Bij fundamenteel onderzoek worden – nog steeds – proefdieren gebruikt. Dat is gelukkig aan strenge regels gebonden, maar het blijft onderzoek met dieren. Veel mensen hebben daar bezwaren tegen, óók onderzoekers.

Niet alleen

 • omdat de onderzoekers die met dieren mogen werken dierenliefhebbers moeten zijn (ja, daar worden ze op geselecteerd!),
 • omdat de hoeveelheid papierwerk die zij moeten invullen voor de Dier Experimenten Commissie ontzettend veel werk is,
 • vanwege het ‘verhoor’ dat de onderzoeker krijgt door diezelfde Dier Experimenten Commissie,
 • omdat proefdieronderzoek ontzettend duur is,

Beperkte waarde

Maar vooral omdat het steeds duidelijker wordt dat onderzoek met dierproeven een beperkte waarde heeft. Wat je in een muis ziet gebeuren gebeurt niet altijd op dezelfde manier in een mens .

Dat betekent voor geneesmiddelenonderzoek dat een mogelijk medicijn dat werkt bij een laboratoriummuis, in veel gevallen totaal niet blijkt te werken bij de mens. Soms komen dit soort onderzoeksresultaten met grote koppen in de krant: “nieuw medicijn ontdekt” – met in de kleine lettertjes: bij muizen… Die muizen staan vaak niet eens genoemd in de krant, want ja, proefdieren zijn een heet hangijzer. Er wordt op die manier hoop gewekt die onterecht is.

Missen we de boot?

Omgekeerd zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat kansrijke geneesmiddelen niet verder ontwikkeld worden omdat ze geen effect op een proefdier bleken te hebben. We missen daarmee waarschijnlijk regelmatig de boot.

Waarom wordt er dan nog steeds proefdieronderzoek gedaan? Dat lees je in het volgende blog.

 

Ingrid LetherIk ben Ingrid Lether, Manager Onderzoek en Innovatie van ReumaNederland

Reacties

 • Ga samenwerken met Proefdiervrij en ontdek de wereld zonder proefdieren. Het is echt niet nodig. Jane Goodall heeft er in haar lezing ook over verteld. Stop met de proefdieren, stop met beulen. Een muis is geen mens.

 • Volgens geleerden verschilt het DNA van de mens maar voor 25 % van een fruitvliegje , dus een fruitvliegje en een mens hebben voor maar liefst 75 % hetzelfde DNA . Ga daar in verder en STOP PER DIRECT MET DIERPROEVEN . Wat is wetenschap ? Morgen is het al weer herhaald , dus stop er mee .
  Dieren respecteer je en laat je dier zijn , het is geen gebruiksartikel .

 • Ik sluit me volledig aan bij alle vorige schrijvers.
  Dieren hebben rechten, de mens is een dier, respect hebben voor elkaar en stoppen met misdadige praktijken, want dat zijn het, in onderzoekscentra en laboratoria
  Pas zeer recent trof ik een lijst met stichtingen, die nog steeds dierproeven faciliteren met de oproep aan dergelijke fondsen niet meer te doneren.
  Helaas staat Het Reumafonds op de lijst en zullen collectanten vanaf heden geen donatie meer ontvangen tot ook deze stichting heeft begrepen dat dierproeven wreed, zinloos en onnodig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *