Veel mensen met een reumatische aandoening weten uit ervaring dat het weer invloed kan hebben op de (pijn)klachten die zij ervaren. Hiervoor is nu ook wetenschappelijk bewijs. Een Engelse studie toont aan dat vochtig, winderig weer met een lage luchtdruk de kans op pijn extra vergroot.

Mensen met chronische pijn, zoals bij diverse vormen van reuma, hebben 20% meer kans dat hun pijn opvlamt op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en lage luchtdruk. Dit blijkt uit de studie Cloudy with a Chance of Pain. Daarin rapporteerden 13.207 deelnemers dagelijks de mate van pijn via hun smartphone. De GPS sensor in de smartphone registreerde hun locatie, die de onderzoekers konden linken aan het dichtstbijzijnde weerstation.

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland: “Het is goed dat deze resultaten er zijn en dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor het effect van het weer op chronische pijn. Voor mensen met een reumatische aandoening kan het helpen om alert te zijn op weersvoorspellingen en eventuele pijnopvlammingen. En waar mogelijk daar hun dagelijkse activiteiten op af te stemmen.”