Vandaag heeft Tweede Kamerlid Simon Geleijnse van 50PLUS minister Bruins voor medische zorg gevraagd om aan een oplossing te gaan werken voor een grote frustratie van veel mensen met reuma: medicijnverpakkingen die moeilijk te openen zijn.

ReumaNederland is blij dat het onderwerp op de politieke agenda staat. Uit onderzoek van ReumaNederland en seniorenorganisatie ANBO blijkt namelijk dat veel mensen met reuma hiermee worstelen. Met name pillen uit een blisterverpakking drukken is lastig, maar ook sommige potjes en tubes zijn moeilijk te openen.

Simon Geleijnse: “Je medicijnverpakking niet kunnen openen vanwege je aandoening, dat is onverteerbaar. Dit moet anders kunnen! Ik heb vandaag een motie ingediend in de Tweede Kamer waarin ik minister Bruins oproep om hier samen met ReumaNederland een oplossing voor te vinden.” Aanstaande dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie.

Reacties

 • Bianca Vis says:

  Zet een student, of scholieren in om de medicijnen domweg in potjes te doen bij de apotheek. Ik kan het echt niet! Mijn kinderen doen het voor mij!!!

 • Ingrid Legters says:

  Graag ook die medicijnen die ik niet kan openen vergoeden en graag de eigen bijdrage van 385 euro afschaffen voor chronisch zieken.

 • M.M.A. Gaanderse says:

  het zou een keukenla met attributen om dingen open te maken schelen.
  Maar dit geldt ook voor flesjes met braadboter, kruidenpotjes, braadboter, potten, verpakte groenten. Alles wat verpakt zit is voor mij drama.

  • M. de Vries says:

   Ik heb geen reuma maar hypermobiliteits syndroom en artrose in mijn handen. Blisterverpakking zijn een crime. Mijn vingertoppen slaan dubbele en de pillen komen er niet uit. Met een mesje snijd ik de folie voorzichtig langs de pillen los. De kinderen veilig sluiting kan ik 9 van de 10 keer niet open maken

 • Ans Brouwer says:

  Veel verpakkingen krijg je als reuma of met andere ziektes niet open. Zoals medicijn verpakkingen maar kijk eens naar alle verpakkingen. Zitten zelfs verpakkingen bij die gezonde mensen niet open krijgen. Dus voor zieken is dit traumatisch.

 • Ceciel Honings says:

  Het wordt echt tijd dat daar betere afspraken over komen het gaat inderdaad over strippen en sommige potjes. Het zou niet alleen bij de medicijnen ingevoerd moeten worden maar bij de hele levensmiddelenbranche.

 • Jitske Brouwer says:

  Ik gebruik medicijnen ivm reumatoïde artritis.
  Moeilijk te openen verpakkingen zijn een dagelijkse frustratie maar dat verwacht ik niet bij mijn medicatie maar….. Mijn reumamiddel én mijn maagbeschermer zitten in potjes met reumadop. Heel handig zou je denken maar dan moet er geen bevestigingsring aan vast zitten die je moet losbreken.
  Misschien moeten gebruikers meedenken over de verpakkingen.

 • Brenda Appel says:

  Iedere keer als ik een voorgevulde spuit moet zetten bij mezelf gaat het fout. De dop zit er stijf op. De ene keer trek ik de naald krom de andere keer moet ik kracht zetten en spuit de MTX al uit de spuit voor ik hem in mijn been heb gezet. Mijn fijne motoriek is verdwenen en mijn handen doen pijn. Het maakt me afhankelijk van anderen. De enige pen die wel hanteerbaar was de metoject, is uit het ziektekosten pakket verdwenen helaas.

 • Kitty Smits-Vink says:

  We worden geacht langer zelfstandig te blijven op hoge leeftijd, dat gaat niet lukken wanneer ik mijn medicijnenverpakking kan openen. Zelfs de rolmedicijnen is niet echt makkelijk te openen. Inmiddels wordt de zorg voor chronisch zieken ook onbetaalbaar door het hoge eigen risico.

 • Juliette schriek says:

  Vele medicatie verpakkingen (maar ook winkel verpakkingen) zijn een crime voor mensen met reuma (niet alleen atrose handen maar ook mensen met reuma die krachtvermindering hebben of motoriek problemen). Vooral doppen met duw, klik, draaisluiting krijg ik onmogelijk open maar ook sommige doordrukstrips zijn lastig. Fijn dat er iemand moeite voor gaat doen, dit onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat dit beter gaat worden. Ook leveranciers van overige producten zouden hier een aandacht aan moeten besteden, niet alleen in de farmaceutische industrie. Maar wellicht is dat de volgende stap! Succes !

 • Fiety Glaser says:

  Bij het begin beginnen. Net lesgegeven bij de opleiding Apothekers Assistenten, sommige wisten niet eens dat er problemen zijn met verpakkingen. Lijkt me verstandig om daar met de voorlichting te beginnen, misschien gelijk de apothekers mee nemen?!

 • Esther Prinsze says:

  Het klinkt zo ontzettend logisch dat een medicijn tegen reuma voor mensen met reuma door mensen met reuma kan worden geopend. De fabrikanten zitten te slapen.

 • Goed idee. Gelijk ook milieuvriendelijker. Bijvoorbeeld afbreekbare verpakkingen waar de medicijnen in zitten, en meer natuurlijke vulmiddelen. Minder bijwerkingen.

 • Hilda Wever says:

  Ik reageer op verzoek van mijn schoonmoeder.

  Het is inderdaad een drama. Medicijnen die niet uit de blisterverpakking kunnen. Ook vervelend zijn de medicijnen die men moet breken.
  Ook is het lastig om medicijnen die op een rol zitten te openen voor mensen met reuma en artrose. Plastic is te glad waardoor er nog allerlei hulpmiddelen bij moeten komen voordat de medicijnen in te nemen zijn.

  Prima om hier wat aan te doen.

 • M.van de Wetering says:

  Top dat er aandacht aan wordt besteed. Krijg de medicijnen ook niet uit de verpakking. Mijn man en kinderen doen het met alle plezier maar het zou fijn zijn als ik dat zelf zou kunnen, moet door de reuma al zo vaak hulp vragen helaas……succes!!!!!!

 • Wendy Mulder van Doorn says:

  Fijn dat er aandacht aan wordt gegeven.
  Sinds ik goedkopere medicijnen krijg voor mijn reuma is de verpakking een drama. Mij kost het een uur tot wel twee dagen om mijn tabletten uit de blisterverpakking te halen.
  Gelukkig is mijn man zo lief me te helpen.

  En ook ik vind het schandalig en niet meer op te brengen die eigen bijdrage van 385 Euro. Weg ermee. Ik heb er niet om gevraagd om chronisch ziek te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *