Deelname aan onderzoek

Er is nog een aantal patiënten nodig voor het onderzoek naar de hydrogel. Aan deelname zitten echter wel voorwaarden verbonden. Gezocht wordt naar mensen met kleine kraakbeendefecten, bijvoorbeeld opgelopen door trauma zoals een sportblessure. Mensen met artrose komen nu nog niet in aanmerking. De onderzochte behandeling heeft trouwens wél als doel om verdere gewrichtsschade zoals artrose te voorkomen. Daarom vindt ReumaNederland dit onderzoek zo belangrijk.
Let op: lees alle voorwaarden hier goed door.

Over het onderzoek

Afgelopen voorjaar is bij de eerste patiënt als proef gel in het kniegewricht geïnjecteerd. Dat was een mooie mijlpaal na jaren van onderzoek naar de juiste samenstelling van de gel en de toepasbaarheid ervan. Volgende maand gaat de tweede fase van deze klinische trial in. De komende jaren zullen in totaal 46 patiënten worden gevolgd.

Hoe werkt de hydrogel?

Je zou de hydrogel kunnen zien als een soort vloeibaar implantaat, vertelt prof. dr. Marcel Karperien aan de Universiteit Twente die de gel ontwikkelde. “De gel is vloeibaar bij inspuiting, maar eenmaal geïnjecteerd zal deze net als een componentenlijm uitharden.” Uiteindelijk wordt zo het hele defect opgevuld.

Karperien vervolgt: “De hydrogel bestaat onder andere uit suikerpolymeren, dat zijn stoffen die van nature ook voorkomen in het kraakbeen. Het materiaal biedt een structuur waarin kraakbeencellen kunnen ingroeien. Zo wordt er nieuw kraakbeen aangemaakt terwijl de gel langzaam afbreekt. Het kraakbeendefect is na verloop van tijd helemaal hersteld en opgevuld met nieuw kraakbeen.”

Oplossing voor miljoenen mensen met kraakbeenschade

Dr. Roel Custers, orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht en betrokken bij het onderzoek, is hoopvol gestemd. “Natuurlijk moeten we het eerst zien en dan geloven, maar alle seinen staan op groen. De hydrogel zou best weleens een oplossing kunnen gaan bieden voor miljoenen mensen die het risico lopen op verdere, ernstige kraakbeenschade na een ongeval of blessure. Door reparatie met de gel willen we voorkomen dat uiteindelijk artrose ontstaat.”

De klinische studie richt zich op kleine kraakbeenbeschadigingen van maximaal twee vierkante centimeter in het kniegewricht. Dit soort beschadigingen komt veel voor en ontstaat vaak door een ongeval of blessure.

Hydrogel moet artrose voorkomen

“De huidige behandeling van kleine kraakbeenbeschadigingen is niet ideaal”, zegt Custers. “We zien dat klachten na een aantal jaar vaak weer terugkomen en verergeren, waardoor zich artrose kan ontwikkelen. Het zijn veelal jonge mensen bij wie dit speelt. De onderzoeksgroep voor de behandeling met hydrogel bestaat daarom ook uit patiënten tussen de achttien en vijftig jaar die nog geen artrose hebben.”

Geloof in voorkomen van artrose

“Al sinds 2007 staat ReumaNederland achter dit onderzoek en gelooft zij in de positieve uitkomst en het positieve verschil dat het kan gaan maken in het leven van patiënten”, vertelt Karperien. “Dat is doorslaggevend geweest voor dit onderzoek. Steun voor de wetenschappelijke studies en het werk van het bedrijf Hy2Care, nodig om deze behandeling uiteindelijk bij patiënten te krijgen, is enorm belangrijk.”

Bijdrage aan de gezondheidszorg én aan de samenleving


Het zal nog even duren voordat het onderzoek volledig is afgerond en de behandeling beschikbaar is voor grote groepen patiënten. “We blijven zo vasthoudend omdat we erin geloven”, zegt Karperien. “Als we deze bijdrage aan de gezondheidszorg kunnen leveren dan leveren we uiteindelijk ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van problemen in de samenleving. Dat is uiteindelijk waarom ik ooit voor deze richting in de wetenschap heb gekozen, dat je een technologie ontwikkelt met zo’n waardevolle toepassing.”

Meer informatie

  • Meer informatie, voorwaarden en aanmelden kan via deze link
  • Lees ook de andere verhalen die we schreven over het onderzoek naar de hydrogel
  • Roel Custers is ook betrokken bij het onderzoek naar snelle kraakbeentransplantatie. Benieuwd? Lees hier het verhaal.