Een behandeling tegen reumatoïde artritis (RA) die alleen de verkeerde afweercellen aanpakt, zodat dat de rest van het afweersysteem goed blijft werken. Dat is het doel van baanbrekend onderzoek door dr. Kim Bonger (Radboud Universiteit) en professor René Toes (LUMC), gefinancierd door ReumaNederland. Het gaat om een medicijn dat wordt aangepast voor RA.

De huidige behandelingen tegen RA onderdrukken het afweersysteem. Dit is nodig omdat er een foute afweerreactie is: het afweersysteem valt het eigen lichaam. Het gevolg: ontstoken gewrichten, veel pijn en vermoeidheid. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek genezing van RA een stapje dichterbij brengt.

Professor Toes, kunt u hier meer over vertellen?

‘In dit onderzoek zijn wij bezig met het aanpassen en testen van een medicijn dat nu wordt gebruikt bij sommige vormen van kanker. Het is een medicijn dat bepaalde afweercellen, de zogeheten B-cellen, uitschakelt. We weten dat B-cellen bij mensen met RA zorgen voor een verkeerde afweerreactie. Ze reageren op iets van het lichaam dat ze zien als ziekmaker. Dat heet een auto-immuunreactie. Wij willen dat het aangepaste medicijn precies alléén deze ‘foute’ B-cellen aanpakt.’

Waarom is dat belangrijk?
‘Normaal gesproken reageert ons afweersysteem op indringers van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. De B-cellen zijn heel belangrijk omdat ze antistoffen aanmaken tegen die indringers om het lichaam te beschermen. Er is al een andere behandeling voor RA die álle B-cellen uitschakelt. Die zorgt er weliswaar voor dat de RA rustig wordt, maar het betekent ook dat de goede B-cellen verdwenen zijn.’

En die goede B-cellen heb je hard nodig?
‘Ja. De huidige behandeling die alle B-cellen uitschakelt, vermindert een belangrijk deel van je afweer. Dat geldt eigenlijk voor alle huidige behandelingen. Mensen met RA hebben daardoor meer kans op vervelende infecties. Maar de huidige behandeling tegen B-cellen zorgt er ook voor dat je nauwelijks antistoffen aanmaakt bij vaccinatie. Denk aan de coronavaccinatie. Een medicijn dat alleen de schadelijke B-cellen uitschakelt, is een grote stap vooruit.’

Dr. Bonger, wat doet u om dit medicijn te maken?

‘In mijn chemisch laboratorium in Nijmegen zijn mijn team en ik bezig met het aanpassen van het bestaande medicijn. Dit is een zogeheten BTK-remmer. Zoals professor Toes vertelde werkt het tegen B-cellen. Maar, wij willen dat het alleen tegen de foute B-cellen werkt. Dat doen we door de “ziekmaker” van RA op het medicijn te plakken. Deze “ziekmaker” maakt natuurlijk niet echt ziek, maar lijkt wel op hetgeen de foute B-cellen herkennen waardoor ze, het opnemen en het medicijn ervoor zorgt dat ze specifiek worden uitgeschakeld.’

Hoe ver bent u met uw onderzoek?
‘Wij hebben een eerste versie van dit medicijn gemaakt. Professor Toes en zijn team hebben het getest. Het vastplakken van de “ziekmaker” van RA aan de BTK-remmer was een enorme uitdaging, maar de eerste tests zijn positief. In het reumalaboratorium van professor Toes blijkt dat de remmer wordt opgenomen door cellen die lijken op de foute cellen bij RA. Dat is goed nieuws. Toch is er nog een hele weg te gaan voordat we echt een nieuw medicijn hebben.’

U staat dus nog aan het begin, maar wat kunnen mensen met RA verwachten?
Dr. Bonger: ‘Uniek aan dit project is dat we onze kennis combineren. Mijn team en ik hebben de kennis om het medicijn steeds verder aan te passen. Dat doen we op basis van de kennis van professor Toes die precies kan onderzoeken wat het medicijn doet tegen de foute B-cellen.’
Professor Toes: ‘Als dit uiteindelijk echt werkt, stopt de auto-immuunreactie van de B-cellen bij mensen met RA. Dan komt genezing van RA in echt zicht.’

Reacties

 • Mw.H.Rutten says:

  Is er al meer bekend over de bijwerkingen van Leflunomide?
  Is het mogelijk Uw behandelingen c.q. onderzoek te koppelen aan het reumacentrum West-Brabant locatie Steuvelslaan.

