Een onderzoeksgroep van het LUMC werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van mensen met handartrose. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland 400.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland een doorbraak stimuleren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Naar schatting 1 op de 4 daarvan heeft handartrose. Behandelingen voor handartrose zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en ergotherapie en in het uiterste geval een operatie. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal de komende vijf jaar 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren

Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door pijn en door kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Recent onderzoek van ReumaNederland onder mensen met artrose bevestigt dat ondanks de huidige behandelingen 97% van de mensen met artrose hinder ervaart in hun dagelijks leven. Zeker in het geval van artrose in de handen zorgt dit naast pijn en vermoeidheid ook voor grote beperkingen bij dagelijkse handelingen. Denk daarbij aan het open maken van verpakkingen, persoonlijke hygiëne, bedienen van apparaten of huishoudelijk werk. Dat heeft grote invloed op de zelfstandigheid van mensen met handartrose.

Prof. dr. Margreet Kloppenburg, hoofdonderzoeker van het Research Centre of Excellence in het LUMC: “In ons onderzoek richten we ons specifiek op handartrose waar momenteel weinig behandelingen voor beschikbaar zijn. De ondersteuning van ReumaNederland helpt ons dit onderzoek voort te zetten en uit te breiden en daarmee in de komende jaren een verschil te maken voor patiënten met handartrose door nieuwe behandelmogelijkheden te vinden.”

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur ReumaNederland: “Wij willen dat er voor de grote groep Nederlanders met artrose behandelingen komen die hun klachten en beperkingen écht aanpakken. Het onderzoek van prof. dr. Margreet Kloppenburg moet een oplossing bieden voor de klachten en beperkingen van mensen met handartrose, want iedereen kan zich voorstellen hoe moeilijk het is als je je handen niet goed kunt gebruiken. We hopen dat door onze investering in dit Research Centres of Excellence in de komende vijf jaar belangrijke stappen worden gezet om het leven van mensen met handartrose te kunnen verbeteren.”

v.l.n.r. prof. dr. Margreet Kloppenburg, prof. dr. Tom Huizinga, Lodewijk Ridderbos (algemeen directeur ReumaNederland) en Kim Smit (lid Raad van Bestuur LUMC).

Over artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot in de gewrichten. Bij artrose wordt het kraakbeen in de gewrichten dunner en brokkelig. Soms verdwijnt het helemaal. Beschadigingen van het onderliggende bot komen ook voor bij artrose en het bot kan gaan vervormen, waardoor benige uitsteeksels ontstaan. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de ontstane botuitsteeksels zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. Ook kunnen bij artrose ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie. In Nederland hebben bijna 1,4 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is daarmee de meest voorkomende vorm van reuma.

Lees hier meer over de doorbraken waar de Research Centres of Excellence voor artrose aan werken.