Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente. De hoge spierspanning ontstaat bij mensen met fibromyalgie zonder dat ze kracht zetten met hun spieren. Het onderzoek is een nieuwe stap in het beter begrijpen van fibromyalgie.

Opvallend hoge spierspanning

Uit haar onderzoek blijkt dat mensen met fibromyalgie een veel hogere spierspanning hebben dan mensen zonder fibromyalgie. Ewa Klaver: ‘We hebben de spierspanning op dezelfde manier gemeten bij de vrouwen met fibromyalgie en de vrouwen zonder fibromyalgie. Zij moesten hun arm in een bepaalde stand houden en kregen soms wel en soms niet een gewichtje in hun hand. Uit onze metingen blijkt, dat de vrouwen met fibromyalgie een veel hogere spierspanning hebben, ook als er geen kracht wordt gebruikt.’

Overactieve spiermembraan

‘In ons onderzoek hebben we de spierspanning gemeten aan het oppervlakte van de spier, het zogeheten spiermembraan. Wat blijkt? Het is vooral de spiermembraan zelf die overactief wordt bij mensen met fibromyalgie. Dit is belangrijk om te weten, omdat via het spiermembraan het signaal aan de spieren wordt gegeven om aan te spannen. Wanneer het spiermembraan overactief is, wordt de spier te gemakkelijk aangespannen, zonder dat het nodig is.’

Verklaring voor de klachten

De onderzoeksresultaten van Ewa Klaver leggen een duidelijke link met de klachten van mensen met fibromyalgie. ‘Als je spieren te vaak, voor te lange tijd en ook onnodig worden aangespannen, kan dit leiden tot pijn, krampen en vermoeidheid. Dit zijn de klachten die mensen met fibromyalgie maar al te goed herkennen. Ons onderzoek kan dus een verklaring voor de klachten geven.’

Beter begrijpen van fibromyalgie

Het onderzoek van Ewa Klaver-Król is een nieuwe stap in het beter begrijpen van fibromyalgie. ‘Ik denk dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat bij mensen met fibromyalgie signalen in het zenuwstelsel niet voldoende worden afgeremd. De spier en het spiermembraan zijn onderdelen van dat zenuwstelsel. Waarschijnlijk krijgt het membraan ten onrechte het signaal ‘span aan’ waardoor de hoge spierspanning ontstaat, met alle gevolgen voor mensen met fibromyalgie.’

Meer informatie over fibromyalgie

ReumaNederland heeft uitgebreide informatie over fibromyalgie.

Reacties

 • Idd veel last van spierspanning tot in de nacht aan toe waardoor nachtrust ook slecht is. Nu al 4 verschillende medicatie gehad voor het slapen en het lijkt wel of de spierspanning ook daar steeds n weg in weet te vinden zodat dat ook niet helpt. Af en toe gewoon moedeloos

  • ja klopt ,ze zeggen ook altijd dat ik mijn armen rust moet geven ,maar dat gaat niet ,eventjes hou ik ze rustig ,maar gaat snel weer terug naar gespannen ook zo met de nek en rug .en natuurlijk veel pijn en heel moe ,vaak zeg ik ook net of ik de hele dag gestaan of gelopen heb ,maar dat doe je niet ,zo onrustig ben ik ,met slapen word ik moe wakker ,heel gespannen slaap ik ,als ik al slapen kan, medicijnen helpen niet

   • Ik weet er alles van ppfff en heb ook ladt van nek boven ermen en mu ook vooral mijn handen daar kan ik bijna niks meer er zit links een grote pijnlijke buld ik koop dteets andere kusens ben nu weer een ander matras aan het zoeken om dar ik denk dat het daar door kompt .bahhh rot zietkte ik gebruik tramadol viese zooi..hhaaa jij sterkte

    • Ik lig ’s nachts op 2 lagen nasaschuim ookwel memory foam genoemd. Of een niet volledig opgepompt luchtbed, dat werkt ook prima.

     • Een waterbed helpt wel voor mij want dan heb je geen druk op je lichaam.Je kan zonder pijn lekker slapen en word uitgerust wakker.

     • Lenny Holsheimer says:

      Ik heb allerlei matrassen geprobeerd, ook waterbedden. Dat beviel ook niet.
      Ik slaap nu al jaren op een matras van M-Line (Beter Bed), dat ligt heel lekker.
      Maar pijn ontkom ik niet aan.
      Tegen de pijn helpt eigenlijk niets.
      Ik slik om te slapen een half uur voor naar bed gaan Quetiapine (25 mg) – 1,5 tablet. Dit kun je krijgen op recept van de huisarts.
      Hier slaap ik als de pijn niet te heftig is goed op.

     • Van Ria Buul says:

      Ik heb een Tempur matras en kom s’morgens uitgerust op
      Gebruik wel inslapers en doorslapers om in slaap te vallen Heb er ook een hoofdkussen van het merk Tempur

     • Zie veel slaapproblemen voorbij komen. Consult bij natuur / homeopathisch arts heeft mij veel verlichting gegeven. Hoge dosering vitamine D 3, vitamine B beiden een zuigtablet omdat dit beter opgenomen wordt .En probiotica geven mij heel veel verlichting. Voor de nacht kreeg ik Melatonine (3mg zuigtablet) voorgeschreven slaap nu redelijk ( wel veel dromen maar ernaar dit niet als vervelend.
      Verder ivm krampen in benen magnesium 2x 400 Mg en visolie .

     • hrbgraag een antwoordje al verscheidene jaren spier en zenuwpijnen,heb geen eetlust en slechte nachtrust ,loop gespannen en moedeloos.
      ik denk alsdat een teken kan zijn van fibromyalgie van 3mg
      dat helpt wel een beetje eens uitgewerkt zijn de pijnen daar terug ?
      kan ik daar iets aan doen?

     • Ik lig weer met een zeer pijnlijke stijve nek die uitstraalt tot mn middenrug, doordat ik 1sec mijn dochter van de trap tilde. Mijn spieren staat 24/7 zo strak en stijf dat als ik dan echt iets moet gaan doen (iets optillen of sporten) ik of een blessure krijg of ik verkramp. Om dood moe van te worden. Het enigste wat mij helpt zijn spierverslappers.

    • Ada van Tuijl | La Casa Verde says:

     Hallo Ciska, ik lees jouw reactie over het matras. Wellicht heb je baat bij een onderlaken wat ik verkoop. Zou je mij willen mailen, dan stuur ik je info

     Groetjes Ada

     • Zuster Ursula says:

      Wat een flauwekul, een onderlaken proberen te verkopen. Ik vind dat niet kunnen en mogen op een forum. Misbruik maken van mensen, die wanhopig zoeken naar een middel zoeken wat hen helpt. Ze zal wel op meer sites proberen haar zogenaamde pijnoplossende onderlaken te verkopen. Trap er niet in mensen, dit zijn mensen die misbruik maken van de kwetsbaarheid van anderen. Een onderlaken wat tegen fibromyalgie zou helpen, nou dan was dat allang algemeen bekend!!!

     • Sorry, als bij mij de fibro over zou gaan door een hoeslaken, had ik er al wel 5 gekocht. Puur reclame. Snap dus ook niet de ReumaNederland dit toelaat.

     • Hallo allemaal heb al bijna 12 jaar erge in mijn lichaam,eerst begon het met hoofdpijn en nek schouders.
      Nu zit de spierspanning door het hele lichaam vooral mijn knieën zijn erg pijnlijk.
      Ik sport nu 3 x in de week en als ik het niet doe dan is alles stijf en pijnlijk.
      En slaap ook erg slecht en wordt er ook moedeloos van.
      Heeft iemand hier ook ervaring mee.

      Groetjes Gea

     • Wat een bullshit is dit, met geen enkele matras of onderlaken verbijt je de pijn die we meemaken. Verzachten oke, maar neem can moj mij aan. Ik heb fybro, cvs, gebroken heup en ribben en driemaal kanker gehad. Laat je niet oplichten. Zorg gewoon dat je steun hebt op de pijnlijke plaatsen die verschillen van dag tot dag. Aub

     • Ik heb hier ook mijn twijfels over. Ik heb een prima bed met een goed matras en doe voor het slapen gaan ontspanningsoefeningen, zodat mijn lichaam weer rust krijgt. Ook helpt meditatie mij met ontspannen of even een fitnessbal knuffelen door een half overheen te hangen en dan heen en weer te wiegen. Dat helpt mij. Ik zie niet in wat een hoeslaken kan doen. Fibromyalgie is niet te genezen, is mij verteld dus geef mensen geen valse hoop.

     • Ik heb even op internet gezocht naar Ada van Tuijl en La Casa Verde. Op haar internetsite kun je een online catalogus inzien. Daar staan alleen pluche onderlakens, heerlijk zacht en warmte regelurend. Zoals alle onderlakens verkopers beweren over hun eigenste onderlakens. Niets speciaals dus.

      Ik ben nu zelf een 3 weken overgestapt van een matras met pocketveren naar een matras van koudschuim in combinatie met een topper van traagschuim, soort combinatie zoals de Emma en Matt sleeps voor veel geld verkopen. Ik ben overgegaan om de vermeende electromagnetische velden die in een pocketveren matras zouden kunnen ontstaan. Helaas merk ik hier geen verbetering in. Wel ben ik een verbetering gaan merken in het slapen met alle spanning in huis uit (’s nachts groepen in meterkast uitgezet) en merk dat ik minder stijf wakker word. Slapen doe ik er niet beter van.

      Als Ada hier nog eens een theorie over haar onderlaken wil typen, wil ik misschien nog van gedachten veranderen, maar anders denk ik dat het een gewoon duur onderlaken is en voor veel mensen geen verbetering zal geven.

     • ik heb vaak ook pijn in mijn haar alsof het verkeerd gevallen is ook een soort zenuwpijn, daar helpt een zijde kussensloop wel heel erg fijn voor, daar wordt ik nog wel eens wakker van ’s nachts.
      ook ik heb al zeker 21 hoofdkussens versleten, het gaat nu redelijk. bij mij juist niet een zacht matras. dat nasaschuim als dun topdek gaat dan weer prima.

    • Hilke Maatman says:

     Goede matras gevonden om te slapen. Emma. Heerlijk. Is even wennen omdat je er echt in zakt. Maar nu doen mijn schouders niet meer zeer. Want die zakken er lekker in. Zijn wel duur. Maar soms in de aanbieding met 2e halve prijs.

     • Hallo ik heb 35 jaar fibromyalgie,in n revalidatie centrum geweest ,spierreuma er boven op gehad ,pro myalgie reumatica 2 jaar lang kon ik niet goed lopen ,maar de fibromyalgie blijft voor altijd ,ik ben 67 jaar nog nooit zo lamlendig gevoeld ,t de spierspanning
      Is zo hoog dat ik mijn lichaam niet bewegen kan en met moeite me overeind kan houden,ik heb n druk op mijn spieren die vaak niet uit te houden is.
      Toch blijven bewegen ,maar rustig.
      ER ZIJN OOK NOG EENS 51 operaties geweest migraine ,ik doe er zeker alles aan om staande te blijven wandelen met de hondjes is zeer pijnlijk,n gepast nek kussen afleiding proberen te ontspannen,de reumatoloog stelde voor de 2 e keer in de revaldatie te gaan zo heftig is dit ,t sloopt je
      Dat ,u men de meeste mensen die fibromyalgie hebben en vooral slecht slapen,dubbel gesloopt.

     • Elly Scholte says:

      Hallo Hilke,

      Is het Emma matras ook goed bij onderrug en heupklachten , naast fibromyalgie?

      Groet, Elly

     • Emma vond ik juist weer te zacht, heb zelf nu Matt sleeps matras en die kan je in hardheid aanpassen. Zoek nog wel een goede kussen…. heb al veel geprobeerd maar kan geen fijne vinden

     • moedeloosje says:

      Nou ik heb ook een Emma matras. Ik sliep er de eerste wkn redelijk goed op maar daarna weer net zo slecht als op mn oude matras..
      Echt om moedeloos van te worden , hele nacht draaien.

     • Heb een elektrische onderdeken gekocht, stap nu in een heerlijk warm bed en dat ontspant, het merk is denk ik volslagen onbelangrijk….
      Verkooppraatjes op dit forum zijn ongepast.

     • Ook ik slaap nu op een Emma matras sinds een half jaar. Je zakt er niet in weg. Even wennen maar bevalt nu heel goed. Geen rugklachten meer. En wat de rest betreft: er een weg in te vinden. Wat niet kan niet doen. Anders kom je jezelf steeds weer tegen. Vallen en opstaan. Heb al 30 jaar Fibromyalgie. Kut gewoon.

     • helaas was dat voor mij niet zo ….niet alleen emma matras maar ook een koud nasaschuim oplegger erop en nog heb ik pijn …heb met mijn zoon zijn matras gewisseld een ikea matras plus 2 opleggers en op de grond en dat ligt beter …ik denk dat ik de lattenbodems ga vervangen met houten platen in mijn bed want telkens ik terug in bed lig slaap ik zeer slecht 20 keer per nacht word ik wakker door verstijfde spieren over heel mijn lichaam en moet ik s morgens allerlei oefeningen doen vooralleer ik uit mijn bed kan …ne dafalgan pakken voor het slapen gaan helpt ook een beetje plus ik ga ook elke week naar de kine en dat helpt ook .

     • Zijn er ook mensen die last hebben dat je precies op zand loopt in je schoenen en is ook pijnlijk ??? Groetjes Jan

    • Bianca van Tellingen says:

     Hallo, ik heb nu een boxspring en dat doet me wel goed dus van bed veranderen heeft mij wel goed gedaan. En zelfs een nieuwe bank wel een flink kostenplaatje maar alle kleine beetjes helpen. Maar weg haalt het het zeker niet. En de fysiotherapeut doet zijn best de ene x werkt het wel en soms ook niet. Maar leuk is anders dat te leren leven met fybromialgie.

     • Ik kreeg er hallucinaties van. Meteen mee gestopt.
      Vroeger kreeg ik 2x per week fysiotherapie. Nu is het niet meer chronisch, dus gaat het anders. Tegenwoordig moet je oefeningen doen, terwijl ik juist de massages zo lekker ontspannend vind.

     • Elly Scholte says:

      Hallo Bianca,

      Welke en waar heb je de boxspring gekocht, Ik heb nog steeds geen fijn bed kunnen vinden, maar heb ook onderrugklachten en onsteking heup.

      Ben benieuwd,

      Groet, Elly

     • Heb veel last/pijn van beide armen en benen stekende pijn verdoofde handen en alle vingers tintelen,stekende pijn door armen naar schouders nek en rugwervel.
      Ligt snacht veel wakker door de benen stekende pijn en armen ook,nu wordt er gezegt spierpijn heb gevoel dat ik niet serieus wordt genomen.
      Ben vorig jaar 2 keer geopereerd aan nekhernia 2e keer door fout van hun blokje zat gelijk al niet goed en dus met spoed geopereerd na 8 weken ja ja terwijl ze al gelijk wisten dat het niet goed zat.. vanaf dag 1 na 2e operatie al veel pijn en deze klachten ook aangegeven maar wordt niks mee gedaan..

     • Ik heb al 25 jaar fybromialgie. Vastgesteld door de reumatoloog. Ik was 100% afgekeurd en kon niets meer. Via internet kwam ik uit bij verschillende informatie. Uit mijn zelf ben ik begonnen met msm van novo en hyperiforce van dokter vogel. Na een half jaar kon ik weer full time werken in de zorg en we zijn nu 15 jaar verder en het gaat goed. Pijn is er nog steeds, maar niet meer zo hevig en ik ben niet meer moe. Misschien heeft iemand hier iets aan. Ik haal de pillen bij Holland &Barret.

     • Wat bij mij helpt vooral als t koud is een elektrisch dekentje. Stap je warm in bed en de spieren ontspannen.

     • hallo,

      ik heb sinds 3 jaar een boxspring van PUUR (Nederlandse fabrikant) van 1 meter bij 2 meter; te weten de onderkant, daarop een natuur latex matras en daarbovenop een natuur latex topmatras alle twee in de zachte uitvoering. En dat bevalt me prima. Sinds 1,5 jaar heb ik een latrelatie; bij hem slaap ik op een twijfelaar 1.40 x 2.00 meter met een lattenbodem, daarop een springveren matras van goede kwaliteit. Ik kreeg veel pijn. Toen hierop eenzelfde topmatras gekocht. Dat helpt wel wat. Maar het is een mijlpaal verschil of we bij mij slapen of bij hem. Bij mij nagenoeg geen pijn, bij hem wel. Dus een bed maakt zeker groot verschil.

     • Ik heb een tempur matras aangeschaft en daardoor veel meer steun aan mijn lichaam .
      Ik heb ook de lattenbodem van tempur .
      Op een gewone lattenbodem komt de matras niet tot zijn recht . Heb daardoor geen pijnvermindering , maar ik kan nu beter op mijn pijnlijk lichaam liggen .
      Ik heb alles geprobeerd om pijnverlichting. Niets hielp . Wat een beetje helpt is tramadol odis in combinatie met valium . Op zeer slechte dagen helpt zelfs dat niet . Dan is het uitzitten en in bed liggen . Dit is geen leven . Dit is overleven .

     • Kan je bij fybromialgie ook last hebben van zere hielen, drukpunten in handen en voeten? Nek en schouders heb ik al jaren last van maar de laatste tijd voeren en handen.

     • Hallo .
      Ook ik heb veel last van fybromialgie. Heb al van alles geprobeerd. Neem ook medicatie tegen de pijn. Gabapentine .(tegen zenuwpijn) ik ga al jaren naar de fysiotherapeut om mijn spieren los te maken. Ik zwem wekelijks in een thermaalbad. Dit alles tegen de pijn en om te ontspannen. Nu heb ik sinds kort een verzwaardeken. En ik moet zeggen het voelt beter . De druk van de deken zorgt voor behaaglijkheid en dat geeft weer ontspanning. De pijn gaat niet over maar verlicht en ik slaap rustiger . Mischien hebben jullie iets aan deze informatie. Ik dacht ik laat het jullie even weten.
      Veel sterkte allemaal. ❤️

    • Marijke Heijnis says:

     Ik ben een vrouw die alle klachten en pijn heeft zoals hier omschreven wordt. Is het erfelijk? Mijn moeder heeft het. Ik slaap amper vd pijn. Zit nachten op zoals nu. Mijn nek en schouders en armen zijn zo pijnlijk. Ik ben net 52 jaar. Alles wordt afgeschreven op “de overgang”. Ik ben regelmatig ongesteld. .Helaas. . Wat kan ik doen aan de stekende pijn? Hulp en tips welkom. Groetjes van Marijke Heijnis.

     • Hoi Marijke,
      Ik ben zes jaar geleden gaan mediteren en dat heeft mij erg geholpen en nog steeds. De spierspanning is hierdoor veel lager en ik ben zelf ook veel rustiger. Verder heb ik mijn leefritme heel erg aangepast.

     • Wat wel een beetje help voor de pijn is mariuana. Ik snap wel als je er niet voor open staat maar verzacht de pijn wel

     • Hai Marijke en wellicht anderen? Ik heb mijn hele leven als hinder van te hoge spierspanning, ( nu 63 jaar) sinds 5 jaar heb ik langzaam groeiende vervormingen aan knieën, polsen, ellebogen en vingers. Het is geen reuma, want geen ontstekingswaarden in bloed. Mijn spieren hebben verhardingen en doen vaak en veel pijn, evenals de knieën etc. Ook veel nekklachten , deze zijn wat verminderd sinds ik naar Body Stress Release, ga 1x per maand. Verder laat ik me elke twee weken masseren, slik atrosan van dr Vogel en soms wietdruppels en wandel veel. Ik eet gezond met veel groente. Dit gehele “ onderhoud” zoals ik het noem maakt het beheersbaar en te doen. Nu met de corana en zonder BSR EN MASSAGE nemen de klachten wel toe helaas.

     • Hoi Marijke, wat naar dat je zoveel pijn hebt en andere klachten ervaart. Wat ik je kan aanraden is om een doorverwijzing naar een Reumatoloog te vragen aan je huisarts. De Reumatoloog zal dan een aantal onderzoeken doen, waaronder een lichamelijke test waarbij je pijnpunten (tenderpoints) in je lichaam worden aangeraakt, foto’s van je handen, armen, voeten en benen, een hoop vragen stellen en een bloedonderzoek, waarbij echt heel wat zaken worden onderzocht zoals je leverwaarden, ontstekingswaarden in je bloed, Reumafactor, anti CCP (is ook een reumafactor) en nog veel meer waarden. Bij mij zijn er 13 waarden gecheckt. Ik schijn al heel lang ziek te zijn, maar weet het pas sinds augustus 2018 na 10 jaar zoeken naar antwoorden. Voor zover ik weet is Fibromyalgie niet erfelijk, wel kan er in de ene familie meer reuma voorkomen dan in de andere. Bij mij in de familie komt vooral RA (Reumatoïde Artritis) voor. De stekende pijn die jij ervaart kan te maken hebben met dat je pijnpunten standaard aanstaan en dan wordt er steeds pijn door je lijf gestuurd alsof ze een mes in je lijf steken. Heel herkenbaar. Ik heb het ook gehad dit jaar. Gelukkig ben ik er met dry-needling van de fysiotherapeut afgekomen. Laat je niet afschepen met dat het de overgang is. Laat het uitzoeken bij een Reumatoloog, zodat je weet waar je aan toe bent. Dan kun je gericht bezig met je gezondheid, zodat je uiteindelijk weer een beetje beter leven kunt. Ik weet niet of je Fibromyalgie hebt, maar ik herken wel dingen in je verhaal. Heel veel succes en sterkte! Groetjes, Maartje

     • Ik ben pas 21 en ik heb ook fybro. Mijn moeder heeft het ook en ik denk dat ik het van haar geerft heb. Wat voor mij heel erg helpt is het onder behandeling zijn bij Fysius rugexperts, ontspannings-, rek- en krachtoefeningen doen waarbij ik vooral mijn romp train en met een foamroller en tennisbal triggerpoint doen om zelf de oppervlakkige spieren los te houden. En misschien een beetje gek maar voor mijn benen ga ik iedere avond met de achterkant van het handvat van bestek van boven naar beneden over mijn kuiten. Bij mijn moeder helpen ook al deze dingen. Zij gebruikt dan ook nog paracetamol en prednisolon, ze doet Xco voor haar borst en eet op basis van haar bloedwaarden via Nederland slank. Het heeft haar ontstekingswaarden met 2/3 laten dalen terwijl ze altijd al gezond gegeten heeft.

     • Ik heb zelf ook fibromyalgie. Heb regelmatig Rebirthing gedaan. Dat hielp mij de spanning los te laten. Werken met de adem is sowieso helend. Zo ook meditatie. Nu geef ik zelf Rebirthing-sessies en kan ik ook anderen met pijn helpen. 🙂

     • Net als vele hier heb ik ook al jaren pijnklachten en slaap ik slecht. Zins kort begonnen met het slikken van Rhodiola, dit geeft enige verlichting. De pijn is minder intens. Dacht misschien moeite waard om te delen.

     • hoi Marijke, ik heb ook vermoedelijk fibromyalgie,
      bijna dagelijks last van knieën en ellebogen, ook altijd erg moe.
      soms last van stemmingswisselingen en mn geheugen, en vaak hoofdpijn.
      inmiddels al een dexa scan, rontgen scan , mri scan ingeweest zonder resultaat.
      uiteindelijk doorverwezen naar een volwassenrevalidatiecentrum waar ze mij hebben onderzocht.
      ze dachten sterk aan fibromyalgie maar omdat de reumataloog mij nog niet had gezien, durfden ze die diagnose nog niet te stellen. nu ik hierboven t een en ander lees valt alles op zn plek.
      Je vroeg of het erfelijk is?
      ik denk van wel.
      mijn moeder ook al zolang ik leef (36) jaar voor zover ik weet last van dr knieën en enkels etc.
      ken me nog herinneren toen ik n jaar of 8 was, mn moeder ineens kei hard begon te schreeuwen en naar dr knie wees… ik keek erna en de schijf stond scheef. is erna ook weer terug gesprongen, maar altijd als t slecht weer werd voelde ze dit al van te voren aan dr knieën.

      a.s vrijdag krijg ik de verwijzing naar de reumataloog dan krijg ook ik uitsluitsel.
      mijn moeder daarintegen heeft zich nooit zo uitgebreid laten onderzoeken.
      ik ben reuze benieuwd!

      groetjes, Peter Drent

     • Hallo, ik heb volgens mijn al zo een 6 jaar last .Krijg van de dokter naproxen, wat ik dan voornamelijk voor de nacht in neem. Ik heb zenuwpijn van mn tenen tot mn nek en dan voornamelijk links. Kan soms echt niet slapen ,probeer ander matras stevig werkte echt niet , pocketveren met half hard en zacht vanacht geprobeerd. Denk dat ik die ook terug stuur. Kan nig beter op mn oude wdoorgezakte bed slapen. Wie heeft advies hierover voor me? Al met al beb ik weer gesloopt wakker en slepen we ons weer door de dag naar een nieuwe nacht met ellende. Wordt er af en toe echt ellendig van. Ga twijfelen of het wel fybro is omdat het zo echt gerelateerd is bij mij met mn zenuwen. Maar ja we moeten toch door pijn of geen pijn.

     • Ik heb een medische gel topper aan geschaft nu heb ik minder pijn slaap goed , en minder last van krampen ,. Sjaan

     • Hoi Marijke, ik ben 5 jaar geleden gediagnosticeerd met fibromyalgie. Ik was toen 52 en kon niets meer, niet meer werken, geen leuke dingen meer doen. Psychisch ging het snel bergafwaarts want vooral de acceptatie is een dingetje. Fibro is chronisch en gaat dus niet meer weg…. Maar ik heb geleerd dat er wel hulpmiddelen zijn die kunnen bijdragen om het leven weer een beetje draaglijker en leuker te maken. Ik heb alle therapiën die ee aanbevolen worden geprobeerd en mag me best expert noemen. Wat mij heel erg geholpen heeft met herstel van slaapritme, zeer belangrijk voor deltaslaap en herstel van je lijf, is ashwaganda ( van de body en fit, ik heb andere geprobeerd, werkt niet) , elke avond 2 en na een week sliep ik weer zonder wakker worden. Qua pijn is er maar 1 ding dat mij echt geholpen heeft en dat is de healy. Dat is een apparaatje wat frequenties stuurt naar jouw lichaam daar waar je er behoefte aan hebt. Dit maakte voor mij echt veel verschil maar het was prijzig en je moet het blijven onderhouden. Daarnaast wil ik wel opmerken dat mindfullness en yoga bijdragen tot vermindering van stress. Stress is echt funest bij fibro dus misschien een aanvullend idee. Ik vertel hier alleen wat mijn ervaringen zijn, geen garantie voor anderen. Sterkte en succes gewenst.🍀

     • Hoi Marijke, zo ging het bij mij ook. Alleen was ik te jong om in de overgang te zitten. Tja….wat is te jong.
      Bij mij zit de fibromyalgie ook vooral in de schouders nek en armen. Deze 3hoek, waarbij ik dacht dat ik hartproblemen had. Fiets test gehad, hartfilmpjes, maar alles is goed.
      We worden er hopeloos en banv van. Telkens weer.
      Sterkte liefs Trea

    • Er zijn een hoop verhalen over wat zou helpen.
     ik heb heel veel geprobeerd maar ben een heel ander mens geworden
     nu ik aan de hennep olie zit wat een fantastisch spul
     hoop dat iedereen het eens probeert zelf mijn omgeving ziet de veranderingen super blij mee
     succes allemaal.

     • Wat gebruik je precies?
      Heb er over gelezen maar kom er niet helemaal uit met welke verhouding en zo.

     • Teunie mulder says:

      Ik heb ook fybromiyalgie, altijd pijn , had ook zelf gedacht aan wietolie tegen de pijn, is hennep olie hetzelfde en Zo Ja waar kan ik dat bestellen ?

     • Hoi erik
      Wietolie helpt dus niet voor iedereen .ik heb het jaren geleden ook gekocht na veel verhalen dat het bijna overal goed voor is .en dat je er rustig van woord.nou bij mijn werkte het aafrechs ik werd er dus erg actief van en daar door werd ik dus niet ontspannen .en had ik meer pijn 👍😊

    • Angelique elisabeth says:

     Hoy ik ben angelique moeder van 3 kinderen en 3 kleinkids van 3 jaar 5 jaar en 8jaar ben gehuwd heb al veel meegemaakt kwa pijn heb 100 micr gr fentanyl pleisters al jaaren nu 4 maande gelden ik hield het nie meer kon bijna nie meer lopen klachten fibromyalgie nu bij acute pijn fentanil smelt tablet voor onder de tong help weinig nog veel pijn nu moet ik na de ruma log neuroloog ben zo bang dat ik er mee moet lerre omgaan

     • Dat klopt, dat doe ik ook. Benen links 10 x – rechts 10 x, benen omhoog – rug omhoog, de buikspieren aanspannen. Dit is overal goed voor. spieren blijven gebruiken, geen topprestatie meer. Dat hoeft op een gegeven moment ook niet meer. Succes,

     • Inderdaad opstaan is een drama .. ik ben 52 mankeerde nooit iets. Mega sportief en opeens last v de onderrug .. daarna schouders nek kaken en nu voel ik m’n handen ook raar doen. Ook stemmingswisselingen en op m’n werk erg moeite met concentreren. Sochtends als ik ga zitten en de zwaartekracht enorm op m’n schouders pijnlijk. Dan bewegingen maken en hete douche. Gaat het ietsjes beter maar pijn blijft . Zo moeilijk om er mee om te gaan blijf positief maar soms is t lastig want je ziet van buitenaf niks . Dus ik probeer vrolijk te blijven en toch m’n sport weer beetje opgepakt. Enfin allemaal herkenbaar dinsdag hoor ik meer v d reumatoloog. Ben al een jaar op zoek naar de oorzaak dacht ook eerst de overgang. Of sommige zeggen t zit tussen je oren .. of stress ? Herkennen mensen dit? Vind het ook heel lastig voor m’n partner die moet er maar mee dealen dat ik weer pijn hier en daar heb .

     • Voor dat je matras koop moet je weten ben je een buikslaper of een zijslaper of dat je op je rug slaap.
      Een buikslaper kan geen zachte matras kopen.
      Ik was op zoek naar een matras bij de Arena in Amsterdam na een paar hebben geprobeerd heb ik eentje gevonden en ik zei tegen de verkoper deze wil ik hebben tot mijn verbazing wordt het mij gezegd dat deze matras niet voor mij is bestemd aangezien ik een buikslaper ben hij had al opgemerkt hoe ik op de matras ging liggen.
      Ik had een harde matras gekocht en nu is de pijn in mijn rug niet helemaal weg ,maar ik kan nu normaal opstaan

     • Ja, ik ook wordt al spierrekend wakker s,ochtends. Helpt wel met opstaan. Na een uurtje gaat het wel weer.

