Synerkine is de voorlopige naam van een medicijn tegen artrose dat nog in de onderzoeksfase verkeert. Het is nog niet beschikbaar voor mensen met artrose. Je arts kan het dus nog niet voorschrijven.

Het stofje dat onderzocht wordt en dat we ‘synerkine’ noemen, bleek bij onderzoek in het laboratorium en bij dieren ontstekingen, kraakbeenschade en pijn te remmen.

Het duurt nog zeker een paar jaar voordat synerkine bij mensen met artrose getest gaat worden. Pas na de testperiode weten we of het middel echt werkzaam is en of er een medicijn van gemaakt kan gaan worden.

Op dit moment kun je je nog niet aanmelden. De onderzoekers hebben eerst geld nodig om hun onderzoek te financieren. Het kan nog een paar jaar duren voordat het onderzoek van start gaat.

We houden je graag op de hoogte van de stand van zaken van dit onderzoek via onze e-mailnieuwsbrief. Je kunt je hier aanmelden voor onze e-mailnieuwsbrief.

Dat weten we nog niet. De vraag is of andere gewrichten net zo goed in te spuiten zijn als de knie en hoeveel van de werkzame stof er ingespoten kan worden.

Bij het toekomstige onderzoek zal  synerkine namelijk getest gaan worden bij mensen met knie-artrose. In de knie is het makkelijk om de vloeistof in te spuiten en er kan ook 10 ml of wel meer vloeistof in. Hoe meer vloeistof er in een gewricht kan, hoe langer het waarschijnlijk werkzaam zal zijn.

Het is nog onduidelijk wat de resultaten van dat onderzoek zullen zijn en of mensen met artrose in andere gewrichten ook baat kunnen gaan hebben bij synerkine.

Synerkine moet nog onderzocht gaan worden bij mensen. Bij zo’n onderzoek wordt ook gekeken naar mogelijke bijwerkingen. Op dit moment weten we nog niet wat de bijwerkingen zouden kunnen zijn.

Dat kunnen we helaas niet precies voorspellen. Eerst hebben de onderzoekers financiële steun nodig voor hun onderzoek waarbij mensen worden getest met synerkine. Als dat onderzoek is afgerond, zal er meer bekend zijn over het vervolg: we hopen natuurlijk dat synerkine daarna ontwikkeld kan worden tot een medicijn dat beschikbaar komt voor mensen met bijvoorbeeld artrose.

Op dit moment wordt synerkine nog onderzocht en er moeten nog tests bij mensen van start gaan. Het middel is dus nog niet beschikbaar en je arts kan het nog niet voorschrijven.

Heb je vragen over je behandeling dan kun je het beste terecht bij je eigen arts. Of wil je meer informatie over de huidige behandelingen bij reuma?
Lees hier verder

Terug naar veelgestelde vragen over medicijnen

Terug naar veelgestelde vragen over reuma