Het grootste congres ter wereld over artroseonderzoek begint op donderdag 31 maart in de Amsterdam RAI. Het wordt georganiseerd door de Osteoarthritis Research Society International (OARSI). De wereldtop uit het artroseonderzoek wisselt de komende vier dagen kennis uit over het ontstaan en behandelen van artrose. De jonge Nederlandse onderzoeker Jan-Ton van der Woude (UMC Utrecht) ontvangt een prijs voor een van de beste artroseonderzoeken van dit congres.

Wereldtop uit artroseonderzoek wisselt kennis uit

Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd is artrose de meest voorkomende reumatische aandoening. Bij artrose gaat het kraakbeen in de gewrichten in kwaliteit achteruit. Mensen met artrose hebben daardoor (heel) pijnlijke en stijve gewrichten en krijgen te maken met flinke beperkingen in hun dagelijks leven. Het OARSI-congres dé plek voor de wereldtop in artroseonderzoek. Hier worden kennis over het ontstaan van artrose en onderzoeksresultaten van bestaande en nieuwe behandelingen uitgewisseld.

Nederlandse vondst: kraakbeenherstel door gewricht iets uit elkaar te trekken

Een van die nieuwe behandelingen voor artrose is gewrichtsdistractie, een Nederlandse vinding. Bij gewrichtsdistractie worden de gewrichtsdelen bij mensen met artrose tijdelijk iets uit elkaar getrokken met behulp van een frame. Deze experimentele behandeling is onderzocht bij knieartrose en artrose in het enkelgewricht. Wat blijkt? Kapot kraakbeen kan herstellen. Ook loopt er een onderzoek naar gewrichtsdistractie bij duimartrose dat het Reumafonds financiert.

Prijs voor jonge Nederlandse artroseonderzoeker

De jonge onderzoeker Jan-Ton van der Woude van UMC Utrecht heeft bij 67 patiënten met knieartrose de distractie van het kniegewricht vergeleken met een operatie waarbij de stand van het onderbeen wordt aangepast. Zijn conclusies: bij gewrichtsdistractie is er sprake van een groter herstel van kraakbeen en distractie kan een alternatief zijn voor de knieoperatie. Jan-Ton van der Woude is 1 van 9 internationale onderzoekers jonger dan 40 jaar die een prijs winnen voor hun onderzoek.