     • Heb ik ook, heel fijn. Zelfde eigenschappen als een waterbed maar dan gevuld met lucht. Je kan zelf de hardheid regelen. Je voelt geen drukpunten. Echt heerlijk!

     • Even een waarschuwing. Maak de rits elke week open om het matras te drogen vanwege condens vorming. Ik luchtte veel maar bleek schimmel in matrair te hebben….zelfs na half jaar….

    • Ik het zelfde Bij overbelasting spieren branden mijn armen s’morgens en pijn nek en schouders Heb jij dat ook Ben nog zoekende wat ik heb

     • Hoi
      Ja het branden herken ik. Ik heb het met name in mijn nek als ik iets te veel doe.
      Maar heb met name enorm veel pijn en stijfheid in de hele wervelkolom.
      Ontspannen en bewegen is iets wat enigszins helpt.

    • Anna Janssen says:

     Dag, kan Maartje mij doorverwijzen naar de fysiotherapeut die de dry-needling toegepast heeft. Ik heb nl vaak vanwege spierpijnen een dry-needling behandeling gehad. Ik ben met deze vorm van behandeling bekend

     • Hoi Anna,

      Sorry voor mijn verlate reactie. Ik ben zelf bij de fysiotherapie Bilgaard, Leeuwarden geweest bij Chris Ritsema. Een veelzijdig fysiotherapeut die dry-needling, manuele therapie en andere therapiesoorten kan. Ik weet niet of dit voor jou een optie is.

      Groetjes,

      Maartje

   • Maria Zwaan says:

    Het heeft ook niets met het bewuste ontspannen te maken is mijn ervaring.simpel gezegd het is er gewoon.. kan ook absoluut niet tegen aanraking door bv een Fisio die denkt mij te kunnen helpen. Na een behandeling kon ik niet meer normaal bewegen .. ook strakke kleding kan ik niet tegen… dus de pijnen blijven!! Nu op dit moment na een ongeluk in een lift … heb ik alleen maar pijn. Weet wel dat ik zeer gied voor mijn gezondheid zorg… echte aandacht is er niet bij artsen … behalve vertellen dat ik maar paracetamol moet slikken. Daar dut niet zi’n gezinde oplossing is die ik dat dus niet

    • klopt ,helemaal, weet precies wat u voelt ,fisio zeggen ze ,maar als je daar geweest ben ,alleen maar meer pijn ,net wat je zegt zeggen slikken paracetamol ,,ze hadden mij bij de fisio op een fiets gezet ,en zei ga eerst maar fietsen,en ik had al gezegd vanwege mijn knieen kan ik niet fietsen ,ik had een pijn zeg ,ze snapte er helemaal niets van ,weken daarna kon ik mijn knieen niet eens meer buigen ,zo wat was dat erg ,naar de fisio ga ik nooit meer, het zit tussen de oren zeiden ze ,lekker dan ,nu na dit bericht van reuma bericht ,weet ik eindelijk wat de pijn veroorzaakt bij mijn fybromialgie

     • Maar de neuroloog beweert net ook dat het zeg maar, tussen de oren zit, dat maakt het nog niet minder erg, ik ben zelf ook fybromyalgie patiënt en weet maar al te goed dat spieroefeningen niet helpen!

     • Hoi allemaal, ik ben Maartje, 41 jaar en heb Fibromyalgie. Ik ga 2x per week naar de fysio fitness. Dat is fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut. De praktijk waar ik kom kijkt heel gericht met mij naar wat mijn lichaam aankan en wat met beleid moet gebeuren. Ik heb een schema wat ik volg. De fysiotherapeut in de zaal kijkt regelmatig met mij naar of het goed gaat. Ik ben nogal strijdlustig en wil heel graag mobiel blijven dus wil ik soms meer dan ik kan. Zij zeggen mij dan dat ik even gedoseerd te werk moet gaan. Dat doe ik dan ook. Zelfs huishouden gaat gedoseerd, omdat ik anders de rest van de dag niks meer kan. Neurologen zeiden mij jaren terug dat ik maar voor mijn klachten naar een psychiater moest gaan. Mijn huisarts zei dat ik geen Reuma had. Na een doorverwijzing, waar ik op stond dat dat zou gebeuren, vertelde een Reumatologe mij dat ik Fibromyalgie heb na grondig onderzoek (Foto’s armen, benen, handen en voeten, bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, een hoop vragen beantwoorden) Sporten helpt, maar doe het gedoseerd en luister goed naar je lichaam. Fibromyalgie is zeer onvoorspelbaar dus het is soms ook een beetje uitproberen of het kan. En ja, soms is iets teveel geweest maar voelt het wel goed dat je het gedaan hebt. Groetjes, Maartje

     • Hoi, ik ben Anja. Sins kort aan mij verteld dat ik fibromyalgie heb, volgens de arts die mij hielp vertelde dat gewoon fisio geen zin heeft maar laat mij een afspraak maken bij mensendieck, daar pakken ze je hele lichaam aan, , ik ben benieuwd, daarbij krijg ik het medicijn 10 mg Amitriptyline voor de nacht om de pijn te onderdrukken, ik moet nog gaan ervaren hoe dit is, sterkte allemaal 🙂

    • Annie Kissen says:

     Beste,

     Zelf heb ik geen klachten.
     Omdat ik complementair therapeut ben en zelf ook onderzoek gedaan heb. Omdat ik veel mensen in mijn praktijk had met onverklaarbare pijn
     Omdat ik een Bemer partner ben en daarin ook lezingen geef en het adviseer aan mensen met pijn. ( Bemer fysische vasculaire therapie.)
     het is een medische gecertiviseerd apparaat, wat je zelf kunt kopen of huren.
     als je daarover nog vragen hebt kun je mij altijd terecht voor vrijblijvende informatie.
     als je naar mijn website gaat en dan Bemer aanklikt dan kunt u daarover al veel lezen. http://www.balansbudel.nl
     Veel beterschap.

     • Annie dit heb ik eerder gehoord. Maar dan van drs. Raha Nahid. Zij is Bioloog en orthomoleculaire arts.

      Vreemd dat men dan nu weet dat het door spierspanning komt, maar wat veroorzaakt die spanning?
      Volgens drs. Nahid komt het vaak voor dat mensen die last van fybro hebben, vervuild zijn met metalen in het lichaam. Er is dan een disbalans wat klachten gaat geven.

      Ook zij werkt met een apparaat dat het hele lichaam doormeet. Net zoals de electricien zijn weerstanden meet. Het apparaat geeft de blokkades aan en behandelt ze ook meteen.

      Ik zou iedereen aanraden of met Annie of met drs. Raha Nahid eens contact op te nemen. Al die medicatie die ik hier lees, vervuilt je lichaam nog meer. Lavendelolie en CBD, zou ik dan eerder als alternatief aanhouden.

      Ik heb zelf geen fybro, wel regelmatig spierklachten. En ik heb 2 vriendinnen die wel last hebben van fybro. Ga op zoek, ik hoop dat jullie geholpen worden!

     • Hallo Annie, je site ziet er goed en vertrouwd uit, geweldig. De afstand is mij te ver, erg jammer. Wat houd cesar therapie precies in? Dank U.
      Veel succes.

     • Kitty, heb je al aan verzuren gedacht? ik ga nu eerst proberen te ontzuren misschien helpt het mijn spierklachten

    • Hallo Maria,

     Die pijn die jij beschrijft kan misschien veroorzaakt worden door Dunne Vezel Neuropathie. ( DNV) Een van de symptomen hiervan is,behalve dat de klachten een relatie kunnen hebben met fibromyalgie, mensen vaak geen kleding of aanrakingen van de huid verdragen omdat dit erg pijnlijk is.
     Even flink googelen. Omdat ik al lang last had van tintelende tenen, heb ik bij een neuroloog allerlei testen gehad. Hieruit bleek dat ik DNV heb.
     Ik heb al jaren klachten die op fibromyalgie lijken.
     Nu ik weet dat ik DNV heb ( en dit een link heeft met fibromyalgie) verklaard dat een hele hoop van mijn ‘fibromyalgie’ klachten.
     Ik heb trouwens gemerkt dat GABA erg ontspant (Ik slik 500 mg van Now ) en een hoop van de pijn weg neemt.
     Misschien heb je er wat aan.
     Gr.
     Suzanne

     • Tinele groote schaarsberg says:

      Hallo suzanne , ik lees je bericht en herken mezelf hierin , ik heb ook Dnv, vast gesteld door Neuroloog en Fibromyalgi. Overdag kleding kan ik verdragen maar in bed draag ik mijn pyama binnenste buiten , zodat ik de naden niet voel. Matraslakkens span ik met elestieken, zodat ik geen kreukels voel enz. Bedoel jij met Gaba , gababentinepillen ? Zo ja wat zijn de bijwerkingen ? Ik gebruik nu zelf 40mg Cbd capsules per nacht. Daar wordt ik wel ontspannender van , maar haalt niet de soms brandende pijn in mijn benen en onderarmen weg . Groetjes tineke

    • Misschien heb je wel chronische zenuwpijn t.g.v. posttraumatische dystrofie erbij gekregen en daar is geen enkel behoorlijk medicijn voor. Je kunt geen aanraking velen, geen fysio, e.d., zeer herkenbaar bij mij. Ik kan alleen maar op zachte kussens zitten. Slecht slapen komt ook vaak voor, wakker worden v.d. pijn, niet weten hoe je moet liggen.
     20 jr. geleden begonnen, had toen al fibromyalgie, kwam later dus die p.d. bij, waardoor ik allerlei pijnklachten er bij kreeg.
     Wordt vaak ook niet erkend door specialisten en pijnpoli, valt ook niets tegen te doen!!!! Wordt soms alleen maar erger.

    • Beste Maria, ook ik reageerde na Fysio behandeling met veel pijn en zelfs heftige migraine. Na een paar behandelingen heb ik aangegeven hier niet meer tegen te kunnen. Er is een onderzoekje gedaan waardoor hij erachter kwam dat ik met een te hoge spierspanning reageerde. Aangeraden werd om of Tai Chi of Yoga te gaan beoefenen. Dit is nu vele jaren geleden en heb door (oudere) Yoga te gaan doen hier erg veel baat bij gehad. Natuurlijk is het niet over maar ik kan er nu wel beter mee omgaan. Heel veel sterkte

    • Ineke Cox says:

     Kijk eens bij klachten van M.E.. fysiotherapie geeft daar juist meer klachten. Ik heb fibro en M.E.. het werkt elkaar tegen. Ik ben een soort prinses op de erwt geworden.

    • Ik ook CBD olie en een Simba matras, pijnlijke nek, armen zijn stukken verbeterd en kom nu zonder rugpijn uit bed! CBD helpt echt om je spieren te ontspannen!

    • Mag ik vragen welke capsules je gebruikt? Merk dat miin klachten lijken op fybromyalgie maar ik vermoed dat het naweeën zijn van mijn burn-out. Zou zo fijn zijn als ik wat verlichting had. Word alleen echt overspoeld met de verschillende merken CBD.

     • Tinele groote schaarsberg says:

      Ik gebruik 40mg Cbd van luctovital , ze zijn duur , daarom wacht ik de aanbieding van 1+1 af bij Kruidvat. Wel langzaam opbouwen de dosis . Ik slaap er beter van ,maar helaas haalt het niet alle pijn klachten weg

     • Ik heb het ook na of in de burnout gekregen. Heb ook last van overprikkeling vaak en dat triggerd spierspanning en vastzitten en dus pijn.
      Weten waar je rode lijn / grens is is heel belangrijk.

     • Na van alles geprobeerd te hebben, slaapmiddelen van de huisarts, diverse homeopathische middelen, allerlei supplementen, CBD olie en THC olie (dit alles werkte niet) rook ik inderdaad ook een half jointje voordat ik naar bed ga en hierdoor slaap ik eindelijk. Het is alleen vervelend dat er door artsen zo hysterisch op gereageerd wordt als ik dit vertel en wordt ik direct als drugsgebruiker geregistreerd.
      Helaas werkt dit alles niet tegen de pijn die ik heb, maar ik ben al blij dat ik een beetje slaap, want het was niet meer vol te houden de hele dag pijn en ’s nachts ook niet kunnen slapen door de pijn. Uitgerust wakker worden dat is er niet bij maar wat ben ik blij dat ik in ieder geval een paar uur per nacht even geen pijn voel.

   • Fleur Kalbfleisch says:

    Interessant! Ik merk in mijn praktijk dat mensen die leren in ontspanning te bewegen en dynamisch te stretchen vaak veel verlichting voelen. Essentrics is een therapeutische workout waar patiënten met fybromyalgie veel baat bij hebben. Ik gun alle patiënten dit programma! Meer informatie kunt u altijd krijgen hierover op http://www.flowbyfleur.com.

   • Lous Hillmanm says:

    Bij mij helpt amitryptaline.
    Het vervelende ervan is dat het een soort gewenning heeft.
    Je begint met 25 mg.Maar naat een paar weken moet ik 50 mg nemen.
    Daarna 75mg. Daarna help het niet meer. Want ik wil geen hogere docering. Dan neem ik een paar weken niets en
    gebruik ik diclafemac 2×50 mg per dag
    Daarna ga ik over op
    Citalopram 20mg en als depijn weer erger wordt op 30mg. En als dat niet meer helpt. Stop ik weer en ga weer een paar weken over op diclafenac en begin ik weer met amitryptaline.
    Hier is wel mee te leven.
    Ik ben ook overtuigt als ervaringsdeskundige dat fibromyalgie een hersenziekte is.

    • Riekie Dekkers says:

     Ik lees zojuist jou bericht hier. Soms ten einde raat dus even op deze site kijken. Er is 1 ding wat ik niet wil is al die medicijnen slikken. Ik loop bij een reumatoloog en die kan buiten mijn spierreuma niets vinden. Slik al 2 jaar prednison en nu afbouwen . Eerst alleen pijn in mijn heupen en boven benen en armen . Nu overal ! Als ik uit bed kom kan ik mij niet eens kleden . Strompel dan wat door het huis . Mn handen kan ik niet gebruiken van de pijn en geen kracht . Mijn armen vreselijke spier pijn . Als ik wakker word moet ik mn bed uit van de pijn. Ik heb veel trauma s in mn leven meegemaakt en altijd maar doorgegaan . Ik denk zelf dat dit nu de tol is daarvan . Kan totaal mn spieren niet ontspannen . Morgen afspraak bij de reumatoloog maar dat doet ook weinig . Weet niet hoelang ik dit volhou .

     • Ik heb met je te doen. Wanneer je niet geholpen wordt met verwerken van de trauma’s blijft het dubbel zwaar. Ik zie in mijn omgeving dat er veel baat is bij EMDR. Daar wordt het wat dragelijker van. Veel sterkte gewenst!

     • Hoi Riekie, wat naar om je zo te moeten voelen. Ik hoop dat de reumatoloog je heeft kunnen helpen. Wat mij helpt, ik heb Fibromyalgie, is fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut en verder doe ik aan meditatie met oosterse muziek. Dat ontspant mij. Ik heb ook een oefening met een fitnessbal geleerd voor ontspanning en dat is bal knuffelen. Je hangt met je buik op de bal en dan beweeg je je heupen en en weer om te ontspannen, terwijl je met je hoofd en armen op de bal hangt. Wellicht heb je hier wat aan. Heel veel sterkte met je klachten. Ik hoop dat je iets vind wat verlichting geeft. Groetjes, Maartje

     • Beste Riekie,
      Ik snap wat je bedoeld. Ik heb echt zoveel baat bij Fysius rugexperts. het zijn officieel rugexperts maar ook bij pijn in het hele lichaam kunnen ze helpen. Ik weet dat die spieren gewoon een eigen leven lijden en het daarom niet lukt ze te ontspannen. Toch heb ik bij Fysius geleerd met verschillende methodes mijn spieren te ontspannen. Wanneer dat mij niet meer lukt doen zij het. Ik doe daar echt vanalles. Origene training, triggerpointen, ontspannen, rekken, masseren, coordinatie en kracht training en ook veel van mij af praten. Fysius was mijn laatste redding. Ze zijn echt erg kundig. Ze hebben veel ervaring met chronische klachten en daarom voel ik mij altijd begrepen en in alles wat ze zeggen zie ik logica. En alles wat ze doen of mij als opdracht geven helpt. Een aantal oefeningen heb ik ook aan mijn moeder (die ook fybro heeft) uitgelegd en zij heeft daar ook baat bij. Het maakt het leven zoveel dragelijker. Ik heb geen vertrouwen Meer in fysiotherapeuten omdat mijn klachten altijd erger werden of in een week weer terug waren, maar fysius heeft mijn vertrouwen echt gewonnen. Ik ben onder behandeling geweest in Den Bosch en door verhuizen ben ik nu onder behandeling in Capellen aan den ijssel.

     • Ach erg vevelend. Kijk eens bij Rebirthing op Internet. Ik geef nu zelf behandelingen. Ik heb er echt zelf baat bij gehad. De pijn verdwijnt nooit. Maar ik heb nooit medicijnen geslikt. Voor een Rebirthing kun je mij altijd mailen. Wie weet helpt het jou ook?

    • Hoi ik neem nu 10 mg amytriptyline sinds een week mag ik vragen of je bijwerkingen had? ik ben meer depressief,hoofdpijn, hartkloppingen en wazig zicht. en hoe gaat het nu met je? en ik denk net als jij dat het vanuit de hersenen komt.
     Groeten

   • Ik weet nog niet of ik fibromyalgie heb maar als ik dit allemaal lees dan klopt alle pijnlijke puzzels in Mn lichaam. Ik ga de testen laten doen, ik ben er eerlijk in, er zijn veel dokters en kiné’s die er niet in geloven en daar lag Mn twijfel!

   • Klopt wel ik heb er al
    Jaren last van eigenlijk Door mn hele lichaam veel medicijnen geprobeerd maar niets helpt neem nu alleen nog parasetamol
    Helpt ook niet veelSlaap slecht neen een rustgevend pilletje
    Maar ook dat is geen oplossingn

    • Beste Heleen,
     Sommige wetenschappers vermoeden dat het ook door hormonale disbalans kan ontstaan dus dan zou het idd een gevolg van uitgeputte bijnieren kunnen zijn. Maar dat is ook maar een vermoeden wat nog niet bewezen is.

   • Herken het zeker,ook de reunstollig zegt dat mijn spieren extreem gespannen zijn, ik heb de hele dag en nacht ernstig pijn in me hele lijf,me benen voelen altijd alsof ik meerdere marathons heb gelopen,me armen nek schouders ook altijd erg gespannen en pijnlijk,krijg ik weer erg hoofd pijn van ,gewrichten ook ,snachts ben ik stokstijf als ik naar wc ga,smorgens 2 uur nodig om beetje losser te worden.

    • Hallo Pat ik heb ook erge pijn hele lijf en constant hoofdpijn
     Voeten benen enkels knieën ook brandende pijn
     Nog geen vijf minuten ben ik zonder pijn
     Ben ten einde raad

    • Hoi Wim, ja, heel herkenbaar: oorsuizen. Of het bij een Reumasoort hoort of dat het een KNO iets is, weet ik niet. Het kan Tinnitus zijn. Je kunt dit het beste laten nagaan bij een KNO-arts. Ik heb het zelf ook namelijk. Mijn KNO-arts zei dat ik Tinnitus heb. Is het geen Tinnitus, maar heb je ook nog andere klachten zoals pijn, vermoeidheid en andere klachten zoals op de site te lezen is dan kun je het beste kijken naar of je een Reumasoort hebt via een Reumatoloog. Ik ben geen arts trouwens. Ik ben Reumapatiënt met nog wat aandoeningen die ik in de loop der jaren gekregen heb. Succes! Groetjes, Maartje

   • Hi Marjan, ik herken in wat je zegt. Ikzelf ben 31 jaar en heb ontzettend veel last van mijn rechterarm, deze spanning loopt door naar mijn schedel.

    Zelf merk ik dat het ‘probleem: pijn in de rechterarm’ uit veel elementen bestaat zoals je ook terugleest in de beschrijving van Fibromyalgie (lichaam, emoties, hersenen). Ikzelf werk als community manager en yoga docent. Deze laatste rol vervul ik met passie, de eerste rol met veel moeite (kost veel omdenken).

    Het gene wat mij het meest stress geeft is het gevoel van ‘eenzaamheid’ en de zoektocht naar ‘belonging’. Ikzelf had vroeger vaak moeite om lang op een sport/activiteit te blijven. Wanneer iemand niet aardig was stopte ik er al mee en mijn overtuigingskracht was blijkbaar al vergevorderd, want mijn ouders stemmende er telkens mee in.

    En wat ik ook telkens terug zie komen in gesprekken met mensen is dat ze die “slachtoffer rol” aannemen, wat volgens mij ook niet bevorderend is voor je gezondheid.

    Waar het volgens mij om gaat is dat op zoek je blijft gaan naar de connectie met jezelf en met anderen. Op deze manier helpen we elkaar met een zo’n lang mogelijk gelukkig leven.

    Ikzelf kies er nu steeds vaker voor om die ‘negatieve stroom’ los te laten en juich andere mensen toe hetzelfde te doen op hun manier. Dit los laten kan op velen manieren naar mijn ervaring met bijvoorbeeld:
    – sporten
    – naar buiten kijken
    – meditatie
    – lopen
    – ga zo maar door…

    Heel veel liefs voor mijn medelandgenoten

   • De vermoeidheid staat blij het meeste in de weg ik sta op en binnen 2 uur heb ik het gevoel dat ik kleding van lood draag alles van mijn lijf is moe. Ook veel pijn maar daar kun je nog medicatie voor gebruiken. Zo frustrerend altijd moe en pijn.

   • Annelies Fremouw says:

    Spierspanning herken ik en kramp aanvallen, fybro al vanaf 25ste.
    Bij mij staan spieren constant in de aan stand, ook in rust, extreme spierspanning.
    Valt fybromyalgy onder reuma?

   • Hallo,
    Graag wens ik reactie op symptomen die de laatste 3 maanden ineens opgedoken zijn. Het begon met helse spierpijnen in mijn benen. Kontspieren, bilspieren, kuiten… En ik was doodmoe, leeg, ook al sliep ik 12 uur per dag. Ik had geen energie meer. Bij het uit bed stappen, was mijn hele lichaam stijf. Slapen gaat slecht,ik heb lage rugpijn en ik ben vergeetachtig. Nekpijn heb ik al jaren. Mijn benen hebben soms een tintelend gevoel, of een branderig gevoel. Boven mijn hoofd werken, is lastig. Na een minuut gaan mijn armen pijn doen. Buikkrampen, constipatie, diarree. Iets waar ik nooit te kampen mee had. Als ik al mijn symptomen bij dokter Google intyp. Kom ik bij fibromyalgie. Het bloedonderzoek bij mijn dokter was oke! Voor mijn andere symptomen, zijn antwoord: raar…
    Ik ben altijd een heel energiek persoon geweest, een harde werker. En nu kan ik bepaalde dagen, bijna niets. Op welke manier kan ik zeker weten of het werkelijk fibromyalgie is? Of mss iets anders? Graag heb ik een antwoord op wat ik nu doormaak. Het maakt me gek.
    Alvast bedankt
    Gr

    • Annemieke says:

     Na jaren prikkelbare darm syndroom en uiteindelijk ook steeds meer pijn in spieren en gewrichten vond ik een artikel waarin gesuggereerd wordt dat een glutenvrij dieet zou kunnen helpen… Binnen een week waren de klachten minder, na 3 maanden had ik geen pijn meer en ook geen darmklachten, meer energie dan ik in jaren gehad heb… Ook het restless legs syndrome waar ik al sinds ik kind was last van had werd veel minder. Ik slik nu wel magnesium bij om dat weg te houden…
     Kan het dieet zeker aanraden, tegenwoordig overal glutenvrije producten te koop, die ook steeds beter smaken… Echt het proberen waard!

     • Ik heb ook de diagnose FM.
      Glutenvrij dieet nam nadat ik had gehoord van “non-celiac gluten sensitivity” en glutenneuropathie. Ik ging het proberen ivm de brandende pijn onder mijn huid aan de rechterkant van mijn lichaam; (ik dacht ooit zenuwpijn vanuit mijn nek, maar fascia kunnen ook electrische signalen afgeven. En strak worden wat de spieren ook strak en gevoelig maakt!)
      Tot mijn verbazing werden mijn spieren veel minder gespannen van glutenvrij eten..

      Maar ik kreeg maag- / darmklachten van het glutenvrije dieet, dus ik ben er mee gestopt. (Was me ook te duur… ik ben werkloos geworden door de pijn)
      Ik draag liever een bekkenbrace… ik blijk nl ook instabiel te zijn v.w.b. coordinatie van mijn rechterheup. Door dit met een brace te corrigeren, krijgt mijn rug rust en heb ik ook veel minder huidpijn en minder vermoeide spieren. Op slechte dagen ga ik elke 1 1/2 a 2 uur 10 minuten liggen of ik doe de oogoefening uit Stanley Rosenbergs “Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve” om mijn nekspieren te ontspannen en de zenuwen die daardoor afgekneld zijn weer vrij te maken.
      Je lichaam ontspant nl. reflexmatig de nekspieren als je je ogen helemaal naar je ooghoeken draait. Ik voel na 30 sec al dat mijn hele lichaam ontspant en ik krijg er weer contact mee, ipv dat ik me een hoofd-op-een-aardappelzak voel.
      Misschien helpt het jou ook?

     • Ja, zie mijn antwoord hierboven aan Annemieke over glutenvrij eten. Ik ben daarmee gestopt en heb alternatieven gevonden.

  • Beste Rinan, ook ik ernaar veel spierpijn en krampen. Ik heb veel baat bij producten van Weleda. BV arnica olie en lavendelolie. Je kunt ze in het badwater doen (niet tegelijkertijd) of jezelf ermee in (laten) smeren. Denk wel aan een handdoek om je beddengoed te sparen of draag kleding die een vlek mag hebben, het is tenslotte olie. Met name van de lavendel op de voetzolen kan ik wel 5 a 6 uur aaneen slapen. Succes 🙂

   • oo wat lekker 6 uur slapen dat heb ik al jaren niet gedaan van de krampen en de pijn, dus lavendelolie op je voeten krijg je geen kramp of verkramping van de kuiten? ,waar koop je dat

    • Bij de natuurwinkel of bij Holland&barrett hebben ze etherische olie 😉 Magnesium helpt mij goed met slapen(voor slapen innemen), ik merk het als ik die vergeten ben te nemen! Dan is het weer een nacht woelen en draaien..

   • Ik gebruik ook amitriptyline, in een lage dosering. 25 mg. Mijn manueel therapeute wees me erop. Het helpt om beter te kunnen slapen. Nu nog maar een enkele keer door pijn wakker.

   • Ik gebruik dat ook.2x savonds 1 uur voor het slapen gaan. Het scheelt wel ja, je lichaam wordt daar wat meer ontspannen van, maar smorgens als ik uit bed kom dan heb ik toch wel een uur nodig voordat ik weer een beetje soepel ben. Ik ga wel iedere week naar de fysio die mijn nek behandeld. Iedere wel zit het weer helemaal vast. Zo zit het bij mij ook in mijn kaak, aan de rechtse kant. En wordt praten soms erg vermoeiend.

  • J. v. Asselen says:

   ik kan me er helemaal in vinden. Ontzettende gestoorde nachtrust, de de volgende ochtend nog steeds doodmoe. Draag je het bij een reumatoloog aan, wordt er wat gegrijnsd, en ja wat wil U nou, U wordt ouder. Toch niets aan te doen. Ja, ik leef al 40 jaar met die ongein. Dus ga je je eigen maniertjes vinden.

    • Hallo
     Bij mij is de diagnose zo’n 6 jaar geleden gesteld na anderhalf jaar fhisiotherapie.
     Zo ben ik op onderzoek uitgegaan hoe ik mij zelf kan helpen.
     Veel artikelen gelezen over fibromyalgie en daarbij stuitte ik op gluten sensitiviteit.
     Dat ben ik gaan proberen. Ik was er aardig slecht aan toe en kon weinig meer.
     Na 3 weken glutenvrij verdwenen mijn klachten voor 80%. Toch dacht ik nog… Het zit waarschijnlijk tussen mijn oren, en heb dit dan ook 2 jaar getest. Door steeds weer gluten te eten.
     De klachten kwamen iedere keer gelijk weer terug en bij mij zitten de klachten met name in de nek schouder gebied. Waar ik me hele leven ook last van had zijn me darmen (spastische darmen) wat zich uite in verstopping. Ook daar heb ik geen last meer van zolang ik glutenvrij blijf eten.
     Bij mij is duidelijk dat gluten de fibro trickerd.
     Voor het slapen gebruik ik vaak pure magnesium olie ingesmeerd op de huid.
     Dit laat je ontspannen en je heb een goede nachtrust. Kan ik iedereen aanraden.
     Mijn spieren waren enorm verslapt en ben gaan sporten. Eerst begonnen met snelwandelen en na een jaar zat ik in de sportschool waar ik nu ook krachttraining doe.
     Ik wilde dit graag even met jullie delen omdat ik na wat ik bereikt heb nu de dag door komt zonder al te veel klachten.
     Iedereen wens ik heel veel succes!

     • Margareth,
      Ik ben ook op zelf onderzoek gegaan en inderdaad glutenvrij helpt enorm + magnesium 400 B6 / L-tryptofaan, vitamine C en 3 x daags CBD olie ( 5%) onder mijn tong. Mijn pijnklachten zijn met ongeveer 40 % verminderd. Daarnaast heb ik ook PDS (een prikkelbare darm) en ik houdt de voeding richtlijnen aan van het fodmap dieet. Mijn internist gaf me dit advies. Het fodmap dieet heeft mijn leven enorm veranderd en ik kan het iedereen aanbevelen. De beste site met uitleg is: http://www.fodmap.nl en bezoek de pagina met de PDF welke een uitleg en overzicht geeft van fodmap-arme en fodmap-rijke producten. Vanwege fibromyalgia neem ik nu ook geen gluten meer. De Jumbo heeft inmiddels een uitgebreider gluten vrij assortiment en dat maakt het een stuk makkelijker. Succes voor iedereen

   • Toon / vrouw , 60 jaar says:

    Besten, sinds een aantal maanden zelf via internet ontdekt dat ik deze nare aandoening heb. Wat bij mij ‘s nachts helpt is het liggend op een matje doen van rek en strekoefeningen die ik tijdens mijn pilatessessies geleerd heb. Daardoor kan ik dan weer een paar uurtjes slapen.

