Mensen die kans lopen op heupartrose vroeg opsporen en juist behandelen. Dat is wat arts en onderzoeker dr. Rintje Agricola (Erasmus MC) wil bereiken. ‘Het liefst wil ik heupartrose voorkómen. Als behandelaar zie ik de pijn en beperkingen van mensen met heupartrose. Als we beter kunnen voorspellen of iemand kans loopt op heupartrose kunnen we op tijd een behandeling beginnen.’ ReumaNederland steunt zijn onderzoek.

Dr. Rintje Agricola mag zichzelf expert op het gebied van heupartrose noemen. Hij onderzoekt niet alleen de oorzaken, maar behandelt als orthopeed ook mensen die kampen met heupartrose. ‘Wat ik nu ga doen, is terugkijken in de gegevens van heel veel patiënten wereldwijd om straks veel beter te kunnen voorspellen of iemand kans op heupartrose loopt en waardoor dat komt.’

Pijn en moeilijk bewegen
Mensen met artrose hebben vaak veel pijn en kunnen moeilijk bewegen. ‘Als artsen kijken we erg naar schade aan het kraakbeen, op röntgenfoto’s of met een MRI. Maar de klachten van patiënten zijn ook heel erg belangrijk om naar te kijken. Artrose ontstaat langzaam. Je lichaam past zich steeds een beetje aan, je spieren rondom je heup kunnen zich ook gaan aanpassen. Je voelt misschien dat je heup stijver wordt. Je krijgt steeds meer pijn en kan moeilijker bewegen. Al deze dingen neem ik mee in mijn onderzoek om per persoon te kunnen voorspellen of iemand extra kans loopt op artrose.’

Kop en kom
In eerder onderzoek liet Rintje Agricola zien dat de vorm van de heup een rol speelt bij de kans op artrose. ‘Een heup bestaat eigenlijk uit een kommetje in je bekken en daar draait de kop van het bot van je bovenbeen in. Mooi, glad kraakbeen zorgt ervoor dat je soepel beweegt. Maar bij sommige mensen is de kop van het bot van het bovenbeen niet meer rond zoals het hoort. Dat komt doordat er wat extra bot op is gegroeid. De kop past dan niet meer goed in het ronde kommetje. Het kraakbeen komt bij het bewegen onder enorme druk te staan en kan kapot gaan.’

Kans groter
Ook als de vorm van het kommetje anders is, is er kans op schade. Agricola: ‘Bij sommige mensen is de heupkom een beetje ondiep. Ook dan krijg je dat er op bepaalde plekken veel druk op het kraakbeen komt te staan. Op een gegeven moment kan het kraakbeen een beetje kapotgaan. Het kan het begin zijn van artrose. Het is niet zo dat iedereen met een met een minder ronde kop of een ondiepe kom ook echt artrose krijgt. Maar de kans wordt wel groter.’

Patiënten wereldwijd
Wat Rintje Agricola wil, is per persoon kunnen voorspellen of iemand extra kans loopt om artrose te krijgen. ‘En welke risicofactoren daaraan bijdragen, want die kunnen voor iedereen anders zijn’, aldus de onderzoeker. ‘Dit doe ik door de bestaande gegevens van heel veel patiënten van over de hele wereld te verzamelen. Gegevens over de klachten, gegevens uit het bloed, gewicht, leeftijd, maar ook welke behandeling werd gegeven. Noem maar op. Door onderzoek naar alle beschikbare gegeven over mensen die heupartrose hebben, kan ik straks hopelijk voorspellen wie in de toekomst kans heeft op artrose.’

Behandelen en voorkomen
Het liefst wil Rintje Agricola heupartrose kunnen voorkomen. ‘Daarvoor is het belangrijk dat we weten waar we als artsen op moeten letten. We kunnen niet zomaar van alle mensen in Nederland een foto van de heup maken. Maar stel dat iemand met beginnende heupklachten bij de dokter komt, dan wil ik dat we straks kunnen zeggen: ‘Oké, als we deze gegevens van u verzamelen, kunnen we goed inschatten of u kans heeft op heupartrose’. En dan wil ik ook dat we dankzij mijn onderzoek weten hoe we die persoon het beste kunnen behandelen om geen artrose te krijgen.’

