Je ziet eigenlijk niets aan haar. Haar huid is rustig, ze oogt opgewekt en praat energiek. Ze heeft dan ook net een uurtje geslapen. 43 jaar is Janneke de Winter, moeder van drie kinderen, en chronisch ziek. In de serre van haar fijne huis staat een naaimachine waar ze zich vaak even terugtrekt. Om kostuums te maken voor de schouwburg bijvoorbeeld, of kleding voor zichzelf. “Kijk, dan zet ik een hogere kraag op zo’n sweater, zodat mijn huid  beschermd blijft tegen zonlicht.” Bijna drie jaar geleden werd de diagnose SLE en huidlupus bij Janneke gesteld, een zeldzame vorm van reuma.

Je ziet eigenlijk niets aan haar. Haar huid is rustig, ze oogt opgewekt en praat energiek. Ze heeft dan ook net een uurtje geslapen. 43 jaar is Janneke de Winter, moeder van drie kinderen, en chronisch ziek. In de serre van haar fijne huis staat een naaimachine waar ze zich vaak even terugtrekt. Om kostuums te maken voor de schouwburg bijvoorbeeld, of kleding voor zichzelf. “Kijk, dan zet ik een hogere kraag op zo’n sweater, zodat mijn huid  beschermd blijft tegen zonlicht.” Bijna drie jaar geleden werd de diagnose SLE en huidlupus bij Janneke gesteld, een zeldzame vorm van reuma.

Duizend vragen over de toekomst

“Het was een enorme dreun; ik weet nog precies hoe ik terugreed uit het ziekenhuis na de uitslag. Ik heb zo hard gehuild. SLE staat voor systemische lupus erythematodes, een auto-immuunziekte die uiteindelijk ook ernstige schade aan weefsels en organen kan veroorzaken. Duizend vragen zeilden door mijn hoofd in de auto toen ik dat op me in liet werken. Hoe zou de toekomst eruit zien? Hoe oud zou ik dan eigenlijk kunnen worden? Hoe moest dat dan met de kinderen, toen nog maar 14, 12 en 8 jaar oud?”

Ja het was een dreun, eentje die ze niet zag aankomen, ondanks het feit dat er aan die diagnose al een lange weg van klachten en ziekenhuisbezoeken vooraf was gegaan. Een verhaal dat eigenlijk al begint op haar achtste.

Ineens kon ik niet meer bukken voor het konijn

“Ik zou het konijntje van de buren eten geven en ineens – uit het niets – kon ik niet meer bukken of hurken. Na verschillende  doktersbezoeken en zelfs een kijkoperatie werd jeugdreuma vastgesteld’”, blikt Janneke terug.

De problemen in haar jeugd bleven gelukkig veelal beperkt tot haar linkerknie. “Daar kreeg ik van tijd tot tijd corticosteroïdeninjecties voor. Dat ging eigenlijk prima. Wel was ik altijd moe. Maar ik bedacht: jeugdreuma gaat weer over als je volwassen bent.”

Eigenlijk hadden we het er nooit over

“Mijn ouders zijn altijd heel normaal omgegaan met de diagnose”, vervolgt ze. “Ik werd niet betutteld of als patiënt behandeld, eigenlijk hadden we het er nooit over. Enerzijds was het fijn dat er geen extra aandacht was voor de aandoening. Tegelijkertijd werden klachten zoals het altijd maar moe zijn daardoor niet echt gezien.”

Worsteling met mezelf en omgeving

Janneke: “Als ik nu terugkijk, heb ik daardoor een wat verwrongen zelfbeeld ontwikkeld. Ik ben gaan geloven dat ik misschien gewoon lui ben, iemand die veel slaap nodig heeft of misschien niet zo sterk is. Heb me als kind ook best vaak afgevraagd of ik me niet aanstelde, als ik dan bijvoorbeeld moest afhaken bij de gymnastiekles en te horen kreeg dat ik maar wat harder mijn best moest doen. Ook in de jaren daarna is er altijd wel een soort worsteling geweest met mezelf en met mijn omgeving, als ik weer eens op het laatste moment moest afzeggen. Nu pas heb ik op dat punt meer acceptatie en rust gekregen.”

Ze vervolgt: “Hoewel reuma nauwelijks een stempel drukte in mijn jeugd, heeft de ziekte wel degelijk invloed gehad op allerlei keuzes. Ik wilde als meisje graag cameravrouw worden, fysiek best een zwaar beroep, maar dat vond mijn omgeving niet verstandig. Ook kreeg ik het advies om ‘maar naar de mavo’ te gaan.
Uiteindelijk heb ik later alsnog de havo gedaan, gevolgd door een hbo-opleiding tot diëtist. Ook startte ik mijn eigen praktijk. Ik trouwde, kreeg kinderen. Het liep allemaal gewoon goed.”