    • Beste Toon, wat naar dat je mogelijk ook fibromyalgie hebt. Ik wil je wel op het hart drukken dat je dit het beste even kunt laten uitzoeken bij een Reumatoloog. Iets op internet ontdekken wil niet zeggen dat je het meteen ook hebt. Ik wil het niet bagatelliseren overigens. Ik heb voordat ik wist dat ik Fibromyalgie had ook veel op internet gelezen en heel veel dingen herkende ik wel. Pas toen de reumatoloog mij vertelde wat ik had vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Groetjes, Maartje

  • Voor spierspanningen en pijn !!!
   Vitakruid multivitamine nacht nemen.. ik neem zelf ook nog de vitamine overdags vrouw..En 2 x daags magnesium malaat. 1 x smorgens en voor de nacht een schepje.. help erg goed voor de spierontspanning. En voor de pijn kunt u ook nog de vitakruid pea puur 400 nemen werkt ook erg goed.
   Succes

   • Ontzuren met Alka Greens helpt ook!. Ik drink elke dag een paar bekers thee van Alka Green en heb ook de zakjes Greens die ik ’s ochtends neem. Mijn pijn is een heel stuk minder.
    Ik val redelijk snel in slaap , binnen een uur en slaap dan ongeveer 3uur achter elkaar en dan de rest van de nacht slaap ik bijna niet meer. Maar doordat de pijn stukken minder is, ben ik ook minder vermoeid ’s ochtends. Wel heb ik opstartproblemen door de stram(stijfheid).

    • Alka is ook een goed en natuurlijk middel ja! Die medicijnen maken alles alleen maar erger op de lange termijn! Ikzelf heb mijn voeding aangepast(ontzurend, ontstekingsremmend) en dat helpt ook goed tegen de klachten 🙂
     Ik neem GEEN medicatie, alleen supplementen als magnesium, vit D, B12. MSM word ook ooit aangeraden maar heb ik nog niet geprobeerd.

  • Probeer eens CBD olie. Werkt bij mij heel goed. Heb nu veel minder pijn en meer uithoudingsvermogen. Let wel op dat je een olie koopt die gecertificeerd is!

   • Cbd proud,ten alleen kopen bij Medihemp.
    Voor meer info kun je via facebook zoeken op:Carpe Diem maureen, hier vind je een schat aan ervaring en, die iedereen kunnen helpen!
    Ik slik geen medicatie meer, na jaren van allerlei troep gegeten te hebben, en niets eigenlijk hielp. Nu cbd, cbg om ge slapen, wat multivitamine en vit. D en i, heb mijn leven terug! Slaap als een blok, werk gewoon, vlieg laag, soms zelfs te veel waardoor ik soms denk, oops ik heb heg nu echt te gek gemaakt.
    Maar voor mij geen reguliere medicatie meer!

  • D.Voncken says:

   Heeft iemand ook wel eens last van trillende spieren. Heb er altijd last van maar merk er het meeste van als ik stil zit of in bed lig. Mijn spieren in nek en romp trillen onophoudelijk.

   • Petra Verwey says:

    Hoi D. Voncken, U heeft altijd last van trillende spieren? Ik herken dit heel erg goed, en heb ontdekt dat het in mijn geval echt komt door overbelasting van de spieren, te zware dingen gedaan en uiteraard teveel gedaan. Helaas heb ik DE oplossing hiervoor niet ontdekt, de hele dag niks doen is ook zeker funest voor Fibro vanwege de verstijving die dan weer snel optreedt dus probeer ik voor mijzelf altijd een goede balans te vinden in actief zijn en rusten en zal ik altijd op mijn houding letten zodat ik nooit telang in 1 houding sta, zit of lig. Wel hoop ik dat ik U wat steun mag geven door mijn antwoord dat U niet de enige bent met deze klachten. Fibro heeft voor een ieder de gave om ons vaak verschillende klachten te geven. Er zijn vele bijverschijnselen die voor een ieder weer anders ervaren worden, de een heeft de bijverchijnsel wel en de ander weer niet. Het is nog steeds een zeer complexe aandoening. Heel veel sterkte!
    Lieve groeten, Peet
    O ja, ik gebruik morfine als pijnstiller, ongeveer 50 a 60 mg per dag.

    • Hallo Petra, goed geantwoord, ik heb ook soms trillingen in mijn rug waar ik niets aan kan doen. Ook bij overbelasting. Ik probeer zo veel mogelijk te bewegen net als jij, want door jezelf te ontzien gaat je spierkracht achteruit en ben je nog vaker overbelast. Ik gebruik sinds 5 jaar duloxetine. Dit wordt ook voor fybromyalgie gebruikt. Ik kreeg dit advies 5 jaar geleden en dit was echt een opluchting. Scheelde enorm in stijfheid en dus vermoeidheid. Iedereen houdt moed, wie weet komt er eens een oplossing voor deze vermoeiende ziekte

   • Ik heb dat ook regelmatig voor al na het zwemmen, maar dan komt het volgens mij dat de strakke spieren ontspannen na tijden strak te hebben gestaan.
    Ik kan dan niet staan of zitten haast. Ik durf nu niet eens meer te zwemmen omdat het me bang maakt dat ik ga vallen.
    Zo ook als ze zo strak staan dat ik dikke bulten in de spieren heb, dat ga ik ook trillen van de spanning pfffff

   • Hallo D. Voncken,

    Ik gebruik een korset voor mijn romp, die geeft steun. Je kan een korset kopen of zelf maken van Tensogrip (niet met een rechte steek aan elkaar zetten, maar zigzag steek). Gr Leah

   • Laat je 12 eens bepalen! Ook als je waterige voeten hebt, minder goed zicht, vermoeidheidsklachten. Maar slik even geen vitami es of preparaten 3 weken voor je bloed laat prikken, anders krijg je geen goede waardes!
    Succes

   • Ja heel erg, zat in wachtkamer muziek stond aan, mijn voet ging gewoon op en neer, ik dacht onbewust met de muziek mee. Hield mijn been stil, en nog ging het trillen door. Heel gek

  • Ik gebruik Ropinirol een middel wat ook gebruikt wordt voor Parkinson. Bij mij helpt het. 25 Mg na het eten en 25 Mg voor het naar bed gaan. Overleg eens met je huisarts

  • Ik heb heel veel baat bij APC tabletten. Vaak 1 voor de opstart en de rest vd dag niet meer nodig. Te verkrijgen bij de kruitvat, dit merk bevalt mij ook het best betreft het oplossen vd tablet.

  • Ik heb diazepam 10 mg voordat ik rare en pijnlijke kriebels in mn lichaam krijg. Dan verkrampen mijn spieren, dan moet ik ze aanspannen en proberen los te laten maar dat lukt gewoonweg niet. En denk vaak, volgens mij heb het met de zenuwen te maken. Ik kan dan uren wakker liggen, totdat ik die pil neem, spierverslapper, diazepam. Die heb ik al vanaf 1992 maar pak hem alleen als ik veel pijn heb voor de nacht.

  • Dorien Bleker says:

   Prachtig natuurlijk!..maar ik vind het wel wat vreemd dat het nu pas ontdekt wordt..Vele mensen met deze klachten beschrijven duidelijk spierspanning/pijn klachten..alsof je een marathon hebt gelopen..Zelf ervaar ik dat ook regelmatig..ook alsof er aan de pezen getrokken wordt.Is er nooit iemand nieuwsgierig geworden naar de spierspanning van deze mensen?..kan toch al lang gemeten worden

   • Ik ben het helemaal met je eens! Het heeft duidelijk geen prioriteit, ik kan al heel lang niet werken door deze ziekte en de verzekering betaalt niet uit, aangezien het geen objectiveerbare aandoening is. Ik moet nu van de bijstand leven, wat zou het geweldig zijn te weten wat de oorzaak is, de eventuele oplossing en ook de erkenning! Ik vertel mensen niet eens meer wat ik heb……..

   • Hallo Dorien,

    Ik heb zelf al jaren fibromyalgie wat op en neer gaat qua pijn. Sinds een aantal weken nogal stress gehad aangaande mijn gezondheid en sinds die tijd staan mijn spieren nóg strakker en heb ik wat jij nu beschrijft. Alsof er aan mijn spier/pees in het been wordt getrokken [erg pijnlijk!0 maar ook spieren die ineens trillen of bewegen in rust. De fysio zei dat mijn spieren erg strak staan en ontspannen is nogal een ding voor mij.

  • Hallo allemaal ik wil niet op de stoel van de dokter gaan zitten, maar ik heb zo ongeveer vanaf mijn 16 …..17 jaar al deze problemen en zijn er heel veel dingen bij gekomen, ben nu 62 en dit verhaal over extra spierspanning en dat het uit het hoofd komt dat is niet een nieuwe ontdekking want het is al vele jaren bekend vanuit Amerika omdat ze Fybromyalgie daar allang hebben geaccepteerd. Dus ik begrijp niet dat deze arts dit nu zegt.

   ze doen het hier af met het zit in je hoofd, ik ben gelukkig een positief mens maar ja ik ben het op dit moment wel helemaal zat deze pijnen. en ze doen er niets mee, dan dat ze zeggen weinig te kunnen doen tegen deze pijn. groet Wil

  • Bob de jeu says:

   ik man van 78jaar heb jarenlang van alles geprobeerd alle soorten medicijnen noem maar een dwarsstraat wat ik niet heb geprobeerd het meeste baat heb ik met wiet s avond voor het slapen gaan 1 of 2 sigaretjes en het gaat naar langen tijd weer rustig slapen en overdag niet meer zoveel
   pijn meer sterkte Bob

  • Sophia senders says:

   Ik gebruik twee magnesium tabletten voor ik ga slapen, dit zorgt ervoor dat de spieren zich meer ontspannen en daar kun je ook beter slapen. Wel een uurtje sporten per dag.

  • Beste Rinan,
   Daar kan je inderdaad moedeloos van worden. Ik lees dat veel mensen op deze site medicatie gebruiken om hun pijn en spierspanning te verlichten en dat is in veel gevallen nuttig. Het is niet makkelijk om met zo’n pijnlijk lichaam om te gaan, maar naast medicatie kan je veel zelf doen. Ik ben psychosomatisch fysiotherapeut in Nijmegen en kan je vast enkele adviezen geven.
   Ga eerst maar eens na of je lichaam zo gespannen en pijnlijk is geworden doordat je heel lang te veel van jezelf hebt gevraagd en/of dat je juist angstig en voorzichtig bent geworden om je niet opnieuw te overbelasten. Als lang teveel van jezelf hebt gevraagd zul je vooral moeten leren om rustpauzes in te lassen, je tempo te vertragen en niet meer te multitasken. Je lichaam krijgt daardoor tijd om te herstellen tijdens en na inspanning. Als je angstig geworden bent om weer meer pijnklachten te ontwikkelen zou je in kleine stapjes weer je activiteiten op kunnen gaan bouwen. Bedenk je dat lichaam bij fibromyalgie snel pijnsignalen afgeeft als je teveel doet. Maar als je te weinig doet, gaan je spieren achteruit in kracht. Dus het gaat vooral om het vinden van een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Zo kun je door gedurende een lange tijd je anders te gedragen, een positieve invloed uitoefenen op je gezondheid. Het is niet makkelijk, maar zeker mogelijk!

   • D.C Wallerlei says:

    Goede middag Esther heel goed verwoord. Als men ook nog eens aan reuma zwemmen ,in warm water bewegen en zwemmen, gaat doen dan is het redelijk te doen. Je lichaam blijft ontspannen en de spieren soepel.
    Mede Fybro broeders en zusters positief blijven dan heb je al heel wat gewonnen.

   • Beste Esther
    Ik kan me helemaal vinden in je verhaal ,alles toegepast wat jij hier aanbeveelt .
    En mijn pijn is van een 8 naar een 3 gegaan
    Maar ik hoef maar iets te veel te doen ,of ik krijg de rekening
    Ook doe ik veel aan meditatie om bij mijn gevoel te komen ,werkt heel verhelderend en rustgevend en kan daardoor ook goed slapen
    Maar ik kan me voorstellen dat mensen die fibromyalgie hebben en bij een baas moeten werken het gewoon niet volhouden ,je moet toch presteren
    Ik ben zelf nu een paar jaar met pensioen en daardoor meer in staat om die balans erin te houden
    Groetjes Cocky

  • nellie van wetten says:

   ohh,wat een goede beschrijving van deze ziekte,
   ik heb het l 30 jaar !!! en pas de laatste jaren heeft het een de
   aandacht bij de medici,
   precies zoals beschreven heb ik deze zeer pijnlijke ziekte,
   ik ben daarom ook heel blij dat we deze beschrijving kunnen
   overleggen met de medische wereld

  • Lily Bogos says:

   Oké hoe vaak moeten ik nog zogeheten onderzoeken blijven lezen tot geen resultaat? Wat nu? Ik lig nachten wakker van vreselijke spierpijn al 15 jaar() wat nu? Gaan we alleen maar onderzoeken en verder geen enkele ekening geen enkele medicatie om onze spieren tot rust te krijgen en nee ik heb het niet over verdovende lelijke middelen. Ik ben een beetje klaar mee om maar constant weer door iemand anders te hebben onderzocht te lezen wat het inhoud zonder resultaat! En nu???????? Wat nu????
   Help ons! Wat doe je met FMF/ fibromyalgie? En hoezo lees ik reuma? Fibromyalgie word zeker niet als reuma erkent door reumatologen ???? 🤷🏻‍♀️ Ik ben klaar met alle zogenaamde artsen verhalen maar geen resultaten !!!

   • Klopt Lily, artsen weten er geen raad mee. We passen niet in een hokje. Dus ik denk dat we het niet in die richting moeten zoeken.
    Gelukkig is er in het alternatieve circuit betere hulp te vinden! Wat wel helpt is: andere voeding(ontzurend/ontstekingsremmend), op je eigen manier in beweging blijven want je spieren moeten sterk blijven, en supplementen om je spieren te ontspannen als cbd, magnesium of lavendelolie. Medicatie verzuurt je lijf verder dus dat versterkt klachten op de lange termijn. We moeten voor ons zelf opkomen en onze eigen weg hierin vinden! Succes en stay strong!

    • Het is best een toer maar verschillende mensen hebben baat bij glutenvrij. Ik ook. Ik bleek enorm gevoelig. Het heect de vermoeidheid enorm verbeterd. Schaxe die in de loop der j aren is ontstaan gaat niet weg maar de kwaliteit van leven ging enorm vooruit. Het slapen verbetert, de pijn verminderd . Het is de moeite van proberen waard.

    • Hallo, ik kan mij hier helemaal in vinden, ontzuren kan bv met halve verse uitgeperste citroen en afgestreken theelepeltje zuiveringszout of goede baking soda oplossen in lauw/warm water en smorgen opdrinken.
     Blijven/ proberen te bewegen, hoe lastig ook!
     Bij de een helpt dit en bij de ander weer wat anders.
     Belangrijkste is, proberen positief te blijven, hoe moeilijk ook.

   • Ik ben het helemaal eens met wat u schrijft! Alleen moet ik wel toegeven dat ik een reumatoloog heb die direct aan Fibro dacht en het zeer serieus neemt! Zo ken ik nog meerdere mensen door het land die dat geluk hebben. Bent u al eens bij de Maartens kliniek geweest? Daar zitten de beste reumatologen. Niet dat ze de oplossing hebben; maar wel de erkenning en behulpzaamheid! Het is al fijn als je gehoord word.. Maar idd helemaal mee eens dat het volledig nutteloos is al deze theorien te lezen zonder dat iemand met een conclusie/oplossing komt!

    • Gelukkig heb ik jaren geleden ook een aardige reumatoloog bezocht die de ziekte serieus neemt en bovendien heeft hij het zelf vastgesteld. Tevens zei hij dat fibromyalgie onder een reumatische aandoening valt. Zo’n arts zou ik jullie allen toewensen. Het is heel fijn om serieus genomen te worden en dat de ziekte erkend wordt. Het is ook echt een ziekte, al zijn er mensen die iets anders beweren. Zulke mensen laat ik inmiddels links liggen. Hetzelfde met M E, wat gelukkig eindelijk ook erkend wordt als ziekte. Er zijn zelfs onderzoeken naar gedaan en er is aangetoond ( ik weet niet meer precies hoe, maar er is duidelijk een verschil in het bloed te zien tussen mensen die het wel hebben en de overige die het niet hebben. Ik heb zelf geen M E.
     Ik heb wel 6,5 jaar geleden te horen gekregen dat ik het burning mouth syndrome heb ( brandend mond syndroom)
     Komt niet veel voor, al zien artsen in het Radboudziekenhuis wel mensen met klachten als een brandend gevoel in je mond, tandvlees, tong ( vooral puntje tong) ,lippen. Soms brandt het in mijn neus en vanaf mijn mond, keel tot maag, maar meestal zit het brandende gevoel in mijn mond. Het is een vreselijke pijn, die vooral voorkomt bij vrouwen, die in de overgang komen of zitten. Het voelt alsof er een brandende sigaret in je mond ligt en je smaak verandert in een metaalachtige, soms ook lijkend op een hele hete munt smaak, maar dan vies. Zowel bij fibromyalgie als burning mouth is niet bekend hoe het ontstaat en hoe het verholpen kan worden. Of burning mouth ooit verdwijnt, is niet bekend. Er zijn mensen die er vanaf zijn na een aantal jaren. Voor de burning mouth pijn, slik ik methadon, clonazepam en venlafaxine. Deze combinatie van medicijnen haalt de scherpe kanten er gelukkig vanaf. Helaas helpt het niet tegen pijn van fibromyalgie, erg jammer en niet goed te begrijpen dat het daarbij niet helpt om de pijn wat te verzachten.
     Ik wens iedereen veel sterkte, kracht en hoop!

   • Fibromyalgie is juist wel reuma aan de weke delen en spieren, daarom noemt men fibromyalgie ook wel spierreuma .
    Ik heb bechterew en fibromyalgie en mijn reumatoloog erkent fibromyalgie gewoon als reuma .

    • Ik heb zowel Fibromyalgie als spierreuma. Fibro is niet in het bloed te zien en spierreuma wel. Dan is er een verhoogde bloedbezinking. Fibro heb ik al tig jaar maar sinds 1 jaar heb ik spierreuma en daarvoor slik ik dus ook al 1 jaar Prednison. Watik nu aan het afbouwen ben.

   • Helemaal mee eens. Schiet voor ons niet echt op zo.
    Ik gebruik magnesiumspray van veta cura en oxazepam overdag 4x 5 mg. En om te slapen temazepam teva 2x 10 mg. En tramadol 2x 5 dr. Overdag en 6x paraceramol overdag. En nog steeds extreem hoge spierpijn en uitgeput, hyperventilaie en paniekaanvallen omdat ik niet de rust nemen die ik ( mn spieren)zo nodig heb omdat ik op mijzelf woon en mn dagelijkse di ngen moet doen. Mn energie is zo laag dat ik eigenlijk niets kan, ook niet reizen of lekker op vakantie of mensen bezoeken. Autorijden ook erg intensief. Door alle sppletie zelf te moeten betalen kan ik niet meer rondkomen van bijstand. Net mn ziggo abonnement opgezegd en dus nog meer vd buitenwereld afgesloten dan ik al was. Ik ben vrouw en 48 jr. En va. 2007 fibro.
    Ben op zoek naar een goede spierverslapper, want de benzo s zijn verslavend….
    Veel sterkte iedereen 🤗

    • Helemaal mee eens. Schiet voor ons niet echt op zo.
     Ik gebruik magnesiumspray van Vita Cura en magnesiumpillen schlusslerzout nr 7 van Pflüger, oxazepam overdag 4x 5 mg. En om te slapen temazepam teva 2x 10 mg. En tramadol 2x 5 dr. Overdag en 6x paraceramol overdag. En nog steeds extreem hoge spierpijn en stijf/stram en uitgeput, daardoor hyperventilatie en paniekaanvallen omdat ik niet de rust kan nemen die ik ( mn spieren) zo nodig heb omdat ik op mijzelf woon en mn dagelijkse di ngen moet doen. Mn energie is zo laag dat ik eigenlijk niets kan, ook niet reizen of lekker op vakantie of mensen bezoeken. Autorijden ook erg intensief. Door alle suppletie zelf te moeten betalen kan ik niet meer rondkomen van bijstand. Net mn ziggo abonnement opgezegd en dus nog meer vd buitenwereld afgesloten dan ik al was. Ik rust zo n3 a 4 uren op een dag en dat is voor mij te wwing waardoor mn lichaam letterlijk vastloopt.heb sinds koet eindelijk huishoud.hulp via wmo en daar enoem dankbaar voor. Nu mn grote tuin(en) meer onderhoudsvrij aan t maken .Ik ben een vrouw, 48 jr. En va. 2007 fibro.
     Ben op zoek naar een goede spierverslapper, want de benzo s zijn verslavend….
     Veel sterkte iedereen 🤗

     • Kans is behoorlijk groot dat de medicatie de problemen versterkt. Dat was bij mij zo. Probeer eens strikt glutenvrij……

     • ik gebruik ook magnesium malaat poeder en dat helpt echt goed tegen krampen in m,n benen. Verder de cb olie helpt bij mij wel

    • Hallo, wat naar om te horen hoe veel klachten je heb. Ik vind dat fybromyalgie heb direct mee te maken met langduurig stres en trauma. Mij heb psycholog heel erg geholpen.

     • Hoi ik neem nu 10 mg amytriptyline sinds een week mag ik vragen of je bijwerkingen had? ik ben meer depressief,hoofdpijn, hartkloppingen en wazig zicht. en hoe gaat het nu met je? en ik denk net als jij dat het vanuit de hersenen komt.
      Groeten

   • Helemaal mee eens met Lily Bogos. Schiet voor ons niet echt op zo.
    Ik gebruik magnesiumspray van Vita Cura en magnesiumpillen schlusslerzout nr 7 van Pflüger, oxazepam overdag 4x 5 mg. En om te slapen temazepam teva 2x 10 mg. En tramadol 2x 5 dr. Overdag en 6x paraceramol overdag. En nog steeds extreem hoge spierpijn en stijf/stram en uitgeput, daardoor hyperventilatie en paniekaanvallen omdat ik niet de rust kan nemen die ik ( mn spieren) zo nodig heb omdat ik op mijzelf woon en mn dagelijkse di ngen moet doen. Mn energie is zo laag dat ik eigenlijk niets kan, ook niet reizen of lekker op vakantie of mensen bezoeken. Autorijden ook erg intensief. Door alle suppletie zelf te moeten betalen kan ik niet meer rondkomen van bijstand. Net mn ziggo abonnement opgezegd en dus nog meer vd buitenwereld afgesloten dan ik al was. Ik rust zo n3 a 4 uren op een dag en dat is voor mij te wwing waardoor mn lichaam letterlijk vastloopt.heb sinds koet eindelijk huishoud.hulp via wmo en daar enoem dankbaar voor. Nu mn grote tuin(en) meer onderhoudsvrij aan t maken .Ik ben een vrouw, 48 jr. En va. 2007 fibro.
    Ben op zoek naar een goede spierverslapper, want de benzo s zijn verslavend….
    Veel sterkte iedereen 🤗

  • Hallo,
   Heb je ooit Amitriptyline geprobeerd? In periodes dat niet kan slapen gebruik ik dit. Dit schakelt het gevoelsveld uit waardoor je tot rust komt. Aanrader

  • Fijn dat er meer bekend word. Ik was hier zelf al wel achter gekomen dat ik mijn spieren gewoon snel verstijven en met spierpijn erbij de spieren nog erger pijn deden.
   Ik slik sinds aug 2018 Amitreptiline is een antideprasivum maar in de lichste vorm werkt die pijnstillend. Ik heb er enorm veel baat bij. Maar de zoektocht blijft door gaan.

  • Hoop dat er ooit een goede wijze is van behandelen want me vrouw slikt de hele dag door morfine niks helpt fentanyl pleisters wel maar dan komen haar trauma s omhoog ik staa er alleen voor.in het huishouden plus een kind met autisme gr een papa

  • Pijnstillers helpen bij mij niet, maar bij slapen gaan neem ik 1 Zolpidem. Dit helpt me echt bij het slapen en ik sta uitgerust op.

  • Zoek het niet in medicatie, maar ga voor lichaamswerk, cranio sacraal therapie, haptonomie, ademtherapie, dat soort dingen en yoga, meditatie etc… 😀Mindset is alles

  • Al jaren problemen met slapen door pijn veroorzaakt door rugklachten, fibro, artrose en (artritis psoriatica?). Gebruik overdag en tevens voor naar bed gaan pijnstillers.
   Beste middel om de nacht door te komen en ook regelmatig in slaap te vallen: voorleesboeken. Vroeger gebruikte ik “oortjes”, nu ik alleen ben ligt de tablet naast me op bed. Via Luisterbieb ruime keuze in titels Vaak kies ik voor de nacht kinderboeken van Carry Slee.
   Ik vergelijk het altijd met een kind dat door het voorlezen ontspant en lekker gaat slapen. Een absolute aanrader.
   H

  • Sinds 1,5 jaar heb ik de diagnose fibromyalgie. Mijn fysio wees mij naar het boek ‘The fibro manual’ van Dr. Ginevra Liptan. Deze arts heeft zelf de ziekte en doet onderzoek bij een kliniek gespecialiseerd in fibro. Ik raad iedereen aan dit boek te lezen, het sluit aan bij bovenstaande theorie. Er is helaas nog geen medicijn, maar zij geeft veel inzichten hoe het lichaam werkt met deze ziekte en wat het nodig heeft. Ik vind haar boek en onderzoek het meest kloppen bij mijn klachten. Hopelijk helpt het jullie net zo. Ik ben benieuwd wat andere onderzoekers vinden van dit boek.

   • Ihoi hoi …s dat een engels boek?en ook in Nederlands? Ik heb nu 30 jaar fibromyalgie maar nog steefs niets kunnen vinden voor verlichting helaas….

  • Ik heb ook fibromyalgie en word vaak niet goed van die pijn! Maar vaak is het mensen die fibromyalgie hebben te veel door stress factor! Ontspannen is het beste methode en daarna je hersencel met spier gaan beter communiceren waar door pijn word minder..

  • P van der Laan says:

   ik heb al mijn hele leven last van mijn spieren , nu ik oud en versleten ben heb ik veel meer pijn en dat begint al als ik uit bed kom.
   Vooral als ik me inspan dan krijg ik verschrikkelijke pijn in heel mijn lichaam.
   Ik dacht dat als je ouder wordt het minder werd maar bij mij wordt het steeds erger, en doktoren weten helemaal geen raad met de pijn.
   Er wordt alleen maar gezegd dat je er maar mee moet leven, maar van de pijn wordt ik knetter gek en geen medicijn helpt dus ben ik altijd maar blij als ik in mijn bed lig en een beetje kan ontspannen.
   Ik wist niet dat deze ziekte zo erg kon zijn
   P van der Laan

  • Margriet Bol says:

   Hallo allemaal, ik ben een vrouw van 55, weet nu 2 jaar dat ik fybromyalgie heb, heb dus last van 16 tenderpoints (van de 18), Ik heb 2 jaar heel slecht of niet geslapen van heftige pijn in mijn benen. Ik vond een stuk op internet over insulinetekort en fybromyalgie, mijn dokter heeft dat nagelezen en toen mijn bloedsuikerspiegel nagekeken en die bleek inderdaad tegen de bovengrens te zitten, heb nu metformine gekregen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, nu niet meer die heftige pijn in mijn benen, dus kan weer lekker slapen.
   Maar nog wel last overdag, pijnlijke nek schouders handen en benen.
   Ik ga 2 keer sporten in de week om een beetje fit te blijven, want ben nu helemaal afgekeurd. Daarnaast heb ik ook nog B12 en foliuumzuur tekort waar ik injectie’s voor krijg en foliuumzuur medicijnen, en slik ook amitriptyline wat ook een beetje helpt tegen fybromyalgie. Dus ik zou iedereen aanraden om naar de dokter te gaan en je bloedsuikerspiegel te laten controleren, want een huisarts kan dan medformine voorschrijven als het aan de hoge kant is. Ik slaap er gelukkig op dus dan ben je overdag ook weer wat fitter. Sterkte allemaal met deze vervelende niet begrijpende ziekte. Groetjes Margriet

  • Ik heb op dit moment Nortriptyline. Dit werkt verrassend goed. Heeft een paar weken inwerk tijd nodig, maar ik ben er heel blij mee. Het haalt de scherpste kanten eraf. Ik slaap beter waardoor ik overdag beter functioneer. Geen bijwerkingen, waar ik dat van de Amitriptyline wel had. Ik zou zeggen, vraag ernaar bij je huisarts. Ik kreeg deze info van een neuroloog en ben er blij mee.

  • Fijn dat dit onderzoek gedaan is en dat er een constatering gedaan wordt waar de pijn vandaan komt. Maar kan er nu ook gerichter behandeld worden doordat we dit nu weten? Wordt daar dan ook onderzoek naar gedaan? Ik denk dat we allemaal kunnen beamen dat we een erg hoge spierspanning hebben. Dan is duidelijk te voelen maar ik zou zo graag willen lezen wat er dan aan te doen is op basis van de uitkomst van dit onderzoek. En niet de huis tuin en keuken oplossingen . Ik lees vaker dat er dan onderzoeken gedaan worden waar het vandaan komt maar ik neem aan dat deze onderzoeken gedaan worden op er ook wat aan te kunnen doen. Ik lees met enthousiasme bovenstaande uitkomst en kan mij er helemaal in vinden maar wil dan doorscrollen naar de behandeling maar hier wordt niks over gezegd.. hoop dat er na aanleiding van dit onderzoek iets uitkomt.

   • M.Janssen says:

    Hallo Elly, na vele en dure matrassen te hebben uitgeprobeerd eindelijk na 2 j een prima matras gevonden bij RHF. Ik mocht er diversen uitproberen en heb nu de goede. Zeer deskundig en uitermate vriendelijk personeel. Ze doen er werkelijk alles aan om een goed matras voor je te vinden. Zeker aan te raden om de showroom te bezoeken. Ik heb fibromyalgie, scoliose, artrose ,een frozen shoulder en een whiplash en slaap nu eindelijk weer goed. Heel veel succes!

    • Ook ik heb een matras van RHF. Hele goede matrassen en de service is inderdaad uitstekend! Het is even uit proberen welke voor jou de beste is.

  • Hi . Ook ik heb door mijn fibromyalgie erg veel last van spierspanningen waardoor vermoeidheid vaak een rol speelt. Ik heb van mijn arts ametriptiline gehad. Deze zorgen ervoor dat de pijn die je ervaart niet geregistreerd wordt door de hersenen. Dus ervaar je minder pijn.
   Deze medicijnen zijn eigenlijk anti depressie medicijnen maar worden vaker aan patiënten met fibro gegeven.

  • Ik heb hetzelfde, al jaren, niets helpt, ik ben elke ochtend een wrak, en klem ook mn kaken vast tijdens slaap (gebit slijt)
   Slik al tijd magnesium voor het slapen, helpt ook niet (maar is wel belangrijk supplement), wietolie, helpt ook niet

   • ilja de vries says:

    Hoi Ina je zou hennep thee kunnen proberen drie kopjes één uur voordat je gaat slapen is speciaal voor hoofd en buik. te verkrijgen op cbd shop. groetjes van ilja

   • Hoi Ina mijn gebit was ook aan het slijten van het tandenknarzen ,via mijn tandarts hebben ze een bitje aangemeten en dat helpt goed.
    Ik ben nu met 10 mg amitriptyline gestart omdat bij mij ook niets helpt tegen de pijnen hoe gaat het nu met je?
    Groeten

  • Wat mij de nacht helpt is: Amistriptyline 25mg, soms 2 voor het slapengaan als ik een drukke dag heb gehad. Het ontspant mijn lichaam goed en ’s morgens ben ik goed uitgerust, 99% werkt dat.
   Ik lig natuurlijk met een ondersteunende kussen voor mijn knie , omdat ik mijn knieën niet op elkaar kan doen .
   Ook heb ik van mijn huisarts een oefeningen overzicht gekregen om te doen voor mijn heupen en rug, ik moet zeggen dat het boven verwachting helpt.

