Over het onderzoek

Na jaren van onderzoek naar de juiste samenstelling en toepasbaarheid van de hydrogel kon begin 2023 gestart worden met een klinische trial. Ofwel: de hydrogel kon worden onderzocht bij de eerste patiënten. Inmiddels doen 46 mensen met deze zogeheten ACTIVE-studie mee. Zij zullen vijf jaar worden gevolgd. De resultaten na een jaar zijn al veelbelovend!

De ACTIVE-studie richt zich op kleine kraakbeenbeschadigingen van maximaal twee vierkante centimeter in het kniegewricht. Dit soort beschadigingen komt veel voor en ontstaat vaak door een ongeval of blessure. De huidige behandeling van kleine kraakbeenbeschadigingen is niet ideaal. Klachten kunnen na een aantal jaar terugkomen en verergeren, waardoor zich artrose kan ontwikkelen. Kan een hydrogelimplantaat uitkomst bieden?

Hoe werkt de hydrogel?

Je zou de hydrogel kunnen zien als een soort vloeibaar implantaat, vertelt prof. dr. Marcel Karperien aan de Universiteit Twente die de gel ontwikkelde. “De gel is vloeibaar bij inspuiting, maar eenmaal geïnjecteerd zal deze net als een componentenlijm uitharden.” Uiteindelijk wordt zo het hele defect opgevuld.

Karperien vervolgt: “De hydrogel bestaat onder andere uit suikerpolymeren, dat zijn stoffen die van nature ook voorkomen in het kraakbeen. Het materiaal biedt een structuur waarin kraakbeencellen kunnen ingroeien. Zo wordt er nieuw kraakbeen aangemaakt terwijl de gel langzaam afbreekt. Het kraakbeendefect is na verloop van tijd helemaal hersteld en opgevuld met nieuw kraakbeen.”

Oplossing voor miljoenen mensen met kraakbeenschade

Dr. Roel Custers, orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht en betrokken bij het onderzoek, is hoopvol gestemd. “Natuurlijk moeten we het eerst zien en dan geloven, maar alle seinen staan op groen. De hydrogel zou best weleens een oplossing kunnen gaan bieden voor al die mensen die het risico lopen op verdere, ernstige kraakbeenschade na een ongeval of blessure. Door reparatie met de gel willen we voorkomen dat uiteindelijk artrose ontstaat.”

Hydrogel moet artrose voorkomen

“De huidige behandeling van kleine kraakbeenbeschadigingen is niet ideaal”, zegt Custers. “We zien dat klachten na een aantal jaar vaak weer terugkomen en verergeren, waardoor zich artrose kan ontwikkelen. Het zijn veelal jonge mensen bij wie dit speelt. De onderzoeksgroep voor de behandeling met hydrogel bestaat daarom ook uit patiënten tussen de achttien en vijftig jaar die nog geen artrose hebben.”

Geloof in voorkomen van artrose

“Al sinds 2007 staat ReumaNederland achter dit onderzoek en gelooft zij in de positieve uitkomst en het positieve verschil dat het kan gaan maken in het leven van patiënten”, vertelt Karperien. “Dat is doorslaggevend geweest voor dit onderzoek. Steun voor de wetenschappelijke studies en het werk van het bedrijf Hy2Care, nodig om deze behandeling uiteindelijk bij patiënten te krijgen, is enorm belangrijk.”

Bijdrage aan de gezondheidszorg én aan de samenleving

Het zal nog even duren voordat het onderzoek volledig is afgerond en de behandeling beschikbaar is voor grote groepen patiënten. “We blijven zo vasthoudend omdat we erin geloven”, zegt Karperien. “Als we deze bijdrage aan de gezondheidszorg kunnen leveren dan leveren we uiteindelijk ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van problemen in de samenleving. Dat is uiteindelijk waarom ik ooit voor deze richting in de wetenschap heb gekozen, dat je een technologie ontwikkelt met zo’n waardevolle toepassing.”

Meer onderzoek

Dr. Roel Custers is ook betrokken bij het IMPACT-onderzoek naar een snellere methode van kraakbeentransplantatie voor grotere (>2cm²) kraakbeendefecten. Verder coördineert hij het onderzoek naar kniedistractie voor mensen met artrose, voor wie een prothese nog de enige optie is. Voor deze laatste studie kun je je aanmelden.
Arthrosave kniedistractie ReumaNederland

Blijf op de hoogte en draag bij!

Wil je op de hoogte blijven van deze en andere onderzoeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan acht keer per jaar een update van de laatste ontwikkelingen en activiteiten van ReumNederland. Bijdragen aan onderzoek kan natuurlijk ook. Dat kan op veel manieren. Zo kunnen we samen werken aan oplossingen voor mensen met artrose en andere vormen van reuma.