Over reumatoïde artritis

Gezond leven en gezond eten kan mogelijk invloed hebben op je klachten en je fitheid als je een vorm van reuma hebt. Zoals reumatoïde artritis. Dit is wat we weten over de relatie tussen reumatoïde artritis, leefstijl en voeding.

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. Het afweersysteem werkt bij mensen met reumatoïde artritis niet zoals zou moeten: het ziet goede lichaamscellen aan voor kwade indringers die opgeruimd moeten worden. Hierdoor ontstaan pijnlijke ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen.

Reumatoïde artritis en voeding

Er wordt behoorlijk wat onderzoek gedaan naar het ontstaan en het verloop van reumatoïde artritis. Zo ook naar de relatie tussen reumatoïde artritis en voeding. Van onderstaande voedingsmiddelen weten we dat het een effect heeft op (het verloop van) de aandoening.

  • Vette vis  – Er zijn aanwijzingen dat de vetten in vis een licht ontstekingsremmend effect kunnen hebben. Maar alleen in ongezond hoge doseringen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag 450 mg visvetzuren te eten. Dat staat gelijk aan het 2 keer per week eten van vis, waarvan minimaal één keer vette vis. Als alternatief kan je ook visoliecapsules nemen. Overleg altijd eerst met je arts. Lees hier meer informatie.
  • Vitamine D  – Er is eerst meer onderzoek nodig, maar er zijn aanwijzingen dat vitamine D een gunstige werking heeft bij mensen met ontstekingsreuma. Vitamine D haal je uit de zon of uit een supplement. Overleg met je arts of je een supplement nodig hebt. Lees hier meer informatie.
  • Overige supplementen  – Vanwege de constante ontstekingen heeft je lichaam meer energie en vitamines nodig. Het kan soms nuttig zijn om een vitaminesupplement te gebruiken. Overleg met je arts of dit voor jou van toepassing is.

Reumatoïde artritis en een gezonde leefstijl

Een gezonde levensstijl kan reumatische aandoeningen niet voorkomen, maar het risico wel verlagen. Zo weten we bijvoorbeeld dat mensen die roken een grotere kans hebben op het krijgen van reumatoïde artritis. Bovendien heeft een gezonde levensstijl in veel gevallen een positief effect op de hevigheid van je klachten. Gezond leven volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum is daarom een belangrijk advies. 

Door de ontstekingen hebben mensen met reumatoïde artritis een hoger risico om hart- of vaatziekten te krijgen. Daarom is het belangrijk om andere risicofactoren zoveel mogelijk te beperken. Overgewicht, alcohol drinken, een te hoog cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk zijn risicofactoren die voorkomen kunnen worden door gezond(er)e leefstijl.

Bestaat er een dieet tegen reumatoïde artritis?

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bepaalde diëten op reumatoïde artritis. Of een dieet iets tegen jouw klachten doet is persoonlijk. Lees hier meer over de verschillende diëten die mensen met reuma proberen en wat er tot nu toe over bekend is.

Meer weten?