   • kun je die dan gewoon af en toe nemen? of moet dat echt elke dag? want dan krijg je toch gewenning? Heb ze liggen, maar nooit in durven nemen. Maar wordt aardig wanhopig nu. De nachten zijn een hel!

  • Bij mij heeft mindfullness heel goed geholpen, ik slaap weer beter, misschien iets om te proberen. Ik gebruik alleen nog maar paracetamol, dit deed bij mij hetzelfde als bij sterkere pijnstilling.

  • Hoi er is een site die emotie als medicijn heet.
   Waarbij het uitgangspunt is dat onverklaarbare klachten het gevolg zijn van onbewuste geestelijke pijnen. Bv nooit geuit verdriet of niet geuite boosheid.
   Het is een site waarop waarop allerlei artsen genoemd worden die hierin gespecialiseerd zijn zoals dokter John Sarno (vs, inmiddels overleden),
   dokter Marten Klaver en nog veel meer.
   Gaat allemaal over het niet onderkennen en niet lichamelijk uiten kunnen van emoties, wat de lichaamsprogramma’s in de hersenen verstoort.
   Het idee is: spoor de emoties op en de klachten gaan minderen.
   Buiten de reguliere geneeskunde zijn ook veel alternatieve hulpbronnen die deze zelfde insteek hebben.
   Misschien de moeite van overwegen waard?

  • Hoi,
   Ik heb sinds mijn 25e fibromyalgie en ben nu 55. Na jaren van verschillende pijnstillers te hebben gebruikt heb ik nu een TENS apparaat. Dit apparaatje verstoord de verzending van de pijnprikkels naar de hersenen. Ik weet niet wat ik mee maak! Gewoon geen pijn zolang ik dit apparaatje gebruik. Je kunt dit vragen bij de pijnpoli. Wordt vergoed door ziektenkostenverzekering.

   • Ik heb ook sinds een half jaar een tens ..reden versleten rugwervels met druk op de zenuwbanen ..ook slijtage in de nek wervels met haakvorming wat schade heeft aan gericht aan de zenuwbanen ..operatie gepland maar gaat nu niet door ..ik zou voor nu te jong zijn ..nu ook sinds een jaar ontstoken pezen in mijn boven armen en schouder gewrichten..de tens is wel prettig af en toe maar helpt me niet …naast dit probleem ook al wel zeker 15 jaar pijn in mijn spieren werdt altijd weggewuifd het is chronisch neem maar een paracetamol.. mijn mensedieck therapeut ..kon me niet helpen ga er alleen nog iedere 2 weken heen voor een masage helpt niet maar voelt wel even ontspannen zolang hij maar bij een aantal plekken weg blijft… hij heeft een aantal vermoedens geuit en heeft me geadviseerd een reumatoloog te bezoeken.. huisarts vondt dit niet nodig maar sta er nu op ben er klaar mee..ben nu mijn baan kwijt ..en zal toch weer wat moeten gaan zoeken .. dus ergens in juni wordt ik opgeroepen ..ik hoop dat ik antwoorden ga krijgen

  • Benzodiazepines zoals rivotril zijn voor mij een wondermiddel, geen pijn meer goed slapen, geen angsten, geen spierkrampen en geestelijk rustiger, geen hartkloppingen meer!!!!marie 0032468334560 voor een gesprek…

  • Ik wil eens iets weten. Ik heb niet alleen vermoeide spieren maar m’n gewrichten zijn met pieken en dalen branderig en pijnlijk, met steken binnenin. Ik merk een duidelijke zwelling maar de dokter ziet geen zwelling. Vind dat normaal. Nu is m’n rechtse hand bekomen maar door gebruik linkerhand is deze enorm pijnlijk en erg dik gebleven, omdat ik deze niet kan laten rusten. Behoort dit erg pijnlijke gewricht dan echt bij het klachtenbeeld van fibromyalgie? Het feit dat dit bij de minste inspanning overbast en gezwollen is?

   • Hoi Kim,

    Ook ik heb sinds kort het gevoel dat mijn knie helemaal dik aan het worden is, na een tijdje gelopen te hebben. Maar als ik kijk zie ik niks en heb het ook nog niet eerder gehad, terwijl ik al jaren fibromyalgie heb.

    De reumatoog zei nu [ik was er voor wat anders] dat dit inderdaad bij fibromyalgie hoort toen ik ernaar vroeg.

  • Ilja de vries says:

   Hoi ik heb daar ook last van maar sinds ik hennep thee drink van de cbd shop slaap ik aan één stuk door. de thee is speciaal voor hoofd en buik.

  • Hai,

   Ik slaap op een koelingskussen van Swiss sense. Dat slaapt heerlijk en slaapt fijner als je migraine hebt. Afgelopen jaar ben ik
   getest op ADHD en kreeg het medicijn Methylfenidaat. Ik voel me een stuk beter, maar wat geweldig is dat het de spanning uit mijn nek en schouders haalt. Helaas komt het wel terug als het is uitgewerkt, maar bij werking ben ik vrijwel pijnloos , fitter en heb minder kramp.

  • Mijn dochter van dag bij de reumatoloog geweest krijg tehoorhet zittussen je oren je moet gewoon denken ik heb geen pijn ik zelf heb het al jaren en het zit echt niet tussen je oren

  • Ik heb daar ook heel erg last van gehad en ik slik nu elke avond 2x tabletten 400mg magnesium citraat van luctoviaal en sindsdien gaat het een stuk beter. Misschien is dit een optie?

  • Ook ik heb veel last van spierspanning en pijn.
   Ik gebruik ametriptiline, deze schakelen het bewustzijn van de pijnprikkel uit. De pijn is er wel maar je bent er minder van bewust. Geeft mij een goede nachtrust

  • Al vaker met spierverkrampingen te maken gehad .afgelopen zondag nog naar huisartsen post geweest…erge pijn in kaken nek en hoofd waardoor je erg vermoeid bent daarna .bloeddruk ook skyhigh maar ze denken niet aan t hart ? ( zit wel in de familie) in rust zelfs last …ga wel regelmatig naar de chiropractor om alles los te maken anders is t geen doen …diazepam geeft mijn spieren enigzins wat rust maar dat is niet wat ik wil want is toch een opiaat…iemand tips ,?

  • Beste Rinan, ik heb ook fibromyalgie en ik gebruik al 30 jaar Zopiclon 7,5 mg. En maar en half tabl per nacht tezamen met een halve Oxazepam.. en soort cocktail zeg maar. In samenspraak met mijn huisarts…
   Misschien heb je er iets aan!
   Sterkte ook met alle ongemakken..

  • Ik merk zelfs in me slaap alles wat ik droom ervaar ik met me lichaam ,als ik wakker wordt lig ik ook helemaal gespannen, en verkrampt soms zelf met me vuisten dicht ik doen ochtent stetch heel rustig en wat oefeningen maar smeer de hele dag spiet sul op me gewrichten en spieren. Soms merk ik het niet maar als ik het merk probeer ik te ontspannen erg moeilijk, ik voel me al jaren niet begrepen door me fibromyalgia de pijnen zijn echt en soms kan ik zelfs me handen niet gebruiken of me ellebogen neer zetten helaas wordt fyromyalogie niet serieus genomen

   . Ik kan totaal begrijpen wat u voelt.

  • Heel herkenbaar. Ik word zelf ook gek van de hoge spierspanning en leef op pijnstillers. Ik zwem 2 x in de week een uur (met rust pauzes) en 1 x in de week ga ik 30 min. met mijn zoontje basketballen. Niet heel intensief want dat gaat niet maar beetje dribbelen en bal in korf gooien. Zwemmen doe ik de schoolslag, op mijn rug en af en toe wat oefeningen in t water. Wat mij heel erg stoort is dat de stijfheid in mijn spieren ook zorgen voor verminderde spierkracht. 30 min tot een uur en dat is echt mijn limiet. Ik voel me soms een oude vrouw (ben 45). Rennen gaat vrijwel niet. De spieren in mijn benen (kuiten, hamstring en bil/heup) zijn daar ook te strak voor. Ik heb wel ’t idee dat beweging de spieren tijdelijk ontspant maar een aantal uur na het sporten voelen mijn spieren weer net zo strak en pijnlijk aan als altijd. Ik voel me ook erg vermoeid en heb vaak hoofdpijn. Ik kan me slecht concentreren etc. Maar waar ik echt last van heb is dat Ned. fibryomologie niet erkent. Het UWV fibromyologie ook niet erkent. Waarom staat fibro niet op de lijst van chronische aandoeningen? Waarom erkent UWV niet dat dit soort klachten grote beperkingen met zich meebrengen en wat mij ook opvalt is dat de ziekte over de jaren heen progressief is! De WHO heeft fibro erkent maar in Ned nog steeds niet. Waar blijft het WO in Ned mbt fibromyalgie. Ik werk graag aan WO mee. Moedeloze Fibro-patiënte.

  • Ik ben radeloos,weet niet meer wat te doen,zo haed trekken mijn spieren aan mijn wervelkolom de neuroloog had nog nooit zoiets gezien, heb fibro,en artrose en reuma’s CVS ME
   al 37 jaar pijn de laatste jaren s het niet meer te doen,ik spuit morfine, zelf 8x pdag
   Al 10 jaar,niks helpt tramadol ibuprufen diazepam amytriptiline, niks,heb een tempur matras en kussen,dat helpt tegen de onderrug en heup,krijg om de 3mnd een spuit met prednison meer mag niet omdat het geen lev ensbedreigende ziekte is,ik ben nu 67 jaar ho e lang moet ik nog,heb alles geprobeerd tensapparaat slenderen,het lopen gaat steeds slechter
   Ben alleen echtgenoot is weggegaan door mijn ziek zijn,terwijl ik alles deed in huis,weet geen raad meer
   Ik wens iedereen heel veel sterkte
   Groet ELS

  • Mijn naam is Della, vanaf 45 jaar is mn pijn gedeeltelijk begonnen ,eerst mn armen voelden als lood kon ze niet omhoog krijgen,begon slecht te slapen tot de dag van vandaag ,(ben nu 56 jaar)slaap ik 2 of 3 uurtjes per nacht(heel vaak geprobeerd slaappillen gevraagd aan de huisarts maar nooit gegeven)toen begon knieën ,rug ,enkel,zodoende na een lange lijdingsweg naar de reumatoloog gestuurd…een heleboel vragen gesteld …conclusie fybromyalgie wat was ik blij het had een naam al had ik elke dag pijn.(tramadol,naprozen,calpol) gekregen. Elke dag pijn met slapen stekende pijn in heup, knieën en enkel ook een branderende gevoel op mij benen heel irritant en pijnlijk (zijn er nog mensen die dit laatste heeft, branderige gevoel op benen) en boven dat ook nog handruema geconstateerd een maand geleden maar dat wist ik zelf allang bij m’n pink eerst kootje krom…..heel veel last van overgang en ook nog speciale schoenen want geen vet onder mijn voeten …dus kan niet te lang lopen. Dit is een beetje mn verhaal hoop dat ik tips kan krijgen vooral met slapen want overdag ben ik heel moe en kan ook niet slapen.

   Mvg: Della Mongen

  • Ik gebruik nu cbd 2.8 proc ,van lucovitaal 6 druppels voor de nacht en ik smeer mijn benen in met hennepolie van Lucovitaal
   Het heeft mij geholpen
   Ik had erg harde spieren,vooral in beide benen en vooral de scheenbenen en hielen

  • Mandy De Visser says:

   Ik ben ook hypermobiel en heb het idee dat mijn spieren hard moeten werken om alles op z’n plaats te houden. Zijn er onderzoeken naar de samenhang tussen beide aandoeningen?

  • Ook heb ik veel klachten en met de jaren is het altijd toegenomen.
   Op basis van mijn ervaring en mijn analyse na meer dan 30 jaar het volgende hierover.
   Het probleem/oorzaak van fibro zit hem in de aanhechtingsplaats/pezen. Bij een beweging waarbij weinig massa word verplaatst of getild zal de gebruikte spier binnen enkele dagen extreem aanspannen en de pijn die we voelen is een combinatie van spierpijn en een onopvallende aanhechtingszenuwpijn in eerste instantie. Het betreft ten allen tijde beide aanhechtingsplaats van die spier. Druk daar maar eens op. Waarom? Omdat er zogenaamd een te grote kracht wordt uitgeoefend op de aanhechtingspunten waar ook de zenuwen lopen. De reactie/irritatie van dit aanhechtingspunt stuurt een seintje naar de hersenen met als reactie dat de spier/spiergroepen zich aanspannen en waardoor deze zich nooit een keer weer automatisch ontspant. De hersenen beschermen dus deze aanhechtingspunten door de spier aan te spannen en geven daardoor een vermoeid gevoel aan jou. Ofwel het schrijft jou rust voor. Dat gaat dus niet goed en het werkt zelfs averechts. Het heeft namelijk tot gevolg dat er nog meer kracht word uitgeoefend op dezelfde aanhechtingspunten door deze verkrampte spieren(want aangespannen spieren worden korter en harder en de doorbloeding word hierdoor slechter) Een VICIEUZE CIRKEL is ontstaan !! Een onlosmakelijk bij effect is dat de gewrichten op slot gaan of blokkeren en dit leidt ook tot nog meer irritatie door verdrukking bij de aanhechtingspunten en leidt tot zenuwpijn. En daarom houden wij zo lang klachten. Of het nou bij je knieen heupen onderrug rug schouders nek is het komt in alle gedeeltes voor. Door spierspanning verandert ook je gedrag of je het nou wilt of niet. Mensen kunnen in jongere jaren last van slaapparalyse krijgen door niet op tijd naar bed te gaan. Want er werd rust voorgeschreven door je lichaam en dit word genegeerd waardoor je algehele lichaam word gereset. Een kortdurende tremor in spieren na overbelasting zelfs bij het oog(meestal na 1 dag) valt hier ook onder omdat het lichaam dit zelf wil resetten. Daarnaast krijg je te kampen met een typische gelaatsuitdrukking, je bent chagerijnig of prikkelbaar(krijgen vaak te horen ben je met verkeerde been uit bed gestapt), moe, veel gapen, vergeetachtig, depressief gevoel zonder reden!. Latere stadium slaapapneu! Als het goed is heb je je burn-out/depressie in het verleden ook al gehad en anders moet je dat in de gaten houden voordat je naar de psycholoog gestuurd word.
   Je manuele fysio kan veel van klachten voor je oplossen. Maar let op na jaren zal indien de manuele fysio dit niet beseft hij of zij zelfs de klachten verergeren door technieken te blijven toepassen die eerder wel baat hadden!! Rondom je ribbenkast kunnen zich de grootste problemen voordoen. Alle aanhechtingsspieren rondom de hele ribbenkast (Zowel voor als achter en dus ook spieren op de ribben) en de spieren ertussen overgevoelig worden zonder dat je dat beseft. Dit zal resulteren in paniekaanvallen. Dit ga je voor het eerst waarnemen wanneer je in de auto zit omdat de autostoel de “perfecte “vorm heeft waarbij het constant in je rug duwt en je dwingt om je verkrampte borstkas naar voren te duwen.
   Dat zit zo! Zowel verticaal als horizontaal krijgt je lichaamshouding een gespannen vorm. Hierbij zal het hoofd meer naar voren gaan staan en de schouders omhoog en licht naar voren omdat de borstspieren ook aanspannen. Daarnaast spannen de spieren tussen en rondom de schouderbladen zich ook aan. Uiteindelijk zal er ook meer spierspanning ontstaan in de kaakspieren die zich aanhechten aan de punt van het borstbeen. Door de jaren heen word het alleen maar erger en in een latere fase voel je vaker branderige zenuwpijn doordat de aanhechtingspunten continu opspelen.
   Chronische irritatie. Dit kun je maskeren door amyl tryptamine tegen de zenuwpijn te nemen en bij extreme branderigheid kan er ook nog een zogenaamde ontstekingsreactie opspelen die kan aangepakt worden door NSAID medicatie toe te passen en altijd in combinatie met een maagbeschermer. Je fysio kan je het beste behandelen met dry needling en draaitechnieken op wervelpunten en het zijwaarts duwen van de aanhechtingspunt op de wervelkolom. Niet meer kraken door een enorme ruk te geven of je borstkast plat te drukken. En je lost dit op door alle spieraanhechtingen te duwen/masseren van alle ribben als het door de fysio is veroorzaakt. De ellende kan zitten in 1 van de bovenste wervels waar de bovenste ribben zich aan vast hechten.

   Waarom hebben we in de zomer minder last? Dat komt omdat je spieren meer kunnen uitzetten door de warmte en door de invloed van zonlicht op aanmaak van vitaminen D. Doordat spieren zich meer uitzetten door het warmer wordende weer is er minder druk op de aanhechtingspunten/ zenuwen.
   Bij alle technieken staat 1 ding centraal om pijn te verminderen. Door beweging worden spieren geactiveerd en zetten ze meer uit. . Of je nou naar de fysio gaat ,tai-chi, fitness, hot-stone , yoga of een sauna bezoekt, zelfs een hete douche het werkt allemaal tijdelijk maar geven de spieraanhechting veel verlichting. Het betreft dus alle vormen van gegenereerde warmte die verlichting geven. Warmte door wrijving , beweging of vanuit een externe bron. Door minder spanning/druk op aanhechtingspunt kan hierna een wervel makkelijker weer uit slotpositie gehaald worden en uiteindelijk neemt de pijn accuut weg.

   Ik heb ook gelezen over body stress release en ik denk dat dat wel het best in mijn straat je past voor in de toekomst

   Hopelijk hebben andere lezers wat aan dit verhaal

   • BEN HET VOLKOMEN MET U EENS, BEN 90JARIGE DAME, EN BEGONNEN ROND 40 J MET OVERGANG, EN IN DIEJAREN BEHANDELD VOOR RHEUMA,MET 50J WERDT DAT FYBRO!AL DIE JARENLANG ZEER VEEL CORTISONA MEDICIJN(HAD/HEB OOK PSORIASIS)GESLIKT ZEER MINIMAAL RESULTAAT! BENOP60J VERHUISD NAAR Z.SPANJE VOOR DROOGEN WARM KLIMAAT,EN VOEDE ME DAAR WEL BETE R NA ENKELE JAREN EN GESTOPT TOAAL MET DIE MEDICIJN. DEZE ZIEKT DRAAG JE HELE LEVEN MEE, EN JE MOET ER MEE LEREN LEVEN! OPIATEN ECT. HEBBEN NEG , BIJWERKINGE! MIJN OPINIE IS TOEGEVOEGDE WARMTE KAN ENIGE VERLICHTING GEVEN. IN DEZOMER GAAT ´T ME BETER DAN ´S´ WINTERS´
    , EN VOORAL DE MOED NIET TE VERLIEZEN!!!!

  • roy fredzess says:

   Ja heel vervelend ik weet hoe je je voelt! Overdag minder pijn, maar in avond komt het op. Pijn in de schouder en arm en verplaatst zich naar de andere schouder via de nek , in de nacht steken door het lichaam tot in de grote teen. Slapeloze nachten heb ik er van. Pfff word er erg moe van! De dokter zegt is geen fibromyalgie 🤔 Ik ben het niet eens met hem! De dokter kan mij niet helpen. Wie wel???

  • Heeft er iemand last bij fybromyalgie van nek-schouder en rugklachten. Waarbij je het gevoel krijgt het nek veelvuldig te willen kraken? De pijn zit aan de rechterkant. Soms kraakt de nek bij een kleine stretch beweging al. Dit is wanneer het dus gespannen aanvoelt en zeer doet.

  • Ik heb idd ook zeer hoge spierspanning in heel mijn lichaam.
   Fysio maakt iets wat muurvast zit een beetje losser en als ik naar huis ga voel ik de spierspanning alweer en is het werk van de Fysio alweer teniet gedaan.

  • fibrofit helpt goed bij mij. Je moet het maar eens googlen, ik ben erop gewezen door mijn therapeut die het veel adviseert

  • Renke boeye says:

   Hallo ik heb ook fybromyalgie maar door flexifytol plus in te nemen helpt wel goed tegen de pijn te verzachten ik raad dat echt aan .aan zo n mensen

  • Kan het zijn dat je een subklinische thyroidie hebt? Dat betekent een te trage schildklier waarbij de arts in het algemeen nog geen medicatie voorschrijft. Ik kreeg 4 jaren geleden de diagnose fibromyalgie met veel pijnen en sinds september vorig jaar slik ik Thyrax op advies van een arts. Dit helpt mij enorm, bij alle klachten.. zodra ik niet goed ingesteld ben op de medicatie komen de klachten terug om te verdwijnen bij betere instelling. Mss heeft iemand hier iets aan 🙏🏻 Succes 🍀

  • Naast doktersbezoek kan je eens verder kijken. Denk aan met kinesiologie laten testen wat je lichaam nodig heeft. Zo kunnen (latente) schildklierproblemen voor klachten zorgen. Ik noem het latent want via simpel bloedonderzoek niet altijd te meten en vaak kan je pas iets meten als het langere tijd bestaan en erger wordt. Zelf waarschijnlijk een paar decennia toch in bepaalde mate last van gehad. Van sommige stoffen die je nodig hebt, moet je ook weer uitkijken met de dosering, zoals jodium dus zorgen voor goed advies.
   Floaten kan ontspannend werken maar zit wel een prijskaartje aan.
   Ik kom ook een methode tegen, triggerpoint reset methode, die zou kunnen helpen bij allerlei problemen, waaronder spierspanningen. Is wel een heel traject met bijbehorend prijskaartje.
   Medicijnen ondermijnen je gezondheid en leiden vaak tot depletie van voedingsstoffen en daarbij kunnen sommige medicijnen juist ontregelend werken op je schildklierhormonen.
   Verder zie ik hier wat voorbijkomen over matrassen. Heb zelf een futon dus zo’n katoenen ding. Ligt heerlijk. Is stevig maar hij past zich een beetje aan aan je lichaam, zoals op een zandstrand.
   Wat electro-magnetische velden. Zijn op zich geen oorzaak van klachten maar zorgen voor de aanmaak van meer stresshormonen in je lichaam, wat weer allerlei klachten kan verergeren. Beter dus een bed en matras zonder metalen en ook geen waterbed of electrisch bed.

  • Marry Kramer says:

   Hoi ook ik het Fibromyalgie en zat aan de pregabaline ben naar een orthomoleculair en bioresonantie therapeut gegaan en ben nu zonder medicijnen en pijn is bijna helemaal weg. Deze therapeut pakt de oorzaak aan en behandel je met voedingssupplementen. Ik ben enorm opgeknapt.

  • Annemieke Heuperman Derriks says:

   Zeker herkenning. Maar je wordt zo moe van de heledag en nacht alleen maar pijn voelen. Ga moe na bed wordt moe wakker. En iedere uur ben ik wskker. Heb jaren 3 pijnstillers p.d. geslikt. Hielp in het begin. Daarna niet meer, heb ik ales afgebouwd. Nu slik ik soms 1 pijnstiller. Ma asr werkt niet.

   • Ik had zaldiar en tramadol als pijnstiller. Nu ben ik overgestapt na cbd olie en ben af van de tabletten. Zelde of nooit slik ik die zadiar nog. Niet dat je geen pijn meer heb met die cbd olie maar, het geeft ook dat effect als de medicijnen.

    • WJA Bastiaan says:

     Bij mij helpt de zaldiar nog enigzins ,de cbd olie doet zo weinig bij mij ,heb wel meer aandoeningen moet ik zeggen ook aan de gewrichten ,nu vul ik de zaldiar nog aan met 6 paracetamol op een dag ,de zaldiar slik ik er 10 van op een dag .

  • ja ik ook ik lees eindelijk dat je niet alleen sta hierin zoveel wat ik ook voel en heb en dat al 40 jaar van kasje naar muur gestuurd en nog steeds geen oplossing .

   • Probeer eens meditatie oefeningen. Wilde ik nooit aan…….maar bevalt mij nu erg goed. Voor het slapen gaan…….lekker liggend in bed!!

 • Annemieke Heuperman Derriks says:

  Zeker herkenning. Maar je wordt zo moe van de heledag en nacht alleen maar pijn voelen. Ga moe na bed wordt moe wakker. En iedere uur ben ik wskker. Heb jaren 3 pijnstillers p.d. geslikt. Hielp in het begin. Daarna niet meer, heb ik ales afgebouwd. Nu slik ik soms 1 pijnstiller. Ma asr werkt niet.

 • Klopt precies, mijn vriend ziet het vaak, vooral bij mijn tenen is het goed zichtbaar, die staan altijd omhoog. Ik merk het zelf niet, maar zie het wel als hij het zegt.
  Dingen die uit mijn handen vallen, ja deze hou ik zo krampachtig vast dat het pijn gaat doen.

  Onverklaarbare dingen krijgen een plek door het onderzoek van deze vrouw. Hoop dat ze er verder mee gaan

 • Yvonne Arts says:

  Wat zou het geweldig zijn om nu een goed advies te krijgen, vanuit dit onderzoek. In ieder geval doet de zomer me goed. Warmte en droogte. Maar ook wekelijks naar Hydrotherapie in warm water.

 • Ria vd Velden says:

  Ik heb al meer dan twintig jaar helse spierpijnen. Slaap slecht. Kan niet lang staan en zitten, waarom is daar toch niks aan te doen.
  Niks helpt heb nu shockwave geprobeerd, het zijn steeds tijdelijke oplossingen.

  • Hoi Ria🙋‍♀️
   Heb ik pijn gehad jaren! zelfs kon ik niet bevallen van mijn dochter!
   Spiren zijn strakke een gaat niet zo goed! geheel lichaam werkt niet een dan komt stres bovendien!
   Wat ik alles gedaan om van te muizame pijn aftekomen’
   Spiren werken niet goed zenuwe aantasting, boten bloed cirkulizaci’ dat is de drie belangerijke faktori! Een nog veel meer!
   Lichaam werkt niet hoe dat normaal moeten werken!
   Ben ik zelfs 10 operatie gehad een pijn overal!
   Heb ik 10 jaar in het ziekenhuis gelopen een alle artsen gezin van A en Z!
   Wat ik ervaren moe’ moe’ hoe meer slecht gaat hoe meer lichaam pijnlijk 🤕 van ATot Z
   Ik heb besloten volgens orthopeed na mijn botscan’ die zag niet goed’ overal slijtageplekken te zien van hoffd tot mijn pijnlijke tenen!
   Dat woord fibro artrosa zenuwe verstoring van alles en wat! Dan na Nierkananker konstatert🤔
   Ik geloof niet meer in Artsen ik ben 30 jaar bezig!
   Ben ik geland op te latste bij clinch psygoloog volgens neurolooga paar keer gewest een dat was latste bezoek bij Arts’
   Ik ben zelf gaan meer verdiepen in medische weereld!
   Een is mij geluukt!
   Heb ik in ziekenhuis gesolliciteerd een ben aangenomen een bij Neuroloogie afdeling heb ik veel gezin geleerd wijze geworden!
   Wat ik kan raden goed belans lichamelijk,goed eten goed houding anleren op tijd slapen niet pikeren 🧘‍♀️ yoga 🧘‍♂️ is mooi te om te ontspannen
   Ik kan zegen dat ik al drie jaar voeltijm werken een goed slapen een 7 dagen bezig zo gaat mij goed!
   Heb ik geleerd dat ons lichaam moeten veel in beweging blijven en op tijd stopen en goed houding is erg belangrijk!
   Ik kan boek schrijven over deze pijnlijke pleken’
   Ik ben noe erg heppy met mijn 54 jaar en noe kan ik meer dan voor die tijd🥳
   Mvg nada

 • Ellen Vreeken says:

  Allemaal helaas heel herkenbaar.t Lijkt soms of je spieren hun eigen gang gaan en dan is het zo moeilijk om te ontspannen…dat lukt dan heel even maar voor je t weet spannen ze weer aan met als gevolg vaak erg vermoeid zijn!

 • Paula Darrah says:

  Dat roep ik al jaren dat mijn spieren de hele dag op scherp staan zelfs als ik rust of slaap
  Hele dag pijn pijn en soms heel extreem
  Nek schouders armen handen rug benen alles dus
  Spierontspanners mogen kennelijk niet meer worden gegeven volgens mijn arts

   • Neen spierontspanners zijn uit de handel genomen. In héél Europa. Hielpen bij mij het best. In Amerika zijn ze nog te krijgen maar alleen met een voorschrift v e Amerikaanse arts. Ik vroeg ernaar bij een apotheker in New York.
    Ik ben in Spanje komen wonen. De warmte heeft een zeer goede invloed op mij en ik heb hier véél minder klachten. Wanneer ik nog eens nr België ga dan heb ik na 2 dagen alweer véél meer last en pijn…

  • Jennifer van driel says:

   Spierontspanners heb ik ook. Maar helpen niet voldoende. Ik heb meer baad bij ontspanning ’s oefeningen wel met oordoppen in. Maar soms grrrr wat een rot ziekte. En niemand neemt het serieus heb ik het idee… Gr jenn

 • Herkenbaar! Hoop net als velen dat er een oplossing gevonden wordt. Ik merk wel dat ik ook sterk reageer op stress, alsof de rek eruit is.
  Deze winter was erg zwaar, ook door het vele vocht, verheug me op warmer weer en droogte. Kan ik weer wat op adem komen.

  gr. Inge

 • Vooral als ik van mijn vaste avonspatroon afga ..bv naar een verjaardag.. feestje of zoiets…waardoor ik meer prikkels dan ormaal ervaar…dan lig ik helemaal “strak” in bed..en er is dan geen sprake van enige herstellende slaap.

 • marjan dekker says:

  Wat fantastisch dat er nu eindelijk misschien iets te begrijpen valt van fibromyalgie. 25 jaar geleden stelde het J.v.Bremen in Amsterdam bij mij de ziekte vast, met de mededeling dat er niets aan te doen is, behalve pijnstillers, waar m’n maag niet tegen kan.
  Onderzoek had wel uitgewezen, dat resusaapjes, die na de geboorte kunstmatig gevoed werden en geen moederliefde voelden , ook vaak fibro kregen. Zielig voor de aapjes en je had er weinig aan.Nu dit onderzoek, waarvan het resultaat mij herkenbaar overkomt. Sinds een angstpsychose na een zwangerschap staan mijn benen stijf van de spanning, evenals m’n nek en schouders. Je leert ermee omgaan, maar het idee dat dit onderzoek misschien tot een medicijn leidt is te gek.
  Iedereen sterkte en duimen maar!

