrose, maar ook artrose in de hand of de enkel komt veel voor.

Een van de grote uitdagingen: de ziekte verloopt bij iedereen net weer een beetje anders. Artrose heeft veel verschijningsvormen. En deze vormen vragen eigenlijk om een eigen aanpak.
Onderzoek richt zich daarom op het vergroten van kennis over het ontstaan en verloop van de ziekte én op het beter herkennen van de verschillende vormen van artrose. Zo kunnen we gerichter onderzoek doen naar behandelingen en deze ook bij de juiste groep patiënten uittesten. Daar wordt hard aan gewerkt.
Veel aandacht gaat verder uit naar vroege opsporing van de ziekte, naar pijnreductie, naar gewrichtsbesparende behandelingen en naar het effect van bewegen en andere leefstijlinterventies. Daarnaast investeert ReumaNederland in mooie, innovatieve onderzoeken naar kraakbeenherstel.
Lees hier meer over de onderzoeken en (internationale) projecten die lopen:
Nieuwe behandeling voor knieartrose nu in het ziekenhuis
Pijnverlichting artrose met injectie van antilichamen uit lama's
Uniek mega-onderzoek naar artrose van start
Dit gebeurt er in een gewricht met artrose
NWO en ReumaNederland investeren ruim drie miljoen in artrose
Onderzoek naar peptidenbehandeling tegen artrose
Europese onderzoekers slaan handen ineen voor tsunami van artrose
Nieuw onderzoek: wat doet vitamine K bij artrose?
Nieuwe pijnbehandeling voor honden met artrose
Nieuwe behandeling kapot kraakbeen komt stap dichterbij