Over reumatoïde artritis

Over het ontstaan van reumatoïde artritis is nog veel onbekend. En ook over de relatie tussen reumatoïde artritis en alcohol is nog veel onduidelijk. Wel is er een sterk vermoeden dat veel alcohol drinken indirect een nadelig effect heeft. En dat een gezonde leefstijl juist positief kan zijn voor de klachten die mensen met RA hebben.

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Het is een aandoening waarbij het afweersysteem niet goed werkt. Het afweersysteem ziet goede lichaamscellen namelijk aan voor kwade indringers die opgeruimd moeten worden. Hierdoor ontstaan pijnlijke ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen. 

Reumatoïde artritis en alcohol

Over het ontstaan van reumatoïde artritis is nog lang niet alles bekend. Daar is veel  onderzoek voor nodig. Er is momenteel geen directe relatie bekend tussen het drinken van alcohol en het ontstaan van reumatoïde artritis. Ook is er geen aanwijzing voor een direct verband tussen de intensiteit van de ontstekingen en het drinken van alcohol.

Alcohol en reumamedicijnen

Wat we wel weten, is dat veel medicijnen tegen reuma niet goed samen gaan met het gebruik van alcohol. Dit heeft er vooral mee te maken dat zowel alcohol als medicijnen door je lever worden afgebroken. Door sommige medicijnen te combineren met alcohol kan je lever beschadigd raken. Ook kan alcohol het risico op bijwerkingen aan je maag vergroten. Bijvoorbeeld bij het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Lees hier meer over alcohol en je medicijnen.

Indirecte gevolgen van alcohol

Veel alcohol drinken is ongezond. Het kan leiden tot overgewicht en op termijn verhoogt het de kans op andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. 

Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met met reumatoïde artritis hebben door de ontstekingen een hoger risico om hart- of vaatziekten te krijgen. Om die reden krijg je vaak het advies om alle andere risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten te verminderen. Geen of met mate alcohol gebruiken maakt daar deel van uit. Maar ook bijvoorbeeld stoppen met roken. 

Lees meer over verstandig omgaan met alcohol op de website van het Voedingscentrum.

Gezond leven is wel van belang

Gezond eten en een gezonde levensstijl kunnen je helpen om je zo fit mogelijk te voelen als je een reumatische aandoening hebt. Gezond leven kan het risico op het krijgen van reuma waarschijnlijk verlagen en heeft het vaak een positief effect op de klachten en het verloop. Zo zijn er aanwijzingen dat rokers bijvoorbeeld meer kans hebben om RA te krijgen dan mensen die niet roken. 

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom reumatoïde artritis en alcohol, voeding en gezond leven?