  • Voor alle meldingen vandaag geldt probeer acupunctuur. Na 30 jaar pijn heb
   ik meer ontspannen spieren en kan weer slapen. PROBEREN!
   Marja

 • Is dit een nieuwe ontdekking? Dit wisten we toch al?
  In ieder geval is dit onderzoek voor mij geen nieuws. Ik heb zeven jaar de laagste dosering Duloxetine gebruikt. 30 mg per dag. Dit hielp wel wat.
  Sinds ik overwinter in Spanje, hoef ik het niet meer te gebruiken. Dit komt door de lage luchtvochtigheid en de milde winters daar.
  Ik kan daar zelfs op dansles!
  Maar steeds die ene gouden regel: Al je bezigheden doseren. En steeds ‘s middags rusten. De ene dag druk bezig? Dan de andere dag rustig aan. Tja, het is niet anders.

  • Hallo Mieke

   Denk echt dat dat de enigste oplossing is ..richting Spanje heeft volgens mij met de luchtdruk te maken en minder wisselvallig weertype dus ..Ik zit nu in revalidatietherapie dit geeft mij wel extra kracht ..ondanks dat toch last van weersveranderingen hier ..Maakt niet uit of het hier zomer of winter is als het omslaat zit ik te barsten van de pijn ..heb alle pijnstillers weg gedaan alleen bij erge pijn paracetamol of soms diazepam om de spieren te ontspannen ..en verder proberen te doseren ..goede dagen niet teveel doen en slechte dagen ook je dingen doen ..is lastig maar toch ..slik wel veel vitamines extra en magnesium ..
   En je erbij proberen neer te leggen ..Het is zoals het is ..niet strijden tegen de pijn wordt het alleen maar erger ..blijft lastig ..maar werkt beter dan je boos maken als je pijn hebt .
   Toch als ik de mogelijkheid krijg dan vertrek ik echt richting Spanje ..nu nog ff werk vinden daar 🙂 Ps aan het tijdstip kun je zien dat ik ook slaapproblemen heb ..maar ach morgen is het zondag dus ik zie morgen wel weer ..dag voor dag

 • Allemaal heel herkenbaar. Ik ben bijna 56 en heb 33 jaar last van deze klachten, in toenemende mate. Het is een slopende aandoening, maar ik blijf zoeken naar verlichting van de klachten, ondanks het feit dat tot nu toe, na veel reguliere en alternatieve therapieën, niets echt heeft geholpen. Mijn huisarts heeft me letterlijk gezegd dat ik het maar moet opgeven om te zoeken naar verlichting. Volgens haar worden de klachten dan wel minder. Grote onzin natuurlijk, want Fibromyalgie is GEEN Psychische aandoening! Ik blijf echter hoop houden en ik wil op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Ik ben nu het boek “de cvs mythe” aan het lezen van Dr. Francis Coucke, een omstreden Belgisch arts. CVS en dus ook Fibromyalgie hebben volgens hem een oorzaak in het verkeerd werkende immuunsysteem en een ontregeld hormoonsysteem. Hij kan dit aantonen met laboratorium onderzoek en heeft ook een behandelingsplan. Erg interessant om te lezen. Wie heeft ervaring hiermee in Nederland? Ik wens verder iedereen veel sterkte met het aangaan
  van de dagelijkse uitdagingen onder invloed van ernstige pijn en dodelijke vermoeidheid, 24 uur per dag…

  • Dag Karin ik wil u even attent maken heb ook de boek gelezen, en een opname gehad met die arts voor mij is dit een heel slechte tijd geweest vreselijk wat ik heb meegemaakt met al die baxters ik kan er alleen maar van zeggen pas op !!!

 • Herkenbaar is het zeker, die spierspanning. Sporten was ook altijd dramatisch, terwijl in beweging blijven zo belangrijk is. Nu ik onder fysio-begeleiding sport, gaat het wel beter, maar de spierpijn blijft wel, al is het minder, voornamelijk omdat ik nu veel minder intensief belast.

  Fijn dat nu de extreme spierspanning is aangetoond middels onderzoek, bevestiging van mijn ervaring. Wat ik me nog afvraag.. hadden àlle fibromyalgie patiënten die extreme spanning? En géen van de controlegroep?

  • Weer een beetje licht aangaande het mysterie van fibromyalgie. Goed om te horen dat er ook in Nederland vanuit de discipline neurologie onderzoek wordt gedaan naar deze aandoening.

   Een vraag die ik heb hierbij is die van de kip en het ei: wordt de pijn veroorzaakt door de verhoogde spierspanning, of is het andersom? Dat wordt natuurlijk pas duidelijk als de oorzaak van fibromyalgie aan het licht komt, en dat kan best nog even duren. Duidelijk is in elk geval dat spierspanning een rol speelt in het gebeuren, en dan ook in de behandeling meegenomen moet worden, naar mijn idee.

   Benieuwd naar evt. vervolgonderzoek!

  • Lenny Holsheimer says:

   Ik voel ook enorme spierspanning (pijn).
   Ondanks dat probeer ik toch 3x per week te fitnessen.
   Train niet zwaar, het gaat mij puur om het bewegen, om de spieren sterk te houden. En zo houd ik de fysio buiten de deur, zonder sporten gaat alles vastzitten.

 • nu ik zo jullie verhalen lees, heb ik twijfel of het bij mij ook fibromyalgie is .
  s`nachts wordt ik wakker met helsende pijn in mijn voet en onderbeen.
  het begint met omhoog trekken ( kramp ? ) van mijn grote teen, de spier over de freef van mijn voet wordt dik en zichtbaar, hij staat echt strak, de pijn straalt naar mijn scheenbeen of zijkant van mijn been. ik kan alles wel bij elkaar schreeuwen, als de pijn weg is dan ben ik erg moe.
  dit komt voor zowel rechter als linker been.
  soms ook wel link en rechts tegelijk.

  ook heb ik last van pijnlijke knieën s`nachts.
  de pijn in mijn benen zijn het ergste, specialisten weten het ook niet .
  ik heb verder atrose in handen en knieën en discopatie in de rug L4-L5.
  wie weet hier een antwoord op???

  • Elisabeth says:

   Beste Gerda, Op de eerste plaats: wat jij beschrijft, moet een nachtmerrie zijn al voordat je gaat slapen. Ook ik heb nachtelijke krampen (gehad) of als ik net wakker werd en ik het uitrekken van lijf en ledematen niet kon tegenhouden. Mijn voeten hebben regelmatig NAAST mijn benen gestaan omdat ze door de spierspanning naar links of rechts werden getrokken (afhankelijk in welke voet ik kramp had).
   Ik heb het volgende ontdekt: Meteen voordat ik naar bed ga, drink ik – voor of na het tanden poetsen bijvoorbeeld – drie bekertjes water. Dit is ongeveer een halve liter. Het lijkt veel, maar . . . je hoeft er niet van te genieten, dus drink maar door. . .
   Ik moet er ’s nachts eenmaal van naar het toilet, maar ik heb geen nachtelijke krampen (meer) en de krampen ’s morgens vroeg lijken ook verdwenen. Zodra ik vergeet (of anderszins) water te drinken voordat ik naar bed ga: Grote kans dat dat de reden is dat ik ’s morgens weer kramp krijg in mijn benen / voeten . . . .
   Alleszins de moeite waard om dit ook eens te proberen.
   Hoe het precies werkt weet ik niet, maar door de redelijk grote waterinname ineens en door de horizontale stand van het lichaam als je ligt, schijnt / blijkt het water zich te “levellen”. Ik zou wel precies willen weten hoe het werkt, maar ik vind het belangrijker dat er geen kramp optreedt!
   Overigens: Ik heb artrose en reumatoide artritis in mijn handen. Geen fibromyalgie – gelukkig – .
   Veel sterkte gewenst.

  • Elegeest Christine says:

   CBD daar ben ik veel beter mee geworden veel minder moe!!!!en heb nu ook een andulatie matras gekocht minder stijf …. kan weer wat meer doen heb ook weer wa meer zin in het leven!!!! Grtjs Chris

  • Beste Gerda, wat je beschrijft over beenkramp klinkt maar al te bekend…
   Dagelijks 400mg. Magnesiumcitraat (na het eten) heeft mij er van afgeholpen! Te koop bij de drogist. Als het goed gaat, kan je het ook met 200mg. proberen. Sterkte!

  • Hans Duiven says:

   Volgens mij Gerda heb jij last van de ischiadicus-zenuw die -met moeite- uit de rug komt om je benen aan te sturen maar door je rug-discopathie slecht tussen de wervels door kan (laat en dokter dit niet horen, zal wel wat erg eenvoudig verklaard zijn). Je grote teen ( bij mij eigenlijk alleen links) gaat het eerste krampen, die krampen klimmen omhoog naar je scheenbeen. Ik moet dan direct het bed uit zien te komen om de kramp te laten verminderen en verdwijnen. Dat heet -en dat weet iedere arts!- ischias. Ik heb een pijnpleister (25 mcg Fentanyl per uur) die daar goed bij
   helpt (dank je de koekoek!), maar gek genoeg blijft mijn nek-discopathie even pijnlijk; mijn nek is gewoon stijf, daar zal het wel aan liggen. Enfin: misschien heb je hier iets aan. Artrose heb ik overigens ook links en rechts… Hans

 • Ook bij mij herkenbaar, altijd vreselijke spierpijn in mijn benen, die als ik dan ook nog ga bewegen nog meer verzuring krijg en ik echt vastloop, zeker met een trap op lopen.
  Sinds een paar jaar ook hartkramp, waar de cardioloog overigens niets aan doet. Mijn fysiotherapeut vind dat logisch, mijn hart is tenslotte ook een spier !

 • Ik hoop dat er zo spoedig mogelijk een middel bestaat voor de fybriomalgie.slik nu antideprassieva.maar helpt niet.ondanks dat ik 4 uur in de week minder ben gaan werken is de vermoeidheid en pijn niet minder.ik weet niet hoe ik soms verder moet want een leuk sociaal leven heb ik niet.voor alle lot genoten heel veel sterkte

 • beste,
  bij mij ook heel herkenbaar dit, niet echt nieuw.
  veel pijn, kapot makende vermoeidheid, stijfheid zelfs tijdens beweging.
  en ja dat de verkrampte spieren 24/7 met krampen die om het kwartier steeds ergens anders in het lijf opsteken en soms meer dan 10 min aanhouden!
  allerlei therapieen en medicatie geprobeerd; niks gevonden wat verlichting brengt.
  warmte het liefst van de zon, verzacht wel wat tijdelijk…
  de meeste pijn zit er bij mij in het onbegrip van omgeving; vooral instanties als sociale dienst en uwv!
  invaliderend is het bij mij op sommige dagen… dan is niks mogelijk: hels is dat!
  begrip zou bij mij veel stress wegnemen, stress om gedwongen te worden te leven als iemand die ‘deze last’ niet ervaart; maar dat is onmogelijk.
  ERKEN deze aandoening voor wat het is, zodat de muur van onbegrip neerkomt!
  en ja wat zou het fijn zijn indien er een oplossing zou komen:
  zodat mijn hoofd weer bij mijn lijf past en anders om.
  een pijnvrij soepel bewegend niet verkrampt lichaam vol energie dat wil ik graag weer terug!
  dus SUPER GOED dat jullie verder onderzoek doen, ik zal er niet meer veel aan hebben, maar misschien wel voor mijn zoon – die ook diagnose fibro kreeg op zijn 18e (dat brak mijn hart: ik kan hem niet helpen ♡)

 • Annemieke says:

  Wat fijn om te hier te lezen dat ik niet de enige ben met fibromyalgie. Sorry beste mensen hier. Want het niet fijn om te hebben. En dat ik me dus niet aanstel, zoals sommige mensen in mijn omgeving denken.
  Mijn huisarts die mij vertelde dat ik fibromyalgie heb. Vertelde er ook meteen bij dat er niks aan te doen is. Ik moest maar paracetamol slikken. En dat doe ik soms nog. Al helpt het niet.
  Erg blij dat er onderzoek naar gedaan word.

 • als ik weleens op de bank zittend in slaap val. {waar ik ook niks van merk) als ik dan erna op sta ben ik een bonk spasme ,ben dan alle controle over mijn spieren kwijt. na een tijdje.(minuut of 2) zakt t dan weer af
  Ben sinds enkele maanden vit,D3 aan t nemen. en meen dat t iets minder wordt.

 • G.kappers . says:

  Klopt 100%.Ik ervaar het zelfde . 9jaar geleden voor 100% afgekeurd .ik kon werkelijk niets meer .dmv sporten onder begeleiding van een aantal jaren . Nu al weer zo’n 6jaar zelf bezig met sporten .alles gedoceerd doen .En daar na zo’n 1,5 uur naar bed om te herstellen .als de pijn zo hevig is , val ik in slaap .En krabbel er dan weer boven op .het gaat gelukkig steeds beter .En wordt weer sterker met minder pijn daarna .Altijd hoe moeilijk soms ook blijven bewegen .ook ik verblijf voor langere tijd in de winter in Spanje. Daar leef ik het leven ,zeg maar, van de gewone mensen , 100% ontspannen zonder al teveel pijn problemen .

 • Vroeger wel eens ingeval van lumbago Myolastan gekregen, dat hielp enorm ook bij opflakkeringen van de fibromyalgie.Het is een soort spierverslapper. Vermoedelijk bestaat het nu niet meer.
  Hooggedoseerd magnesium, Vit D helpen wel maar zodra ik stop steken de vermoeidheid en de klachten weer de kop op.
  PEA Pure brengt ook verlichting maar dat moet je ook langdurig nemen voor het wat verschil uitmaakt.
  Brufen Retard neem ik na een dag van veel fysieke inspanning maar dan steeds met een maagbeschermer Het is echt uitproberen waar je je beter bij voelt en de nevenwerkingen afwegenFibromyalgie is geen gevolg van depressie maar voor vele mensen een oorzaak….

 • Dick van Duin says:

  Een heel herkenbaar verhaal alleen jammer dat de suggestie wordt gewekt dat het alleen bij vrouwen voorkomt, ik weet dat het meest vrouwen zijn maar ook mannen kunnen fibromyalgie hebben, zoals ik zelf.
  Nogmaals het verhaal is heel herkenbaar en ja die spanningen in de armen en nek het is een ramp en pijnmedicatie is er niet er wordt altijd gezegd “probeer maar paracetamol!”….. en dat mag je nu zelf betalen want het is uit het pakket gehaald.
  Ik gebruik verschillende vormen van pijnstilling omdat ik nog meer pijnlijke (vooral) reumatische klachten heb, waarbij ook paracetamol op mijn lijstje staat.
  Helaas heeft men besloten om paracetamol uit het pakket te halen dus wordt je niet alleen lichamelijk gestraft maar ook financieel.

  • Probeer cbd olie en Gen5. Paracetamol stelt niks voor voor fibromyalgie patiënten. En ondanks de pijn, blijven bewegen. Hopelijk heb je er baat bij Dick. Gr Nel

 • Alles heel herkenbaar, denk dat ik redelijk in balans ben en er niet bij ga zitten. Blijf in beweging, volgens mijn therapeut. Ook zwem ik wekelijks in extra verwarmd water. Medicatie helpt niet echt , dus zo min mogelijk gebruik ik het De laatste jaren heb ik echter wel veel last van mijn armen en handen. Laat vaak dingen vallen. Ik weet niet waar ik ze moet laten als ik op bed lig. Ben vaak wakker, waardoor ik erg vermoeid ben.
  Hopelijk door dit onderzoek toch een goede medicatie te Vinden? Laten we het hopen.

  • G. Verloop- Veltman says:

   Bij heel veel van de reacties denk ik: ja, dat klopt, heb ik ook. Die spierspanningen zijn hopeloos en zo pijnlijk. Inderdaad slecht slapen en bijna altijd moe. En naar mate ik ouder word
   worden de pijnen steeds meer en de vermoeidheid ook. Naast de fibromyalgie heb ik ook artrose, RA en het syndroom van Sjogren (o.a. droge ogen). Heb een heel rijtje medicijnen en paracetamol. Niets helpt afdoende, dus de droom om weer eens een pijnloze periode te hebben, blijft een droom. Maar ik ga zoveel mogelijk door met m’n bezigheden in gematigde vorm en blijf lachen.

 • Piet van Velzen says:

  Het vreemde van dit artikel is dat het alleen getest is op vrouwen, terwijl er ik weet niet hoeveel mannen ook aan deze aandoening lijden, waaronder mijzelf.
  Ruim 15 jaar fibromyalgie (ik ben inmiddels 69 jaar) en in die 15 jaar lees ik steeds artikelen met de nadruk op vrouwen.
  Zelfs in de reacties alleen maar dames die aan bod komen.
  Nu weet ik wel dat percentagewijs de dames ruim in de meerderheid zijn met deze vervelende aandoening, maar toch…….
  Ik weet ook uit ervaring dat mannen er niet zo snel voor uitkomen en zich er zelfs voor schamen, maar ze mogen niet vergeten worden.

  Ik probeer juist meer begrip te krijgen voor mensen met fibromyalgie, dat het geen pretje is om alle dagen op te staan met pijn en dat het de hele dag voortduurt, tot ze weer naar bed gaan.
  Om over die slapeloze nachten met de nodige krampen maar niet praten.
  Ik ondervind zelf nog veel onbegrip in de buitenwereld.
  Je ziet er toch goed uit!
  Maar de momenten dat je niet zo lekker gaat zien ze je niet en de slapeloze nachten kunnen ze zichzelf niet voorstellen.

  Ik ben absoluut niet zielig en ik geniet enorm van het leven, want er is immers meer in het leven dan deze aandoening.
  Mijn glas is en blíjft halfvol.

  Deze reactie wilde ik even kwijt zonder enige bijbedoeling.
  Groetjes, Piet.

 • Wat herken ik mezelf hier in, alleen al die vermoeidheid zoals nu op dit moment. Ik heb al vanaf 1989 fybromyalgie en artrose al deze mensen met bijna dezelfde problemen moe en veel spierpijn nek, armen en vermoeidheid in de rug.Ik krijg eens per 4 a 5 maanden een spuit bovenin mijn been . dat helpt de pijn een beetje te verminderen maar komt natuurlijk weer terug. Ik hoop dat er heel wat goeds in het vooruitzicht is word hier vaak erg depressief van !!

 • Ik heb een aantal jaren terug de diagnose Fibromyalgie gekregen. Mij is opgevallen dat de pijn veel heviger is als er een lage drukgebied aankomt. Zijn er meer die dat ervaren? Ik heb er geen verklaring voor, maar al is het nog prachtig weer en er komt weersverandering aangedenderd, dan ben ik uitgerangeerd helaas. Wanneer het lagedrukgebied er eenmaal is zwakken de spierpijnen weer wat af en stabiliseert de boel weer een beetje.

  • Hallo Jolijn,
   Ik heb al jaren fybro en wat jij schrijft is zo herkenbaar voor mij. Ik ben bijna een wandelende weersvoorspelling wat dit betreft. Als het prachtig weer is zeg ook ik om dezelfde redenen soms al , dit blijft echt niet. Vrijwel altijd slaat het weer dan een paar uur of een nacht of dag later helemaal om. Handig, maar leuk is anders.
   Ik heb ook al van alles geprobeerd. Nu gecertificeerde cbd olie. Ik slaap daardoor wat makkelijker in lijkt het,maar heb nog steeds nachten waarin ik niet (door( slaap door veel pijn of niet kan liggen door nek,schouder of heuppijn.
   Alle onderzoeken, die tegelijkertijd ook aandacht voor fybromyalgie genereren, juich ik toe.Iedereen veel sterkte

   • hallo Jolijn .
    Bij mij is in 1992 ook diagnose Fibromyalgie vastgesteld…en het was duidelijk dat ik dit toch al langer had ( achteraf gezien )..
    waar niks aan te doen is…werd me verteld.
    Wat die luchtdruk veranderingen betreft…ik lijk ook een weerstation..ik heb een paar jaar later ook migraine erbij gekregen..wat met de jaren steeds erger word..nu iedere week een aantal keren.. en zodra de barometer flink veranderd ..of dat nu naar boven ..of omlaag gaat..is het prijs.. Migraine… en…Spieren meer gespannen..en daardoor onstabiel ..veel meer pijn.. en stijfheid.
    Ik voel met jou mee..
    Ondanks dat…blijf positief..en pluk de goeie dagen …en geniet van de kleine dingen !
    Ik hoop oprecht dat er een oorzaak gevonden gaat worden..en misschien daarna een behandeling.
    Want nadat ik op alle vlakken zowat alles uitgeprobeerd heb..is er niks wat echt werkt.
    ik blijf dus hoop houden.

  • Dat klopt ik heb al 40 jaar fibromylangie is begonnen op mijn 28ste met acute reuma
   Operaties aan polsen -knieen- enkels -en heupoperatie 2× zelfde kant veel pijn na heupoperatie Maartenskliniek
   Al het bot van de heup blijft pijnlijk
   Maar als het gaat stormen of onweren dat ga ik plat van de pijn het zijn de druk verschillen waar ik op reageer
   Ik voel de buien al uren van te voren
   Het accepteren werk nog het beste en je gedachten verzetten door bezig te zijn

 • Vanaf 1998 deal ik al met fibromyalgie. Het heeft mij veel gegeven……en dan bedoel ik geen positieve dingen. 100% afgekeurd sinds 2004.
  Ik ben een chronisch zieke met heel veel auto-immuunziekte ziektes erbij.

  Van die spierspanning, tja….ik weet niet hoor, maar dat weet ik al zo lang. Ik voel het toch in mijn eigen lijf. Ik ontspan, maar voordat ik het weet is alles weer gespannen, onbewust doet mijn lijf dit bij mij.

  Ik slikte tramadol, 3x daags…….maar ik gebruik nu al jaren cbd olie maar dan de past variant. Verder de hennep thee. Ik slik geen tramadol meer voor de pijn.
  Ik slaap goed, maar de vermoeidheid blijft. Ik moet echt mijn dagen indelen, en soms komt daar niets van terecht. Dat moet je echt kunnen en daar gaat een tijd overheen voordat je dat geleerd hebt. Mijn motto is: morgen weer een dag.
  Met mijn geweldige man naast me komen we er wel. Die helpt me waar het kan, als het nodig is.

 • Sinds mijn kindertijd heb ik last van pijn in mijn lijf: de spieren en ook de gewrichten of beter gezegd de aanhechtingen. Gedurende de volwassen jaren nam dit alleen maar toe. C.a. 15 jaar geleden kreeg ik de diagnose fibromyalgie. Nu ben ik bijna 59 en de klachten nemen nog steeds toe.

  Door die hoge spierspanning komen er naast de fibro’ ook andere klachten die onlosmakelijk ermee verbonden zijn. Zo kreeg ik bijvoorbeeld ook impigment, (chronisch ontstoken schouders doordat de spieren onder het schouderdak te weinig ruimte hebben). Dit doet veel pijn en beperkt me in alle dagelijkse activiteiten. Daarnaast heb ik veel nek- , hoofdpijn- , oorsuizen, hyperacusis en vaak een verkrampt gevoel in mijn gezicht. Vaak heb ik pijn in de heupen, billen en rug. Al die dingen worden afzonderlijk bekeken en behandeld terwijl ze allen onder dezelfde aandoening vallen mijns inziens.
  Door ontspanningsoefeningen en meditatie heb ik mijn klachten deels onder controle en gebruik ik weinig medicatie. (Echt waar, dit is voor de meeste mensen bereikbaar!) Ik heb er 2 jaar over gedaan voor ik tot diepere ontspanning kwam.
  Ook de fibro’ en de pijn accepteren haalt wat druk weg en geeft ademruimte.
  Wat voor mij een bittere pil is, is dat deze aandoening veel energie kost en je staande houden in de maatschappij is moeilijk omdat er veel van je verwacht wordt en je met gezonde mensen over een kam geschoren wordt. In mijn afkeuringsprocedure is de fibro’ niet meegenomen met als uitkomst dat ik deels ben afgekeurd maar niet voldoende voor een uitkering. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat mijn man en ik net voldoende inkomen hebben zodat ik niet meer hoef te werken…maar eerlijk vind ik het allemaal alles behalve! Ik zou dolgraag normaal willen functioneren dus
  hopelijk komt er met het resultaat van dit onderzoek ooit een remedie voor die te hoge spierspanning zodat mensen zoals ik eindelijk pijnvrij en ontspannen door het leven kunnen gaan!!!

  • Ja nou! Vooral heel lastig omdat ik een blaasinstrument bespeel. Dan moet ik het instrument in bedwang houden tegen mijn been. Ik slik sinds een paar maanden magnesium. Ik had er niet echt vertrouwen in maar het scheelt wel!

   • Gitte Hannes says:

    Ik ben 40 jaar en heb al 9 jaar fibromyalgie, de pijn en de vermoeidheid zijn soms gewoon niet verdraagzaam meer. Ik neem 2 anti depressiva’s in van 60 Mg om mijn spieren rust te geven en ‘Sabines neem ik nog een soort spierontspanber in om wat te kunnen slapen. Bij slechte dagen neem ik nog eens 2 tot 4 extra pijnstillers in die cafeïne coffeine en paracetamol bevatten. Ik ben steeds zo vermoeid, ik moet extra gaan slapen om 5 uur per dag te kunnen gaan werken. Ik hoop dat er een oplossing voor komt. Mijn spieren van mijn nek, armen, rug en handen staan zo gespannen dat het niet aangenaam is om gewoon te functioneren.

 • Bij mij is de fibromyalgie getriggerd door een operatie. Was al bekend met Bechterew en toen kwam dit erbij. Ik kende het al heel goed, omdat mijn moeder ook fibro heeft.
  Ik ben zo’n 3 jaar geleden (geloof ik) begonnen met Lyrica (of pregabaline) gaan slikken als pijnstilling.
  Er was hier toen net een onderzoek over afgerond. Mijn reumatoloog vond het een goed idee om te proberen, omdat ik geen amitryp mocht (slik al een andere antidepressiva).
  Al snel bleek dit de beste pijnstiller die ik in de laatste 10 jaar gehad heb. Slik 4x daags 75mg en daarnaast Fenylbutazon. Dit werkt samen best goed voor mij. Alleen voor nood para/cod 500/20 erbij, maar soms gaat er een maand voorbij zonder.
  Fysio begeleiding is er wekelijks en voor kramp heb ik magnesium van vsm. Helpt gelijk.

  Ik merk vooral flinke spierspanning en onmogelijkheid om te ontspannen. Echt kramp heb ik in vergelijking met velen hier trouwens veel minder gelukkig. Onderkant voeten regelmatig.

  Ieder huis heeft zijn kruis, denk ik dan maar. Het is zeker niet leuk en voor een 34jarige kan ik vrij weinig. Maar weten wat ik heb en begrip en steun van familie heeft mij enorm geholpen. Heb na 3 jaar Bechterew wel een burn-out doorgemaakt en na diagnose fibro een flinke dip. Maar ik ben er sterker uitgekomen.

 • Miriam Terpstra says:

  Heel fijn dat er steeds meer signalen afkomen dat het niet zomaar “tussen je oren zit!” Anthony Williams verklaart nog een andere oorzaak en dat is het Epstein Barr viruss, in het vroege stadium wel bekend als ziekte van Pfeiffer.
  Deze gaat in later stadia naar oa. het zenuwstelsel.
  Zelf werk ik met essentiële oliën en we hebben al veel mensen kunnen helpen de klachten sterk te laten verminderen. Juist tegen spierspanning, beter en ontspannen slapen, je lichaam heeft juist in deze periode van de dag de kans om uit te rusten en te herstellen.
  Maar ook oliën en supplementen om igv. het EBV de virussen in te dammen.
  In ons team zitten veel mensen die zeer gebaat zijn hiermee en wie weet nog veel meer mensen en ik sta je graag te woord.

  • etherische gember en lavendel olie werken goed.ik doe 1 druppel in een met olijfolie gevulde eetlepel.en meng dat goed. ook omega 3 olie werkt goed.

 • Heel herkenbaar allemaal. Ben zelf.sinds enkele weken bezig bij het Rughuis om de spanning in de spieren te verminderen. Met een positief resultaat. Ook de nachten gaan langzaam beter

 • Jacqueline says:

  wat een herkenbare verhalen,en inderdaad vaak onbegrip bij mensen
  om je heen.ik heb sinds 13jaar diagnose fybromialgie bij neuroloog gekregen en
  twee keer een periode gerevalideerd om met klachten te kunnen omgaan en
  te accepteren dat je je levensstijl moet aanpassen.helaas gaat door mindfullnes en pijnstillers de enorme spierspanning en verkramping niet weg en voel ik me heel beperkt in mijn mogelijkheden.Door artrose heb ik in de afgelopen 20 maanden 2 totale knieprotheses en 1 nieuwe heupprothese gekregen en daarom nog bezig met fysio en zwemmen maar bij elke inspanning verkramp ik en geeft de therapeut aan dat ik moet ontspannen.dat lukt dus niet.Ik zou graag willen dat er een oplossing voor zou komen.

 • Wat een ‘feest’ der herkenning. Ik vind het oprekken van mijn spieren verlichting geven en ik slik spierverslappers, dat helpt ook wel wat.

 • naar mijn gevoel ligt de oorzaak in de hersenen. die geven en ontvangen heen en weer signalen via de zenuwen. ik denk dat daar iets verkeerd geïnterpreteerd wordt. hetzij door beschadigde zenuwen en/of door een ontsteking.veroorzaakt door micro organismen en/of een virus of iets dergelijks.

  • Dat zou best kunnen. Ik heb het ooit gekregen na de ziekte van pfeifer oftewel ebstijn bar virus. Eindelijk na jaren ging het wat beter. Maar nu na mijn hersen operatie is het opeens weer in alle hevigheid terug.

 • Agnes Colijn says:

  Het kan over gaan door bewust aan ontspanning te werken.
  Dat deed ik met een hele goede shiatsutherapeut die de verkramping in mijn lichaam steeds weer deed ontladen ( met diverse technieken en vooral door haar voelen, intuïtie), met gezonde voeding en voedingssupplementen ( oa magnesium, b12, vit C, glucosamine) door dagelijks yoga oefeningen te doen, te wandelen, fietsen, in de natuur zijn.
  Door mijn geest te ontlasten van verkrampingen. Dat betekent valse identificaties loslaten. Door mij niet te identificeren met mijn klachten: ik heb ze maar ben het niet.
  Genezing is iets dat je vanuit verschillende hoeken kunt benaderen ( integraal). Dat heb ik gedaan. Ik heb ongeveer 10 jaar ernstige klachten gehad en ben nu weer helemaal gezond, vrij van klachten.

