Een onderzoeksgroep van het LUMC werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van mensen met handartrose. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland 400.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland een doorbraak stimuleren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Naar schatting 1 op de 4 daarvan heeft handartrose. Behandelingen voor handartrose zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en ergotherapie en in het uiterste geval een operatie. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren

Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door pijn en door kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Recent onderzoek van ReumaNederland onder mensen met artrose bevestigt dat ondanks de huidige behandelingen 97% van de mensen met artrose hinder ervaart in hun dagelijks leven. Zeker in het geval van artrose in de handen zorgt dit naast pijn en vermoeidheid ook voor grote beperkingen bij dagelijkse handelingen. Denk daarbij aan het open maken van verpakkingen, persoonlijke hygiëne, bedienen van apparaten of huishoudelijk werk. Dat heeft grote invloed op de zelfstandigheid van mensen met handartrose.

Prof. dr. Margreet Kloppenburg, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence in het LUMC: “In ons onderzoek richten we ons specifiek op handartrose waar momenteel weinig behandelingen voor beschikbaar zijn. De ondersteuning van ReumaNederland helpt ons dit onderzoek voort te zetten en uit te breiden en daarmee in de komende jaren een verschil te maken voor patiënten met handartrose door nieuwe behandelmogelijkheden te vinden.”

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “Wij willen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrose behandelingen komen die hun klachten en beperkingen écht aanpakken. Het onderzoek van prof. dr. Margreet Kloppenburg moet een oplossing bieden voor de klachten en beperkingen van mensen met handartrose, want iedereen kan zich voorstellen hoe moeilijk het is als je je handen niet goed kunt gebruiken. We hopen dat door onze investering in dit Research Centres of Excellence in de komende vijf jaar belangrijke stappen worden gezet om het leven van mensen met handartrose te kunnen verbeteren.”

v.l.n.r. prof. dr. Margreet Kloppenburg, prof. dr. Tom Huizinga, Lodewijk Ridderbos (algemeen directeur ReumaNederland) en Kim Smit (lid Raad van Bestuur LUMC).

Over artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot in de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten dunner en brokkelig. Soms verdwijnt het helemaal. Beschadigingen van het onderliggende bot komen ook voor bij artrose en het bot kan gaan vervormen, waardoor benige uitsteeksels ontstaan. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de ontstane botuitsteeksels zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. Ook kunnen bij artrose ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie. In Nederland hebben bijna 1,4 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is daarmee de meest voorkomende vorm van reuma.

Lees hier meer over de doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor artrose aan werken.

Reacties

  • Echt wel, maar ik weet de reactie van het lichaam niet. Ik heb de indruk dat men niet weet wat voor reactie een lichaam maakt.

  • linda bostijn says:

   ik heb nooit overgewicht gehad en heb al 30 jaar artrose en vooral mijn handen..ik begrijp niet waar ze dat uit halen.. ben nu 62 jaar..

 • Hoop zo dat ze sneller zijn dan 5 jaar , loop wel niet op mijn pijnlijke handen maar me rug heb ik daar wel voor nodig en ik loop net als andere mensen door de vergroeiing heel veel voorover . Grtjes Joke

   • Bep Seuren says:

    Hallo,
    Wil even reageren op jou berichtje. Ook ik heb op veel plaatsen artrose.dus ook in mijn handen. Heb duimbrese gekregen voor bijde duimen. Voor op de fiets heb ik weer andere brese.Voor te wringen heb ik een emmertje met wring al jaren. Is heel handig.
    Groetjes Bep

 • Hoop dat het onderzoek naar hand-artrose echt iets oplevert, zodat verdere operaties aan de vingers niet meer nodig zijn. Vastgezette gewrichten geven ook veel beperking.

  • Mevr. F. van der Post-Brouwer says:

   Heb veel last van handartrose, last van dikke vingers met enkele krom en in de knokkels uitstekels (bot), ook in de polsen flinke knobbels pijnlijk ook bij het slapen. Wil me aanmelden voor het onderzoek als dat kan.

 • M.jansen-van den Boom says:

  Ik heb hand artrose
  Ik zou graag dat ik mijn handen normaal zou kunnen gebruiken. Zo ook mijn rug. Ik kom bijna niet recht.