Steeds meer klachten die niet konden worden weggespoten

Totdat er in 2014 een periode aanbrak waarin Janneke ineens veel gewrichtsklachten kreeg. “Mijn vingers, schouders, nek en ellebogen; alles speelde op. Pijnklachten die niet meer konden worden ‘weggespoten’ met steeds weer nieuwe injecties. Het was te veel. Van de reumatoloog kreeg ik toen onder meer methotrexaat en prednison voorgeschreven. Pittige ontstekingsremmende medicatie, maar het deed heel veel voor me. Ik had ineens weer energie. Dat was nieuw voor me. Tegelijkertijd vond ik dat heel confronterend; het besef dat je je dus ook zó kunt voelen, en zó kunt leven.
Helaas kun je deze medicijnen niet eindeloos blijven gebruiken. Mijn leverwaarden verslechterden, de bijwerkingen werden te heftig en ik kreeg weer andere medicijnen.”

Zomaar vreemde plekjes op mijn huid

Rond 2018 kwam Janneke voor nieuwe verrassingen te staan. Steeds meer, steeds andere. “Iedere ochtend kwam ik beneden met wéér een ander pijntje of nieuwe kwaal. Zo kreeg ik ineens overal galbulten. Misschien gek, maar ik dacht helemaal niet meteen aan reuma; ik dacht in de richting van allergieën. Vervolgens zaten er weer zomaar op een dag schrale plekken op mijn wangen, het leken wel schaafwondjes. Zou het eczeem kunnen zijn, bedacht ik. Ik weet nog dat ik besloot om voor de zekerheid maar wat vaker in het zonnetje te gaan wandelen.”

Oppassen voor zonlicht

Inmiddels weet Janneke nu zo’n drie jaar dat haar klachten het gevolg zijn van SLE en huidlupus. De diagnose bracht evenveel duidelijkheid als onzekerheid. “Het betekent nogal wat voor mijn leven. Alleen al wat betreft blootstelling aan zonlicht; daar moet ik heel erg voor oppassen. Als ik maar heel even in de deuropening in het zonnetje een praatje houd met de buren, kan ik meteen huidklachten krijgen. Bovendien kan zonlicht ervoor zorgen dat er meer ontstekingsactiviteit in mijn lichaam optreedt. Nu ben ik gelukkig nooit een zonaanbidder of reiziger geweest; mijn man en ik zijn een beetje huismussen. Toch geeft het me veel onrust als het voorjaar aanbreekt. Veel mensen worden er vrolijk van, ik word juist weer even met mijn neus op de feiten gedrukt.”

“Wat niet meehelpt: de adviezen lopen zo uiteen”, vervolgt ze. “De ene specialist zegt dat insmeren voldoende is, de ander zegt dat het geen kwaad kan af en toe onbeschermd buiten te komen. Zelf heb ik door schade en schande het idee dat ik uv-licht het beste zo veel mogelijk kan vermijden. Daarom heb ik mijn autoruiten laten aanpassen, altijd factor 100 in de aanslag en allerlei uv-werende kleding en hoeden aangeschaft.

Janneke de Winter heeft SLE, een zeldzame vorm van reuma. Ze beschermt zichzelf met een hoed tegen zonlicht.

Koken en kostuums maken

Als diëtist werkt Janneke op dit moment niet. Wel schrijft ze een leuke column over koken voor de NVLE, de patiëntenvereniging. Ze geniet van haar gezin en verder kan het naaiwerk haar even alles laten vergeten. Het maken van kostuums of kleding werkt echt therapeutisch voor me.

Ik blijf positief, maar kan me niet veroorloven luchtig te doen

“Plannen, ver vooruit kijken, durf ik niet meer zo goed. Alle vanzelfsprekendheden zijn weg. Regelmatig word ik verrast door mijn lijf. Er is elke keer wat. Ik probeer positief te blijven en te kijken naar de dingen die wél kunnen. Ik wil niet bij ieder pijntje meteen het ergste denken; het kan toch verdorie ook gewoon een keer alleen spierpijn of een verkoudheidje zijn? Toch kan ik het me niet veroorloven luchtig te doen. Op dat punt heb ik genoeg harde lessen geleerd. Ik belandde met een ontstoken hartzakje op de spoedeisende hulp, een gebeurtenis die vooral ook voor mijn kinderen heel ingrijpend is geweest.

Het is niet alleen een emotionele rollercoaster, het is ook vaak een praktische rollercoaster om alles goed te laten verlopen met een gezin. Ik ben sterker dan ik altijd heb gedacht, maar het voelt soms ook alsof ik aan een zijden draadje hang.”

Onderzoek is zó belangrijk

Janneke hoopt van harte dat er snel meer duidelijk wordt over haar ziekte. “SLE behoort tot de zeldzame reumavormen. Daarover is niet alleen minder bekend, er is ook minder onderzoek mogelijk waardoor mensen minder toegang hebben tot innovatieve geneesmiddelen. Daarom ben ik blij met de steun van ReumaNederland voor de projecten die zijn gestart. En werk ik graag mee als ervaringsdeskundige.”

Meer zeldzame reuma

Er zijn heel wat vormen van reuma die uiterst zeldzaam zijn. Wat dat betekent, en waarom onderzoek zó belangrijk is, kunnen mensen vaak nog het beste zelf vertellen.