Reacties

 • Ik heb al jaren veel pijn aan de aanhechtingen van de rug aan mijn heup wat uitstraalt naar de zijkant van de heup. Vooral in ruststand. Niemand kan het verklaren helaas…

  • Ik heb gehoord dat veel anti-conceptie-pilgebruik – dus jong aan de pil zijn gegaan en/of langere tijd een zware pil slikken (50 mg ipv 30 of minder mg) – de heupartrose mogelijk kan hebben bevorderd. Neemt Rintje Agricola die mogelijkheid mee in zijn onderzoek?

  • Fatima El Filali says:

   Sinds één jaar heb ik veel last van mijn linker heup. Van mijn huisarts moest ik foto’ s voor mijn beide heupen laten maken. De uitslag is dat ik slijtage heb. Hoe kan ik artrose voorkomen?
   Ik heb fybromyalagie, nekhernia en artrose in beide duimen. Tot nu toe kon ik geen arts vinden die mij kan goed helpen!

 • Goh…..wat een eye-opener! Er wil iemand heupartrose voorkomen!!
  Hopelijk vordert het onderzoek snel. Zet hem op Rintje Agricola, doe er wat aan! Door het hebben van heupartrose (onderdeel van poly- artrose) vanaf mijn 40e jaar en nu op 61- jarige leeftijd twee heupprotheses rijker, kan ik zeggen dat het veel kwaliteit van leven negatief beïnvloed wordt door deze sluipende en slopende ziekte.

 • Heb poliartrose, en me vraag is eigenlijk…..
  Begin nu ook pijn te krijgen in linker heup .
  Misschien kan u nu iets er aan doen ,in plaats van een nieuwe heup.

 • Ik loop ook al jaren met pijn in mijn onderrug. Bewegen wordt steeds moeilijker. Liep me afwimpelen met fysio, terwijl de klachten erger werden. Mijn eigen schuld. Eind van de maand eindelijk een MRI scan. Goed bezig Tintje A

 • Jaren geleden werd diagnosticeren met artrose en heb gehoord er was geen medicijn voor deze ziekte, het is een ziekte van de immuunsysteem. wat veroorzaakt kraakbeen slijtage . Ik kreeg pijn in mijn huppen als meer dan een uur
  loop ,als ik druk met mijn handen op mijn huppen doet pijn ik zou graag willen weten hoe kan ik voorkomen hup operatie…..

 • Ik heb gehoord dat veel anti-conceptie-pilgebruik – dus jong aan de pil zijn gegaan en/of langere tijd een zware pil slikken (50 mg ipv 30 of minder mg) – de heupartrose mogelijk kan hebben bevorderd. Neemt Rintje Agricola die mogelijkheid mee in zijn onderzoek?

  • Rita Toering says:

   Ja, ik ben al heel vroeg aan de pil begonnen en heb hem doorgeslikt tot aan de overgang. Met 32jaar had ik al een nieuwe heup. Op 50-jarige leeftijd kreeg ik een revisie, dus de 2e nieuwe heup, en op 70 jaar mijn 3e, allemaal aan de rechterkant. Verder door artrose en scoliose veel pijn in mijn rug, kan geen 10 min. pijnloos aan de aanrecht staan. Ik ben inmiddels 73 en heb geleerd om er mee te leven.

 • Trudy Van Schaik says:

  Op dit moment heb ik 2 ontstekingen in mijn heup.
  Op de kop en in het bekkenkam. Erg veel pijn vooral in de nacht.
  Tramadol helpt niet. Ook de ontstekingsremmer niet.
  Nu fysiotherapie,
  Gr Trudy.