  • Ook ik heb veel last van mijn rug, af en toe kan ik niet meer overeind komen dan heb ik veel pijn in mijn rug .Ook heb ik veel knobbels aan mijn vingers en voeten.

  • BepSeuren says:

   Hallo,
   Wil even reageren op jou bericht.
   Ook ikheb handartrose en een hele slechterug. Ik heb jaren een corset gehad, jaren geleden ben ik bij yoga gegaan. Met iedere dag vele oefeningen en ademhaling ben ik ook al weerjaren van mijn corset af. Maar vooral mijn oefeningen blijvendoen iedere dag 2x per dag.veel lopen en fietsen en goednaarje lichaam luisteren. Op tijd ook je rust nemen

 • Artrose zit in beide knieën en heupen. Operatie is te hoog risico en door mijn diabetische helen de wonden heel slecht. Heb 2 jaar nodig om kleine drukwond jes te genezen laat staan een operatie wond. Mijn jicht heb ik gelukkig goed onder controle

 • Niesje Elza Baijs says:

  Goedemiddag,

  Is het mogelijk om aan uw onderzoek mee te kunnen doen, daar ik ook problemen ondervindt met mijn handen?

  Met vriendelijke groet,
  mevr. N.E. Baijs.

 • Wil Koning- Heek says:

  Goedemiddag, mevrouw, mijnheer,
  Al 52 jaar heb ik last van handartrose, het begon op mijn 15e jaar en inmiddels ben ik nu 67 jaar.
  Een leven vol beperkingen , ineens een gewricht in mijn hand wat dik en rood wordt, of een vinger die zo dik is dat het op een flinke kneuzing lijkt, heel vaak begint het vanuit mijn polsen.
  Bij verschillende artsen geweest, maar men kon nooit vertellen wat het precies was. Één arts dacht dat het misschien een hormonale kwestie was maar kon dat niet met zekerheid zeggen.
  Het is onvoorspelbaar, een paar maanden geen last en dan ineens begint het op 4 plaatsen tegelijk.
  Graag zou ik willen weten of het mogelijk is of u mij hiermee zou kunnen helpen. Eventueel zou ik aan het onderzoek mijn medewerking willen verlenen.

  Met vriendelijke groet,

  Wil Koning- Heek

 • Corrie Uytdewilligen says:

  ben 87 en zal er niet veel meer aan hebben
  maar voor alle mensen die er dagelijks mee te makenhebben
  dat die oplossing er komt

 • Ook ik hen hand artrose en dat niet alleen, ik heb het door heel mijn lichaam, daardoor al nieuwe knie en nieuwe heup en de rug vast gezet en nog veel meer, zou mooi zijn als er uit het onderzoek iets gevonden zou worden wat ons helpt.
  Ik stel me ook beschikbaar voor onderzoeken er naar, vrouw 71 jaar.

 • Annemiek Koppe says:

  Wat zou het fantastisch zijn dat er een middel tegen artrose komt.
  Mijn vingers staan krom en doen veel pijn. Ik laat veel dingen uit mijn handen vallen zoals wasknijpers en bestek. En veel voorwerpen kan ik niet meer oppakken of bedienen!
  Ik wil ook graag meewerken met het onderzoek!

 • ik heb artrose in beide handen,mn voeten,beide heupen en knie.
  ben in 2015 aan beide polsen geholpen aan CTS.in 2016 links aan het PRC(dit is procimale rij carpectomie)in 2018 nogmaals links aan een uitgebreidere CTS.ik moet eigenlijk rechts ook nog worden geholpen aan PRC.en uitgebreidere CTS.en aan beide handen nog aan de duimmuizen.maar ik heb besloten in 2018 dat ik(voorlopig)niets meer laat doen aan mn handen,ik weet nu hoe en wat ik kan doen ermee.ik ben bijna 63 jaar.heb altijd zwaar werk gedaan.en sinds 2 jaar afgekeurd.

