ReumaNederland geeft al jarenlang geld aan het veelbelovende onderzoek naar kniedistractie bij mensen met artrose. Kniedistractie is een behandeling bij ernstige knieartrose voor mensen die jonger zijn dan 65 jaar. Tot op heden wordt deze behandeling nog niet vergoed. Maar er is goed nieuws: Binnenkort start namelijk een groot onderzoek naar de werkzaamheid van de kniedistractie. Als de werkzaamheid met dit onderzoek kan worden aangetoond, is vergoeding door de zorgverzekeraars een stap dichterbij.

Dit onderzoek wordt betaald met de Veelbelovende Zorg subsidie van 6,7 miljoen euro van het Zorginstituut Nederland (ZiN) en ZonMw. Het UMC Utrecht zal het onderzoek gaan coördineren. Het onderzoek begint naar verwachting in november 2021 en zal 4 jaar gaan duren.

Kan je met de kniedistractie een knieprothese jaren uitstellen?
Mensen met knieartrose hebben last van pijn en moeite met bewegen. Dit heeft veel impact op hun dagelijkse leven. Bij ernstige klachten is nu alleen nog een knieprothese de oplossing. Maar als je voor je 65e een knieprothese krijgt, zijn de resultaten minder goed dan wanneer je die prothese op oudere leeftijd krijgt. Daarbij is er een grote kans dat je meer operaties nodig hebt, die vaak ingewikkeld zijn en een minder goed resultaat geven.

Kniedistractie, waarbij het eigen gewricht gespaard blijft, lijkt een slimme, goed werkende behandelmogelijkheid. Je kan daarmee ook het plaatsen van een knieprothese naar verwachting jaren uitstellen.

Het onderzoek dat eind dit jaar van start gaat zal de resultaten van een kniedistractie vergelijken met het plaatsen van een prothese. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen eraan mee, onder leiding van het UMC Utrecht. En er zullen 1200 mensen met ernstige knieartrose mee gaan doen. Als je meedoet, wordt met een loting bepaald of je een kniedistractie krijgt of een prothese. Na de operatie word je nog twee jaar gevolgd om de resultaten van de ingreep voor de middellange termijn te bekijken.  De onderzoekers willen de lange termijn resultaten onderzoeken door het bestuderen van eerder verzamelde gegevens.

Paco Welsing, onderzoeksleider in het UMC Utrecht: “We verwachten dat de uitkomsten van een kniedisctractie op de middellange termijn vergelijkbaar zijn met die van een knieprothese. Op de lange termijn verwachten we dat de kniedistractie betere uitkomsten geeft. Want je behoudt je eigen gewricht tot een leeftijd waarop je wel een prothese nodig hebt. En die kan dan weer levenslang meegaan.

Extra hoopvol: misschien bestaat de kans dat we door kniedistractie een uiteindelijke knieprothese helemaal kunnen voorkomen.

Een eerder, kleiner, onderzoek wees al uit dat de behandeling met kniedistractie voor mensen jonger dan 65 jaar een veelbelovende behandeling is.  Maar de behandeling is op dit moment nog onvoldoende onderbouwd om het vergoed te laten krijgen. Zonder vergoeding uit het basispakket sterft zo’n behandeling een stille dood. Dat zou zonde zijn.

Met de subsidie van ZiN en ZonMw kunnen we nu heel goed en degelijk onderzoek doen. En daarmee aantonen dat een kniedistractie voor deze groep mensen jonger dan 65 jaar écht tot goede zorg behoort en mogelijk zelfs kosten bespaart”.

Corné Baatenburg de Jong, Adjunct-directeur ReumaNederland: “Als ReumaNederland werken we hard aan nieuwe behandelingen voor mensen met artrose. Na onze jarenlange investering in het onderzoek naar de kniedistractie, zijn we blij dat het ZiN en ZonMW het met deze subsidie mogelijk maakt om de werkzaamheid op grote schaal te onderzoeken. We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek. En we hopen dat die aantonen dat de kniedistractie echt een oplossing biedt voor mensen onder de 65 jaar met ernstige knieartrose.”