  • Beste Agnes, wat fijn voor je! Dat biedt mij hoop, want ikzie het eigenlijk niet meer zitten. Mag ik vragen wie die therapeut is en waar die zijn praktijk heeft? Bij voorbaat dank voor je reactie, groetjes Irene

 • c splinter says:

  Niets helpt echt tegen de pijn,maar rust en regelmaat (ook met eten) helpt wel iets.
  Verder heb ik veel baat bij warmte zoals een elektrisch dekentje.
  Dit ontspant en daardoor zwakt de pijn iets af.
  Sinds kort heb ik een infrarood sauna en dat is een echte verademing voor mijn lichaam.
  Je moet echter wel de goede stralers kiezen die diep doordringen.
  (geen sauna die eerst een poos moet opwarmen).Ik heb full spectrum stralers.
  De warmte dringt door tot in het lichaam en ontspant daar waar de pijn begint.

 • Marijke Blanken says:

  Wat herkenbaar allemaal.In 2000 is bij mij fibromyalgie geconstateerd.Heb heel veel pijnstillers geprobeerd,niets helpt echt.Slaap ook heel slecht,zit vaak op de bank in de nacht.
  Na een paar slechte nachten mag ik van mezelf amitryptiline nemen.Dit help wel.Door de spanning in nek en rug krijg ik weer hoofdpijn.Ervaar dat stress ook nadelig is voor de spieren.
  Ben zelf al zover dat ik ermee moet leven.

 • Bea Malestein says:

  Al jaren heb ik artrose en later ook de diagnose fibromyalgie. Had iedere dag wel ergens pijn in mijn lichaam. Ontzettend stijve spieren en aanhechtingspijn. Via een kennis hoorde ik over Groenlipmossel. Dat gebruik ik nu sinds een maand of 4 en ik voel me sindsdien een stuk beter.
  Neem alleen nog preventief paracetamol als ik een eind moet lopen. Bijvoorbeeld om te winkelen enz.

 • Rina ten Hoorn says:

  Voor zover ik me kan herinneren, heb ik altijd al die onbegrijpelijke pijnen gehad. Na een sportdag van school had iedereen wel 2 tot 3 dagen last van spierpijn. Bij mij duurde dat bijna 4 weken voor het weer wat minder werd. “Jij ook altijd met je geklaag, aansteller”, dus zeurde ik er maar niet meer over het hoorde gewoon bij mij, al begreep ik er niets van. Gewoon doorgaan dus. Maar hoe ouder je wordt hoe moeilijker dat gaat.
  Ben nu 59 en heb pas 2 jaar geleden van de reumatoloog te horen gekregen dat ik fybromyalgie had.
  Inmiddels heb ik ook artrose in beide handen en voeten wat het nog zwaarder maakt. Het gewoon maar doorgaan is nu tot een stop gekomen. Zit nu al bijna 2 jaar thuis met een flinke burn-out.
  En die UWV procedure maakt het er wegens de stress allemaal niet veel beter op. Volgens de verzekeringsarts kan ik best nog 30 uur werken. Maar ik heb genoeg gestreden. Heb bijna 40 jaar gewerkt, lettelijk tegen mezelf gevochten. Geleefd om te werken en elke dag thuis te komen om als een gekooid dier door het huis te dwalen van de onrust en spanning in mijn lijf om vervolgens de volgende morgen weer gebroken aan het werk te gaan.
  Lekker op de bank zitten of heerlijk een nacht slapen is er voor mij niet bij. En als ik dan al eens in de zoveel weken een keer als een blok in slaap val, heb ik dagen lang het gevoel dat ik niet goed wakker ben alsof mijn hoofd vol zit met watten.
  Ik hoop dus echt dat er een keer een oorzaak dan wel remedie gevonden wordt en dat er eindelijk begrip komt voor deze aandoening zeker ook bij de huisartsen en het UWV.
  Hoop het nog mee te mogen maken om gewoon “mens ” te kunnen zijn.

 • Yvon Visser says:

  Ben heel blij te lezen dat de mogelijke verklaring voor de uitermate sterke spierspanning in mijn nek en schouders, vooral bij het slapen gaan, veroorzaakt kan worden door de bij mij al in 2010 geconstateerde fibromyalgie. Al bijna 3 jaar heb ik het gevoel alsof iemand, op het moment dat ik mijn hoofd op mijn hoofdkussen leg bij het naar bed gaan, met grote kracht mijn hoofd naar rechts draait. Wat ik ook doe, mijn hoofd lijkt wel in een bankschroef vast te zitten. Zelfs op mijn rechterzij wordt mijn hoofd met grote kracht nog meer naar rechts “getrokken”. Het is een constante strijd om een soort “tegengewicht” te geven en dit leidt er toe dat ik zeer grote problemen heb met slapen en van top tot teen gespannen in bed lig (en ik ben sowieso al jaren bekend met slaploosheid, nog lang voordat bij mij fibromyalgie geconstateerd werd). Zit ik ’s avonds naar de televisie te kijken en val ik spontaan – rechtop zittend – op de bank in slaap, dan heb ik geen last van deze spierspanningen en ben ik wel ontspannen, maar mijn bed voelt de laatste 2 jaar aan als mijn vijand. Nooit gedacht dat mijn fibromyalgie hier wel eens iets mee te maken zou kunnen hebben. Heb dit probleem 1 keer aangekaart bij mijn huisarts, maar die keek me aan met een blik alsof ik gek was geworden, dus heb het er daarna maar niet meer over gehad.

 • Ben 72 en heb al meer dan 40 jaar Fibromyalgie, zit bij mij voornamelijk links..
  Gekregen door 3x wiplass na aanrijding auto.
  Kreeg oxacepam voor het ontspannen van de spieren, heb al 25 jaar Hydrotherapie in verwarmd water en 1x per week zitgym. Voor de pijn paracetamol van 500mg, Daarnaast slik ik nog 10 andere pillen voor andere ongemakken.
  Heb Reiki gehad en heb geleerd mijn spieren te ontspannen, waardoor minder pijn.

 • De eerste positievere reactie.

  Ik sta ook altijd moe op, bewegen helpt.

  Sinds ik aan tai chi/ qiqong doe kan/leer ik mijn spieren beter ontspannen en dat scheelt in de pijn.
  echt een aanrader.

  Sterkte

  • Elegeest christine says:

   Ik heb ook al 20 jaar fibro en CVS heb al zoveel pillen geslikt dat ik vorig jaar in de kliniek beland ben met een acute pancreas gevolg 10 weken in kliniek……. bijna dood…… maar nu terug beter neem nu CBD was begonnen met de olie zeer duur maar had zo iets als het help nog cava maar neem nu de pillen ervan wel de 20 % en ben veel beter nu veel minder moe….. en heb ook een andulatie matras gekocht en ben nu veell minder stijf aanrader is allemaal niet goedkoop maar wat ben je met je geld als je er toch niet kunt van genieten…… nu ben ik beter en heb weer wat meer zin in het leven grtjs chris

 • Reina de Winter says:

  Ikzelf heb veel baad bij de capsules van CBD olie, daardoor slaap ik door tot ‘s-morgens 6 uur, daarna krijg ik last van mijn schouders en nek. Maar ondanks dat word ik nog steeds vermoeid wakker en dat is balen, ik heb overdag niet veel pijn, omdat ik aan sport doet, Dat is beter dan nietsdoen.

 • Marianne J says:

  Ja heel herkenbaar mijn spieren staan altijd gespannen vooral mijn armen, schouders en nek. Ik voel me altijd alsof ik flink getraind heb. Ik ging vroeger ook naar de sportschool jaren lang. Totdat ik na het trainen zoveel spierpijn kreeg en zo moe werd dat was gewoon niet normaal! Ik ben toen op advies van mijn huisarts naar de Reumatoloog geweest en na vele onderzoeken kwam de uitslag Fibromyalgie, hij vertelde dat ik er 100 mee kon worden en dat ik er maar mee moest leren leven. En ja dat doe ik nog steeds maar leuk is het niet, het is ook zo wisselend ik heb dagen dan voel ik me superslecht en dagen dat het gaat. De goede dagen zijn er niet meer..Maar ik probeer wel te bewegen want niet bewegen is gewoon geen optie..Ik hoop dat er in de toekomst een oplossing komt..

 • wat een herkenning bij al die berichten . bij mij is het niet vastgesteld, wel artrose op de nek en lende wervels . al 25 jaar geleden . die spierspanning heb ik vooral van mijn rechter bil tot aan mijn tenen . de laatste 3 jaar. overdag met autorijden
  en s ‘nachts word ik ieder uur wakker voel me dus niet uitgerust,val overdag op de bank inslaap.
  veel sterkte allemaal

 • In 2011 de diagnose gekregen. En sindsdien veel medicatie tegen pijn en zo voorts. De verschrikkelijke vermoeidheid en geen arts die weet wat hij er mee moet. Na de laatste internist die ook niks kon doen heb ik rigoureus het roer omgegooid. Alle medicatie eruit. Geen pijnstillers, geen prednison geen corticosteroïden. Alleen de allernoodzakelijkste inhalator voor astma en zalf van t ziekenhuis voor eczeem. Daarnaast de gluten er uit. (Ik heb veel voedselovergevoeligheden en had dus niet veel zin in nog een.) Maar niets te verliezen. Na drie weken was mijn hoofd helemaal helder ,viel ik kilo’s af en hoera, kwam ik niet meer met een bezemsteel in mijn ruggengraat uit bed. Geen gezucht en gesteun bij omdraaien. Ik liet opnieuw mijn bloed prikken na drie weken heel veel zaken waren aan het dalen. Bijvoorbeeld ontstekingswaarden, suikerwaarden en lever-en nierwaarden.Mijn huisarts zegt alleen maar dat ik er mee door moet gaan. Het gaat nog steeds goed en al heb ik fibro en zal dat zo blijven, de verbetering is zo fijn.Weer meer plezier in mijn leven en lang niet meer zo stijf en veel pijn .
  Dit was mijn ei van Columbus . Geen makkelijke opgave en ik weet niet wat de toekomst brengt maar dit pik ik mooi mee.
  Misschien is er iemand die ik kan inspireren eens een rigoureuze stap te zetten.
  Misschien helpt dit een ander ook.

  Alice

 • Eindelijk een onderzoek waardoor bekend wordt waar de klachten door ontstaan. Nu nog graag een oplossing. Ook ik heb veel pijn, maar de vermoeidheid vind ik veel frustrerender. Al veel operaties gehad door artrose. Maar de klachten bleven. Blijkt fibro te zijn. Ostheopathie behandelingen helpen mij. Die geven een tijdelijke verlichting van de klachten. Iedereen succes met het omgaan met deze vervelende ziekte.

 • Heel herkenbaar, alle klachten bij fibromyalgie. En ook heel herkenbaar zoals iedereen op zoek is naar oplossingen.
  Ik hoop dat huisartsen, keuringsartsen, medisch specialisten en alle andere betrokken specialismen zoals fysiotherapeut en ergotherapeut ook geïnformeerd worden over dIt onderzoek en de uitkomst ervan. Ik wil iedereen met fibromyalgie die dit leest adviseren zijn/haar behandelaar te vertellen over dit onderzoek.

 • Meer bewegen wordt gezegd..man als ik actief bezig ben geweest ben je dagen lang niks…laatst een dag mijn dochter naar school gebracht op de fiets..alles deed pijn, inclusief mijn rug…heb daar een week last van gehad.
  Soms heb ik krachtverlies in mijn linkerhand en kan ik amper iets vasthouden..heel raar en vooral vervelend.

  Sterkte iedereen..weet wat jullie doormaken.

 • Er is een medicatie die helpt om de nacht rustig door te komen dat is
  Amitriptyline 25/ 10 mg, het is een soort antidepresiva , ook voor neuropatische pijn e.d. voor 1 op de 3 patiënten is het een goede medicatie. Ik gebruik het nu meer dan 15 jaar

 • Ik doe aan yoga en dat helpt me bewust te maken van heel veel spieren die ik onbewust aanspan en dan bewust leer te ontspannen. Sinds kort doe ik ook aan yin yoga. Dit schijnt goed te zijn voor bindweefsel en de fascia. Ik vind het wel pijnlijk om te doen, maar wil doorzetten, want de andere dag gaat het een stuk beter.

 • Geralda van Andel says:

  die extreem hoge spierspanning lijkt mij wel verklaarbaar: te lang te veel stress (vanaf jeugd door bijv. jeugdtrauma), stress zorgt voor aanmaak van adrenaline en cortisol, de hersenen krijgen het seintje ‘vechten of vluchten’ en alle spieren gaan zich aanspannen zodat ze tot actie over kunnen gaan. Als de stress niet afneemt worden die hormonen maar steeds aangemaakt, raken uiteindelijk de bijnieren uitgeput met alle gevolgen van dien (energie blijft op de spieren geconcentreerd waardoor er minder energie beschikbaar is voor de organen). Ik kwam hier achter toen ik uiteindelijk bij een homeopaat terecht kwam. Ik heb zonet dit artikel gevonden https://energiekevrouwenacademie.nl/bijnieruitputting-wat-iedere-vermoeide-vrouw-moet-weten/
  Ik heb op dit moment v.w.b. spieren (krampen, trillingen en hartkloppingen) heel veel baat bij magnesium (een goed opneembare, met magnesiumbisglysinaat): magnesium is belangrijk voor de spierwerking (o.a. ontspanning van de spieren; vooral vrouwen boven de 40 kunnen aan tekorten lijden); binnen 2 weken was ik er al bijna helemaal van af! En ik gebruik sinds een paar maanden vitamine B12 smelttabletjes; ik merk dat ik steeds beter slaap, momenteel lukt het om 4-6 uur ononderbroken te slapen…
  Iedereen uiteraard heel veel sterkte en vooral heel veel succes bij het zoeken naar de middelen die (alles bij elkaar) kunnen helpen, al is het maar een beetje…

  • Dank je wel dat je dit met ons wilde delen. Ik heb vroeger heel veel last gehad van fibromyalgie, wat bijna verdween na het zetten van spiraaltje( mijn huisarts zegt dat dit niet kan, maar ik zelf denk dat mijn hormonen er een grote rol in speelden). Maar goed nu jaren later is het opeens in alle hevigheid terug. Ik heb eind 2017 een zware hersen operatie gehad, ik weet niet of dat ermee te maken heeft. Maar denk ook dat ik in de overgang ben gekomen. En dat toch mijn hormonen weer een grote rol zijn gaan spelen. Ik heb echt zo’n pijn nu. Dus ik ga zeker proberen wat jij hier schreef dank je wel

 • Zeer interessant onderzoek, is nou werkelijk niemand benieuwd naar wat ze er aan kunnen gaan doen?? iedereen heeft het hier maar over zijn eigen pijn, dat dit vreselijk is, weten we allemaal ook ik na 30 jaar, maar ze zijn een stap dichterbij, geweldig toch,ik hoop dat deze arts ook kan vertellen wat er aan te doen!!!!!

  Weet de plaaster van dit onderzoek meer? dat zou ik geweldig vinden!

   • Ik heb geen spiraaltje en al 15 jaar fibromyalgie, mijn zusje heeft wel een spiraaltje en ook fibromyalgie. Welk verband zoek je?

   • Wie herkent dat bij enige kleine inspanning je bovenbeen spieren verkrampen/verstijven. Op dat moment ook niet verder kunnen lopen. Bv. Bij trappen lopen, 1 trapt lukt aardig, bij 2 trappen verstijven mijn benen. Het voeld dan branderig aan. Dit gevoel zit ook in mijn armen. Zal hier een spierontspanner voor kunnen helpen?

 • Saskia Koopman says:

  Ik heb vanaf mijn 20ste al last van en telkens wisten ze niet wat het was. Sinds 4 jaar weet ik zeker dat ik fybromyalgie heb en vorig jaar is het ook vast gesteld door een reuma-arts in Leeuwarden. Wat mij nu gewoon opvalt is dat wanneer ik een drukke dag heb dat ik daarna 2 dagen echt niks meer kan. Mijn heupen, onderrug, tussen de schouderbladen en vooral mijn nek (met uitstraling tot hoofdpijn) zijn dan zo pijnlijk dat ik die 2 d a gen plat ligt. En het liefst op mijn waterbed. Ligt zacht en lekker warm en daarnaast ook mijn tramadol met paracetamol. Medicijnen die mij niet echt veel helpt om de pijn onderuit te halen. Maar op een rustige dag is mijn licchaam ook erg onrustig dat ik niet weet hoe ik zitten moet. Zelfs onder het typen van dit voel veel meer inspanning dan nodig is. Krijg zelfs een soort verzuring in de spieren. En merk ook dat het bij mij (weet niet hoe een ander het ervaart) alleen maar erger word. Maar ik wens ieder die fybromyalgie heeft veel sterkte. En op hoop van zege dat er eindelijk ooit eens iets word uitgevonden dat het bestrijdbaar is.

 • Je kunt je lichaam laten ‘resetten’ met Quadrivas Therapy. De spieren, bindweefsel, vaten en zenuwen komen weer in goede conditie en krijgen hun oorspronkelijke lengte terug. Dat vermindert de pijn en stijfheid. Het is een manuele therapie die verder gaat dan andere therapieën. Dat maakt het zowel pittig als effectief. Info op http://www.quadrivas.nl

 • Ik slik al sinds 2014 LDN en ik kon niets meer. Na 6 weken LDN kon ik weer fulltime werken. Middel heeft geen bijwerkingen, maar is alleen op recept te verkrijgen.

 • Precies, er is iets mis met het zenuwstelsel, blijkt dan toch dat er op neurologisch vlak moet gaan zoeken. Dan hoort fibromyalgie toch niet bij de reuma thuis? En er zijn nog steeds teveel ( huis) artsen die het niet serieus nemen, en denken dat het pshychisch is. En dan zeggen ze doodleuk dat het tussen de oren zit. Ja alshet iets neurologisch is zit het idd tussen de oren.

  • heel herkenbaar leer er maar mee leven word er dan gezegd.
   heb al 20 jaar fibromyalgie en nee hoort niet in het rijtje reuma omdat reuma ontsteking is en fibromyalgie niet er is niets kapot alleen de communicatie van hoofd naar spier verloopt niet zoals het moet maar waardoor dat weten ze helaas niet (hormonaal?)
   ik heb al van alles geprobeerd niets helpt en wat ook niet helpt is dat je de ene dag wel dingen kan doen maar de andere dag niet
   mensen geloven je dan niet meer, zeggen dat je niet zo moet aanstellen
   ik merk wel dat omslag van weer bv regen en kou de klachten verergeren
   wat ik mijn wel opvalt is dat veel mensen last hebben met slapen
   ik dus totaal niet ik slaap te veel altijd moe kan niet gewoon op de bank zitten want ik slaap binnen 5 min ik zit meestal op een buro stoel dat gaat nog ….

 • Een vriendin van mij heeft zonet het boek ‘Pijn & het brein’ van Annemarieke Fleming & Joke Vollebregt bijna uit en is hier dol enthousiast over. Het boek gaat over de rol vd hersenen bij ‘onverklaarde’ chronische klachten. Misschien zijn jullie hier iets mee?

 • Annemarie says:

  Ik zoek patiënten met fibromyalgie die mee willen doen aan een onderzoek van effecten van hypnotherapie op fibromyalgie. De trial is gratis.

 • Bij mij stelde de osteopaat vorige maand vast dat mijn basisspanning van de spieren hoger is dan normaal, interessant om te lezen dat dit voor meer fibro’s geld volgens het onderzoek. Ik ga er met m’n huisarts over praten of een spierverslapper voor de nacht zal kunnen helpen, het lijkt mij het testen waard. Wat mij hier vooral afschuw opwekt in de opmerkingen onder het artikel is dat men probeert te verdienen aan andermans leed door dingen te koop aan te bieden die zouden helpen. Dieptriest om wanhopige mensen valse hoop te geven.

  • Wilma van Ravenswaaij says:

   Misschien is kijken op de onderstaande site.

   https://www.emotiealsmedicijn.nl/

   Of misschien bij het gedachtengoed van John E. Sarno over het TMS Tension Myosotis Syndrome.

   Na heel veel gelezen te hebben en geluisterd te hebben naar een buurvrouw met Fybromyalgie lijkt dit een logische redenatie te zijn.

 • Wie herkent dat bij enige kleine inspanning je bovenbeen spieren verkrampen/verstijven. Op dat moment ook niet verder kunnen lopen. Bv. Bij trappen lopen, 1 trapt lukt aardig, bij 2 trappen verstijven mijn benen. Het voeld dan branderig aan. Dit gevoel zit ook in mijn armen. Zal hier een spierontspanner voor kunnen helpen?

 • Heeft iemand ervaringen met andullatie-therapie?
  Ik heb telefonisch contact gehad met het bedrijf van deze matrassen en zo hoorde ik dat er, naast de mogelijkheid om deze thuis te volgen, ook fysiotherapeuten zijn waar je deze therapie kunt volgen.
  Je ligt dan op een matras met bepaalde freqenties van trilingen.
  Zelf vind ik het de moeite waard om te proberen of het iets doet met mijn spierpijnklachten. Afspraak voor intake heb ik inmiddels gemaakt.

  • chris ivens says:

   ja ik heb een andullatiematras je kan deze gemakkelijk tweedehands vinden als ook een infrarood deken.het helpt de pijn en spierspanning te verlichten bij regelmatig gebruik

 • ik heb ernstige fibromyalgie en ME en hypermobiliteitssyndroom en artrose in mijn rug en chronische migraine, nog geen wonderkuur gevonden 🙁 elke dag is een gevecht…gebruik nu al een tijdje butrans pleisters( na jaren zaldiar en paracet met codeine, dat deed niks meer) en in het begin leek het de ergste pijn weg te nemen maar nu heb ik veel meer hoofdpijn en ben erg veel misselijk en nat van zweet snachts, maar dat kan ook van de ME komen. ik vernam pas pijnstilling bij pleister van 30 maar doordat ik zo misselijk werd weer geminderd naar 20, nu minder misselijk maar nog erg veel pijn en dagelijks hoofdpijn en veel meer migraine…ik weet het niet meer…echt alles al geprobeerd…toch maar weer 30 proberen nu misschien ging het opbouwen te snel. fentanyl hielp me heel goed maar maakte me op den duur ontzettend misselijk vandaar dat ik toen ben overgegaan naar butrans…wondermiddelen zijn ver te zoeken helaas, tips zijn van harte welkom. wens iedereen veel sterkte hier, en blijven hopen op een wonderkuur. nooit opgeven!

 • Ik heb dezelfde klachten als mensen met fibromyalgie.
  Omdat mijn spieren zo trillen ben ik bij neuroloog terechtgekomen en die heeft een aantal EMG’s gedaan. Hieruit bleek de zenuwgeleiding van de zenuwen in armen gewoon goed te werken.
  Er is ook een zenuwecho gedaan van alle zenuwen in armen en nek en deze waren sterk verdikt. Maar ze weten niet hoe dat komt en de zenuwen zelf doen het nog goed. Ik denk dat door de verdikte zenuwen de spieren veel sneller een signaal krijgen om aan te spannen met als gevolg spierspanning en trillen en pijn. De oorzaak lijkt mij de verdikte zenuwen. Alleen weten ze daar weer de oorzaak niet van (alle soorten bloedonderzoek gehad, niks gevonden). De pijn blijft bij mij beheersbaar door een combinatie van fysiotherapie waarbij de facetgewrichten bij de ruggegraat worden losgemaakt (zitten altijd vast) en een anti- depressivum CYMBALTA. Ik hoop dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen fybromyalgie en verdikte zenuwen die heel makkelijk via een zenuwecho zijn op te sporen.

 • Luchtbed of metaalvrij bed werkt bij mij ook super. Ik merk dat metaal in mijn omgeving bv. in stoelen, bedden etc. mijn klachten verergert.

 • ik heb al 30 jaar Fybro, en doe al 10 jaar zelf onderzoek en proeven, ik heb geconstateerd, dat inderdaad de spieren te snel verkrampen, dit verkrampen zelf richt overigens de meeste schade aan, als je zorgt dat je de spieren uit de kramp kan houden heb je een ander leven. wat veroorzaakt de kramp (Triggers)
  te weinig vocht, te veel cafeïne, e621, alcohol, te lang of te zwaar belasten van de spieren, wij kunnen minimaal 4 x minder belasten als een normaal mens, medicijnen, warmte en koude wisselingen, vermoeidheid. overgang van waker naar slapen (dit is mijn grootste trigger)
  Wat helpt bij mij: middag dutje, de bovenstaande triggers vermijden, en voldoende tramadol 2 uur voor ik ga slapen. het luistert heel nauw allemaal, succes allemaal!

 • Faber kwintenberg says:

  alie
  Heb van af 1986 al klachten.
  Moeilijk was het er achter te komen wat het was ?
  Misschien ook nog symtonen van sjogren
  Of nu heet het fybro .
  Zoveel klachten en 24 uur pijnen
  Naar mate je ouder wordt gaat het verder achteruit.
  2000 op revalidatie roesink geweest pijnkpolie .daar veel geleerd.
  Doen wat je kunt met mate en verdeel het op een dag zoveel mogelijk.
  Hoe rustiger je bent hoe beter de dag door komen.
  Wel in beweging blijven
  Niet te veel medicatie.
  Soms kan het niet anders .
  Wel geprobeerd af te bouwen .
  Helaas kan niet .
  Nu leren er mee om te gaan.het aller beste .
  Succes allemaal .alie .f

  • Wilma van Ravenswaaij says:

   Misschien is kijken op de onderstaande site.

   https://www.emotiealsmedicijn.nl/

   Of misschien bij het gedachtengoed van John E. Sarno over het TMS Tension Myosotis Syndrome.

   Na heel veel gelezen te hebben en geluisterd te hebben naar een buurvrouw met Fybromyalgie lijkt dit een logische redenatie te zijn.

 • allemaal mooie en wel dat ze “een” oorzaak gevonden “zouden” hebben …..
  maar bestaat er ook een oplossing tegen al deze pijnlijke krampen ?????????????

 • Hoi, ik heb al 8 jaar last van fybromyalgie, van alles geprobeerd, sinds 3 maanden slaap ik nu met een aardingslaken die ik aangekocht heb na het lezen van hele goede reviews, en idd, sedert ik hierin slaap, heb ik bijna geen last meer van de pijn, neem zelfs bijna geen cbd-olie en pijnstillers meer in, nooit gedacht dat ik dit ooit nog ging meemaken.

  • Sylvie, Na hoeveel tijd merkte je dat het aardingslaken werkte? Waar heb je het gekocht.
   Slaap nu bijna 2 maanden erop maar merk geen verschil nog.

 • Even een vraag;ik heb s’nachts zo’n last van spierspanning dat ik me niet meer kan bewegen alles zit op slot en doet erg pijn.
  Slik morfine tegen de pijn dit helpt maar verkomt niet dat ik vast zit.
  Herkent iemand dit en zo ja wat doe je eraan

  • Wilma van Ravenswaaij says:

   Misschien is kijken op de onderstaande site.

   https://www.emotiealsmedicijn.nl/

   Of misschien bij het gedachtengoed van John E. Sarno over het TMS Tension Myosotis Syndrome.

   Na heel veel gelezen te hebben en geluisterd te hebben naar een buurvrouw met Fybromyalgie lijkt dit een logische redenatie te zijn.

 • hoi allemaal,
  ik ben ook fibro patiente en heb de laatste weken veel last van mijn kaakgewricht. ik kan mijn mond bijna niet meer open en dicht doen.
  ik begreep dat er hiervoor oefeningen zijn. welke zijn dat? heeft iemand dezelfde klacht? en wat deed jij er dan aan?
  groetjes

 • ik heb 3 weken geleden de diagnose fibromyalgie gekregen, na heel erg veel onderzoeken.
  en meteen lees ik hier heel veel uiteenlopende reacties.
  ik slik geen medicijnen, alleen ibuprofen om de scherpe randjes eraf te halen.
  heeft er iemand ervaring met het re-intergratie plan? dit werd me namelijk sterk geadviseerd door de reumatoloog zelf en door de reuma-consulent.

 • Zonder beweging…pijn. Met beweging….pijn, dus…bewegen, er zit niets anders op.
  Lopen, pilates, verstand op nul en doen. Er is weinig keus. In het begin sleepte ik mezelf naar buiten etc. Maar je wordt fitter er sterker, een prima wapen tegen fibro. Eerst in combinatie met mensendieck, ik wilde een ontspannen houding bij wat ik deed dus ook dat heb ik geleerd. Het boek De pijn de baas van dr. Frits Winter werd m’n bijbel.
  Er is wel iets wat pijnstillend werkt; guaifenesine. Dit zit in Vicks expectorant honing hoestdrank. Helaas niet in nederland verkrijgbaar, maar in de rest van europa wel. Dus…ben je op vakantie in europa, ga naar de apotheek. Dagje Antwerpen…apotheek.

  3x per dag 1000 mg paracetamol, hoestdrankje en bewegen.
  Het is een klus, maar wegkwijnen bracht me tot niks en dat schoot niet op.
  En geloof me….ik weet er alles van…echt.

  • Wilma van Ravenswaaij says:

   Misschien is kijken op de onderstaande site.

   https://www.emotiealsmedicijn.nl/

   Of misschien bij het gedachtengoed van John E. Sarno over het TMS Tension Myosotis Syndrome.

   Na heel veel gelezen te hebben en geluisterd te hebben naar een buurvrouw met Fybromyalgie lijkt dit een logische redenatie te zijn.

 • Ik heb fibromyalgie, lupus en een te langzaam werkende schildklier. Klachten zijn behoorlijk sterk en ik heb voor alles dan ook voor bijna alles medicijnen. Voor de fibro heb ik enanplus voorgeschreven gekregen. Heeft iemand daar ervaring mee?

 • Iemand ervaring met body stress release?ik hoor hier gorde verhalen over bij fibro. Juist omdat het spieren en zenuwgestel aanpakt . Binnenkort mijn eerste behandelingen.

 • Wilma van Ravenswaaij says:

  Misschien is kijken op de onderstaande site.

  https://www.emotiealsmedicijn.nl/

  Of misschien bij het gedachtengoed van John E. Sarno over het TMS Tension Myosotis Syndrome.

  Na heel veel gelezen te hebben en geluisterd te hebben naar een buurvrouw met Fybromyalgie lijkt dit een logische redenatie te zijn.

 • Heb fybromyalgie en heb een ingeklemde schouder en nu fysiotherapie en een spuit gehad in mijn schouder kan t door de inspanning ook zijn dat de pijn nu erger wordt door de fybro moet ook oefeningen doen en dan lijkt de pijn erger te worden heb ook dry needling gehad veel pijn tydens de behandeling en ook wel 4 dagen vreselijke napijn zou graag willen weten of wij als fybropatient er heftiger op reageren dan een ander bvd gr Thea

 • Elly Scholte says:

  Hallo Thea,

  Ik heb ook al jaren fibromyalgie, heb ook acupunctuur en dry meerling gehad, werd alleen maar slechter. Amytriptiline , citalopram geprobeerd helpt allemaal eventjes. Nu slik in de ochtend 75 mg venlafaxine, helpt niet helemaal, maar wel wat beter met slapen.
  Je kan het beste paracetamol nemen bij het slapen en je insmeren met biofreeze voor je gaat slapen en een boek lezen om te ontspannen.
  Het zit ook niet in de matrassen, heb al veel matrassen gekocht. Tevens heb ik ook rugklachten, dus voor de onderrug moet ik stevig liggen en voor de spieren zacht.
  Er zijn veel mensen met verschillende klachten bij deze aandoening. Al die therapieën werken niet echt.
  Probeer regelmatig te leven en te ontspannen.
  Koop alleen matrassen als je ze thuis mag uitproberen en je geld terug krijg.

