Wat is bursitis?

Bij bursitis heb je een ontsteking van je slijmbeurs.  Bursitis wordt ook wel slijmbeursontsteking genoemd. Een slijmbeurs is een soort stootkussentje op kwetsbare plekken bij een gewricht. Op verschillende plekken in je lichaam zitten slijmbeurzen. Ze zitten op uitstekende botdelen of tussen botdelen. De bekendste plaatsen waar slijmbeurzen zitten, zijn je schouder, je elleboog en je knie.

Ontstoken slijmbeurs

Het medische woord voor slijmbeurs is ‘bursa’. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, wordt dat slijmbeursontsteking, of ‘bursitis’ genoemd. Vooral mensen boven de 30 jaar lopen meer kans op het krijgen van een bursitis.

  • Hoe ontstaat bursitis?

    Meestal ontstaat bursitis door overbelasting. Ook kan bursitis een klacht zijn die wordt veroorzaakt door een andere reumatische aandoening. Heel soms is een infectie de oorzaak.

  • Welke klachten heb je bij bursitis?

    Bursitis komt vooral voor rondom de gewrichten van je schouder, je elleboog en je knie. Je hebt vooral last van pijn en stijfheid. Soms is de plek ook gezwollen of voelt het warm aan. Bewegen met het lichaamsdeel waar de ontsteking zit, doet meestal pijn.

    Ook tendinitis

    Bursitis en tendinitis (peesontsteking) komen regelmatig tegelijk voor. De slijmbeurs en de pees zijn dan allebei ontstoken.

  • Hoe wordt de diagnose bursitis gesteld?

    Je arts kan de diagnose meestal stellen door de klachten die je hebt en met een lichamelijk onderzoek.

    Punctie

    Soms haalt je arts wat ontstekingsvocht uit de zwelling om dit verder te laten onderzoeken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je arts wil weten of een bacteriële infectie de oorzaak is.

    Andere oorzaken uitsluiten

    Soms doet je arts bloedonderzoek of ander aanvullend onderzoek, zoals het maken van röntgenfoto’s. Dit doet je arts als hij andere reumatische aandoeningen wil uitsluiten als oorzaak.

  • Hoe verloopt bursitis?

    Meestal is bursitis tijdelijk. Met de juiste maatregelen en behandeling herstel je dan volledig van bursitis. Soms worden je klachten chronisch. Het is belangrijk dat je overbelasting van het betreffende gewricht probeert te voorkomen, ook in de toekomst.

  • Welke behandelingen kunnen je helpen?

    Bursitis wordt met medicijnen behandeld.

    Medicijnen

    Een bursitis is pijnlijk. Tegen de pijn krijg je meestal een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) eventueel samen met paracetamol.

    Je arts kan je ook een injectie geven in de slijmbeurs met een ontstekingsremmend medicijn. Dit werkt snel en goed tegen de ontsteking.
    Lees meer over corticosteroïd-injecties

    Behandelaars

    Voor de behandeling van bursitis kom je meestal bij je huisarts of soms de reumatoloog. Dit is afhankelijk van de ernst van je klachten.
    Lees meer over verschillende behandelaars

    Aanvullende behandelingen

    Er bestaan veel soorten alternatieve behandelingen. Soms merken mensen met een reumatische aandoening hiervan een positief effect. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel deze aan je huisarts of reumatoloog.

Meer weten over leven met reuma?

Op reuma.nl vind je informatie over waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kan gaan als je deze aandoening hebt.

De medische informatie op deze site wordt samengesteld en actueel gehouden door ReumaNederland, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Health Professionals Reumatologie (NHPR).