Een combinatie van 2 bestaande reumamedicijnen lijkt goed te werken als nieuwe behandeling voor mensen met het syndroom van Sjögren. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het gaat om de medicijnen leflunomide en hydroxychloroquine. Bij deelnemers aan het onderzoek die deze combinatie van medicijnen kregen, verminderden de klachten met 40 procent.

Ongeveer een half procent van de Nederlanders heeft het syndroom van Sjögren. Bij deze vorm van ontstekingsreuma raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken en beschadigd. Dit zorgt voor ernstig droge ogen, een droge mond en moeite met slikken. Mensen met sjögren kunnen ook klachten krijgen door ontstekingen van bijvoorbeeld de huid, de longen of de nieren.

Verschillende afweercellen
Er zijn maar weinig behandelingen voor het syndroom van Sjögren. Dit heeft er mee te maken dat verschillende typen afweercellen betrokken zijn bij de mechanismen die deze chronische aandoening veroorzaken. Eerder onderzoek was gericht op reumaremmers die slechts op één type afweercel zijn gericht, met over het algemeen teleurstellende resultaten.

Twee medicijnen
Onderzoeker Eefje van der Heijden van UMC Utrecht onderzocht of een combinatie van 2 bestaande reumamedicijnen, leflunomide en hydroxychloroquine, werkt bij mensen met het syndroom van Sjögren. De twee middelen samen richten zich op meerdere typen afweercellen. In haar promotieonderzoek werden mensen met sjögren behandeld met deze medicijnen. De combinatie was veilig voor patiënten en bleek te werken.

Klachten 40 procent verminderd
Uit het onderzoek komt namelijk dat na 24 weken de klachten van de patiënten met ongeveer 40 procent waren verminderd. Patiënten die meededen aan het onderzoek kregen geen ernstige bijwerkingen. Dr. Eefje van der Heijden wil de nieuwe behandeling graag onderzoeken op meer patiënten. ‘Wij hebben dit onderzocht bij een kleine groep van mensen met sjögren, ongeveer 30 patiënten. Maar de resultaten zijn zo goed dat de combinatie van medicijnen zeker bij grotere groepen patiënten uitgezocht moet worden’, concludeert zij in haar proefschrift.

Bron: UMC Utrecht

Reacties

 • Rien van Nunen says:

  Mooi!
  Is ook een lange termijn onderzoek verricht naar Lefleunomide als oorzaak van Neuropathie in beide voeten? Dat is bij mij het geval. Niet zomaar een bijwerking, maar een hele vervelende omdat daardoor je geen gevoel meer hebt in beide voetzolen. Middel gegeven door arts Erasmus, neuropathie vastgesteld ook door Erasmus.
  Beide middelen gehad als behandeling voor zware reuma-achtige klachten. ALLESBEHALVE EEN PRETJE.

  • Bij mij is dit ook het geval: Neuropathie waarschijnlijk door leflunomide. Ik ben benieuwd, heeft u na het stoppen met leflunomide ook een wash out procedure gehad? Daar dit medicijn nog wel 2 jaar aanwezig kan blijven in het lichaam.

  • Bas Euser says:

   Ik heb door leflunomide (Arafat) longfibrose opgelopen. Weliswaar verloopt het rustig. Maar geen pretje.
   Daarnaast ook polyneuropathie onder mijn voeten. Maar dat kan ook van de RA icm andere medicatie komen.

 • Ciska Post says:

  Geachte heer/mevrouw,

  Wat ik niet begrijp is dat hydroxychloroquine niet ingezet mag worden bij corona omdat het gevaarlijk is en veel bijwerkingen zoals hartproblemen kan veroorzaken, dat wordt gezegd. Maar bij reuma mag het nu wel ingezet worden wat overigens voor deze patiënten goed nieuws is. Waar het mij om gaat. Huisarts Rob Elens is hiervoor aangevallen door het RIVM en de MSM en een huisarts loopt het risico 150.000 euro boete te krijgen als dit of remdisver wordt gebruikt bij patiënten. Dat is voor mij onverklaarbaar en tegenstrijdig want elk middel tegen corona moet inzetbaar kunnen worden als we de volksgezondheid van de mensen bovenaan zetten.