 • Gijsbert van den Broek says:

  Gijsbert, 6 jaar geleden kreeg ik heupklachten. Pijn in heup lies en knie. Bij bezoek aan orthopeed, foto’s en inderdaad slijtage aan de heup. Sinds die tijd krijg ik ca, 1x per jaar een injectie (smering) die de pijn aanmerkelijk reduceerde en mij in staat stelde op een redelijke wijze te sporten o.a. schaatsen en fietsen.
  Ik ben 74 jr.

 • Marianne Altena says:

  Mijn medische gegevens zijn niet bekend bij het Erasmus MC. Heb bij beide heupen een aangeboren heup afwijking. Bij 1 kant is al een heup correctie gedaan, maar door niet de juiste begeleiding gehad te hebben bij de Fysio een verkeerde loophouding aangeleerd,hierdoor al artrose ontstaan. Waar door ik ook al in de heup een prothese heb. Alleen het lopen is hier niet beter nog van geworden. Andere kant ook niet goed, maar willen ze zolang mogelijk mee wachten.

 • Mijn oma was de eerste die in Nederland haar eerste heuppothese kreeg. Al mijn tantes en nichten hebben heup artrose, alleen ik heb artrose in mijn nek en rug. Hoe wordt dit dan verklaard en waarom is er nog steeds geen oplossing voor rug en nek artrose.
  Er is al zoveel bekend over heup en knieprotheses in al die jaren, maar nog steeds niks nada voor artrose in de nek.

  • Rie Groenewegen - vd horst says:

   Kan er over meepraten,heb al lange tijd last van mijn nek,wordt steeds erger.Als je ‘snachts in bed gaat draaien dan gaat dat moeizaam,en wordt steeds pijnlijker.Ook overdag wordt je hoofd draaien en opzij kijken steeds pijnlijker.Ik heb een aantal maanden fysio gehad,maar het heeft helemaal niks geholpen.

  • J.v.d.Wielen says:

   Idd. Op mn 48ste artrose in nek, daarna in de wervelkolom, rug. Heb ook ernstige scoliose van 80° . Nu door de vergroeiing zakken mn onderste ribben aan rechterkant door tot naar de binnenkant van mn heup. Altijd veel pijn , na botscan blijkt dat ik nu ook artrose krijg aan heup. Ook nog in rechter schouder. Helaas niks te doen aan artrose😒

 • Ellen abbenhui says:

  Ik heb sinds anderhalf jaar klachten. Mijn reumatolge zegt het hoort erbij. Maar ik kan niet op mijn zij liggen daardoor en heb een kniekussen gekocht om met mijn heup in balans te liggen. Pijn is een dagelijkse begeleider.

  • Betty Drescher says:

   kan mij voorstellen. klopt helemaal. Ik heb het nu aan beide heupen. Aan 1 kant al 1 prothese maar door Corona al maanden op de wachtlijst met heel veel pijn als gevolg.

 • Ook ik heb al jaren klachten vooral de linker heup is het ergste, lopen lukt nog wel maar Max 3 en soms 5 km artsen zeggen slijtage oké ik ben 73 maar die pijn is zeer vervelend loop nu weer bij de fisio maar het resultaat is mager was er maar iets om de pijn te verlichten.

 • Ik gebruik al 2 jaar groenlipmossel in overleg met m’n reumatoloog en orthopeed. Help bijzonder goed. Gebruik ik het een week niet, ben ik weer bij af met flinke pijn en beperkingen.

 • Herkenbare klachten die je kwaliteit van leven aantasten. Heb nu mijn heil gezocht bij acupunctuur omdat het advies van de huisarts 3 x daags 1000mg paracetamol is .

 • Heb al jaren pijn aan zijkanten bovenbenen. Kan er s’nachts niet opliggen pijn straalt dan uit naar knieën en lijkt net of er iets in mijn lies word dicht gedrukt. Een ramp. Na even weer op mijn rug echt rampzalig dat ligt ook niet lekker. Lig nu op een niet al te hard opgepompt luchtbed. Daardoor minder drukpijn. Maar blijft pijnlijk en lastig.

