Over jichtaanvallen

Mensen met jicht kunnen plotselinge ontstekingsaanvallen met pijn in gewrichten ervaren. Alcohol en jicht zijn geen goede combinatie, omdat het drinken van alcoholische dranken de kans op een jichtaanval kan vergroten.

Bij mensen met jicht is een afwijking in de stofwisseling ontstaan. De nieren scheiden urinezuur (een normale afvalstof die ontstaat bij de afbraak van purine) niet goed uit, of er ontstaat te veel urinezuur in het bloed. Hierdoor hoopt het urinezuur zich op en kunnen er kristallen in of rond de gewrichten ontstaan. Dit leidt tot pijnlijke ontstekingen in het gewricht en noemen we ook wel een jichtaanval.
Jicht en alcohol

Mensen met jicht krijgen vaak het advies alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Purine komt namelijk voor een klein deel rechtstreeks uit wat we eten en drinken. Door alcohol te drinken maakt je lichaam meer urinezuur aan in de lever én wordt het de nieren moeilijk gemaakt om urinezuur weer kwijt te raken. Terwijl je urinezuurspiegel juist verlaagd moet worden om het risico op een jichtaanval te verkleinen.

Jicht en gezond leven

Er zijn verschillende medicijnen die de klachten en kans op een aanval kunnen verminderen. Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling. Ook zal je arts je waarschijnlijk adviseren om aanpassingen aan je levensstijl te maken.

  • Gezond gewicht bereiken en behouden. Dan maak je minder urinezuur aan. Een gewichtsverlies van 5-10% helpt al om de urinezuuruitscheiding te verbeteren.
  • Drink voldoende. 2 tot 3 liter water per dag. Zo ontstaat meer urine, waarmee je nieren het urinezuur weer af kunnen voeren.
  • Geen alcohol drinken. Door alcohol te drinken wordt meer urinezuur aangemaakt in de lever. En alcohol maakt het de nieren lastig om urinezuur kwijt te raken.
  • Geen producten met (veel) fructose. Bij de afbraak van fructose ontstaat urinezuur. Vermijd daarom producten die veel fructose bezitten, zoals suikerhoudende frisdranken, koek en snoep.
  • Varieer je voeding. De Schijf van Vijf is een goed uitgangspunt voor gezonde en gevarieerde voeding. Vraag eventueel advies aan een diëtist.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom jicht en voeding?