  • Joyce Boevé says:

   Ik heb sinds 20 jaar artrose in mijn handen met vergroeiingen en ontstekingen. Ben nu 61 jaar. De reguliere geneeskunde heeft weinig te bieden maar nu sinds 2 jaar bijna volledig pijnvrij met Cbd olie 10%. Mijn leven is sindsdien heel erg verbeterd.
   Mijn zusje heeft veel baat bij groenlipmossel.

 • Marina Vona says:

  Ik hoop ook dat verdere operaties mij bespaard blijven aan mijn handen. Ik heb al een swanson prothese in mijn ringvinger en hoop dat het bij mijn pink, die zeer pijnlijk is, niet meer hoeft! Diverse operaties gehad betreft ganglions in mijn vingers en pols ten gevolge van artose. Graag bied ik mijzelf aan om mee te werken aan het onderzoek 🙂

  • Willy Adely says:

   Goed nieuws, ik wil graag deelnemen aan het onderzoek, ik ben een vrouw van 64 heb al veel jaren last van mijn beide handen, maar echts het ergst.

 • Marguerite Bouman says:

  Ik heb ook veel last van handartrose. Dat is 10 jaar geleden begonnen. De laatste maanden verslechtert het. Ik ben net 70 jaar geworden.
  Ik zou heel graag met het onderzoek mee willen doen.

 • Ria van de Pol says:

  Sinds mijn 45 ste heb ik last van artrose handen en knieën die gepaard gaan met heel veel pijn (ontstekingen) ben nu 58. Tussen 2010 en 2012 heb ik vanwege een gescheurde buikwand en veel complicaties heel veel opiaten geslikt. In die periode had ik geen last van mijn artrose ondanks het vele liggen(4 maanden ziekenhuis) en daarna nog 80 % niet kunnen bewegen. Echter na de afbouw van de opiaten kwam de artrose helemaal terug. In augustus 2018 ben ik op aanraden van iemand Bioresenantie gaan doen (het resetten van je Body) Tussen November en eind Januari was ik geheel pijn vrij ik kon meer het werkte echt.
  Echter financieel is het voor mij niet op te brengen omdat het gedeeltelijk vergoed wordt en vanwege een uitkering het niet kan betalen. Momenteel gaat het heel slecht de afgelopen week bijna niet kunnen lopen vanwege artrose in mijn voeten momenteel zijn deze nu weer over echter inmiddels weer in mijn handen en armen ik wordt hier vreselijk depressief en moe van wat mij voorheen ook hielp was veel collecteren omdat je dan in beweging bent maar momenteel kan ik dat nauwelijks opbrengen. Wil graag verder gaan met de bioresenantie maar weet nog even niet hoe vanwege hartproblemen mag ik ook niet alles slikken, succes iedereen en hoop dat men gauw een oplossing vind al vind ik dat deze al gevonden is in bioresenantie. Jammer dat men dit op zij schuift en veel geld voor onderzoek vrij maakt terwijl dan niet meer zou hoeven.

 • Ik vrouw van nu 63 jr kreeg in 2005 van de rheumatoloog de folder over artrose en het bericht: leer er maar mee leven en daar moest ik het maar mee doen. Toen handen en nek. Ben nooit meer verder vervolgd, Ben op eigen verzoek naar de pijnpoli gegaan, en later weer op eigen verzoek bij handenteam maar hand was al te slecht om nog te opereren. Voel mij nog steeds in de steek gelaten door de reumatoloog. Ondertussen vele gewrichten die pijnklachten geven. Huisarts zegt dat bezoek aan rheumatoloog niets toe zal voegen Dus maar door met pijnstillers.
  Ik hoop dat er een betere behandeling, begeleiding en dus een beter leven gaat komen voor alle artrose patiënten

  • Christa Hundchen says:

   Ja, dat hoop ik ook, want het is bij mij heel snel gegaan, pijn in handen en voeten met steeds weer opkomende knobbels, arts vertelde mij urinezuur, neem nu basische druppel in water, die ik doorkreeg van arts op mijn iPad. Maar merk nog niet veel. Sterkte voor allen.

 • Riet kagie says:

  Riet kagie

  Ik ben aan beide knieën geopereerd en aan beide duimen aan de basis maar alles doet pijn door de artrose wat zou het fijn zijn als er iets voor gevonden is .

