Deze webpagina wordt de komende tijd aangepast met nieuwe informatie.

Oefentherapie werkt voor mensen met ernstige reumatoïde artritis!

In een langlopende studie, die in 2018 door , is aangetoond dat langdurige oefentherapie écht werkt en nodig is voor mensen met ernstige beperkingen door RA. Met dit bewijs kon ReumaNederland het Zorginstituut overtuigen om fysiotherapie voor deze groep patiënten te vergoeden vanuit het basispakket. Het advies van het Zorginstituut moet nog worden goedgekeurd door de minister van VWS.

RA is grillig en verloopt bij iedereen anders. Sommige mensen kampen met zeer ernstige beperkingen in hun dagelijks leven en zijn zonder hulp nauwelijks in staat om zichzelf te verzorgen of op te staan en te lopen. Voor hen is langdurige fysiotherapie daarom van extra groot belang en een goede aanvulling op de standaardbehandeling met medicatie.

Wie komt er straks in aanmerking voor deze vergoeding?
De vergoeding voor oefentherapie is alleen  voor mensen die door RA zeer ernstig beperkt worden in hun dagelijks leven. Mensen voor wie oefentherapie letterlijk het verschil betekent tussen kunnen lopen of niet, tussen zelfstandig blijven wonen of niet. Therapie betekent voor hen: kunnen blijven meedoen. In Nederland gaat het om een kleine groep van ongeveer 4.500 mensen. Zodra bekend is per wanneer deze vergoeding ingaat, zullen we hierover op deze pagina communiceren

Kom ik in aanmerking voor langdurige oefentherapie op maat?

Of jij aanspraak kunt maken op langdurige oefentherapie, hangt van een aantal criteria af:

  • Door de RA ben je ernstig beperkt in het uitvoeren van belangrijke dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld jezelf aankleden of verzorgen, toiletbezoek, opstaan uit bed of stoel, eenvoudige huishoudelijke activiteiten en beperkte loopafstand binnen- en buitenshuis
  • Jouw pijn en beperkingen worden mede veroorzaakt door voortdurende ontstekingsactiviteit omdat medicatie niet meer of onvoldoende werkt
  • Je hebt gewrichtsschade en/of standsverandering van gewrichten of vergroeiingen van gewrichten
  • Door RA ervaar je pijn, stijfheid, minder kracht in je spieren, vermoeidheid, moeite om je balans te houden en een beperkte conditie
  • Je hebt een officiële diagnose (door een reumatoloog) voor RA

Passen de criteria bij jou, dan kun je jouw zorgverlener vragen of jij recht hebt op langdurige fysiotherapie.

‘Tussenstap op weg naar voldoende fysiotherapie voor meer mensen’

“Een grote stap voor een kleine groep patiënten”

Jan Willem Förch, directeur ReumaNederland: ‘Wij zijn ontzettend blij met dit positieve resultaat. Het is een kleine, maar belangrijke tussenstap in onze strijd voor passende oefentherapie voor álle mensen met reuma in Nederland. Er zijn namelijk veel meer mensen met vormen van reuma die fysiotherapie- en oefentherapie nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren.

We zien dit kortom als een tussenstap op weg naar passende en toegankelijke oefentherapie voor álle mensen met reuma in Nederland. En we zullen ons blijven inzetten om dit doel te behalen.

Ervaringen van deelnemers

Amy De Vriend (RA)
 “Tot 2012 trainde ik twee keer per week bij een fysiotherapeut in de zaal. Mijn spieren werden sterker, ik kreeg meer conditie, ging rechter lopen en kreeg door dit alles meer zelfvertrouwen. Ik haakte af toen reuma uit het vergoedingenpakket verdween. Toen ik las over het L-EXTRA onderzoek was ik meteen enthousiast en heb ik me aangemeld.”

“Bewegen en sporten met pijn vergt veel doorzettingsvermogen en mentale kracht. Begeleid en verantwoord trainen is daarom zo belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit mij op langere termijn behoedt voor nog meer medische ellende.”

Wies van den Nieuwendijk (RA)
“Wat je kwijtraakt, komt niet meer terug. Ik ben zo blij dat ik ondanks mijn aandoening nog kan lopen. Ik weet zeker dat dit door de wekelijkse therapie komt. Hierin komt alles aan bod: van balans en spieren versterken tot valpreventie en leren ontspannen.”

Andere ervaringen met fysiotherapie

Vrouw met RA:
“Ik wacht liever totdat het écht helemaal niet meer lukt. Zo hou ik mijn fysiotherapiebehandelingen nog tegoed voor nood aan de man.”

Vrouw met syndroom van Sjögren en RA:
“Drie jaar geleden hield mijn reuma mij thuis. Fysiotherapie helpt mij om weer mee te doen in de maatschappij en nu kan ik plannen maken voor de toekomst.”