Over jichtaanvallen

Bij mensen met jicht verloopt de stofwisseling niet zoals het hoort. Er ontstaat teveel urinezuur in het bloed, waardoor kristallen rondom de gewrichten kunnen uitslaan. Hierdoor ontstaat een gewrichtsontsteking die enorm pijnlijk kan zijn. Dit noemen we ook wel een jichtaanval.

Een jichtaanval geneest meestal vanzelf. Binnen één tot drie weken zijn de klachten weer verdwenen. Een jichtaanval kan van eenmalige aard zijn of steeds weer terugkomen. In dat laatste geval spreken we van chronische jicht. 

Pijn door jicht verlichten

Een jichtaanval kan enorm pijnlijk zijn. Heb je een jichtaanval in één van je gewrichten? Er zijn een paar tips om de pijn (tijdelijk) te verlichten.

  • Bespreek met je arts of je een pijnstiller kan gebruiken. Sommige pijnstillers krijg je alleen op recept van je arts, andere pijnstillers kan je zelf kopen bij de drogist of apotheek. Overleg altijd eerst met je arts voordat je zelf iets koopt. 
  • Bij ontstoken, warme en gezwollen gewrichten kan kou je klachten tijdelijk verlichten. Een ijspakking is een veelgebruikt middel hiervoor. Leg een ijspakking nooit direct op je huid en leg er een washandje tussen. Zo voorkom je blaren. Laat een ijspakking ook niet langer dan 20 minuten op het gewricht liggen. Het is raadzaam om eerst te overleggen met je arts of een fysiotherapeut waar je goed aan doet.
  • Verder is afleiding een belangrijk wapen tegen pijn. Werk, hobby’s of sociale contacten kunnen afleiding bieden. Heb je veel pijn door een jichtaanval? Dan kan het moeilijk zijn om actief afleiding te zoeken. Maar passief kan ook, bijvoorbeeld door rustige muziek luisteren of naar een film kijken.

Jichtaanvallen voorkomen

Over de oorzaak van jicht is nog veel onbekend. Hier is meer onderzoek voor nodig. Wel zijn er mogelijkheden om de kans op een jichtaanval zo klein mogelijk te maken. Door middel van medicatie en aanpassingen aan je leefstijl. Lees er meer over in het artikel ‘Is jicht te voorkomen?’

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom jicht?