In september schreef ik er al over: het is voor veel mensen met reuma lastig om een ziekenhuis te vinden dat bij hen past. Daarom is Kies Uw Reumazorg ontwikkeld. Een website waarop je een duidelijk beeld kunt krijgen van de reumazorg bij jou in de buurt.  De informatie op de website is nu vernieuwd. De criteria hiervoor zijn opgesteld door ervaringsdeskundigen. Alle 169 reumapoliklinieken in Nederland hebben informatie geleverd voor de website, zodat jij nog beter kunt zoeken. Maar waar kun je nu (onder andere) op zoeken?

1. Aantal reumatologen

Misschien vind je het belangrijk dat er meer dan twee reumatologen werken in een ziekenhuis, zodat je een ruime keus hebt. In Kies Uw Reumazorg kan je hier ook op selecteren. Je kunt zien hoeveel reumatologen er op een polikliniek werken.

2. Aanwezigheid van een reumaverpleegkundige

Een reumaverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een reumatische aandoening en je kunt bij hen terecht voor onder andere vragen over de aandoening, het leren van prikken van medicijnen, hulpmiddelen en nog veel meer. Vaak heeft een reumaverpleegkundige meer tijd voor je dan een reumatoloog. Als je zeker wilt weten of een ziekenhuis werkt met een reumaverpleegkundige, dan kun je dat in Kies Uw Reumazorg opzoeken.

3. Beweegadvies

Bewegen is natuurlijk belangrijk. Dat weet je inmiddels wel. Maar als je een vorm van reuma hebt en misschien wel last van pijn, is zelfs het opruimen van de boodschappen niet vanzelfsprekend. Daarom kun je beweegadvies krijgen. Dat is een advies waar je op moet letten bij het bewegen in jouw dagelijkse handelingen. Sommige poliklinieken bieden dit advies of er wordt daarvoor doorverwezen naar een externe specialist.

4. Zelfmanagementbijeenkomsten

Wat kun je zelf doen om meer grip te krijgen op je leven met reuma? Dit komt tijdens een zelfmanagementbijeenkomst aan bod. Er zijn ziekenhuizen die dit soort bijeenkomsten organiseren. Ook hier kun je op selecteren in Kies Uw Reumazorg. Overigens kun je ook altijd meedoen aan onze training ReumaUitgedaagd!

5. Digitaal patiëntenportaal

Bij het vernieuwen van de website, merkten we dat steeds meer ziekenhuizen werken met een digitaal patiëntenportaal. Patiënten kunnen dan zelf hun gegevens inzien op een digitaal platform. Dat vind ik een positieve ontwikkeling, want zo betrekken ziekenhuizen patiënten via verschillende kanalen bij de besluitvorming van zijn/haar behandeling. Als je op de website Kies Uw Reumazorg de criteria uitklapt, dan kun je ook zien of een ziekenhuis werkt met een digitaal patiëntenportaal.

Reuma NederlandIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!