De voltallige Tweede Kamer vraagt de minister van Medische Zorg om een oplossing zodat deelnemers aan twee onderzoeken naar het effect van fysiotherapie bij ernstige reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA) de eerste 20 fysiotherapie behandelingen niet zelf hoeven te betalen. Deze twee onderzoeken gaan mogelijk dit jaar van start. De eerste 20 behandelingen zouden eigenlijk voor eigen rekening zijn van deelnemers aan dit onderzoek. ReumaNederland is blij dat de Tweede Kamer dit belangrijke signaal afgeeft en hoopt dat de minister snel met een oplossing komt.
Fysiotherapie terug in basispakket
Om fysio- en oefentherapeutische behandelingen bij reumatische aandoeningen vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering, vraagt de overheid om aan te tonen dat de behandelingen effect hebben. ReumaNederland heeft samen met o.a. de KNGF en een onderzoeksgroep van het LUMC twee onderzoeksvoorstellen ingediend. Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen ReumaNederland: “Met de onderzoeken willen we bewijzen dat langdurige fysio- en oefentherapie werkt voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA) die ernstige gewrichtsschade of ernstige functiebeperkingen in het dagelijks leven hebben. We hopen hiermee dat fysiotherapie voor deze doelgroepen in de toekomst weer wordt vergoed vanuit het basispakket.”
Vergoeding tijdens onderzoeksfase
De onderzoeken, die mogelijk later dit jaar van start kunnen gaan, maken onderdeel uit van een ‘voorwaardelijk toelatingstraject’. Dit houdt in dat tijdens de onderzoeken de regels uit de basisverzekering gelden. Daardoor moeten deelnemers de eerste 20 behandelingen zelf betalen. ReumaNederland vindt dit een zeer onwenselijke situatie en heeft dit samen met KNGF onder de aandacht gebracht bij Kamerleden.
Motie
In een motie heeft 50PLUS de minister gevraagd om samen met het Zorginstituut, Zorgverzekeraars Nederland en de betrokken onderzoekers tot een oplossing te komen, zodat de financiële drempels worden weggenomen en de onderzoeken op een verantwoorde wijze kunnen worden uitgevoerd. Dinsdag 23 april hebben alle partijen in de Tweede Kamer laten weten dat zij de motie steunen. Het is nu aan minister Bruins van Medische Zorg om te bepalen hoe de financiële drempel wordt weggenomen.
Meer informatie
- Achtergrondinformatie over ‘Onderzoek langdurige oefentherapie bij ernstige RA en axiale SpA’
- Nieuwsbericht (augustus 2018): ‘Minister Bruins (Medische Zorg) wijst onderzoek naar langdurige oefentherapie aan als potentiële kandidaat voor voorwaardelijke toelating tot de zorgverzekering.’