In Nederland hebben ruim 1,5 miljoen mensen artrose, de meest voorkomende vorm van reuma. Etty Kruiswijk – van Ooijen heeft dagelijks last en vindt stilzitten juist zo moeilijk.

Etty: “Begin dertig was ik, toen ik de diagnose ‘poly-artrose’ kreeg in mijn voeten, heupen, knieën, handen, nek en rug. Omdat hierdoor het kraakbeen tussen mijn gewrichten verslechtert, kan bewegen veel pijn doen. Toch heb ik nog jarenlang doorgewerkt in het basisonderwijs tot het niet meer ging. Inmiddels heb ik protheses in mijn linker- en rechterheup. Sinds mijn laatste operatie in 2019 kan ik zeggen dat de artrose stabiel is.”

Verdrietig

“Het accepteren van deze ziekte was niet gemakkelijk. Het is namelijk onzichtbaar voor anderen, niemand ziet welke impact de ziekte met zich meebrengt. Gelukkig ben ik positief ingesteld. Toen ik moest stoppen met tennissen, bijvoorbeeld, was ik echt verdrietig, maar daarna ben ik vooral gaan kijken naar wat ik nog wél kon. Ik ga wekelijks naar de fysiotherapeut, doe dagelijks (ademhalings) oefeningen en ik masseer mijn spieren zodat ze losser worden. Als het echt niet meer gaat, neem ik een pijnstiller. En ik heb geleerd: bij pijn juist bewegen en vooral níét blijven zitten.”

Focus op leuke dingen

“Mijn man en ik zijn gezegend met zes kleinkinderen die ondanks alles geregeld komen logeren en op wie wij wekelijks passen. Natuurlijk voel ik na zo’n dag pijn in mijn hele lichaam, maar dat is het me waard: kleinkinderen zie ik als cadeautjes die je krijgt. In december vieren we samen met hen en de kinderen Sinterklaas en traditiegetrouw kerstavond; daar kijk ik erg naar uit en dat hoop ik nog zo lang mogelijk te kunnen doen. Wel heb ik besloten om over twee jaar mijn voorzitterschap bij de P-AL (Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging) over te dragen. Het is tijd om meer rust te nemen en mijn hobby’s, zoals schilderen, weer op te pakken.”

Tekst: In samenwerking met Margriet en ook verschenen in Margriet nr 52 2022

Meer aandacht voor artrose

ReumaNederland vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de impact van artrose.