Veel mensen met een reumatische aandoening weten uit ervaring dat het weer invloed kan hebben op de (pijn)klachten die zij ervaren. Hiervoor is nu ook wetenschappelijk bewijs. Een Engelse studie toont aan dat vochtig, winderig weer met een lage luchtdruk de kans op pijn extra vergroot.

Mensen met chronische pijn, zoals bij diverse vormen van reuma, hebben 20% meer kans dat hun pijn opvlamt op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en lage luchtdruk. Dit blijkt uit de studie Cloudy with a Chance of Pain. Daarin rapporteerden 13.207 deelnemers dagelijks de mate van pijn via hun smartphone. De GPS sensor in de smartphone registreerde hun locatie, die de onderzoekers konden linken aan het dichtstbijzijnde weerstation.

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland: “Het is goed dat deze resultaten er zijn en dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor het effect van het weer op chronische pijn. Voor mensen met een reumatische aandoening kan het helpen om alert te zijn op weersvoorspellingen en eventuele pijnopvlammingen. En waar mogelijk daar hun dagelijkse activiteiten op af te stemmen.”

Reacties

 • Joke Tolsma says:

  Heel duidelijk dat de luchtdruk invloed heeft op mijn fibromyalgie. Ook vocht dus regenachtige dagen maken het mijn lichaam niet gemakkelijk.
  Afgelopen zomer, dus de warme zonnige dagen was een weldaad voor mijn lichaam en als het lijf goed voelt is ook de energie om leuke dingen te doen aanwezig. Dit herfstweer zoals het nu is, is om te huilen. Overal veel pijn, erg moe en alles kost te veel energie.

  • Annie boterhoek says:

   Dit klopt wel en in Spanje geweest een paar keer zodra ik terug ben en ik kom weer in een koelere omgeving dan komt de pijn ook weer opzetten vooral de laatste weken heb ik erg veel last aan mijn handen knieen en heupen

  • Ook ik voel aan de ergere zenuwpijn en meer last van artrose als het slechter weer wordt al wil je het niet weten, maar ook bij Perifere polyneuropathie verergerd de pijn dus ook bij meer vocht en kou gepaard gaande met een lage barometer stand

  • Ook ik heb Fibromyalgie..en zenuwpijnen.
   Het weer speelt ook bij mij parten..
   En ik word een kluns erbij.
   Vaak gaat er van alles mis en laat van alles vallen.
   Ook de ogen en aangezichtspieren lijken wel paar centimeters ingekort.
   En al wat er meer bij komt .
   Maar door het cbd/thc olie ..
   hou ik mijn kop der nog bovenop
   Maar verhuizen naar een ☀️land?
   Dat heb ik er nog niet voor over .

 • Mieke Jansen says:

  Ik heb een galblaas operatie gehad..zodra er weersverandering op komst is weet ik het al mijn binnenlijf litteken trekt in mijn lijf.Nu ben ik zover dat ik er migraine van krijg van het trekken van het litteken.Zo krijg ik dan ook geen rust meer in mijn lijf.Weersverandering vreselijk.Groet Mieke

 • Faby Baaten says:

  Ik heb reumatoïde artritis, fibromyalgie en daarbij problemen met de pezen, dit allemaal laat me niet goed functioneren en inderdaad het veranderen van het weer heeft veel invloed op mijn pijnen zoals vanacht dat ik wakker van de pijn werd en opstaan moest om paracetamol te nemen.
  Al moet ik vertellen dat sinds een tijdje ben vitamine B12 en curcuma op aanraden van een collega aan het nemen en sindsdien is de pijn aanzienlijk minder geworden en mijn energie toegenomen…..het is het proberen waard…groetjes Faby..

 • Anja Koppelaar says:

  Het weer heeft wel degelijk invloed.
  Met de vochtige frisse dagen Ben je tot veel minder in staat. Het kost je zoveel energie die is in de Middag al op ook al doe je niets bijzonders. En dan heb Ik het niet eens over de pijn. Als Ik met vakantie was in spanje kun je zoveel meer en dat is genieten. Ik heb Fibromyalgie en actrose.

 • Ik heb met dit weer ook veel meer last van mijn nek , schouders en de rug heb ook fibromyalgie . Ben ook veel vermoeider .Tegenwoordig ook veel en vaak migraine .

 • Ringer Heringa says:

  Heb Fibromyalgie. Kon altijd goed tegen de warmte, maar afgelopen zomer niet. Waarschijnlijk doordat ik Diazepam afbouw. Heb nooit tegen het koude(re) en vochtige weer gekund. De laatste weken erg veel spierpijn. Erg moe! Zo stijf al een plank. Lopen moeizaam. Paracetamols helpen niet. Wat een ellende. Mooi dat dit onderzoek bevestigt wat mensen met chronische pijn allang wisten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *