Een veilige behandeling die goed aanslaat, dát is wat kinderen met jeugdreuma het liefste wensen. Nico Wulffraat is professor en arts: “Door de beperkingen van de ziekte, maar ook door bijwerkingen van medicijnen, is het voor jeugdreumapatiënten moeilijk om mee te doen aan gewone activiteiten die elk ander kind wel kan.” En daarvoor is onderzoek hard nodig. Want we willen een goede behandeling voor ieder kind met reuma.

In het donker

“Momenteel is het soms echt een beetje graaien in het donker”, zegt professor Nico Wulffraat van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hij doet onderzoek om betere medicijnen te ontdekken. En hij is de arts van heel veel kinderen met jeugdreuma. “Nu krijg je een medicijn, en werkt het niet, dan probeer je een volgende. Net zolang tot er eentje aanslaat. Dat is vervelend voor kinderen, want ze zijn echt ziek, en het duurt te lang. De kans op blijvende beschadiging is ook veel te groot. Er zijn dus heel veel bezwaren tegen de behandelingen die we nu hebben voor kinderen met jeugdreuma”.

Jeugdreuma heeft grote gevolgen

Ongeveer de helft van de kinderen met jeugdreuma hebben een milde vorm. Zij reageren overwegend goed op de behandeling en medicatie. Nico Wulffraat: “We richten ons met dit onderzoek op de andere helft, voor wie de gevolgen van jeugdreuma groot zijn. Soms zijn ze zelfs afhankelijk van een rolstoel. Door de beperkingen van de aandoening, maar ook door bijwerkingen van medicijnen, is het voor jeugdreumapatiënten moeilijk om mee te doen aan gewone activiteiten die elk ander kind wel kan.”

Stofjes die ‘biomarker’ heten

Nico Wulffraat en zijn collega’s zoeken naar biomarkers. Dat zijn stofjes, bijvoorbeeld in je bloed of in je haar, die vertellen hoe het met de ziekte van een kind met jeugdreuma gaat. De onderzoekers willen biomarkers vinden die voorspellen hoe kinderen reageren op een bepaald medicijn. Ze hebben er al een paar ontdekt, maar dat is nog niet voldoende om voor ieder kind te bepalen welke combinatie van medicijnen goed helpt. En dat is wel waar de onderzoekers naar op zoek zijn!

Kom in actie voor jeugdreuma of sponsor iemand anders