Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) doen er langer over om zwanger te worden dan vrouwen die geen reuma hebben. Dat blijkt uit een pas verschenen proefschrift uit Rotterdam. Ook voor mannen met een kinderwens heeft ontstekingsreuma gevolgen. Welke dat precies zijn, gaat dr. Radboud Dolhain (Erasmus MC) met steun van het Reumafonds onderzoeken.

Reumatoloog en onderzoeker Radboud Dolhain is een expert op het gebied van zwangerschap en reuma. Het Erasmus MC heeft hiervoor een speciale poli. ‘Op die poli zie ik steeds meer mannen’, zegt Dolhain. ‘Maar er is nog nauwelijks wetenschappelijke kennis over hoe we mannen met een kinderwens het beste kunnen behandelen. Dit onderzoek, gefinancierd door het Reumafonds, moet meer duidelijkheid brengen’, zegt Dolhain.

Later zwanger bij actieve reuma

Uit pas verschenen onderzoek blijkt wat de gevolgen van reuma kunnen zijn voor vrouwen met een kinderwens. Zo doen vrouwen met reumatoïde artritis (RA) er gemiddeld 6 maanden over om zwanger te raken, terwijl het gemiddelde 3 maanden is. Een actieve ziekte, waarbij veel ontstekingen voorkomen, lijkt een belangrijke oorzaak van de verdubbeling van die tijd. Dit blijkt uit het promotieonderzoek onder vrouwen met RA door dr. Jenny Brouwer, vruchtbaarheidsarts in het Erasmus MC. Radboud Dolhain gaat nu bij mannen onderzoeken of ontstekingsreuma bij de man ervoor zorgt dat de vrouw minder makkelijk zwanger raakt.

Invloed van medicijnen

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) en behandeling met een hogere doses prednison (meer dan 7,5 milligram per dag) lijken er ook aan bij te dragen dat vrouwen met RA minder snel zwanger worden. Bij mannen met reuma is er nog bijna niets bekend over de invloed van reumamedicijnen op de vruchtbaarheid. Een belangrijk medicijn bij reuma is methotrexaat (MTX). Er gaat nu gekeken worden in hoeverre MTX ook in sperma terecht komt en of dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van het zaad.

Vruchtbaarheid minder goed op peil

Uit het onderzoek van Jenny Brouwer blijkt dat bij vrouwen met RA de eierstokken sneller verouderen. ‘Dit betekent dat vrouwen met RA er het beste voor kunnen zorgen dat ze op iets jongere leeftijd kinderen krijgen. Bij mannen met ontstekingsreuma lijkt het hormoon testosteron af te nemen. ‘Misschien heeft de ziekte invloed op de hormoonproductie of misschien steekt je lichaam bij een ziekte minder energie in het op peil houden van je vruchtbaarheid’, aldus Dolhain.

Mannen verdienen veel aandacht

Dat er zoveel meer bekend is over vrouwen met reuma die zwanger willen worden, is volgens Dolhain is te wijten aan een ‘blinde vlek’. ‘Bij een kinderwens denken we gewoon eerder aan de vrouw dan aan de man. Maar mannen met ontstekingsreuma en een kinderwens verdienen ook veel aandacht.’

‘Velen van hen komen in een vicieuze cirkel terecht als zij vader willen worden. Hun medicijnen worden gestopt, waardoor ze meer last krijgen van de reuma. Ze krijgen minder energie en ze hebben minder zin in seks of de seks wordt pijnlijk door verergerde gewrichtsklachten. Dat is wat zij meemaken. En er is nauwelijks wetenschappelijk hoe we hen het beste kunnen behandelen. Dat wil ik met dit onderzoek veranderen.’

Heeft u reuma en een kinderwens?

Bespreek het zo vroeg mogelijk met uw eigen reumatoloog. Hij of zij kan u indien nodig doorverwijzen naar de gespecialiseerde poli in het Erasmus MC.

Meer informatie

Het onderzoeksteam van dr. Radboud Dolhain doet langlopend onderzoek naar vruchtbaarheid en zwangerschap bij ontstekingsreuma. Het team is op zoek naar de juiste behandeling van vrouwen én mannen met een kinderwens. De onderzoeksgroep draagt de titel Research Centre of Excellence van ReumaNederland.

 

Bronvermelding voor een deel van de tekst: Medidact Reumatologie