  Goed slapen helpt, maar waar vind je een goed matras?

  Groetjes, Elly

 • Ik lees zoveel Verschillende reacties. Het zit tussen de oren, artsen die je niet serieus nemen. Over matrassen, oliën enz.
  Ik heb veel geluk met mijn huisarts, die me wel serieus neemt. We hebben samen veel dingen uitgeprobeerd. Toch moet je fibromyalgie niet over een kam scheren. Dat word vaak wel gedaan. Goh jij loopt met een rollator, ik ken iemand en die doet nog van alles. Dus betekend dat ik mij aanstel. Nee! Niet alle fymbromyalgie patiënten ervaren de zelfde symptomen en de heftigheid van de ziekte. Wat voor de een wel helpt, kan voor de ander het tegenovergestelde doen. Dat deze ziekte met spierspanning te maken had, kwam ik met mijn fisio al vrij snel achter. Ik heb niet alleen last van krampen, maar ook van spasmen. Die soms erg pijnlijk zijn en mij behoorlijk uit mijn slaap houden. Dus hier kan geen matras of onderlakens what ever iets aan veranderen.
  Ik hoop dat ooit een definitieve oorzaak gevonden kan worden en dat betweters van Nederland De mond gesnoerd kan worden. Zodat men weet dat dit een serieuze ziekte is.

 • De verhoogde spierspanning is met name waar ik veel last van heb. Mijn vingers staan in rust altijd krom en kost moeite om ze te strekken. Spieren in armen en benen altijd zeurende pijn die bij belasting sterk toeneemt. Armen omhoog houden en lopen gaat dan steeds zwaarder. Tot op heden nog niet iets gevonden wat ontlast. Alleen voor de nacht kleine dosis anti-depressivum helpt om niet heel stijf ’s morgens wakker te worden.

 • Alle mensen nog aan toe zeg. Wat een boel herkenningspunten. Ik loop al vanaf mijn 18de met fybromyalgie en ben ondertussen 45. Vele pijnen doorstaan. En vooral wanneer het regenachtig word. Of een verkeerde beweging en je hele lichaam is stijf van de pijn. Niet kunnen draaien in bed, bij elke pijnscheut wil je wel door je bed heen zakken. Heb een hele tijd tramadol op paracetamolbasis geslikt. Helaas mag ik niks sterkers hebben al zou ik dat graag willen, maar gaat niet door de trombose. Waar ik ook medicijnen voor slik. Geeft weer andere werking op de inr-waarde. Maar ja ik zie zo veel van anderen waar ik mee eens ben. En ook zeker dat er ook mannen zijn die het hebben. Genoeg in mijn omgeving. Maar hoop dat er wat op word gevonden dat de pijn draaglijker word voor ons. Zelf doe ik naast mijn medicatie s’avond even onder de zonnebank. De warmte van de zonnebank is gelijk aan de zon. En wanneer ik ga zwemmen met de kids neem ik altijd een heet bad met rozemarijn zodat ik niet stijf uit het zwembad weg kom. Misschien een goede tip.

 • In december 2004 was ik ziek geworden. Mijn toenmalige huisarts heeft mij een pijnstiller gegeven. NAPROXENUM TABLET 250MG. Na een paar dagen de medicijn te hebben ingenomen, voelde ik alsof iets in mijn linker onderbeen-kuit stuk ging, en daarna voelde ik mijn bloed stromen van mijn onderbeen naar mijn bovenbeen. Sindsdien heb ik problemen met de koud, verandering van het weer, storm en sneeuw. Het voelt alsof mijn spieren branden. Ik fietste alleen in de zomer.

  In 2016 heb RIETSUIKER gebruikt. Mijn Creatine-kinase (CK) in mijn bloed ging omhoog naar 191, mijn normale waarde is 140. De waarnemende huisarts zei tegen mij, dat ik fibromyalgie heb, de bindweefsel is los van de spieren en botten. Er is geen medicijn. In het begin voelde ik korrels in mijn benen, daarna werden de korrels stenen. Nu voel ik mes scherven in mijn lichaam, bij alles waarbij mijn lichaam trilt, zoals rennen, fietsen, auto, bus, tram metro, de trap oplopen. Als ik mijn armen te veel belast krijg ik heel veel pijn in mijn schouderbladen.

  Ik heb fibromyalgie 2/18 tender points. De reumatoloog zei dat, de medicijn die ik in 2004 heb ingenomen, fibromyalgie bij mij heeft opgewekt en ze hebben nog nooit gehoord, dat rietsuiker je CK waarde in je bloed omhoog laat gaan. Mijn lichaam voelt dof aan. Ik kan niet meer in zee of zwembad zwemmen. Ik ben voorzichtig met de zon, want het voelt alsof door de zon de pijn dieper in mijn lichaam gaat.

  Om een goede nacht rust te krijgen, moet ik 10 á 11 uren per dag op bed liggen. Na het douchen ga ik op bed liggen, dan ervaart dan mijn lichaam rust (als ik niet douche ervaar mijn lichaam pijn). Wanneer mijn blaas vol is, ga ik naar de toilet, dan ga ik weer op bed, en dan val ik eindelijk in een diepe slaap. Ik probeer 4 dagen per week zo lang mogelijk op bed te liggen. Ik ben 52 jaar oud.

  Ik wens iedereen heel veel sterkte.

 • Heb ongeveer 10 jaar geleden, diagnose fibromyalgie gekregen. Leer er maar mee leven was het antwoord. Jarenlang op zoek geweest, wat isnu het beste is voor mijn lichaam. Ben niet het type, die naar medicatie grijpt, omdat ik denk dat die meer kwaad dan goed doen, na lang gebruik. Ik gebruik cbd olie(, wel de goede zoeken en niet zomaar wat kopen) daardoor slaap ik goed en kan ik beter ontspannen. Ook sport is belangrijk voor mij, heb daar veel baat bij. Ook let ik veel, op inname van suiker. Deze brengen veel afvalstoffen met zicht mee en deze blijven in je spieren zitten. Het is voor iedereen weer anders en ervaart andere pijn en ongemakken. Via dit forum, kunnen mensen elkaar misschien helpen.

 • Ik kan het boek pijn en het brein aanraden. Daarin wordt het verband tussen het zenuwstelsel en de pijn perfect beschreven. Zelf veel aan gehad en het wordt gebruikt in de revalidatie bij Reade locatie Jan van Breemen Instituut in Amsterdam.

 • Overbelasting van de spieren is niet de enige oorzaak van spierpijn. Pijn in de spieren kan ook een symptoom zijn van griep of verkoudheid. Spierpijn kan ook optreden bij buikgriep, keelontsteking of longontsteking. Bij deze ziekten komen stoffen vrij de de zenuwuiteinden prikkelen.
  Spierpijn kan ook een indicatie zijn van een reumatische aandoening in gewrichten, pezen of botten. Natuurlijke pijnstillers zoals hier http://onlineapotheek.co/natuurlijke-pijnstillers kunnen een oplossing bieden.
  Kou , tocht of een langdurige verkeerde houding veroorzaken spierstijfheid of zeurende spierpijn. Ook slaapgebrek, vermoeidheid en stress kunnen spierpijn veroorzaken, met name pijn in de nek en schouders. Dit kan weer een zeurende en bonkende hoofdpijn tot gevolg hebben.

 • Thea van 't Loo says:

  Ik heb in 2008 de uitslag fybromyalgie gekregen, maar toen wilde ik er niks van weten omdat het toen werd gezien als aanstellerij.
  Inmiddels heb ik al 4 jaar last van vreselijke, op weeën lijkende krampen in mijn rug, die zomaar opkomen. Het enige dat helpt zijn liggen en warme kruiken
  Men zegt dat het door de 25 jaar langdurige stress kwam van de ziekte van man en zoon en het feit dat ik maar mentasl doorliep en geen emoties kon delen.
  En nog heb ik moeite emoties te uiten. Ik ben heel snel weer mentaal. Mijn hele sociale leven is weg, ik kan nergens naar toe, want de krampen kunnen zo maar optreden. Ik kan zelfs vaak niet eens een stukje met de hond lopen. Ik word er gek van en soms wil ik niet meer.
  Niemand kan mij helpen. Niet in de gewone en niet in de psychosomatische hoek.
  Men zegt dat ik de pijn uit het verleden opgeslagen heb in mijn lijf
  Alles is stijf. Ik vind dit geen leven.
  Ik heb al zoveel geprobeerd, niets helpt
  Thea L

 • Anton van Bakel says:

  Onze onderzoeks-kliniek heeft Dr.vanBakel VasomotieTherapie® laten registreren als behandelmethodiek met de medisch gecertificeerde systemen van Bemer®. Aan de hand van double blind counter balanced onderzoek is gebleken dat sommige deelnemers aan het onderzoek duidelijk verbetering ervaren en zelfs nog maar 1 van de oorspronkelijk 7 voorgeschreven medicaties nodig hebben. Nader onderzoek moet uitwijzen welke factoren hier interacteren. Deelname aan onderzoek kan na screening en aanmelding via http://www.vasculairtherapie.nl

 • Net als de mensen hier heb ik ook al jaren fybromyalgie en daarbij hypermobiliteit.
  Wat mij enorm helpt om te slapen en redelijk
  ontspannen spieren en geen kramp te hebben
  in de nacht.Ik neem om 20.00 uur een kwart
  remeron van een smelttablet van 15 mg.
  Dus 3,75 mg .Remeron is in hoge dosering een
  anti depressiva,in lage dosering helpt het enorm
  om te slapen en tegen kramp.Wel de originele
  remeron en niet de merkloze mitrazipine.Als
  spierverslapper neem ik af en toe lorazepam.
  Osteopathie helpt ook iets,alle kleine beetjes he.
  Veel baat bij elektrische deken,en warme douche
  in re ochtend en avond,
  SMiddags rusten op bed.
  Waar ik niet aan kan wennen is dat ik geen afspraken kan maken om iets te ondernemen.
  Zo onvoorspelbaar of het met de pijn gaat.
  Vind het een enorme rotziekte die je isoleert,
  kan niet meekomen met anderen,wweinig tot geen begrip van anderen,
  Veel sterkte aan allen met deze nare ziekte.
  groet Sylvia

  • Hallo Sylvia,

   Ja, heel herkenbaar. Ik spreek ook niet veel af met mensen, omdat daar gewoon de energie niet voor heb. Pijn is vreselijk. Toch kun je heel veel dingen nog doen. Even een stuk wandelen in de natuur kan al heel goed helpen. Dan kun je even lekker tot jezelf komen. Heb je vrienden met wie je goed kunt praten? Wellicht kun je dan met hen eens gezellig theeleuten of even wandelen. Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is soms om een beetje goed in de maatschappij te functioneren. Toch kom je met een positieve instelling heel ver. Hopelijk heb je mensen die jou kunnen steunen. Ik zeg altijd maar: Ik hoef niemand te overtuigen van dat ik ziek ben, want dat weet ik zelf wel. Dat klinkt wellicht heel banaal, maar het is wel zo. Ik heb vrienden verloren doordat die gewoon niet konden omgaan met dat ik chronisch ziek ben. Dat zijn dan dus ook geen echte vrienden. Mijn beste vriendin is er altijd geweest en die is er nog steeds. Heel veel sterkte, Sylvia! Geniet van de kleine dingen van het leven.

   Groetjes, Maartje

 • Nog een reaktie op het bovenstaande onderzoek.
  Deze vrouw zegt dat de bron in de hersenen zit.
  Er meerdere onderzoekers.
  Maar wat zou het fijn zijn als er eens een medicijn
  of iets komt wat helpt.
  Ze kunnen zoveel tegenwoordig waarom dan
  niet verder onderzoek met resultaat waar je iets
  aan hebt.

  • Hoi er is een mooie site Emotie als medicijn.
   Met een overzicht van artsen die onverklaarbare klachten op een psychische manier benaderen.
   Zoals dr sarno (1923-vs- in middels overleden), psychiater/neuroloog Marten klaver en nog veel meer.
   Het gaat om het idee dat het niet onderkennen en/of uiten kunnen van emoties als verdriet, woede, angst enz. de lichaamsprogramma’s in de hersenen kunnen verstoren.
   Spoor deze emoties op en de klachten kunnen gaan minderen, is de bedoeling.

 • Ik weet niet of ik hier ook last van heb maar 3 jaar geleden heb ik een schedelbasis fractuur opgelopen en hersenbloeding, half jaar daarna kreeg ik klachten aan me nek ,schouders en Rug, erge stijfheid en spierpijn Ik kan me nek ook niet stilhouden en moet hem steeds bewegen want Het geeft voor kort een ontspannen gevoel, voor de pijn krijg ik by de pijnpolie injecties met botox of ern andere injectie zodat het de pijn verlicht voor 2 maanden. hebben jullie hier ook last van, dat draai gevoel, steeds maar willen rekken en strekken?

  • Hallo Patrick,

   Wat een nare situatie ben jij doorgegaan. Ik raad je aan om via je huisarts eens een doorverwijzing naar een neuroloog te vragen om eens goed naar je nek te laten kijken. Komt daar niet iets uit waar je mee verder kunt dan raad ik je aan om bij een fysiotherapeut die verschillende vormen van massage en ook dry needling kan. Die kan dan gericht met jou kijken naar waar de pijn zit en kijken of hij of zij dit kan behandelen Dry needling is met kleine naaldjes in de pijnpunten in je nek of ander pijnlijk deel gaan zitten om het weefsel heel ietsjes te beschadigen. Het lichaam gaat dan een herstelactie starten, waardoor het pijnpunt weer geneest. Hopelijk kun je hier wat mee. Sterkte!

   Met vriendelijke groeten,

   Martha

  • Magnesium kan je proberen, ik adviseer wel de “olie” variant van Zechsal of soortgelijk produkt. Heb het zelf ook een tijd gebruikt (paar sprayen elke nacht voor het slapen gaan op de plekken waar de huid van het lichaam het dunst is) dus tussen de ellebogen, knieen, voetzolen, handpalmen etc.. Dan wordt het het beste opgenomen. Onder de oksels kan ook, maar pas op kan branderig aanvoelen. Flesje is niet duur, dus baadt niet schaadt niet.

 • Ach ik wordt er ook niet goed van. Loop al jaren met vage lichamelijke klachten. Hele lichaam is altijd stijf, vooral knieen, nek en schouders. Ben op de pijnpoli beland voor een occipitale zenuwblokade voor me nek. Daarnaast heb ik ook chronisch jicht wat eindelijk onder controle is met urinezuurverlagers. Altijd maar die verhoogde spierspanningen, wordt er niet goed van! ik doe evengoed aan sport (4uur in de week tafeltennisen) en dit geeft verlichting (omdat je lichaam in beweging is). Heb ook een hele tijd Omega-3, Magnesium en Q10 geslikt. Jammer genoeg werkte dit alleen maar geestelijk bevorderend ipv lichamelijk. Rotziekte dit! Mijn moeder kampt er ook al haar hele leven mee, en kan soms gewoon niet meer opstaan (voornamelijk haar heupen).

 • Edit: daarnaast gebruik ik ook net als sommige, verschillende medicijnen: Mirtazapine, Clonazepam, Lorazepam noem maar op. Anders doe ik helemaal geen oog dicht snachts, en ben zo een beetje immuun voor Ibuprofen en Diclofenac. Ik gebruik in ernstige gevallen alleen soms Tramadol, maar liever niet want dit middel maakt me stoned en wazig.

 • wAUW ALIK DOT ZO LEES ZIJN ZIE IN nl BEHULMPZAMER QUA ZORGR. HA DEEN VROUWELIJKE ARTS DIE MIJ HAD OPGEBOUWD MET MS CONTIN EN OXYONTIN MAAR KAN MOEILIJK SLIKKEN. HN IN HET ZIEKENJUIS ELEPTIFORMA MET SUBCOMA GEHAD 2 X OP 34U. GEWOON IV VAKIUM X AANTAL KEREN GEKREGN AND DAT WAS GET. VIA EEN PSYCIATER TOCH FENTANYL MOGEN PROBEREN MAAR///DIE MAG NU GEEN OPIATEN MEET SCHRIJVEN WEL MEN BENZODIAZEPAMES PFFF. TIJDENS DEZE CORONA IS NAAR EEN SPECIALE KLINIEK NIET TE DOEN DIE MENSEN HEBBEN HANDEN VOL. DE PSYCHATER VINDT HET ZEER LASTIG DUS DIE SCHRIJFT MIJ POTTEN XANAX BARS 2 VOOR? FLUNITRAZEPAM 1 AKA ROHYPNOL DOZEN VALIUM ZOPIDEM &) ETC MAAR NEEM ER NIET VEEL VAN…ZOEK PIJNSTILLING. HAD BREKEN VAN DE PILLETJE SIS EEN HELL P% DPPR MEN STROT TE KRIH*GEN GELUKKIG IS FLUNI EEN SMET EN ZOETE TABLET. WOU DAT IK IN NL ZAT MAAR GEEN WAGEN EN GRENZEN DICHT MET 1000*ug was ik goed pf dozen 25 a 75UG ENKELE DOZEN; Mail me = deboeckpj@hotmail.com ENKEL SERIEUS AUB EN NIET ROND DE POT BEN PIJN PATEINT END EZE TEKST KOSTE MIJ VEEL MOEITE; eR ZAK WEL EEN ENGEL ZIJN DIE ZAL KUNNEN HELPEN insatnyl? actiq? ABSTRAL MIN 400mcg plus ook welkom indien heenpleisters

 • jolanda says:

  Onder lotgenoten (ouders van overleden kinderen) zie ik veel ouders met Fibromyalgie.
  En inderdaad staan wij altijd op scherp.
  Bij mijn dochter van 2 kwam het door een ongeval en die schok was enorm.
  Nu schrik ik na 12 jaar nog om de haverklap van iets.
  Dit resulteert vaak in zo’n adrenaline stoot dat ik er uren lang hartkloppingen van krijg.
  Ik verloor meerdere mensen in mijn omgeving door ongevallen en dit is dus in mijn lijf gaan zitten.
  PTSS is dus ook het gevolg.
  Door EMDR is het milder geworden en ook BSR helpt me goed.
  Elke 2 weken een massage bij de Fysio en veel wandelen.
  Maar nu kan ik dus nergens terecht en het is weer lekker mis.
  Alles zit vast, de beelden van de ic ’s werken niet mee .

  Het bewijs dat de spanning bij mij echt een enorme oorzaak is bij mij.
  Kaakklemmen en vuisten ballen tijdens de slaap.
  Schouders optrekken en mijn lip is bijna eelt aan de binnenkant van het bijten.

  Ik ga halverwege de nacht in ons logeerbed liggen.
  Deze is zachter en de combinatie maakt dat ik redelijk slaap

 • Vind dat er nog steeds weinig
  onderzoek gedaan wordt naar fibromyalgie als ik dan lees dat het de zenuwen zijn die een spieroverlast veroorzaken waarom kan er dan geen lichte vorm van spierverslappers worden voorgeschreven.
  Ik zelf ben 1x bij een reumatoloog geweest na onderzoeken krijg je te horen ja het is fibromyalgie hier is niets aan te doen.
  Dat heeft het een naam maar daar word je niet beter van.
  Mijn geheugen is slecht het slapen is afschuwelijk de ene dag vreselijke pijn in knieën de dag erna in heupen vaak krampen in tenen en handen.
  Ik ben niet oud maar voel me wel oud.
  Ik vind dat er goede medicatie moet komen en dat er meer vergoedingen moeten komen nu kan ik nergens terecht.

  • Ik heb een kussen die er uitziet als n soort vlinder. Denk tempur merk. Het geeft minder druk in de nek en een meer stabiele ligging. Werkt 👍🏼
   Soms heb ik de spierspanning zo heftig dat zelfs m’n hoofd boven het kussen hangt😣 heel apart en moet dan veel moeite doen om het los te laten.
   Spanning in mijn kaken heb ik ook veel last van. Mijn tanden/kaken hebben het zwaar te verduren. Herkenbaar?

   • Hallo Rinan,

    Dat is heel herkenbaar. Ik begrijp dat je klachten van spierpanning erg vervelend zijn. Wat ik als tip van een fysiotherapeut heb gekregen is om de spier waar de spanning zit even goed aan te spannen en dan los te laten. Meestal gaat de spier dan in ontspannen stand. Daarnaast kan het ook helpen om ontspanningsoefeningen te doen voor het slapen gaan. Je kunt dit liggend in bed heel makkelijk doen door te beginnen bij je tenen. Die span je even aan en dan laat je ze los. Dan ga je naar de rest van je voet, je enkel, je knieën en zo ga je door met aanspannen en weer loslaten totdat je alle delen van je lichaam hebt gehad. Hopelijk helpt dit jou ook.

    Groetjes,

    Martha

  • Hoi Saskia,

   Dit is heel herkenbaar. Ik snap je gevoel van onmacht. Het enige wat je kunt doen is kijken naar wat voor jou zelf het beste werkt. Wellicht kun je wat sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Die kan dan met jou een schema maken, waar je gericht kunt trainen op een niveau wat voor jou te doen is. Ook kun je kijken naar of als je erg veel last hebt van Fibromyalgie of je gesprekken kunt krijgen met de praktijkondersteuner van je huisarts. Dit wordt vergoed door de verzekering. De praktijkondersteuner is vaak GGZ gebonden en kan met jou kijken naar hoe je weer wat meer grip op je leven krijgt. Wat je kunt doen om je weer wat beter te gaan voelen. Ik weet dat Fibromyalgie een rotziekte is. Hoe verrot ook: je mag hem niet inleveren, ook al zou je dat heel graag willen. Blijf positief, wees trots op jezelf als je iets hebt gedaan wat moeite heeft gekost en blijf leuke dingen doen, ook al voel je je oud. Ik zeg altijd om de boel luchtig te houden: Hè, hè, oma zit op het apparaat, hoor! (41 jr en vol met humor) Bij de fysiofitness weten ze wel dat ik mezelf dan even oppep met humor en vaak doen ze mee met grapjes maken. Laat je niet door de medische wereld wegsturen met “Succes ermee”. De medische wereld is er ook om jou te helpen met als je even er doorheen zit. (Denk maar aan de Britse huisartsenpraktijk op tv, waar je mensen met briefje ziet binnen komen en aan de dokter vragen hoe ze de dag door moeten komen) Je huisarts is er ook voor om je in mindere tijden even met je mee te denken en je positieve adviezen te geven. Heel veel sterkte en succes. Groetjes, Maartje

 • Hallo allemaal,

  Ik heb Fibromyalgie. Ik weet het nog maar sinds iets minder dan 2 jaar, maar ik had al heel lang last van onverklaarbare klachten. Het resultaat is 10 jaar zoektocht in de medische wereld geweest, ook veel aangeven dat ik me ziek voelde en dat ik ziek ben. Ik heb geaccepteerd dat ik Fibromyalgie heb. Verstandelijk weet ik dus ook dat ik chronisch ziek ben. Ik ben door de fases van verwerking heen gegaan, maar heb nooit ontkenning gehad. Wel woede en verdriet, mij afzonderen voor de rest van de wereld en uiteindelijk acceptatie. Ik las dat je soms terug gaat naar een bepaalde fase. Dat is op dit moment heel herkenbaar. Ik ben verdrietig en soms ook heel kwaad op die ziekte. Dan scheld ik die ziekte verrot, want vrienden met die ziekte worden lukt niet. Met heel veel dingen die je als mens hebt kun je goed vrienden worden en goed samenwerken. Fibromyalgie wil door zijn grilligheid en onvoorspelbaarheid niet samenwerken, maar neemt een hoop van je en geeft ook soms een hoop ellende. Ik wil niet dramatisch doen; ik omschrijf puur hoe ik het ervaar. De stemmingswisselingen die ik heb zijn momenteel best wel heftig, maar het is nog wel te doen. Ik ga zodra mijn huisarts weer terug is van vakantie bij een praktijkondersteuner kijken naar of die mij kan helpen met die gevoelens. Ik heb in het verleden depressies en angstaanvallen gehad. Dat maakt die stemmingswisselingen ook best een uitdaging. Toen ik gisteravond bijna een angstaanval had besefte ik dat ik wat moet gaan doen. Ik accepteer dat ik me momenteel niet stabiel voel en dat mag ook best, maar ik moet wel naar een verbetering gaan met een goed plan. Ik heb in mijn leven genoeg therapie gehad om te weten wat wel en niet werkt. Medicijnen neem ik niet, omdat mijn lichaam heel sterk op medicijnen reageert. Ook ben ik geen voorstander van wietolie of wiet zelf, want dat is gewoon niet iets wat bij mij past. Ik zoek altijd naar dingen die bij mij passen. Ik wou alleen mijn verhaal even kwijt. Ondanks ik even er doorheen zit heb ik nog een handige tip voor mensen om te ontspannen. Wat mij heel erg helpt is meditatie en dan met oosterse muziek op de achtergrond. Dat ontspant mij heel erg. Bedankt alvast voor het lezen. Als je wilt reageren doe dat gerust. Ik waardeer het. Samen kunnen we elkaar steunen en wellicht helpen.

  Groetjes,

  Martha

  • Sterkte Martha. Bij jezelf blijven en weten wat wel en wat niet bij je past is erg waardevol.
   Houd moed en hou iig van jezelf .

   • Dank je wel, Alida! Dit doet me goed. Ik ga door met de juiste dingen doen en blijf ook hoopvol. Het glas is nog steeds halfvol. Ik geniet nog steeds van de kleine dingen die het leven mooi maken. Groetjes, Martha

  • Hey Martha, ik heb al 22 jaar fibromyalgie en loop nog steeds tegen het onvoldongen feit aan dat ik nooit hetzelfde kan net als andere van mijn leeftijd (ik ben 51). Hoewel mensen in mijn omgeving altijd proberen te begrijpen wat ik voel, echt begrijpen kunnen ze het niet. Dat neem ik ze ook niet kwalijk, maar het kan me zeker bij tijd en wijle enorm irriteren. Vooral de goedbedoelde adviezen “ff lekker liggen” of “dan laat je de rommel maar even liggen, morgen weer een dag”….. Ze hebben geen idee hoe het tegen alles wat in mij zit indruist. Ik wil het zelf doen! Dus nee geheel accepteren zal ik het nooit. Dat is vlgs mij ook redelijk menselijk. Je loopt vaak tegen de meest simpele dagelijkse dingen aan die op zekere dagen niet mogelijk zijn vanwege vermoeidheid en/of pijn. Desondanks ben ik iemand die met hele kleine dingen heel gelukkig en tevreden kan zijn. En ik geniet enorm van de dagen dat alles wel goed loopt!

   • Hoi Deborah,

    Wat is jouw verhaal herkenbaar, zeg! Ik heb zelf ook moeite met dingen te laten liggen, maar ik ben ermee begonnen. Ik bedenk mij altijd maar dat als ik een klein beetje doe dat dat al voldoende is. Ik hoef niet mijn hele huis in 1x schoon te hebben. Soms moet je voor jezelf bepalen wat het beste vandaag kan. Maak desnoods een lijstje met wat dingen die je wilt doen erop en wees dan niet ontmoedigd of gefrustreerd als je niet alles van dat lijstje hebt gedaan. Wees trots op wat je hebt gedaan. Zo lang mogelijk zelfstandig blijven voelt goed, althans voor mij. En soms is het goed om toch even hulp te vragen, wat best moeilijk is als je van nature een zelfstandig mens bent. Genieten van de dagen dat alles goed gaat is fijn en belangrijk. Bedenk wel dat een mindere dag ook bij het leven hoort. Ik snap best dat het soms moeilijk is om te functioneren op een mindere dag. Ik ga dan altijd kijken naar waar word ik gelukkig van. Laatst zat ik vakantiefoto’s te kijken als voorbeeld. Ik kon bijna niks die dag, maar die foto’s hebben me weer opgevrolijkt. Sterkte en blijf positief!
    Groetjes, Martha

 • Hallo allemaal, ik loop al zeker 19 jaar met vage lichamelijke. Ik ben altijd fanatieke sportster geweest, ook veel verschillende sporten en het langst bij handbal. Ik ben gestopt met sporten op mijn 34ste, in principe was ik kerngezond en zat lekker in mijn vel. Echter de klachten kwamen nadat ik op mijn 37ste zwanger werd van mijn eerste. Ik kreeg last van zenuwuitstralingen vanuit mijn armen tot aan mijn vingertoppen. Ik heb dit lange tijd genegeerd tot nu 19 jaar verder en ik merk nu dat ik overal last en pijn krijg. Ik heb laatste 10 jaar behoorlijk wat voor mijn kiezen gekregen tot op dit jaar dat ik laatste week van januari de zw ben ingegaan. Ik was constant moe, slechts slapen, veel tussendoor wakker, met alle gevolgen vandien, doodmoe wakker worden, alsof ik een marathon heb gelopen, zenuwprikkelingen over mijn hele lichaam, last van mijn gewrichten, hoofdpijnen, vooral last van duizeligheid. Ben naar ha gegaan, bloedgeprikt, blijkt mijn vita D extreem laag te zijn, maar dus ook B12. Okay, hiervoor de benodigde extra vita geslikt. Blijk ik ook last te hebben van slaapapneu. Apparaat gekregen en dacht nu dat ik me beter zou voelen. Ben inmiddels 3 mnd verder en ik moet zeggen dat het mij nog steeds niet verder heeft gebracht. In de tussentijd krijg ik steeds meer verstijfde spieren en gewrichten en ook vooral last hebben van vermoeide en stijve handen en mij enkelspieren voelen ook al zo stijf aan, gewoon geen power meer. Ik snap dat ik nooit meer zal worden als 20 jaar geleden, maar word bovenop mijn vermoeidheid door al deze frustraties alleen nog meer vermoeiender. Ik heb nu een nw matras gekocht met koudschuim laag en ik hoop dat dit mij iets meer uitgeruster maakt en dat alles minder pijnlijker wordt, ook dit kost mij zoveel energie al die pijnen. Ben niet zo flauw met mezelf, maar ik ben echt op! Ben al blij iig dat ik niet meer duizelig ben, nu nog wat meer energie terug krijgen.

  • Hallo Marilyn,

   Dat klinkt niet prettig. Ik kan me voorstellen dat je er wel een keer klaar mee bent. Soms kan het goed zijn om ondanks de pijn toch wat te blijven bewegen. Fitness kan heel goed zijn, want daarmee kun je precies trainen op maat. Ook is het goed om eens bij je huisarts om een doorverwijzing naar een Reumatoloog en/of Neuroloog te vragen, want dan kan er eens gericht uitgezocht worden wat er precies aan de hand is. Ik weet niet of dat al eens is gedaan. Ik lees wel dat er al zaken zijn vastgesteld zoals te laag vitamine D en B12, slaapapneu. Pijn sloopt enorm en vreet ook veel energie. Ik heb zelf Fibromyalgie dus ik spreek uit ervaring. Ik hoop dat je snel antwoorden krijgt en dat je dan ook gericht bezig kunt met je weer goed gaan voelen.

