Het Zorginstituut adviseert paracetamol 1000, kalktabletten, foliumzuur en vitamine D uit het verzekerde pakket te laten stromen. Voor mensen met reuma zijn deze medisch voorgeschreven middelen een essentieel onderdeel van de behandeling, vaak als effectieve co-medicatie. Als deze middelen niet meer worden vergoed, liggen risico’s van zorgmijding, gevaren voor de gezondheid en substitutie naar andere – veelal duurdere – middelen op de loer.

Als belangenbehartiger van ruim 2 miljoen Nederlanders met een reumatische aandoening delen wij de ambitie van Kabinet Rutte III dat zorg niet onnodig duur mag zijn. Tegelijkertijd moet ervoor gewaakt worden dat in de wens om te bezuinigen niet gegrepen wordt naar maatregelen die op het eerste gezicht laagdrempelig en zonder risico zijn, maar bij nader inzien schadelijker uitpakken dan gedacht.

Wegvallen begeleiding, verminderde therapietrouw en substitutie naar duurdere middelen
“Een potje pillen bij de drogist is toch niet duur?”
en: “Iedereen neemt toch wel eens een paracetamol, moet dat onder medische begeleiding?” Een redenering die te kort door de bocht is voor mensen met een reumatische aandoening. Zij gebruiken deze geneesmiddelen vaak langdurig en veelal  in combinatie met andere medicijnen, bijvoorbeeld om de toxiciteit van het antireumaticum methotrexaat (met foliumzuur) tegen te gaan, of om de pijn van ernstige gewrichtsschade te onderdrukken (met paracetamol 1000mg). Onder hen zijn groepen patiënten waarbij controle op bijwerkingen en interacties nodig is vanwege de complexiteit van comorbiditeit en het langdurige gebruik van de middelen. Bij afschaffing van de vergoeding vrezen we voor een afname van de therapietrouw en substitutie naar duurdere middelen: toen paracetamol 500 mg uit het verzekerde pakket werd gehaald, is er een stijging zichtbaar geworden in het gebruik en voorschrijven van paracetamol 1000 mg. Substitutie naar andere (vaak duurdere) medicijnen zoals NSAIDs of Tramadol is ook bij deze middelen te verwachten en klinisch onwenselijk.

Geen onderzoek naar medische en financiële gevolgen
Een groot gemis in het advies is dat het Zorginstituut stelt dat er geen onderzoek is gedaan naar specifieke informatie over de interventie, de indicatie en de karakteristieken van de patiëntgroep. En dus ook niet naar de medische en financiële gevolgen van het uit het pakket halen van deze middelen voor zowel therapietrouw als polyfarmacie. Het Zorginstituut verwacht met deze maatregel een kostenbesparing van €51 miljoen te behalen. De financiële gevolgen van substitutie naar duurdere middelen, medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames of de gevolgen van een botfractuur na een val zijn hier niet bij meegenomen.

Een praktijkvoorbeeld: osteoporose
Uit onderzoek komt naar voren dat van de ongeveer 15.000 ouderen (>55 jaar) die een heup breken, bijna 25% binnen een jaar na het oplopen van de heupfractuur overlijdt. Daarnaast blijft nog eens 50% permanent invalide. Vitamine D en kalktabletten kunnen zeer effectief zijn als onderdeel van de behandeling om botfracturen ten gevolge van een val te voorkomen, mits de tabletten goed worden ingenomen. De verwachting is dat de therapietrouw van deze middelen lager wordt wanneer de kosten voor eigen rekening komen en de middelen niet (samen met de andere medicatie) in de apotheek worden afgehaald.

Nog teveel open vragen
Minister Bruins neemt de komende weken een besluit over het advies van het Zorginstituut en bespreekt dit in juni tijdens het jaarlijkse debat over het verzekerde pakket met de Tweede Kamer.  Belangrijke vragen die de minister eerst moet beantwoorden zijn: wat zijn de risico’s en potentiële neveneffecten voor de patiënt? Hoe wordt de medische begeleiding door arts en apotheker geborgd? Wat zijn de gevolgen voor de therapietrouw en in hoeverre is substitutie naar andere geneesmiddelen te verwachten?

Voor dat er een definitief besluit wordt genomen over dit advies is nader onderzoek nodig naar risico’s voor onder meer mensen met reumatische aandoeningen en ouderen.

Dit blog is op 19 februari 2018 op Skipr verschenen.

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

 • jose van diesen says:

  dit is weer een grote ramp. Hoe moet een reumapatient rondkomen als alles zelf betaald dient te worden. Als ik geen foliumzuur gebruik kan mijn lever het niet aan.

 • Antje van Keimpema says:

  Op deze manier houden mensen met een uikering geen cent meer over, worden medicijn ontrouw. Conclusie is dat mensen met geld nu nog langer leven en moet je vooral op jeugdige geen reuma krijgen.

 • Dit kan toch niet waar zijn waarslaat dit op wij mensen met een aow en mensen met een uitkering kunnen die dure ziekenfonds al moeilijk betalen en nu ook nog de medicijnen zelf betalen dat kan toch niet!!!!!

 • Willem Kruithof says:

  Waar is men bezig , zelf ik veel baat bij cominatie van medicijnen waar zowel foliumzuur en paracetamol onderdeel van uit maken. Reuma zorg steeds meer uitgekleed…vooral door verzekeraars …minder of geen fysiotherapie , geen vergoeding van kuren, en worden ze gesteund zorginstituut .zonder onderbouwing of onderzoek naar de medische en financiële gevolgen voor reuma patiënten .