 • Mirjam R.W.van der Hout says:

  Op de foto van mijn heupen bleek dat inderdaad de heup, die pijn doet artrose heeft. Ik (bijna 70jr) heb daar last van gekregen na vele wandelingen. Echter ik heb nu ontdekt dat als ik wandelen met fietsen afwissel de heup zich koest houdt en zelfs minder wordt. Vooral veel fietsen is dus advies en het blijkt dat 4 Daagse wandelaars ook bewust elke dag even fietsen! In goed overleg met mijn huisarts wacht ik voorlopig met operatie!

 • Siebrig Jasper-de Wilde says:

  Hallo Allemaal,ik ben blij dat er ondertussen serieus onderzoek naar wordt gedaan.Ik heb helaas ook ernstige artrose in mijn beide heupen,ik ben nu 49 jaar en op dit moment krihg ik oefentherapie via ceasartherapie in mijn woonplaats en ik slik nu tegen de pijn flexaplus optima.Ik ben te jong voor een operatie volgens de orthopeed.Het liefst wil ik ook geen operatie maar stamceltherapie bij artrose.Maar wie weet waar ik die behandeling kan krijgen?en waar dat ook wordt vergoedt door het ziekenfonds.Wie kan mij hiermee helpen?

 • Jacqueline Meijers says:

  Heb een linker heupprothese.Mijn rechterheup is nu aan de beurt.Heb zelfs zoveel last,dat ik ’s nachts haast niet om kan draaien,zitten is ook steeds pijnlijker.Mijn knie is ook 2x behandeld, moet ik zo verder?

 • Hallo allen, ongeveer 1 jr. geleden is via een MRI geconstateerd dat ik beginnende artrose heb in mijn rechter heup en linkerknie. Ik kon kort wandelen en een stukje fietsen maar daar hield het op. Mijn huisarts schreef mij Naproxen voor, een ontstekingsremmer, en een maagbeschermer. Sinds een paar weken ben ik van 2 naar 1 Naproxen per dag gegaan en hoef dus geen maagbeschermer meer te nemen. Daarnaast ben ik op plantaardige voeding overgestapt wat mij erg veel goed doet. De pijn is beduidend minder, kan langer wandelen en fietsen en voel me gezonder door o.a. minder, rood, vlees te eten. Ben intussen om de dag Naproxen gaan nemen ipv 1 per dag en tot nu toe gaat dat ook goed. Wellicht een idee voor anderen. Het is het proberen waard!!

 • hoi met Harry ik heb nu vanaf eind 2017 reumatoïde artritis en begin 2018 heeft de reade in Amsterdam het kunnen vaststellen dat ik reumatoïde artritis. ben toen begonnen met het opbouwen van de medicijnen waaronder methotrexaat en abatacept en in het begin was het veel testen , welke medicijn bij mij zou aan slaan , had ondertussen ook steeds last van opvlammen en regelmatige prikken prednisolon .en sinds begin dit jaar de Plaqueni erbij gekregen en die schijnt goed aan te slaan bij mij had mijn laatste prik prednison in juni gekregen en ben nog steeds van het opvlammen af . ik ben ook zeer tevreden met de reade in amsterdam en met mijn reumatoloog

 • Sinds meerdere jaren heb ik flinke artrose in mijn rug. Ook in beide heupen, handen en voeten. Heel veel pijnen zijn het gevolg. Een paar jaar heb ik groenlipmossel gebruikt, maar zonder enig succes. Ik kreeg wel artrose in mijn portemonnaie. Toen maar gestopt ermee. In de gezondheidswinkel zeiden ze dat als het niet helpt binnen drie maanden je er beter mee kan stoppen! Slik nu een hele voorraad tramadol. Wordt wel af en toe ’s nachts nog wakker van de heup waar ik op ligt. Heup- en rugartrose trekt door naar de knie. Af en toe begint zelfs mijn schouder klachten te vertonen. De reumatoloog betitelt dit alles als poly-artrose en zegt dat je er mee moet leren leven en vindt het gelukkig dat er pijnstillers zijn die min of meer helpen tegen de pijn. Ik zeg wel, dat pijn nooit went, maar berusting is wel een punt. Misschien kan het onderzoek van Agricola iets opleveren voor degenen die na mij komen. Ik ben al 72, dus ……..