   Met vriendelijke groeten,

   Maartje

 • Wie herkent stroomgevoelens in de benen? Vanuit het bekken dan links, dan rechts, nooit beide benen. Alleen in rust. Met tussenpozen van ongeveer halve minuut. Om gek van te worden inmiddels. Geen restless legs. Ook soms constant stroomgevoel maar dan minder heftig. Veel zorgen er om maar tot hiertoe niets gevonden. Bij (sport) inspanning snel extreem moe maar ben altijd in beweging. Bekend met Hashimoto. Wie o wie herkent dit?

  • Hallo Ryan,

   Wat lijkt me dat irritant dat je stroomgevoelens in je benen hebt. Ik herken dit niet. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik Hashimoto ook niet ken en dus even op de site van LUMC ziekenhuis heb opgezocht wat het is. Als ik jouw verhaal lees en wat ik op de site van LUMC lees samen pak dan denk ik dat het iets met je zenuwstelsel te maken heeft. Het zenuwstelsel wordt vanuit de hersenen aangestuurd. Soms kan door een bepaalde oorzaak de aansturing verstoord zijn geraakt. Dat zou het kunnen zijn. Wat ook kan, omdat je het hebt over dat het vanuit je bekken begint met dat stroomgevoel, is dat er een zenuw bekneld zit bij je bekkengewricht (SI gewricht). In dat geval kan je met oefeningen van een fysiotherapeut je SI gewricht oprekken en dan kan die zenuw weer bevrijd worden. Ik zou je willen adviseren om eerst via je huisarts na te gaan wat het zou kunnen zijn. Het kan goed zijn om een neurologisch onderzoek te doen naar je zenuwstelsel: EMCG. Dan kan een neuroloog bepalen of je zenuwstelsel goed werkt. Mocht dat goed werken dan weet je in ieder geval dat het niet aan je zenuwstelsel ligt. Dan is het zaak om te kijken naar of er wellicht een zenuw bekneld zit bij je bekken gewricht. Dat kan heel veel pijn veroorzaken en pijn zorgt ervoor dat je moe en energieloos raakt. Hopelijk kom je hier verder mee. Sterkte met alles!

   Groetjes, Maartje

  • Hallo Ryan, heb ook Hashimoto. Stroomgevoelens of het gevoel dat naalden prikken wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan B vitamines.
   Groetjes Rose Marie

 • Hoi allemaal,

  Heeft iemand ervaring met het gebruik van Nortriptyline tablet 10mg? Ik moet dit van mijn huisarts proberen, omdat ik neuropathische pijn (zenuwpijn) bij Fibromyalgie heb en dan voor het slapen gaan innemen. Ik lees de bijwerkingen en ik vind die nogal heftig. Mijn lichaam reageert sterk op medicijnen. Dus ja, ik ben wel enigszins ongerust over hoe mijn lichaam zal reageren. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Maartje

 • Marije Berendsen says:

  Wat een enorme hoeveelheid aan reacties, vragen en tips! Prettig om te weten dat je niet alleen bent. Ik ben nu 47 jaar en afgekeurd voor 100% wegens fybro en artitis. Ik heb wat gevonden wat de pijn voor mij dragelijk maakt (uitgezonderd de hele slechte dagen). Ik ben taichi/taiji for arthritis gaan leren bij een deskundige. Niet alleen bewegingsoefeningen, maar ook ontspanningstechnieken. Bij pijn vooral in de onderrug en nek doe ik vijf minuten mijn oefeningen en kan dan weer minimaal een paar uur redelijk verder. Echt een aanrader!!
  Nu moet ik wel zeggen dat ik ook de Tense gebruik en medicatie (naproxen, amitriptiline, tramadol). Maar veel minder dan voor de taichi. Zijn er meer mensen die deze vorm van taichi doen?

  • Cindy van der meer says:

   Ik werk nog maar kan niet meer 6 uur ga ik naar bed met medicatie.ik slik diazepam, nitrazepam, tramadol, morfine pleisters, ropinorol, paroxetine en voor mijn migraine rizatriptam, ik eet bijna niet meer en slik ook dagelijks tegen de diaree en nog helpt het niet. Ik sta moe op en kom moe thuis alsof ik een fikse griep heb ben bang dat ik in een depressie raak. Alleen overeind blijven is wat ik doe. Ik leef niet meer. Thuis komen en naar bed.
   Ik maak veel fouten en loop op werl als een kip zonder kop rond. Durf het niet tegen mijn baas te zeggen omdat ik het bij de aanname nooit heb verteld en maar door blijf douwen maar nu kan ik niet meer. Is er iemand die mij hierin kan helpen. Ik weet het niet meer.

   Liefs Cindy

   • Hallo Cindy, wat naar dat je je zo voelt. Ik denk dat het gevoel wat je hebt niet alleen door Fibromyalgie komt, maar ook omdat je medicijnen gebruikt die onder opioloïde medicijnen vallen (Morfine, Tramadol) en die hebben een versuffende werking. Ook combinaties van medicijnen kunnen je klachten erger maken. Ik las dat je ook bijna niet meer eet. Daar wordt je ook slapjes van. Het is juist goed om gezond te blijven eten, want daar heeft je lichaam baat bij. Je griepgevoel kan wegkomen doordat je voedingstoffen mist en door de sufheid van medicijnen. Ik raad je aan om bij je huisarts langs te gaan om alles eens goed te bespreken. Ook is het goed om je werkgever eerlijk te zeggen wat je hebt en om te kijken naar of je wellicht niet teveel hooi op je vork hebt qua werk. Bespreek dit ook met je huisarts, want die kan je hierin ook adviseren. Ik snap best dat dat moeilijk is. Hopelijk komt er snel voor jou verbetering in je situatie. Heel veel sterkte. Groetjes, Maartje

 • Hallo, ik ben Kathy en 11 jaar fybromyalgie, cvs, reuma en artritis en discusproblemen in de rug, ook vaak pijn aan mijn botten,gezicht en oorgang. Soms zo onverklaarbaar pijn die weggaat en terug komt dat ik het zelf niet durf melden bij mijn arts, schrik dat ze me niet serieus zouden nemen, op mijn ergst was ik zo stijf als een plank dat 5 dagen hospitalisatie nodig was, kon zelf niet meer naar toilet zelfstandig en iedere beweging was om uit te gillen van de pijn, heb heel veel relewisvh geprobeerd in die 11 jaar maar het lastige daaraan is dat pijn en spierspanning nooit gelijk is, je hebt slechte en hele slechte dagen, wat mij in die11 jaar het meest heeft geholpen is een waterbed,die staat doorgaans op 30 graden( vergelijk mijn ex sliep op 26 graden) zelf i
  Hittegolf nog op 29 graden , winter vaak 32. Ik heb nog steeds pijn,ik slaap nog steeds en blijf dit nodig hebben spierontspanners en slaapmedicatie, een van de dingen in slaapbank zagen ze ook dat ik niet in diepe herstellende remslaapga, waar merk in wel verschil in het draaien, toen ik op matras sliep werd ik wakker bij elke draai die ik moest maken, in het waterbed heb ik dit minder, Ik heb ervoor moeten sparen en had heel veel schrik dat ik het vr niets had gedaan, nu kan ik het niet meer missen, ik slaap ook met 2 kussens, kan niet uitleggen waarom dit beter gaat dan 1 dik kussen, ik denk dat fybro heel individueel is, je moet zoeken wat vr jouw werkt, en dat niet weggooien omdat anderen vinden dat het zever is, zorg vr jezelf heel goede want anderen gaan het niet vr jouw doen, het ergste vind ik dat ik de spanningen niet weg krijg ondanks mindfullnids, ontspanning en relaxatie therapie, ik was de enige die erger uit de les kwam dan erin omdat je veel in een houding moest liggen of zitten, dus dat werkt niet bij mij, veel succesallemaal

  • Hoi Kathy,

   Ik las je bericht en het stukje van mindfulness en relaxatie therapie.
   Ik geloof je meteen als je zegt dat het je kwalen doet verergeren. Voor mij herkenbaar.
   Mijn vermoeden is dat je een trauma probeert weg te duwen, een gebeurtenis (of meerdere) die je het heeft geleerd op je hoede te zijn. Wanneer je (bewust of onbewust) het gevoel hebt jezelf te moeten beschermen, staat je lichaam continu in een staat van alertheid. Denk maar aan een leeuw op straat op je af zou komen, je spieren spannen zich aan, als voorbereiding op aanvallen of wegvluchten. In geval van trauma was dat vaak niet mogelijk, maar de enige mogelijkheid die er was was om te ‘bevriezen’. Je lichaam verstijfd als het ware. Onze lichamen dragen deze onverwerkte trauma’s, pijn, met zich mee. Wanneer je ontspanningsoefeningen gaat doen, gaat je lichaam zich juist verzetten; jouw angst probeert je te beschermen van nieuw gevaar, dus ontspannen is voor iemand die angstig is heel bedreigend..! Door het verzetten tegen deze ontspanning, spannen je spieren zich nóg harder aan, waardoor je nog meer pijn gaat ervaren.
   Ik raad je dan ook aan om hulp te vinden, zodat je kunt gaan verwerken. Zo zal je stap voor stap steeds meer gaan leren te ontspannen en minder spierspanning ervaren, en zal de fybromyalgie afnemen. En zal je gelukkiger worden..!

 • We leven in een maatschappij waarin het hoofd, het denken, regeert. De connectie met het gevoel, de zintuigen is verloren geraakt en bestempeld als ‘zwak’. Kiezen op elkaar, niet zeuren maar doorgaan.
  De spierspanning die fybromyalgie veroorzaakt, is een psychosomatische klacht; het lichaam verkeert in een staat van alertheid. Deze alertheid wordt veroorzaakt door stress, en stress komt van angst. Wanneer trauma uit bijvoorbeeld de jeugd of latere gebeurtenissen niet wordt verwerkt, zal deze in angst blijven voortduren; angst is een signaal, waarin een les ligt. Door stap voor stap deze angst aan te gaan krijgt u weer zicht op de verborgen pijn, die velen met zich meedragen. Door deze te verwerken gaat u deze beetje bij beetje loslaten waardoor de angst zal afnemen, en dus de alertheid en de spierspanningen ook reduceren. Een belangrijk hulpmiddel hierin is meditatie en mindfulness, sport met rekoefeningen, en indien u dit nodig acht de juiste begeleiding van een bevoegd therapeut.
  De geest is als de dirigent van het lichaam. Chronische ziekten ontstaan door blokkades in uw hart.
  Medicatie zal de bron nooit genezen, maar zal uw lichaam verder doen verzwakken.

 • Zelf jaren ‘plezier’ gehad van fybromyalgie. Maar het lijkt nu non-actief te zijn.
  De verhoogde spierspanning was me zeer kenbaar. Ik heb dan ook veel moeten veranderen in mijn leven om vooral ‘ontspanning’ te kunnen vinden. Zelfs daarbij hulp gehad van een psycholoog, een slaappsycholoog en een masseuse.
  Verschillende (lees) vele aanpassingen gedaan om mijn slaap optimaler te krijgen, zonder medicactie! Hoewel beta-blokkers een grote hulp waren, ook om de spierspanningen naar beneden te krijgen.
  Vele massage technieken uitgeprobeerd eer ik gevonden heb wat mij eens kan ontspannen. Ster-voet massage deed bij mij wonderen, al was het maar om mij een uurtje compleet ontspannen te krijgen.

 • Wat een hoop eerlijke en heftige verhalen lees ik hier. Ik kwam op deze website vanuit mijn beroepsinteresse. Ik ben personal trainer en heb mij gespecialiseerd in bindweefsel en klachtenvrij sporten/bewegen. Daarnaast ben ik MER-therapeute (Myofascial Energetic Release). Dit houdt in dat ik massages geef gericht op het ontkrampen en ontspannen van het spierbindweefsel. Ik heb ook geregeld klanten die kampen met fybromyalgie klachten en na een aantal sessie echt veel beter kunnen omgaan met hun klachten of de spierpijnen beter kunnen opvangen. Ook omdat bij mijn sessie veel gebruik word gemaakt van het kijken naar trauma en het zenuwstelsel. Het gaat om jouw proces. Klinkt als ‘reclame’ maar ik hoop alleen dat ik wellicht mensen kan helpen. Wil je meer weten, neem gerust contact met mij op: nadine@natuurlijk-sporten.nl
  Liefs Nadine

 • Hallo,
  Ik heb al last van toen ik kind was. Ik stond van mijn 13de in de horeca en school. Ik had pijn, was moe.. Maar dat waren mijn ouders ook. Dus ik vond dit “normaal”.
  Tot ik 22 was en bevallen ben. Het ging berg af… Niet slapen van de pijn, s’ ochtends ging de wekker af en kon hem niet uitzetten… Armen lagen daar, de rest van het lichaam lag daar… En ik was alleenstaande mama, mijn dochter sliep bij me. Want wat als er iets was en ik kon niet naar haar….
  Opstaan omdat ik moet plassen maar niet op mijn benen kunnen staan van de pijn, naast bed vallen en beginnen plassen…
  Mijn dokter gaf me medicijnen, spierontspanners en zenuwpijnblokkers. Ik heb dagelijks nog pijn maar kan mijn leven verder zetten….
  Ene periode slechter als de andere…
  Ook ga ik al al die jaren naar de fysio, heb er 2 in de week.
  Ondanks alles droom ik ervan om wakker te worden, genezen te zijn en te kunnen werken!! Ik zou zoveel willen doen maar mijn lichaam wil niet mee…. Sterkte voor iedereen.

 • Mijn fysio zegt telkens, probeer toch eens te ontspannen, heb je zo veel stress? Euhm… Nee juist niet.. En ik rust ook tussen door..
  Van alles geprobeerd, en niks helpt. Helaas nog geen pijnstilling gevonden die de scherpe randjes er af haalt.

 • Het is inderdaad erg vermoeiend.
  Ik heb regelmatig dat mijn hand verkrampt, en dat doet echt ontzettend veel pijn.
  Constant pijn , overal. Door het hele lichaam.
  Ben ik met de hond aan het wandelen, krijg ik kramp in mijn bil…..
  Niemand begrijpt mij, waarom Moet je nu alweer slapen.
  Omdat het zo vermoeiend is.
  Nu zelfs kramp in de rechterkant van mijn voet.

  Fybromialgie heb ik helaas kado gekregen van de chemo.

  En dan zeggen ze, ja maar je leeft toch nog.
  Ja, maar hoe.

 • Over de tenderpoints: 11 van de 18 zouden pijnlijk moeten zijn om in de diagnose mee te nemen. Ze zouden dan ook aan beide zijden pijnlijk moeten zijn. Die snap ik niet helemaal. Dan kom je toch nooit op 11 uit, toch altijd even??? Wellicht verkeerde informatie. Iemand die hier helderheid in kan geven?

 • De oorzaak bij mij was de microgolfoven. Klinkt wellicht ongelooflijk: op internet staat dat het gebruik ongevaarlijk is of dat het gevaar kanker of verminderen van vitamines is.
  De eerste gevolgen waren: pijn in de hals, vermoeidheid, keelpijn, depressie,…..
  Na 3 maanden zonder microgolf-oven waren deze symptomen weg.
  Gevolgen zijn groter naarmate de microgolf oven dichter bij u staat: als de oven bv vlak naast uw eettafel staat.Opgelet straling van microgolven gaat door de muur en kan dus van buren komen.Best ook de stekker uittrekken.
  Als u dit onder de aandacht brengt bij uw leden kunnen diegenen die het wensen het proberen en u laten weten wat hun ervaringen zijn. Iedereen kan nu meewerken aan het onderzoek!
  veel gaat men niet vinden van CVS. Organen worden niet beschadigd. Het lijkt eerder een inwendige wurging.
  Ik weet niet of men dat kan vinden. De spieren spannen onder invloed van microgolven(magnetron),Vandaar de pijn en de darmen worden teveel gespannen waardoor vertering slecht wordt en te weinig vitamines opgenomen worden. In de keel heeft men pijn door de opspanning van de spieren aldaar.Opgelet genezing is voor CVS, niet voor andere ziekten met vermoeidheid.

 • Ik lees hier heel veel vergelijkbare klachten, die ik herken. Ik heb zelf polyneuropatie en dunnevezelneuropatie. Verdenking van fibromyalgie. Meralgia paresthetica. Kortom de bekende klachten, die met slecht weer al dagen daarvoor, meer pijn geven. En dat al meer dan 20 jaar. De eerste symptomen begonnen een tijdje na mijn hernia operatie. Het werd verergerd toen ik een middel tegen hoog cholesterol moest slikken. Heb veel verschillende statines geprobeerd en nu uiteindelijk aan de spuit.
  Nu ben ik benieuwd hoeveel mensen deze pijnen kregen na een operatie en hoeveel statines tegen hoog cholesterol slikken. Want beiden schijnen wel oorzaak te kunnen zijn.

 • Nooit veel klachten gehad wel makkelijk spierpijn maar na 3 operaties en immuun therapie zwaar verergerd. Kon geen glas meer oppakken. Naar reumatoloog doorgelezen en die gaf aan na uitgebreide onderzoeken dat ik fybromyalgie heb. Ben naar oplossingen gaan zoeken voor verbetering Slik nu savonds valium om te kunnen ontspannen en slapen en ga elke 2 weken naar een masseur die Chinese massage geeft die heeft de spierspanning zodanig verminderd dat ik weer redelijk kan functioneren. Merk ook dat blijven bewegen heel belangrijk is ondanks de pijn achteraf. Ik had nog niet gedacht aan een ander matras,kom nu stijf en moe uit bed.

  • Ik wil een reactie plaatsen maar zie alleen de mogelijkheid te beantwoorden.
   Anyway. Ik heb dus ook fibromyalgie, veel miskopen aan matrassen en tegen en tijdens de menstruatie helemaal veel pijn. 49 jaar, overgangsklachten zijn een nekslag.
   Ik heb een tips; Wietolie! Ik bedoel de echte die illegaal is. Ik kan het kopen bij een kennis die het zelf maakt. Slaap zoveel beter en m’n lijf voelt zoveel ontspannender. Als ik er uit moet s’nachts om te plassen ben ik wel een beetje crocky (stoned), maar overdag voel ik me wel beter. Uitgeruster en meer ontspannen.
   Ik ga ook CBD olie proberen waar je dus niet stoned van wordt. Niet dat ik daar dus echt wat van merk s’nachts verder.
   Mediteren is ook goed, lastig om je toe te zetten en vol te houden. Yoga! Rustig stretchen s’ochtends. Pak rust en wees lief voor jezelf. Je moet niets. Veel mensen met fibromyalgie zijn volgens mij fysiek en emotioneel in hun leven over hun grens heen gegaan. Die spierspanning loslaten lukt ons gewoonweg niet.
   Ook ga ik af en toe op een andulatie matras bij een fysio (zie Google). Vaag of het werkt. Fibromyalgie programma aan en ontspan er door, dat helpt ook wel wat. Iig voelen nek, schouders en rug wat verlicht.
   Heb heel lang een onderlaken met zilverdraad geprobeerd, maar ervaarde geen verschil. Zal best goed zijn tegen straling maar spieren gaan er niet van ontspannen.
   We moeten rust pakken, luisteren naar ons lijf en onszelf. Negativiteit uitbannen en nogmaals lief zijn voor jezelf. Succes, sterkte en groet Ella

 • Beste allemaal, ik heb nu 8 jaar de diagnose fibromyalgie. Toen ik die kreeg werd me meteen duidelijk verteld dat men nog niet wist waar het door komt en er geen medicatie voor is. Wel las ik meteen veel over fm en kwam daarbij ook tegen dat E-nr’s (en vooral Vetsin en Aspartaam) invloed hebben op de mate van klachten. In deze jaren heb ik mijn eigen onderzoek gedaan en E621 en E951 zo veel mogelijk weggelaten. Nu is mij heel duidelijk geworden, dat ik na inname van E621 een storm aan klachten krijg, die zeker 8 weken duurt. Deze klachten passen allemaal bij fibromyalgie. Deze E-nr’s weglaten valt niet mee, maar het is t me wel waard, omdat er dan geen fm lijkt te bestaan. Bij de klachten horen; branderig pijnlijk gevoel in spieren/gewrichten, moe, slecht slapen, rusteloze benen, prikkelbaar, mist in het hoofd, depressieve gevoelens, concentratie problemen, geen beslissingen kunnen nemen, enz.
  Nu ben ik er sinds kort achter, dat glutamaat in je hersenen een stimulerende werking heeft (E621 is een glutamaat) en wanneer je er te veel van binnen krijgt er dus van alles mis gaat. Graag zou ik in contact komen met een neuroloog die hierin onderzoek wil doen/ doet, want voor mijn gevoel ligt daar de oplossing.

  • Ook stress of PTSS geeft blijkbaar een verhoogd glutamaat gehalte in het lichaam; het geeft bij mij dezelfde klachtentrein. Nu probeer ik ketogeen te eten en dat lijkt echt te werken, ook voor mijn emotionele gesteldheid. Ik zit nog in een beginfase, maar heb een half jaar geleden wel mogen ervaren, dat het me goed doet.

 • heel herkenbaar men zegt altijd tegen mij ontspan je spieren, voor mij is het dan ontspannen. Echter mijn lijf is kei hard en stug. me hele lijf helaas en als er relaese komt dan is dit door tissue beschadiging. een behoorlijke struggel elke dag. heb valium maar dan functioneer ik niet. ik hoop dat er een oplossing komt wat het wat draaglijker maakt.

 • Hoi, zelf ken ik 2 mensen die jarenlang erge last hadden van fibromyalgie, zij zijn beide van de klachten afgekomen door een traject bij http://www.anderleven.nl. Ik vond dit zo bijzonder om te zien dat ik het jullie niet kan onthouden, als je bereid bent iets anders te proberen en naar de onderliggende oorzaken te gaan (onbewuste gedachten en belemmerende overtuigingen).

 • Ik heb eigenlijk alleen maar de vraag, wat voor hoofdkussen helpt bij jullie?
  Ik snap dat het voor iedereen anders is, maar misschien komt er toch één uit die mij kan helpen. Ik word vaak al ’s nachts wakker met erge nek, schouder en hoofdpijn. Dat bepaalt dan ook vaak de rest van de dag. Meestal blijft alles zo stijf en stram dat gewoon zitten al niet mogelijk is.
  En wat voor merk/ % gebruiken jullie als CBD olie?

 • Ik kwam een reactie tegen dat medicijnen niet zouden werken. Ik had al jaren last van fybromyalgie , had door de klachten mijn baan al verloren en bijna mijn huwelijk ook. Toen, nadat ik een tweede poging deed om iets te doen met mijn klachten (ik had al podoloog, neuroloog … bezocht), kwam een arts met het idee om “Cymbalta” eens te proberen. Dit heet tegenwoordig “Duloxetine”. Hij beweerde dat dit middel, een anti-depressie medicijn ook bij fybromyalgie prikkels kon verminderen. Idee was om de spier-aanspan prikkels te verminderen. Hij had gelijk.
  Ik merkte meteen vanaf de eerste dag verschil. 80 % van mijn klachten gingen weg. Ik slik dit middel dagelijks, nu al jaren lang. Het effect begint te verminderen maar goed, ik heb veel veel gewonnen al die jaren.

  • Spierspanningen kunnen te maken hebben met tekorten aan voedingsstoffen maar onder andere ook met schildklierproblemen. Vergt dus een bredere aanpak. Zo kan je bijvoorbeeld met kinesiologie laten testen wat jouw lichaam nodig heeft.
   Medicijnen onderdrukken symptomen maar ondermijnen ondertussen je hele gezondheid. Antidepressiva werken ontregelend op je schildklierhormonen en zorgen voor minder aanmaak van melatonine en medicijnen in het algemeen zorgen voor depletie van voedingsstoffen. Antidepressiva werken daarbij verkalkend op je pijnappelklier, waardoor ook minder contact met je intuïtie.
   Je lichaam kan zelf allerlei hormonen aanmaken, als je zorgt voor de juiste bouwstoffen. Zelf een natuurlijk middel voor de aanmaak van serotonine. Niet dat het hem in één middel zit want is vaker de synergie tussen stofjes.

 • Heeft er iemand last bij fybromyalgie van nek-schouder en rugklachten. Waarbij je het gevoel krijgt het nek veelvuldig te willen kraken? De pijn zit aan de rechterkant. Soms kraakt de nek bij een kleine stretch beweging al. Dit is wanneer het dus gespannen aanvoelt en zeer doet.

 • Vraag me af of de oorzaak van Fibromyalgie met langdurige stress te maken heeft. Je lichaam staat daardoor ook op springen. Tot op heden heb ik last van hevige stress door te leven in zo’n heftige samenleving. Uitgeput ben ik daardoor.

  • Kan een wisselwerking zijn. Emotionele spanningen kunnen zich vastzetten in je lichaam en bijvoorbeeld door tekorten aan voedingsstoffen en ontregeling van hormonen en schildklier kan je gevoeliger worden voor stress. Zeker ook een heftige samenleven. Daarom de kunst om toch dicht bij jezelf te blijven.

 • Franscisca says:

  Het zoveelste onderzoek om onderzoekers aan het werk te houden. Arme patienten die zo gebruikt worden. Het wordt tijd dat de chirurg Bauer uit Zwitserland gaat doorbreken met zijn fantastische ontdekking. Hij heeft ontdekt dat er zenuwbeknellingen zijn die constant alarmsignalen doorgeven aan het zenuwstelsel. Haal je die beknellingen weg dan verdwijnt de pijn ook! Er lopen al zoveel geopereerde patienten rond, die graag hun verhaal vertellen.

 • Mijn hele leven, dus sinds mijn kindertijd, kamp ik al met overmatige spierspanning. Dat heeft al heel wat gevolgen gehad zoals o.a. impingement van de schouders, een nekhernia, hyperacusis (geluidsgevoeligheid) oorsuizen en verminderde doorbloeding naar armen en benen. Verder een voortdurend verkrampt gevoel in nek, hals, gezicht en borstkas regio. Constante vermoeidheid, veel hoofdpijn enz. enz…..
  Door te mediteren werd voor mij de situatie enigszins hanteerbaar. In 1996 kreeg ik de diagnose fibromyalgie, wat zoveel betekent als pijn in de weke delen. Met die boodschap kon ik weer naar huis, want men kon niets voor mij doen.
  In 2007 (47jr) was mijn lichaam min of meer op, mijn accu leeg werken ging niet meer en daarom startte er een afkeuringsprocedure. Ik raakte mijn leuke baan kwijt. Voor een w.a.o. uitkering kwam ik 2% aan afkeuringspercentage tekort. Sindsdien ben ik thuis zonder inkomen uit werk. Ik leerde goddank mijn huidige echtgenoot kennen en door vervroegd te gaan samenwonen hoefde ik niet bij de sociale dienst aan te kloppen.
  Inmiddels ben ik 61 en met het ouder worden nemen de lichamelijke problemen toe….hormonale perikelen dragen nog eens bij aan het ongemak. Bij een reumatoloog ben ik nooit meer geweest. Medicijnen heb ik nooit gekregen tegen de verschijnselen van. Als ik hoofdpijn(migraine) heb dan neem ik ibuprofen, dat helpt nog wel.
  Ik voel me niet begrepen door de medische wereld, niet erkend als fibro’patiënt door de overheid. Nog steeds kan ik boos worden over de oneerlijkheid van de wet Poortwachter voor mensen zoals ik, dat je afkeuringspercentage afhangt van je loonverlies en van de willekeur van de arbeidsdeskundige die je nog nooit heeft gesproken of gezien en die dan vervolgens kunnen bepalen wat jij wel en niet moet kunnen….iets waarin ik mij totaal niet herken. En dan de rechtbank die vervolgens alleen kijkt of er procedurefouten zijn gemaakt en jij als cliënt aan het kortste eind trekt. Bah!
  Ik hoop dat de toekomst meer perspectief biedt voor mensen zoals mij die tussen wal en schip terecht komen want ook voor hen moet het mogelijk zijn om een werkzaam leven te leiden tot aan het pensioen toch?

  • Op zogenaamd alternatief gebied kan je soms meer bereiken maar dan moet je wel de juiste wegen vinden en kost weer geld. Denk bij hoge spierspanning aan tekorten aan voedingsstoffen maar bijvoorbeeld ook schildklierproblemen, die lang niet altijd meetbaar zijn in het bloed.

 • Stronglady says:

  Voor de mensen met pijn in bed tijdens slapen. Ik heb al 15 jaar fibromyalgie en werd altijd wakker met het gevoel dat ik door een vrachtwagen was overreden, pijn in heel mijn lijf. Sinds een half jaar heb ik een Repose oplegmatras (dun luchtbed wat gebruikt wordt in medische kringen tegen doorligwonden). Dit bevalt mij heel erg goed en heb nu veel minder pijn ‘s-nachts! Ik blaas hem niet te hard op zodat het lekker zacht ligt en de druk verdeeld wordt over je hele lijf. Misschien helpt het iemand om dit te delen 🙂 Veel liefs voor iedereen!

 • ikzelf weet nu zeven jaar dat ik fibromyalgie heb en heb er sinds het laatste half jaar erge last en pijn van.

  Nu heb ik sinds een maand ook last van spiertrillingen of een kloppende spier in het been/kuit, Met name in rust.

  Mijn fysio gaf aan dat dit komt doordat de spieren overdag vaak gespannen staan. Herkent iemand dit verhaal?
  Ik hoor graag van jullie.

 • Beste iedereen,

  Ik lees met veel interesse uw reacties. In mijn geval heb ik afgelopen jaren dezelfde problemen ervaren. Hele hoge spierspanning en verschrikkelijk veel nare klachten.

  Tot ik in contact ben gekomen met Alka Vitea een partij die mij heeft geholpen in het ontzuren van het lichaam. Hierdoor weer helderder in mijn hoofd en hopelijk binnenkort ook helemaal spierspanning vrij. Probeer de druppels, met de tabs en dan incombinatie met okinawa mineralen en een enorme explosie van ontzuren. Schrik niet van ontgiftingsklachten.

 • Sinds 18 jaar heb ik ook fibromyalgie. Zoals al door velen beschreven is het een hele zoektocht naar wat ook maar een klein beetje kan helpen voor de vele klachten die hierbij horen. Mijn fysiotherapeut denkt gelukkig goed met mij mee en sinds een paar maanden krijg ik bindweefselmassage. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar het heeft mij al veel opgeleverd. Zeker voor de pijn in romp en nek en schouders. Na jaren massages en dry-needling, waar ik ook soms baat bij heb, helpt dit mij iig absoluut. Daarnaast doe ik al jaren APS therapie, zeker voor de vermoeidheid, en dat helpt voor mij heel goed. Het is het googelen even waard:) Een nek massagekussen helpt ook om de schouders wat te ontspannen.
  Fijn om hierboven ook andere tips te lezen!