 • adrianaoomen says:

  Ik gebruik al jaren methotrexaat en foliumzuur de fysiotherapie is al verminderd en als we nog meer zelf moeten betalen wordt alles alleen maar moeilijker

 • Ik heb Astma, soms gerelateerd aan reuma. Fysio therapie en homeopathie zorg den voor minder gebruik pufjes. Als je verzekerd bent met extra pakket wanneer nodig, hoef je weinig van het eigen risico te betalen. Ik kom nu aan €120 per jaar. Ik ben mijn huisarts dankbaar voor goede doorverwijzing I.p.v. Controle en bloedprikken in het ziekenhuis. Zorgmijdend is echt niemand in mijn omgeving. Wel erg negatief over de eigen bijdrage en eigen risico. Toch zit elke chronisch zieke in hetzelfde zinkende schip “b.v. Nederland”. Ik wens de minister veel wijsheid.

 • En weer is de reumapatiënt de dupe. Ik gebruik dagelijks de paracetamol 1000mg, moet ik dat dan zelf gaan betalen? En waarvan? Ik mag ook al niet te vaak naar de fysio. Ik ga om de 2 weken maar ben eigenlijk wel wekelijks nodig. In plaats ons te helpen, worden we alleen maar zieker gemaakt. Dit doet ons namelijk niet alleen lichamelijk pijn, maar ook geestelijk.

 • Rooijackers says:

  Echt triest! Eigen bevolking laten stikken, heb de reuma medicijnen nodig! Er komen mensen nederland binnen wandelen met niets, En krijgen alles vergoed. Dus Nederland waar zijn jullie mee bezig?

 • Beste Sija,
  Goed en belangrijk blog heb je geschreven, je slaat de spijker op zijn kop. Breng je dit meteen ook onder de aandacht bij de minister? Je ziet de reacties van patiënten. Ook ik heb reuma en ben nog jong, ik weiger zolang het kan de zwaardere medicatie te nemen, juist om mijn lichaam te beschermen. Dus ook ik ben afhankelijk van de lichtere vormen van medicatie zoals de paracetamol 1000 en fysio. Succes en ik hoop op ern spoedige duidelijkheid vh kabinet.

  • Beste Anne,
   Dank voor je reactie. Ja, wij doen er alles aan om dit onder de aandacht van de minister te brengen. Wij hebben onlangs een gesprek gevoerd met de adviseurs van de minister bij het ministerie van VWS. In dat gesprek hebben wij duidelijke argumenten gegeven waarom wij tegen het Pakketadvies zijn. Daarnaast hebben we ons standpunt toegestuurd en gevraagd om dit onder de aandacht van de minister te brengen. Wij hopen natuurlijk van harte dat hij – zeker na de reacties die we inmiddels hebben ontvangen – dit meeneemt in zijn besluit. Groet, Sija

 • En weer is de reumapatiënt de dupe. Heb sinds 1974 reuma Ik gebruik dagelijks 2-4 tabl. paracetamol 1000mg,en nog vele andere medicatie, moet ik dat dan zelf gaan betalen? En waarvan? Ik ga nu nog wekelijks naar de fysio om dat dat echt nodig is. In plaats dat men ons wil helpen, worden we alleen maar zieker gemaakt. Dit doet ons namelijk niet alleen lichamelijk pijn, maar ook geestelijk.

 • En weer zijn de reuma patiënten de dupe. Ik heb sinds november 2016 matige artrose in onderrug en in beide heupen. Daardoor chronische pijn en gebruik dagelijks o.a. paracetamol 3 tabletten 1000 mg met andere pijnstilling erbij. Heb ook botontkalking en vloeibare vitamine D .Train elke week een uur bij fysio omdat ik daar baat bij heb. Het zou schandalig zijn als men de bovengenoemde middelen uit de basisverzekering zouden halen.

  • De apotheek heeft aangeraden elk jaar met bloedafname ook de lever na te laten gaan. Mijn huisarts had daar vorig najaar dan ook gehoor aan gegeven.

 • naast reuma ,artritis, ernstige botontkalking, hartpatient , mag ik geen
  ontstekings- medicatie gebruiken, dus laat deze bezuiniging niet doorgaan.
  svp.

 • Ik hoorde dit jaat bij de orthopeed dat ik naast artrose in rug en heupen het ook in de voeten heb, Ik hoop dat deze minister eens goed nadenkt wat het betekent voor al die reuma patiënten als de zware dosering paracetamol, kalktabletten en vitamine D uit het pakket gehaald worden. Ik mag alleen paracetamol gebruiken. Het voelt voor ons dat we gestraft worden door deze ziektes waar we niet om gevraagd hebben,

 • Er wordt al weer iets afgenomen van de reumapatiënt. Eerst mijn fysio en nu mijn medicatie. Je moet miljonair zijn als je hier ziek wordt. Het erge is dat ik niet zonder kan. Dus hebben wij als reumapatiënt eigenlijk geen keus. Als reumapatiënt heb ik steeds meer pijn, en door al die onzinnige veranderingen krijg ik er nog ’s hoofdpijn bij. Ik hoop van harte dat er toch wordt afgezien van deze nieuwe bezuiniging.

 • Wellicht wordt het tijd dat we met patiëntenverenigingen artsen enz enz, in een lange rij, over de snelweg, naar Den Haag trekken om daar eens duidelijk te maken dat we alle bezuinigingen in de zorg meer dan zat zijn.
  Dit is niet alleen bij reumapatiënten, ook alle andere ziektes krijgen met steeds meer kortingen te maken.
  Gezond blijven eten wordt zo ook steeds moeilijker omdat je steeds meer zelf moet meebetalen aan medicijnen en fysio. Eigen Risico stijgt maar mijn inkomen daalt.
  Oproep aan alle patirntenverenigingen: blijf heel hard protesteren bij de minister en zijn ploeg en laat ons weten als we daarin ook iets kunnen bijdrage.
  Alvast bedankt voor de inzet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *