Gebruik jij methotrexaat (mtx) tabletten die verpakt zijn in een potje? Let op: vanwege een nieuwe Europese richtlijn worden deze tabletten voortaan alleen nog maar verpakt in een doordrukstrip (blisterverpakking). Vooral als je beperkingen in je handen hebt, wordt het hierdoor lastiger om dit medicijn uit de verpakking te krijgen.

‘Comfortainer’ niet meer beschikbaar door Europese richtlijn

Voor methotrexaattabletten is ooit een speciale verpakking ontwikkeld die mensen eenvoudig kunnen openen: de ‘comfortainer’. Dit potje heeft een grote deksel met uitsparingen waardoor je beter grip hebt bij het openen. Helaas mag deze gebruiksvriendelijke variant nu niet meer geleverd* worden.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft aangegeven dat tabletten van methotrexaat alleen nog maar in blisters (pilstrip) verpakt mogen worden. De reden voor dit besluit is dat patiënten bij het gebruik van potjes soms fouten maken bij de dosering, bijvoorbeeld door teveel tabletten tegelijk in te nemen. Een te hoge dosering kan leiden tot ernstige bijwerkingen.

Meer aandacht voor gebruiksvriendelijkheid

In 2018 heeft ReumaNederland een brede achterbanraadpleging (genaamd Route23) uitgevoerd naar de knelpunten waar mensen met reuma in het dagelijks leven tegen aanlopen. Daaruit blijkt dat het niet goed kunnen openen van (medicijn)verpakkingen een groot knelpunt is. Daarom maakt ReumaNederland zich hard voor oplossingen voor dit verpakkingsprobleem.

Sija de Jong, manager patiëntenbelangen ReumaNederland: “Wij begrijpen dat het belangrijk is om fouten bij dosering te beperken, maar door deze beslissing kunnen veel mensen met reuma hun medicijn niet eens zelf uit de verpakking krijgen. Via verschillende wegen proberen wij daarom meer aandacht te krijgen voor de noodzaak om voor mensen met reuma, en anderen met een beperkte handfunctie, betere verpakkingen beschikbaar te hebben en vooral ook te houden.”

Tips en hulpmiddelen

Lukt het je niet om je medicijnen goed uit de verpakking te krijgen? Op onze website vind je meer informatie over hulpmiddelen en tips bij het openen van medicijnverpakkingen.

Meer informatie: 

* De laatste ‘comfortainers’ zijn in mei 2020 geleverd aan groothandels.