 • Ik heb ook atrose, nek en voeten, nu begint het dus ook in mijn rechterheup.
  hoop dat dit onderzoek iets oplevert, zou graag ook de uitslag er van willen zien.

 • alie scholte says:

  ik heb Artritis psoriatca heel vel last van duimen kotjes en vinger kotjes doen heel vel pijn kun niks vinden in bloed te koud vingers en te warm doen ze me pijn bijna niks vastpakken doe al pijn en stotend ook wil wel door grond hen van pijn

 • Rita Toering says:

  Ik heb op 32 jarige leeftijd een heupprothese gekregen omdat ik bijna niet meer kon lopen. Op mijn 50ste de 2e (revisie) en op mijn 70e de 3e nieuwe heup, alles aan de rechter kant. De laatste operatie, in 2018, heeft de orthopeed de steel laten zitten en er alleen een nieuwe kop opgeschroefd. Het cupje is wel vernieuwd. Omdat ik ook veel last van mijn onderrug (L3 en L5 versleten en scoliose) en knie heb loop ik niet veel meer dus met de pijn is te leven. Voor de reuma slik ik Prednison en daardoor heb ik geen pijn meer in handen, schouder en polsen. Ik heb ook jaren Oxycodon geslikt, maar ik kon geen boek lezen of TV kijken zonder steeds in slaap te vallen. De Prednison ga ik in Jan. 2021 afbouwen en dn hoop ik daar eind februari van af te zijn.
  Ik ben een vrouw van 73 jaar

  • Gerrit Verbruggen says:

   Ik ben 73 en kreeg vrij plotseling stijfheid en pijn in mijn hele bekken, wandelen kon ik niet. Fietsen ging nog wel. Onderzoek bij huisarts loopt nu. Ik had nog prednisolon 30 mg liggen, voor een eventuele jichtaanval in mijn linker voet. Ik nam 1 tablet voor de nacht en de andere dag was de pijn weg. Huisarts vindt dit heel raar, echter geeft ze mij geen prednisolon meer, ze zegt “neem maar paracetamol dat is beter dan prednisolon”. Zelf kom ik uit op spierreuma, een auto immum ziekte. Het Jeroen Bosch ziekenhuis beschrijft dit, het lijkt erg op mijn klachten. Via het bloed kan men zien of je afweersysteem in de war is en of de bijnier nog hormonen (ook prednison) aanmaakt. Huisarts laat nu prikken op eGFR, Natrium,Kalium en Bezinking BSE. Doet huisarts dit goed ?

 • Ik ben nu 59 jaar en heb na 2 jaar zoeken (huisarts, sportarts, fysiotherapeut, bekkenbodemtherapie en osteopaat) eindelijk een doorverwijzing naar orthopeed gehad die bevestigde wat ik al wist; artrose in heup. Schijnbaar niet ernstig genoeg om heup te vervangen, mocht 8 paracetamol per dag gaan slikken tegen de pijn. Ben i.p.v daarvan groenlipmossel gaan gebruiken, eerst 3 maal daags, nu nog twee keer en hielp heel goed tegen de pijn. Helaas veroorzaken cholesterolverlagers die ik sinds kort moet slikken weer meer pijn. Ik probeer de boel wel soepel te houden door in beweging te blijven en aan yoga te doen.
  Hoop dat het onderzoek van Rintje Agricola veel mensen van de pijn kan afhelpen of voorkomen.

 • Mattie Lageveen says:

  Hoe zit het met de artrose aan de handen? Kan voeding invloed hebben op de conditie van het kraakbeen? Zou wel mee willen doen aan onderzoek met de kraakbeen cellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *