Jill Erens (29), aangenaam

Mijn leven veranderde acht jaar geleden door een slecht werkende meniscus, die het kraakbeen in mijn been kapot maakte. Na een aantal operaties was de boodschap: ‘Je hebt artrose, maar eigenlijk kunnen we hier weinig aan doen. En voor een knieprothese ben je veel te jong. Je moet er maar mee leren leven.’

Dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, zullen dat voor mij nooit meer zijn. De pijn is nooit weg en daardoor gaan veel dingen moeizamer. Sporten, wat ik ontzettend graag deed, kan ik niet meer. Maar ook tuinieren, het huishouden, boodschappen doen, zorgeloos uitgaan met vriendinnen en met mijn neefjes spelen…Terwijl ik nu in de bloei van mijn leven zou moeten zijn.

Artrose, onaangenaam

Jill’s verhaal is niet uniek. Zij is één van de 1,5 miljoen mensen in Nederland die zijn getroffen door artrose. En dat worden er alleen maar meer. Als we niets doen, is artrose in 2040 de ziekte waar de meeste Nederlanders aan lijden. Een ziekte die miljoenen levens letterlijk stil zet. Dus tijd om artrose te stoppen! Er is veel onbekendheid over artrose. Daarom stellen we artrose op deze pagina aan je voor en weerleggen we de misvattingen die er zijn over de ziekte.

Misverstanden over artrose

In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering. Dat is niet helemaal juist: ook jongere mensen kunnen artrose hebben.

Dit klopt niet. Er spelen allerlei, ook nog onbekende, factoren een rol bij het ontstaan van artrose. Simpelweg zeggen dat het slijtage van het kraakbeen is, is onjuist. Dat zou betekenen hoe meer je je gewricht gebruikt, hoe meer het kraakbeen verdwijnt en dat is niet zo.

Een paar feiten over artrose

Wist je dat...
  • We nu verwachten dat in 2040 bijna 3 miljoen mensen artrose hebben? Dat zijn er nu ‘nog maar’ 1,5 miljoen…
  • Artrose in de top 5 van aandoeningen in Nederland staat die de meest ingrijpende gevolgen hebben op je dagelijkse leven?
  • 1 op de 3 van de mensen met artrose niet het leven kan leiden wat ze willen? Dit komt doordat het merendeel van de mensen met artrose iedere dag last heeft van pijn, stijfheid, moeite met bewegen en vermoeidheid.
  • Mensen met artrose worden afgeremd in alles wat het leven de moeite waard maakt en waar je vrolijk van wordt? Denk aan lekker sporten, erop uit gaan, hobby’s beoefenen of sociale contacten. En ook: werken. 1 op de 4 Mensen met artrose voelt zich zelfs eenzaam!

Help artrose te verslaan

ReumaNederland vindt dat dit zo niet langer door kan gaan! 1,5 miljoen Nederlanders leven nu dagelijks met de pijn van artrose. De gevolgen van artrose op het leven van Jill en al die andere 1,5 miljoen Nederlanders kunnen we niet accepteren. Daarom gaat ReumaNederland de strijd aan tegen artrose. Zodat mensen zoals Jill weer hun dromen waarheid zien worden.   Meer weten over artrose?