Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Reuma beperkt je – thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en gewrichten die moeilijk bewegen.

Mensen met reuma, artsen, onderzoekers; politiek, zorg en bedrijfsleven – ReumaNederland brengt hen in beweging met één doel: een betere kwaliteit van leven met reuma. ReumaNederland verbindt mensen, financiert, geeft richting en vraagt aandacht. Wij doen dit zonder subsidie. Daarom zijn donateurs en vrijwilligers zo belangrijk voor ons.

ReumaNederland gaat voor de beste kennis en oplossingen. Met betrouwbare informatie, belangenbehartiging en financiering van baanbrekende initiatieven en wetenschappelijk onderzoek dat tot de wereldtop behoort. Zodat mensen met reuma nu beter en straks zonder belemmeringen kunnen meedoen in de samenleving.

ReumaNederland. Samen zorgen voor beweging.

ReumaNederland wil dit bereiken door:

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van ReumaNederland.

De band tussen het koningshuis en ReumaNederland, voorheen het Reumafonds, bestaat al sinds 1951. Toenmalig Koningin Juliana werd beschermvrouwe toen het fonds 25 jaar bestond. Prinses Beatrix heeft met haar troonsbestijging in 1980 het beschermvrouwschap van haar moeder overgenomen. ReumaNederland is Prinses Beatrix zeer erkentelijk voor haar rol.

Sinds 2001 is Anita Witzier ambassadeur en daarmee boegbeeld van ReumaNederland. Zij zet zich in voor meer bekendheid van de reumabestrijding. Zelf heeft zij reumatoïde artritis.

Mede dankzij Anita Witzier krijgt ReumaNederland veel positieve media-aandacht. In televisieprogramma’s als Tijd voor Max, Koffietijd of RTL Boulevard is Anita openhartig over haar eigen reuma.  Anita: ‘Journalisten vragen in elk interview naar reuma en ReumaNederland. De afgelopen 20 jaar hebben dus zeker bijgedragen. En we gaan door!’

In november 2011 werd Anita Witzier Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij kreeg tijdens de jubileumbijeenkomst van het 85-jarige Reumafonds deze koninklijke onderscheiding voor haar vrijwillige inzet als ambassadeur van ReumaNederland. 

Eigen ervaring
In 1999 kreeg Anita pijn in haar knie die niet overging. Uiteindelijk is de diagnose reumatoïde artritis gesteld. ‘Mijn knieën werden zo dik dat ik bijna niet meer kon lopen. Ik kreeg medicijnen die goed aansloegen en ben beter op mezelf gaan letten. Sindsdien is mijn reuma stabiel.’

Niet verbergen
In het begin vond Anita het lastig om over haar aandoening te praten. “Maar ik kwam er achter dat het beter is te laten weten hoe je je voelt. Je hoeft je niet groot te houden. Op die manier verberg je de invloed die reuma heeft niet. En kweek je juist begrip.”

Op de hoogte blijven
‘Het is voor mensen met reuma belangrijk goed geïnformeerd te blijven, omdat ze dan ook zien wat ze zelf kunnen doen. Op bijeenkomsten hoor je bijvoorbeeld hoe je kunt omgaan met reuma en wat de vooruitgang van de wetenschap is. We zijn er nog niet, maar er liggen veel kansen. Artsen en onderzoekers, mensen met reuma en hun omgeving moeten weten dat er mogelijkheden zijn. Als we er voor vechten, moet het lukken.’

Onze publicaties