 • M.E. Moeton-Pieters says:

  Dank voor het onderzoek naar deze akelige ziekte. Wens u alle succes! De AR belemmert mijn hele levenspatroon door Corona, temeer daar mijn reumatologe in Leeuwarden mij duidelijk heeft gemaakt dat ik extra gevaar loop.

 • Laetitia Schouten says:

  Het klinkt als een DROOM die uitkomt. Ik zou dolgraag de BTK remmer uitproberen zodra u proefpersonen nodig hebt, want RA s l o o p t me en ondermijnt de kwaliteit van mijn leven.
  Ik realiseer me dat dit vaak lange trajecten zijn, maar op welke termijn verwacht u dat dit op proefpersonen toegepast kan worden?

  Dank voor uw reactie!

 • Door zou een geweldige vooruitgang zijn in de behandeling van RA. Hoe mooi zou het zijn als de generatie na ons met deze methode genezen zou kunnen worden van RA. En mogelijk als het onderzoek snel verloopt kan ik er ook n graantje van meepikken. Heel veel succes met dit project!

 • Zou dit middel ook tegen PMR helpen? Ik heb vele behandelingen gehad, maar alleen Prednisolon werkt bij mij. Alle bijwerkingen daarvan ook. Vandaar mijn vraag.

  • Hoi Lia,

   Ik gebruik leflunomide tabletten 20 Mg en kan daardoor de prednison afbouwen. Nu geen ontstekingen meer dus geen pijn.
   Wellicht kan jij dit middel ook aan je reumatoloog vragen?
   Sterkte.

 • Trudy de Boon says:

  Daar ik zomers een paar maanden in het buitenland ben krijg ik van de metrothrexaat na injecties bruine plekken van 2 cm die 3 wkn blijven zitten.
  Gebruik dan tabletten.
  Hebben hier meer mensen last van?
  Ligt dit aan de zon?

 • Alfonso de Keyser says:

  Mooie vooruitzichten. Vraag mij wel af of alle RA-patiënten die ook Primaire Sjögren hebben geen antistoffen aanmaken. Ikzelf maak er schijnbaar heel veel aan >40000 AU/ml (na besmetting op 14/10/2020 en de 1ste vaccinatie). Na de 2de en 3de vaccinatie zit ik nog steeds boven die 40000 AU/ml. Zou eigenlijk graag willen weten hoeveel ik er boven zit zodat ik de evolutie na elke vaccinatie zou kunnen volgen maar blijkbaar testen ze maar tot 40000!!!
  Werken de Leflunomide en de Ledertrexate dan anders bij mij?

 • Wat een geweldig vooruitzicht. Ik lees dat het onderzoek gericht is op de zgn. B-cellen. Nu gebruik ik Abatacept en deze biological richt zich veelal op de T-cellen. Zou bovengenoemde behandeling bij RA patiënten welke Abatacept, of een andere biological gebruiken en gericht op andere cellen, dan ook mogelijk zijn?
  Graag verneem ik een reactie.

  Mvgr

  • Ik ben geen arts maar medepatient. Wat ik je kan vertellen is dat ik een B-cel remmer krijg, dit is Rituximab en gaat per infuus. Eenmaal in het halfjaar twee infusen. Ik heb o.a. Humira, Enbrel, Tocizulimab aan biologicals gehad. Dat zijn T cel remmers en werkten bij mij niet. Door de Ritximab is de RA rustig na jaren activiteit.

 • Lida v.d.Schuit-Kunkeler says:

  Mijn man heeft Bechterev en Forestier en we weten nu dat de medicijnen die hij gebruikt schade brengen aan zijn nieren en lever en kan deze medicijnen die u nu ontwikkelt hem ook helpen.

 • Zou toch geweldig zijn! Een stukje vrijheid terug te krijgen. Minder beperkingen en pijn te hebben.
  Fantastisch werk van de onderzoekers, veel succes !!

 • Dit zou geeeldig zijn. Als 65 jarige Bechterewpatient kan ik al 15 jaar bijna geen stap meer verzetten. Ben erg benieuwd naar de redultaten en verdere ontwikkeling.

 • Therese van Dulmen says:

  Zeer geïnteresseerd in dit onderzoek. 6 weken geleden gediagnosticeerd met Sjogren en RA, veel pijn. Hiervoor nog zeer actief met sport en werk. Mochten proefpersonen nodig zijn is overleg mogelijk. Vr. Gr.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *