Wat is arteriitis temporalis?

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een slagader bij je slaap. Meestal is alleen de slagader aan één kant van het hoofd ontstoken, maar je kunt ook aan beide kanten een ontsteking hebben. Soms krijg je ook last van je ogen en kaken. Arteriitis temporalis is een vorm van reuscelarteriitis.

Reuscelarteriitis (RCA) is een aandoening waarbij ontstekingen in (middel)grote slagaders in het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld de aorta (hoofdslagader), aftakkingen van de aorta, of andere slagaders richting hoofd of hersenen. Arteriitis temporalis is dus niet hetzelfde als reuscelarteriitis, maar het is de bekendste uitingsvorm daarvan.

Arteriitis temporalis komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het vaker dan mannen.

Er wordt veel onderzoek naar arteriitis temporalis gedaan, maar het is nog onbekend wat de oorzaak is van arteriitis temporalis.

Er zijn verschillende symptomen waaraan je zou kunnen merken dat je arteriitis temporalis hebt, namelijk:

 • hoofdpijn aan één of beide kanten van je hoofd
 • gevoelige hoofdhuid bij de slaap (haren kammen doet pijn
 • pijn in je kaken tijdens het kauwen
 • minder goed zien, dubbelzien, wazig zien of vlekjes voor je ogen
 • vermoeidheid, gewichtsverlies, spierpijn, stijfheid, koorts
 • nachtelijk zweten

Je arts zal eerst met je praten om erachter te komen welke klachten je precies hebt. Als deze klachten wijzen op arteriitis temporalis, dan laat je arts je bloed onderzoeken. Ook neemt hij soms een biopt: dan haalt hij een stukje weefsel weg voor onderzoek. Je arts kan ook een PET-scan laten maken. Dit is beeldvormend onderzoek waarbij weefsels zichtbaar worden door gebruik te maken van een klein beetje radioactieve stof.

Zaken waar een arts naar kijkt voor het stellen van een diagnose:

 • je leeftijd: ben je 50 jaar of ouder?
 • het type hoofdpijn dat je hebt
 • je hartslag: is de hartslag te voelen in de slagader bij je slaap?
 • pijn: doet het pijn als de arts op je slaap drukt?
 • verhoogde bloedbezinking (BSE)
 • de uitslag van de biopsie: Is er onder de microscoop een aderontsteking te zien in de biopsie?
 • de uitslag van een eventuele PET-scan

De klachten ontstaan soms vrij plotseling, maar meestal ontstaat arteriitis temporalis geleidelijk. De klachten nemen over het algemeen vrij snel af zodra je medicijnen neemt. Arteriitis temporalis is een ziekte waarvan je met behulp van medicijnen helemaal kunt genezen. Het kan weken tot maanden duren voordat je van je klachten af bent. Meestal houd je er geen restverschijnselen aan over.

Het is mogelijk dat de ziekte weer verergert als je de medicijnen gaat afbouwen. De dosis moet dan weer omhoog. Als je oorspronkelijke klachten terugkomen is het belangrijk om de controleafspraak met je arts te vervroegen. De arts kan je dan adviseren langdurig medicijnen te blijven gebruiken om de ziekte te onderdrukken.

Ook als je klachten afnemen is het verstandig om bij plotselinge of snel toenemende slechtziendheid contact met je arts op te nemen. Je wordt dan snel naar een oogarts verwezen. Als je niet op tijd wordt behandeld en de slagader naar de oogzenuw raakt verstopt, dan kun je blind worden aan dat oog.

Als de spieren van je schouder- en bekkengordel pijnlijk en stijf zijn, dan is dat mogelijk een aanwijzing voor polymyalgia rheumatica. Deze aandoening komt bij 10 tot 20 procent van de mensen met arteriitis temporalis tegelijkertijd voor. Polymyalgia rheumatica heet ook wel ‘spierreuma’.

Medicijnen

Je arts schrijft je een hoge dosering prednison voor. Je krijgt tabletten of capsules die je één keer per dag moet innemen. Met deze hoge dosering nemen de klachten meestal binnen 1 tot 2 weken duidelijk af. In je bloed is dan een daling van de bezinking (BSE) te zien. Afhankelijk van je klachten en de bloedbezinking mag je in overleg met je arts de dosis geleidelijk afbouwen.
Lees meer over het medicijn prednison

Een ander medicijn wat een arts nu voor kan schrijven is tocilizumab. Dit is een biologisch medicijn.
Lees meer over het medicijn tocilizumab

Behandelaars

Voor de behandeling van arteriitis temporalis kom je bij een internist of een reumatoloog. Daarnaast soms ook bij een reumaverpleegkundige. Heb je oogklachten? Dan krijg je meestal een verwijzing naar een oogarts.
Lees meer over deze specialisten

Aanvullende behandelingen

Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening hiervan een positief effect. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.
Lees meer over alternatieve behandelingen

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Wil je weten waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt?
Lees meer over leven met reuma

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over reuma

Vasculitis Stichting
Website: www.vasculitis.nl

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).