Onderzoekscall: ‘Wat is het effect van fysiotherapie op arbeidsparticipatie bij ontstekingsreuma?’

ReumaNederland stelt samen met KNGF geld beschikbaar voor onderzoek naar het effect van fysiotherapie op arbeidsparticipatie voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA). Dit is aangekondigd tijdens de Wetenschapsdag van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) op woensdag 27 maart 2019.

De officiële ‘onderzoekscall’ gaat in juli 2019 open. Vanaf dat moment kunnen onderzoekers op het gebied reuma, fysiotherapie en arbeidsparticipatie hun subsidieaanvraag indienen.

Vragen & antwoorden

Op 1 juli 2019 gaat de onderzoekscall open. Vanaf dat moment kunnen onderzoekers kun subsidieaanvraag indienen. Dit kan tot 18 september 2019. Meer informatie over o.a. de inhoud van de onderzoekscall, de randvoorwaarden en het tijdspad is te lezen in de volledige calltekst (pdf).

Wij zien deze samenwerking als een mogelijkheid om met onderzoek aan te tonen op welke manier fysiotherapie kan bijdragen aan het behouden van werk (en voorkomen van uitval), verminderen van ziekteverzuim of zelfs terugkeer naar werk voor mensen met RA en axiale SpA.

Uit een landelijke peiling blijkt dat mensen met ontstekingsreuma zoals RA en axiale SpA veel baat hebben bij fysiotherapie. Het draagt bij aan het mee kunnen blijven doen in de maatschappij, waaronder ook deelnemen aan het arbeidsproces. Er is echter nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van fysiotherapie op arbeidsparticipatie.

Meer informatie?

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen via WCFcall@ReumaNederland.nl.