Voor mensen met artrose in de duim is er een nieuwe behandeling: gewrichtsdistractie. Door delen van een gewricht tijdelijk uit elkaar te houden, krijgt kapot kraakbeen de kans om zich te herstellen. Voor knieartrose is distractie al langer beschikbaar, maar na een geslaagde proef bij 5 patiënten biedt het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht distractie nu aan patiënten met duimartrose aan. Er zijn al inmiddels 80 patiënten geholpen met behulp van distractie bij duimartrose.  ReumaNederland financierde de proef die deze nieuwe behandeling oplevert.

Dr. Anne Spaans, orthopedisch chirurg in opleiding, ontwikkelde samen met twee handchirurgen de proef met gewrichtsdistractie voor artrose in de muis van de duim. ‘Voor knie- of enkelartrose zetten we al langer distractie in’, legt dr. Spaans uit. ‘Wij hebben het nu voor het eerst toegepast bij duimbasisartrose en met succes.’ Momenteel zet S. Zeryouh, onderzoeker in het St. Antonius Ziekenhuis, het onderzoek door.

Veel pijn bij dagelijkse activiteiten

Dankzij financiering door ReumaNederland kon dr. Spaans haar onderzoek uitvoeren. ‘Artrose in de gewrichtjes in de muis van je duim geeft vaak veel pijn’, vertelt ze. ‘Je kan je hand nauwelijks nog gebruiken bij alledaagse dingen. Zelfs het omdraaien van je huisdeursleutel kan een opgave zijn.’

Patiënten tevreden over de behandeling

‘Tijdens de distractie bevestigen we een metalen frame op de 2 botjes met artrose in het duimgewricht. Het frame houdt de botjes uit elkaar en blijft 6 tot 8 weken zitten. We hebben5 jaar lang op allerlei manieren gemeten hoe het met de hand en met de patiënten ging. Die bleken over het algemeen heel tevreden: minder pijn, meer kracht in de handen. Hulpmiddelen zoals spalken die zij vóór de distractie gebruikten, hadden ze erna niet meer nodig. Bij de controle, twee jaar na de operatie is het nog steeds zo.

Behandeling nu voor meer patiënten

Met deze positieve resultaten zet het St. Antoniusziekenhuis deze behandeling voor meer patiënten voort. ‘We bieden het naast de bestaande behandelingen voor duimbasisartrose aan’, legt Anne Spaans uit, ‘en het blijft ook een onderzoek. ‘We willen gewoon meer weten over hoe distractie op langere termijn uitpakt. Om zorgvuldig te kunnen evalueren, willen we deelnemers het eerste jaar frequent en daarna nog twee keer (na 2 en 5 jaar) op de effecten van de behandeling laten onderzoeken. Daar moeten mensen wel rekening mee houden.’

Interesse in duimdistractie?

Heeft u zelf duimbasisartrose en bent u geïnteresseerd in de distractiebehandeling? U kunt meedoen met het vervolgonderzoek van dr. Spaans als:

  • u jonger dan 65 jaar bent
  • u niet eerder aan die duim geopereerd bent

Meldt u zich dan – met een verwijsbrief van de huisarts – bij:

Polikliniek Plastische en handchirurgie St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht Telefoonnummer 088 – 320 2400

Indien u meer informatie behoeft of een informatiebrochure wil ontvangen kunt u ook mailen naar s.zeryouh@ antoniusziekenhuis.nl. S. Zeryouh is coördinerend en hoofdonderzoeker van het onderzoek.

U kunt hier meer lezen over het onderzoek van dr. Anne Spaans naar duimdistractie. Distractie is ook beschikbaar voor mensen met knieartrose. U kunt daarvoor terecht in het UMC Utrecht.