  Met vriendelijke goet,

  Ciska Post

  • T. Schulte says:

   Het is voor mij duidelijk dat hydroxychloroquine niet bij corona gebruikt mag worden omdat het goedkoop is, in tegenstelling tot de vaccins die veel meer geld opbrengen voor de farmaceutische industrie en belanghebbenden in de verschillende adviesraden en politiek.

   • Annemarie de Nobel says:

    Met verbazing en enige blijdschap heb ik het artikel gelezen. Ikzelf heb al 40 jaar Sjogren en heb al zoooo vaak mijn klachten bij de artsen neergelegd. “Niks aan te doen” was steeds het antwoord.
    Ik ben patiente in het UMC Utrecht…🥲waarom kan ik niet deelnemen aan een onderzoek? Ik heb al zooo lang de klachten🥲🥲

  • Hydroxychloriquine geeft in hoge dosering veel bijwerkingen en zorgt dan met name voor hartklachten. Bij Corona is de geadviseerde dosis twee keer zo hoog als in dit onderzoek. Bij patiënten die ernstig ziek zijn door Corona, kan dit dus juist voor meer problemen zorgen.

   • Het staat ook in de bijsluiter van Hydroxycloroquine dat je er ritmestoornissen van kunt krijgen. Maar alle medicatie is noodzakelijk kwaad waarbij de een wel en de ander nauwelijks bijwerkingen krijgt. Helaas is het zonder helemaal niet te doen. Ik heb nu prednison, hydro, sulfasalazine en 2 x per jaar halfjaar Rituximab infusen.

 • Ilse verkuil says:

  Ik loop al jaren met mijn sjogren klachten in het umc utrecht ik slik al de plaqenil.
  Ik zou graag mee werken aan dit onderzoek.
  Groet ilse verkuil

 • Marjon van Rooij says:

  Als ze met een grotere groep wil gaan testen dan wil ik me graag aanmelden. Ook al jaren Sjõgren en Plaquenil. Is ergens meer informatie over het onderzoek en de resultaten?

 • Marjon van Rooij says:

  Als ze met een grotere groep wil gaan testen dan wil ik me graag aanmelden. Ook al jaren Sjõgren en Plaquenil. Is ergens meer informatie over het onderzoek en de resultaten? Erg benieuwd of het ook iets met de vermoeidheid doet?

 • Marjon van Rooij says:

  Als ze met een grotere groep wil gaan testen dan wil ik me graag aanmelden. Ook al jaren Sjõgren en Plaquenil. Is er ergens meer informatie over het onderzoek en de resultaten? Erg benieuwd of het ook iets met de vermoeidheid doet?

 • Marjon van Rooij says:

  Mooi onderzoek! Als ze met een grotere groep wil gaan testen dan wil ik me graag aanmelden. Ook al jaren Sjõgren en Plaquenil. Is er ergens meer informatie over het onderzoek en de resultaten? Erg benieuwd of het ook iets met de vermoeidheid doet?

 • Als er nog een grotere groep sjögren patiënten gezocht worden, doe ik daar graag aan mee. Heb al jaren sjögren.
  Sinds kort slik ik Salagan.
  Nogmaals ik wil graag deelnemen bij een groter onderzoek.
  Frans

 • Ellen van der Schaaf says:

  Ruim 10 jaar Plaquenil (Hydroxychloroquine) geslikt. Op eigen initiatief afgebouwd omdat ik het idee had het helpt mij niet (meer). Ook de vele bijwerkingen vond ik zorgelijk. Ik kreeg oog problemen. Geen medicijn om lang te gebruiken!
  Nu 2 jaar later, heb ik geen spijt. Zelfs ook Arcoxia afgebouwd met goedkeuring reumatoloog.
  Wat hielp/helpt? Bewegen en gezond eten. Bewust zijn van he lichaam, weten wat kan en zien wat mogelijk is.
  Veel bijwerkingen ben ik kwijt.
  Pas op met Plaquenil en gebruik het tijdelijk, mijn ervaring.