 

Reacties

 • Erna ter Meer says:

  Dit lijkt mij super. Ik heb 1 nieuwe knie met 58 je gekregen maar nog steeds pijn bij de knieschijf. De andere knie is er slecht aan toe. Zou heel graag deze methode willen proberen. Ben nu 68jr maar nog heel actief

 • Ik ben 73 en heb geen reuma, maar ik ben 35 jaar geleden geopereerd aan een “voetbalknie”.
  De mediale meniscus is toen grotendeels verwijderd en inmiddels vrijwel geheel weggesleten.
  De knie is nu erg pijnlijk en ik loop nog maar moeizaam; volgens de orthopeed ben ik rijp voor een prothese.
  Zou deelname aan het distractie-onderzoek voor mij (en voor het onderzoek) nog zinvol zijn?

 • Sabine Djojosoetirto says:

  Ik kreeg 15 jaar geleden mijn knieprothese, ik was 45 jaar. Van deze prothese heb ik nog steeds spijt.
  Mijn linkerknie is nu ook bot op bot en zou daarom graag in aanmerking komen voor dit experiment.

  Waar kan ik mijzelf aanmelden?

 • Mia Vijfvinkel says:

  Hallo,
  Graag wil ik mij inschrijven,ik heb ook artrose in mijn knie.
  Erg veel pijn.
  Maar,ik ben 67 jaar.
  Zit hard aan het denken voor een knieoperatie.
  De pijn is ondraaglijk.
  Groetjes

 • J.A. de Water-van den Hoek says:

  Mijn vraag is: als je knie nog niet genoeg versleten is voor een knieprothese maar waarbij wel een spuit gedaan is voor behandeling vampn de pijn, kan je dan ook in aanmerking komen voor deze optie.

  • J.A. de Water-van den Hoek says:

   Ben een 64 jarige vrouw met Poly-Artrose op diverse plekken in mijn lichaam waaronder in mijn knieën. Mijn linker knie is nog niet zo versleten dat er een kunstknie in moet. Daar is pas een injectie in gegaan. Door pijn belemmert het mij heel erg in het dagelijks functioneren. Ik zou mij graag als dit vergoed word als kandidaat willen opgeven.

 • L.W. Rayar says:

  Er bestaat ook een behandeling waarbij een gel in het gewricht wordt ingespoten. Dat lijkt me minder drastisch. Wellicht moet die behandeling worden herhaald. Of is het alleen pijnbestrijding. Ik zou er graag meer van weten. Wat is de ervaring met deze behandeling?

 • Er wordt gediscrimineerd qua leeftijd! tot 65 jr. Ik sport jaren, en heb ook artrose maar ben 69,dus ik kom niet meer in aanmerking hiervoor!!

 • anja Janus- Schaap says:

  ik ben 63 jaar en heb al een paar jaar last van artrose aan de binnen kant van mijn rechterknie bij operatie maar een halve knie en dan 10 jaar later een hele knie maar ik kreeg de aanbieding van een brace de unloader one draag hem nu 2 jaar kan zelfs al weer beter trap lopen en loop ongeveer 6a7 kilometer per dag i.v.m. grote honden ben super blij met mijn brace en hoop op deze manier 1 operatie te voor komen p.s. draag de brace alleen nog maar met de wandeling voor de honden kan nu zonder brace winkelen hoop dat meer mensen hier iets aan kunnen hebben

 • Rien van den Broek says:

  Het ziet er prachtig uit. Waarom een leeftijdgrens van 65 jaar, dit lijkt op leeftijds-discriminatie. Je moet tegenwoordig toch ook langer werken dan tot je 65e jaar. Naar mijn idee moet de leeftijdgrens eraf en moet er gekeken worden de persoonlijke situatie van iemand ongeacht de leeftijd. Er zijn zoveel mensen ouder dan 70 jaar die buitengewoon fit zijn maar wel knie-problemen hebben. Zelf ben ik 67 jaar oud, mijn knie geeft behoorlijke beperkingen, die wellicht met deze methode opgelost of sterk kunnen worden verbeterd. Rien van den Broek

 • Hennie van den broek says:

  Dat zou een hele uitkomst wezen voor mij. Ik ben zover dat er waarschijndelijk een prothese moet. Ik zak continu door mijn knie.ze wouden onder mijn knie doorzagen en iets in een x vorm neerzetten.maar door dat er zoveel speling in de knie zat,had het geen zin.zou maar een half jaar werken. Was nog te jong voor een prothese. Moest over tien jaar weer bekijken.mits ik in een rolstoel kwam.kwam ik eerder voor in aanmerking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *