Onderzoek

Sneller opsporen van reuma betekent eerder kunnen starten met behandelen. Die aanpak lijkt gunstig voor het verloop van reumaklachten, weten we uit onderzoek. Hoe krijgen we reuma sneller in beeld? Een extra uitdaging daarbij is dat patiënten hun klachten wél moeten opmerken en kunnen duiden, en dat de huisarts deze vervolgens weet te herkennen, zodat de patiënt kan worden doorgestuurd.

Onderzoek richt zich daarom op verschillende facetten: van de kleinste veranderingen die in een voorstadium van de ziekte plaatsvinden in bloed en gewrichten tot educatie van zowel patiënten als zorgverleners. 

Cellen & eiwitten

Voordat er zichtbare gewrichtsontstekingen zijn, vinden er in het bloed en het afweersysteem al wel immunologische veranderingen plaats. Welke cellen en eiwitten spelen een rol in die vroege fase van reumatische ziekten? En: zijn er zogeheten biomarkers waarmee je kan voorspellen of iemand met nog onduidelijke gewrichtsklachten ook daadwerkelijk reuma krijgt? 

Klachten & kenmerken

Andere onderzoeken op het gebied van vroegdiagnostiek richten zich op de vroegste klinische presentaties van de ziekte. Ofwel: zijn er klachten of kenmerken in het voorstadium van de ziekte die we nu nog niet (her)kennen? 

Patiënt & zorgverleners

Meer kennis over de ziekte bij mensen zelf, en een betere herkenning bij de huisarts dragen ook bij aan een snellere doorverwijzing en diagnose van reuma. Daarom steunen we ook onderzoeksprojecten gericht op educatie van zowel patiënten als zorgverleners.

Efficiënte reumadiagnostiek

Voor mensen met vormen van artritis is snelle doorverwijzing naar een reumatoloog heel belangrijk. Maar voor patiënten zónder deze ontstekingsziekte wil je verwijzen naar dure ziekenhuiszorg juist voorkomen. Reumatologen zien regelmatig patiënten die zij niet zouden moeten of hoeven zien. En omgekeerd worden patiënten die wél ontstekingsreuma hebben, soms heel laat of helemaal niet doorverwezen. Ook onderzoek naar efficiënte diagnostiek én een goede organisatie van de zorg is kortom heel belangrijk.