 • Laura de Jong Bronkhorst says:

  Mijn naam is Laura de Jong Bronkhorst, ben 82 jaar en sinds vier jaar alleen. Ik woon zelfstandig en zou dit heel graag zo houden. Ik ben sterk en gezond.
  Tot nu toe red ik het door actief bezig te zijn maar de artrose in handen en schouders maken mij soms verdrietig. Ik hoop op een doorbraak in de behandeling van deze aandoening

 • Adriana. bakker says:

  L S ik ben in mijn 89 levensjaar heb versleten schouders Artrose in heup en handen maar ik kan niet meer geopereerd worden TE OUD dus moet mij zelf maar behelpen met Wiet olie druppels die helpen mij het beste en zodoende kan ik nog een poosje mee Gebruik verder GEEN medicatie en verder goed gezond woon zelfstandig en ben altijd in beweging heb ook geen hulp veel wandelen met m’n hondje en van iedere dag een feestdag maken DAT HELPT….

 • Christa Hundchen says:

  Toen ik deze berichten allemaal las dacht ik , we kunnen misschien samen een groep vormen en onze ervaringen delen, maar dit mag niet via de email, kan dit ook anders?

  Heeft iemand een idee? Een luisterend oor?

  Lieve groet Christa Hundchen ,

  • Mieke van Westerloo says:

   Hallo Christa,

   Ja, dat vind ik ook een goed idee. Dit soort groepen bestaan volgens mij niet.
   Ook ik heb al v.a. 1980 artrose (ik ben nu 72 jr.) en dat breidt zich natuurlijk steeds meer uit. Veel pijnstillers via de reumatoloog, maar dat lost het probleem natuurlijk niet echt op. Ik ben bang dat sommige van mijn 6 kinderen ook de aanleg hebben om artrose te krijgen. Mijn zoon van 51 heeft zelfs al jaren een rug met kapotte wervels. Dat blijkt hetzelfde probleem te zijn.
   Dus als je een idee hebt om bij elkaar te komen, dan wil ik graag helpen om dat te realiseren. Ik woon in Amsterdam.

   Vriendelijke groet,
   Mieke van Westerloo.

 • Rikie Alberts says:

  zou graag meewerken aan dit onderzoek. Ik krijg steeds meer last van mijn hand artrose. werk als preventieassistent in een tandartspraktijk,dit wordt steeds lastiger. Ook krijg ik steeds meer last van de kootjes in mijn voeten

 • José Melisse says:

  Hoop dat dit onderzoek een goede oplossing gaat brengen voor de pijnlijke handen, lees in deze reacties veel herkenbare klachten. Ook bij mij zijn kromme, pijnlijke knobbels in de vingers een probleem wat de nodige beperkingen oplevert. Ik heb een prothese in linkerduim [geopereerd in Belgie] deze operatie werd niet in Nederland gedaan. Heb hier veel profijt van.

 • van kallen says:

  Heb al 10jaar Artrose.overal.nu gaat het niet zo best met de voeten.ik heb alle soorten medicijnen gebruik en niets hept. zelf zolen,die helpen ook nietik hoop dat u er wat aan kunt doen.

 • Rene Nijhof says:

  Ben Rene 62 jaar. Heb 2 jaar Reuma aan mijn handen . 2 vingers staan in een zwanenhals de toppen staan naar binnen. 2 vingers zijn stijf alleen de duim kan ik nog redelijk bewegen. de hand staat helemaal bol door vergroeiing. kan nog geen appel schillen zo veel pijn heb ik er aan. gebruik cimcia van de reumatoloog om de pijn minder te maken. hoop echt dat r wat komt om mijn handen weer gebruiken kan

 • Ik heb artrose aan mijn beide handen. Bij het bezoek aan de reumatoloog kreeg ik te horen; meneer wees blij dat het artrose is, de pijn gaat na verkoop van tijd vanzelf over!
  Is dat waar? Of is dat onzin….?

 • Ik heb artrose aan mijn beide handen. Bij het bezoek aan de reumatoloog kreeg ik te horen; meneer wees blij dat het artrose is, de pijn gaat na verkoop van tijd vanzelf over!
  Is dat waar? Of is dat onzin….?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *