Je zou het hem niet geven, deze actieve vrijwilliger. Na een mooie loopbaan in onder meer het onderwijs zet de 70-jarige Frank zijn enthousiasme en vrije uren nu in voor het goede doel. Hij loopt voor mensen met reuma in Noord-Holland. Want van heel dichtbij weet hij wat de ziekte kan betekenen.

Grillig en heftig

Twee van zijn dochters kregen beiden reumatoïde artritis. “Bij de oudste gebeurde dat tien jaar geleden. Ze was toen pas 34 jaar. Drie jaar geleden kreeg ook mijn jongste dochter klachten. Zij was net 24 jaar. En bij haar verloopt de ziekte een stuk grilliger en heftiger dan bij haar oudere zus. Het werk in de ouderenzorg, dat ze met veel plezier en toewijding doet, was een tijdlang te belastend voor haar. Dankzij aangepaste werktijden kan ze nu gelukkig weer goed functioneren.” 

Tweede diagnose

Frank: “De tweede diagnose in ons gezin vormde voor mij het moment om me óók te gaan inzetten voor ReumaNederland. Dit jaar ga ik voor de derde keer collecteren. Verder werk ik als vrijwilliger voor de klantenadministratie van de lokale Voedselbank en help ik bij periodieke winkelinzamelingen.”  

Gewoon met je telefoon

Frank collecteert uitsluitend met de QR-code. “Geen los geld meer, maar een sticker of link die je gewoon met je telefoon kunt scannen. Alles gaat digitaal. Dat werkt supermakkelijk en ik merk dat mensen vaak wat extra geven – wie heeft er nu nog kleingeld in huis?” 

Aan de deur én via de app 

Behalve fysiek collecteert Frank ook nog online. “Niet op alle social media hoor, geen Facebook of Instagram voor mij, maar gewoon via WhatsApp. Ik stuur al mijn vrienden en familieleden een berichtje met een link om te doneren. Zij wonen niet in mijn wijk, dus dan kunnen ze toch meedoen.”   

Reuma maakt geen onderscheid

“ReumaNederland is een bekende en vertrouwde naam, merk ik bij verreweg de meeste deuren waar ik aanbel. Toch valt het me altijd weer op dat er nog veel onbekendheid is over reuma. Mensen zijn vaak geraakt als ik ze een beetje vertel wat de ziekte inhoudt. Dat reuma geen onderscheid in leeftijd maakt. En ja, er is medicatie, maar dat kan een lange, pijnlijke zoektocht zijn. Goed dus dat we de beeldvorming ook langs deze weg een beetje kunnen aanpassen.”  

Indrukwekkende opbrengst

“Het collecteren, me inzetten voor een goed doel, vind ik oprecht leuk en betekenisvol. Ik hou van contact met mensen. Ik loop daarom tijdens de collecteweek elke dag, zo’n vijf keer een uurtje of drie. Samen met de online opbrengst haalden we vorig jaar meer dan 1.000 euro op – dat was even indrukwekkend als motiverend. Dit jaar ga ik dat zeker proberen te evenaren.” 

Online collectebus aanmaken

Frank Roël collecteren online

Extra handen nodig! Wie heeft er een uurtje over?

Een van de belangrijkste weken staat alweer bijna voor de deur. Of liever gezegd: dan staan wij weer in heel Nederland voor de deur. Mét onze collectebus. Wie heeft er in de week van 17 - 22 maart een uurtje tijd? We kunnen nog wel flink wat handen gebruiken! Help je dr. Bas Vastert, Theo, Noah en Hinderikus?