Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven en kunnen niet het leven leiden dat ze graag zouden willen. Dat kan en moet anders. Daarom zet ReumaNederland zich in om een vroegere diagnose mogelijk te maken. Zo kunnen mensen met reuma snel starten met de best passende behandeling en het leven weer oppakken.

Een klassiek verhaal met vage klachten

Daphne is 28 jaar als ze de diagnose axiale spondyloartritis krijgt. Achteraf gezien is het een klassiek verhaal. Een verhaal dat begint met vage klachten die ook door zoveel andere dingen hadden kunnen zijn veroorzaakt. Dingen die logischer leken, Daphne was immers in verwachting van haar tweede kindje. Maar de klachten gingen niet weg. Ook niet na een periode van tweewekelijks fysiotherapie. Daphne kreeg last van haar schouders, ze had krachtverlies en last van ochtendstijfheid. “Ik koppelde dat allemaal aan de zwangerschap, de drukke combinatie van werken en een jong gezin. Ja, ik was extreem moe, maar ik sprak mezelf dan streng toe. Kom op zeg, je bent 28! Iedereen is weleens moe.”

Daphne met dochter op schoot

Gewrichtsklachten?

Heb jij al een paar weken last van je gewrichten? Ga met je klachten op tijd naar de huisarts, ook als je twijfelt. De huisarts helpt je verder.

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Maak onderzoek naar een snelle diagnose mogelijk

Doneer en help mee!
Reumatoloog en patiënt