Vroegdiagnostiek
Reuma is een progressieve ziekte in gewrichten en spieren. In Nederland zijn er inmiddels meer dan 2 miljoen mensen die leiden aan een vorm van reuma. Een vroege diagnose voorkomt veel blijvende schade aan gewrichten en spieren. Hoe langer de ziekte de kans krijgt om ongemerkt in je lichaam zijn gang te gaan, des te meer schade wordt er aangericht. Schade die daarna nog moeilijk te herstellen is met een behandeling.

Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven en kunnen niet het leven leiden dat ze graag zouden willen. Dat kan en moet anders. Daarom zet ReumaNederland zich in om een vroegere diagnose mogelijk te maken. Zo kunnen mensen met reuma snel starten met de best passende behandeling en het leven weer oppakken.
Heb ik reuma?
De meeste mensen met reuma hebben last van pijn, stijfheid in gewrichten of spieren, vermoeidheid of moeite met bewegen. Heb jij beginnende klachten aan je gewrichten, spieren, pezen of botten? Blijf er niet mee rondlopen!Naar de tool Reuma?Eerder behandelen door snelle opsporing
Sneller opsporen en eerder starten met behandelen. Die aanpak lijkt gunstig voor het verloop van reumaklachten. Patiënten krijgen minder gewrichtsontstekingen en functioneren beter. Dat laat onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum zien.Lees meer over dit onderzoekReuma steeds sneller in beeld
Lees meer over de vroege opsporing van RA
Een klassiek verhaal met vage klachten
Daphne is 28 jaar als ze de diagnose axiale spondyloartritis krijgt. Achteraf gezien is het een klassiek verhaal. Een verhaal dat begint met vage klachten die ook door zoveel andere dingen hadden kunnen zijn veroorzaakt. Dingen die logischer leken, Daphne was immers in verwachting van haar tweede kindje. Maar de klachten gingen niet weg. Ook niet na een periode van tweewekelijks fysiotherapie. Daphne kreeg last van haar schouders, ze had krachtverlies en last van ochtendstijfheid. “Ik koppelde dat allemaal aan de zwangerschap, de drukke combinatie van werken en een jong gezin. Ja, ik was extreem moe, maar ik sprak mezelf dan streng toe. Kom op zeg, je bent 28! Iedereen is weleens moe.”
Gewrichtsklachten?
Video URL: https://youtu.be/v5bkS7jYXgc?si=JI_HD9CTBmdnxIfZ