Waarom TopTreat zo belangrijk is:

Artrose is hard op weg om in 2040 de meestvoorkomende chronische ziekte van Nederland te worden. Op dit moment zijn er al 1,5 miljoen mensen met artrose, en dat worden er steeds meer. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt is een behandeling-op-maat hard nodig. Dat vraagt om inzicht in de kenmerken van de persoon en het ziekteproces. Tot op heden ontbreekt dat inzicht. Een uniek samenwerkingsverband (ICMS) moet daar verandering in brengen.

Deze partijen slaan de handen ineen:   

ICMS staat voor Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie. Dit is een bijzonder samenwerkingsverband tussen het Radboudumc, Sint Maartenskliniek, Roessingh Research and Development en het TechMed Centrum van de Universiteit Twente. In het project TopTreat werken deze partners samen met ReumaNederland, de bedrijven ATRO Medical en Moveshelf, de Reumastichting Sint Maartenskliniek, de Twente Graduate School en het Nederlandse Ministerie van Defensie. Samen met financiering uit het topconsortium voor Kennis en Innovatie Hightech Systemen & Materialen gaat het om een project van ongeveer 4,8 miljoen euro.

Dit gaan we samen onderzoeken:

In het project zal uiterst nauwkeurig in kaart worden gebracht hoe mensen met artrose zich voelen, hoe zij bewegen, hoe hun ziekte zich ontwikkelt en welk medicijn het meest effectief is bij wie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van bestaande technologieën zoals ‘gewricht-op-een-chip’, nauwkeurige metingen van stofjes in het lichaam die een aanwijzing zijn voor de ziekte (biomarkers), analyses van beweging met sensoren, en het maken van computermodellen van gewrichtsbewegingen en belasting op kraakbeen.

Omdat zowel lichamelijke, psychologische als sociale factoren een rol spelen bij ziekte en gezondheid, kijken de onderzoekers naar het gehele spectrum: van cel tot welzijn. Bovendien voeren zij het onderzoek uit in samenspraak met de patiënten zelf.

De 500 mensen met artrose:

In het onderzoek zullen 500 mensen worden gevolgd. Dat zijn om te beginnen met mensen met gevorderde artrose. Maar daarnaast zullen ook twee groepen mensen met een verhoogd risico op artrosevorming deelnemen aan het onderzoek. Dit zijn mensen met een kapotte of verwijderde meniscus of met een beenamputatie.

Het maatschappelijke belang van TopTreat:

TopTreat is van groot belang voor de vooruitgang in de zorg voor mensen met artrose. Bovendien is de verwachting dat het project een technologieplatform ontwikkelt dat patentwaardig is en snel vertaald kan worden naar meer toepassingen in de gezondheidszorg. Met dit ambitieuze project richt ICMS zich op maximale klinische en maatschappelijke vooruitgang.