Avalanche

Het multidisciplinaire team van Avalanche werkt hard aan een bijzondere ‘plug’ voor het herstellen van kraakbeendefecten in de knie. Het gaat om een zogeheten biomimetisch mini-implantaat, SyCap, gemaakt van een niet-afbreekbaar polymeer. Hiermee kan beschadigd kraakbeen in een vroeg stadium worden vervangen waardoor ontwikkeling van artrose en vervanging van het kniegewricht kan worden voorkomen. 

De missie van Avalanche is om zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen artrose. En om knieprotheses zo lang mogelijk uit te stellen of zelfs geheel overbodig te maken. Het bedrijf richt zich met name op patiënten van middelbare leeftijd, omdat het regeneratief vermogen bij deze patiënten beperkt is en regeneratieve therapie dus veel minder goed aanslaat.

Avalanche Medical is een spin-off van het onderzoeksinstituut Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe). Onder de vlag van InSciTe ontstond het publiek-private samenwerkingsverband SyCap dat liep van 2015 tot 2021. DSM, Maastricht UMC+ en Technische Universiteit Eindhoven namen deel aan het project. 

Avalanche is nu bezig met het verder ontwikkelen van het implantaat richting klinische studies.