Vanaf 1 mei 2018 voert VGZ een voorkeursbeleid voor methotrexaatinjecties. Patiënten krijgen dan nog maar één type spuit mee van hun apotheek: Injexate. Dit betekent dat als je bij VGZ verzekerd bent, je moet overstappen van jouw vertrouwde methotrexaatspuit of -pen naar deze nieuwe spuit.

Het Reumafonds vindt het belangrijk dat VGZ meerdere spuiten en pennen blijft vergoeden. Zodat je kunt kiezen voor de spuit of pen die bij jou past (zorg op maat) en niet hoeft te wisselen wanneer je goed bent ingesteld op je huidige methotrexaatinjectie of –prikpen. In verschillende gesprekken met VGZ hebben we dit duidelijk gemaakt. VGZ blijft helaas bij haar besluit.

Op aandringen van het Reumafonds heeft VGZ wel toegezegd dat ze zorgvuldig omgaan met patiënten die een ’medische noodzaak’ nodig hebben voor hun huidige middel. Daarnaast heeft VGZ laten weten dat ze in de maand mei een soepele overgang mogelijk maken. Dit houdt in dat de apotheek in mei het oude medicijn nog een keer kan meegeven indien dat noodzakelijk is. Je kunt tot 1 juni nog met jouw reumatoloog bespreken wat de overgang naar Injexate voor jou betekent.

Eerder heeft Menzis dezelfde stap genomen.

Stappenplan: wat kun je doen?

Lees het stappenplan voor methotrexaatinjecties en kijk wat je het beste kunt doen. Wanneer de nieuwe spuit bij jou of jouw kind tot problemen leidt, bijvoorbeeld vanwege prikangst, een te dikke naald, het niet tegelijk wisselen met een ander (biologisch) medicijn of andere redenen, vraag dan in overleg met je reumatoloog een ‘medische noodzaak’ (MN) aan. Hierdoor is de kans groter dat je jouw huidige pen of spuit kan blijven gebruiken.

Tip: extra voorraad voor 1 juni

Als je verzekerd bent bij VGZ en methotrexaat via een injectie of prikpen gebruikt, ga dan voor 1 juni 2018 naar de apotheek voor nieuwe extra voorraad. Door nu voldoende voorraad te halen, geef je jezelf de tijd om een afspraak te maken bij je reumatoloog. Je kunt dan met je arts bespreken of je in aanmerking komt voor een medische noodzaak. Op het eerstvolgende recept moet dan ‘medische noodzaak’ komen te staan.

Ervaringen

Informeert jouw apotheker je niet goed of ervaar je problemen bij het overstappen naar Injexate? Het Reumafonds kan jouw ervaringen goed gebruiken om zo goed mogelijk op te komen voor de belangen van patiënten. Meld jouw ervaringen op ons meldpunt reumamedicijnen.

Handige links

Stappenplan 
Meldpunt
Meer informatie over voorkeursbeleid van VGZ
Veel gestelde vragen voorkeursbeleid VGZ