3 miljoen mensen met artrose in 2050
Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal Nederlanders met artrose in 2050 bijna verdubbeld zal zijn. In 2022 telden we al 1,6 miljoen Nederlanders met artrose, maar naar verwachting zal dit aantal stijgen naar maar liefst 3 miljoen in 2050. Deze cijfers komen uit de nieuwste Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV).

Impact enorm onderschat
Artrose veroorzaakt pijn, stijfheid en beperkingen in het dagelijks leven. De impact van deze aandoening wordt vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen met artrose aangeeft dat hun klachten dagelijks hun leven beïnvloeden. Ook ervaren velen mentale klachten, zoals somberheid door de impact op hun zelfstandigheid en sociale leven.
Gevolgen voor de maatschappij
Artrose heeft niet alleen grote gevolgen voor de levenskwaliteit van mensen, maar ook voor hun werk en de samenleving als geheel. Veel mensen met artrose blijven te lang doorlopen met klachten, wat leidt tot langdurig verzuim. Bij knieartrose bedraagt het gemiddelde verzuim 186 dagen, en bij heupartrose is dat 159 dagen. Dit is niet alleen zwaar voor de mensen zelf, maar ook voor werkgevers en de maatschappij.
Lees ook: 7 x impact van artrose
Onze strijd tegen artrose
Jan-Willem Förch, directeur ReumaNederland: "De nieuwe cijfers van het RIVM zijn voor ons helaas geen verrassing. Ze bewijzen vooral opnieuw dat artrose een enorme uitdaging gaat worden voor onze samenleving. Want niet alleen de persoonlijke, ook de maatschappelijke impact van artrose is immens.
Het is daarom essentieel dat we meer investeren in preventie, betere behandelingen en bewustwording, zodat we de groei van deze chronische aandoening kunnen afremmen. Niet voor niets is de strijd tegen artrose een van de speerpunten voor ReumaNederland. En zetten we ons dagelijks in om niet alleen de kwaliteit van leven van mensen met artrose te verbeteren, maar ook om maatschappelijke impact te verlagen door samen te werken aan oplossingen.”
Wat doet ReumaNederland?
Op dit moment kunnen we nu alleen de symptomen van artrose in meer of mindere mate remmen. ReumaNederland investeert vol in de ontwikkeling van behandelingen die de oorzaak van artrose aanpakken en artrose in de toekomst kunnen genezen. We blijven ons onvermoeibaar inzetten voor de strijd tegen artrose. Zo werken we aan:
- Innovatief onderzoek: We investeren in wetenschappelijk onderzoek naar (regeneratieve) behandelingen die artrose kunnen genezen. En naar manieren om artrose eerder op te sporen.
- Bewustwording en beleid: We pleiten voor meer aandacht voor artrose in zorgbeleid en stimuleren preventieve maatregelen.
- Betere ondersteuning: Samen met zorgprofessionals en mensen met artrose ontwikkelen we tools die de kwaliteit van leven verbeteren.
- Persoonsgerichte zorg: We stimuleren zorg die op het individu is afgestemd, zodat de beperkingen als gevolg van artrose zoveel mogelijk weggenomen worden.
Wat kunnen mensen zelf doen?
Hoewel artrose niet altijd te voorkomen is, kun je maatregelen nemen om klachten te voorkomen of te verminderen:
- Regelmatig bewegen: Lichte oefeningen zoals wandelen of yoga kunnen de gewrichten soepel houden.
- Gezond gewicht behouden : Dit verkleint de belasting op je gewrichten.
- Houd je gewrichten gezond: Zorg voor een goede werkhouding en voorkom langdurige overbelasting.
- Luister naar je lichaam: Zoek hulp bij aanhoudende klachten en blijf niet te lang doorlopen met pijn.
Zo herken je artrose
Hoe herken je tekenen van artrose, en wat doe je eraan? Vraag onze Artrosewijzer aan.
Lees meer
Artrosecijfers nog erger dan we denken
Het aantal mensen met artrose in ons land stijgt. Nu al zijn dat er 1,5 miljoen. In 2040 gaat dit zelfs naar de 2,5 tot 3 miljoen. En waarschijnlijk liggen de huidige aantallen nog wel hoger. Want niet iedereen met pijnklachten gaat direct naar de huisarts. Bovendien wordt artrose vaak niet of laat erkend. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Hoogleraar Artrose aan de afdeling huisartsengeneeskunde en orthopedie Sita Bierma-Zeinstra vertelt wat Nederland te wachten staat en wat er moet gebeuren om de golf patiënten op te vangen.lees meerDe impact van artrose op werk, en omgekeerd
Als je artrose hebt, kun je vaak steeds moeilijker doen wat je graag zou willen doen; dat geldt ook voor werken. Artrose kan zorgen voor langdurige uitval op de werkvloer en soms zelfs voor volledige arbeidsongeschiktheid. Helaas kan je werk óók een risicofactor zijn voor het krijgen van artrose, meestal in knieën of heupen. Wist je dat ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland dagelijks regelmatig moeten knielen, bukken of tillen? Dr. Paul Kuijer, onderzoeker en bewegingsspecialist arbeid in het Amsterdam UMC, kan er veel over vertellen.lees meerProtheses zijn goede oplossing, maar liever niet op jonge leeftijd
Als je artrose hebt, kun je vaak steeds moeilijker doen wat je graag zou willen doen; dat geldt ook voor werken. Artrose kan zorgen voor langdurige uitval op de werkvloer en soms zelfs voor volledige arbeidsongeschiktheid. Helaas kan je werk óók een risicofactor zijn voor het krijgen van artrose, meestal in knieën of heupen. Wist je dat ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland dagelijks regelmatig moeten knielen, bukken of tillen? Dr. Paul Kuijer, onderzoeker en bewegingsspecialist arbeid in het Amsterdam UMC, kan er veel over vertellen.lees meer