  • WP vd Dorp says:

   Nu ik gebruik ook al jaren plaqunil en ik ga daar voor ook 1 x perjaar naar de oogarts en dus wordt er goed opgelet voor de bijwerkingen. Ben erg tevreden .
   p

 • Als er nog een grotere groep sjögren patiënten gezocht worden, doe ik daar graag aan mee. Heb al 42 jaar sjögren.
  Dus ja ik wil graag deelnemen bij een groter onderzoek

 • Mevr.G.van der Lee. says:

  Ik heb al jaren Sjögren behorend bij auto immuun ziekte SLE.
  Ben inmiddels 85 jaar.Drink veel, leef gezond,altijd (tot vorig jaar)
  i.v.m. Corona gesport.
  Mijn hoop is gevestigd op het nieuwe medicijn en hoop
  dat het snel voorgeschreven kan worden via de huisarts.

 • J.M.C.M.Hoevenaar-Nieuwenhuijs says:

  IK HEB AL JAREN SJÖGREN! Het werd bij mij in Frankrijk ontdekt. Na terugkeer ben ik al 10 jaren onder behandeling van het UMC in Utrecht. Ik slik hiervoor pregebaline.Helaas nu geen jaarlijks onderzoek meer door Corona. Inmiddels zijn mijn ogen beschadigd (vastgesteld door het Oogziekenhuis in Hilversum), word ik enkele malen per nacht wakker door de droge mond en word ik ziek van de hevige vermoeidheid dagelijks, hetgeen tijdtekort oplevert en weinig lust iets te doen. Ik zie dat als een groot gemis om van het leven te mogen genieten. Dolgraag zou ik de juiste medicatie willen krijgen. Ik ben reeds tweemaal met Pfyzer ingeënt

  • J.M.C.M.Hoevenaar-Nieuwenhuijs says:

   Ik vergeet te schrijven, dat ik ook polyneuropathie in de benen en nu verergerd in de voeten heb. Ik kan geen schoenen meer verdragen. Ik draag ook steunkousen met het oog op de zwelling in de benen. Heel gelukkig zou ik met goede begeleiding, of medicatie zijn, zodat het kleine beetje jaren wat plezieriger kunnen worden.

 • M.J. van der Meulen says:

  Ik vind dit een erg vaag verhaal. Het lijkt of het alleen over tranen en speeksel gaat. Daarom wil ik weten wélke klachten er verminderden, alleen deze twee, of ook alle echt ernstige symptomen?

 • Marina Peese Binkhorst says:

  Ik ben net gediagnosticeerd met Sjögren. De afgelopen 10 jaar dacht ik spierreuma te hebben aan de aanhechtingsspieren van gewrichten. Ben gaan revalideren, maar dat schoot niet op. Toen kreeg ik te horen dat ik Renitus Pigmentosa in beide ogen had. Als klap op vuurpijl kreeg ik het bericht, dat ik een auto-immuunziekte in de maag had en daardoor een hogere gevoeligheid voor de ontwikkeling van maagkanker. O ja, kurkdroge mond, droge neus, droge huid, nou ja alles droog, was ook een dingetje. Bij de lakmoestest van de ogen…. dus geen druppel vochtaanmaak.
  Ik heb inmiddels een vergevorderde staat van S. en de verwachting is dat de medicatie niet veel zal doen. ’n Lyphoompje dat was wel een mogelijkheid. Helaas kan ik bij dit alles niet te lang stil blijven staan. Mijn man is terminaal, dat is mijn prio. Mijn tijd komt nog.

 • Afke Sinnema Bakker says:

  Ik wil graag meedoen aan een uitgebreider onderzoek,ikheb ook
  tortie collis spasmoticus dus het is wat spieraandoening wat dubbel.
  Heb erg last van droge ogen ,mijn tanden zijn er net uitgetrokken zo
  slecht waren die.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *