9000 diagnoses per jaar

Jaarlijks krijgen ongeveer 9.000 mensen boven de 50 jaar de diagnose spierreuma, ook wel bekend als polymyalgia rheumatica (PMR). Nu wordt spierreuma vaak traditioneel behandeld met prednison, een medicijn dat ontstekingen vermindert. Helaas ervaart tot wel 65% van de mensen vervelende bijwerkingen van dit medicijn, zoals botontkalking (osteoporose), ontwikkeling van suikerziekte, een verhoogd infectierisico, dunner wordende huid, slapeloosheid en gewichtstoename. Daarnaast kan de behandelduur met prednison lang zijn, vaak wel twee tot drie jaar.

Doorbraak in spierreuma-onderzoek: minder prednison nodig door alternatieve behandeling

Eenmalig infuus

In hun onderzoek ontdekten reumatologen van de Sint Maartenskliniek dat rituximab een veelbelovend alternatief is. Rituximab is niet nieuw. Het middel wordt al voorgeschreven voor andere soorten reuma, maar nog niet voor spierreuma. Rituximab wordt toegediend via een eenmalig infuus, terwijl prednison dagelijks als tablet wordt ingenomen.

Het onderzoek toont aan dat mensen die rituximab kregen, al na een jaar veel minder afhankelijk waren van prednison. De helft van de mensen die rituximab kregen, kon zelfs na een jaar helemaal stoppen met prednison.

Kleine groep patiënten

“Dit was een zogeheten proof of concept-studie met een kleine groep, maar de resultaten zijn robuust en veelbelovend”, zegt dr. Aatke van der Maas, reumatoloog bij de Sint Maartenskliniek en hoofdonderzoeker van het project. “Dit onderzoek maakt ons enorm hoopvol. We streven naar een effectieve nieuwe behandeling voor spierreuma, omdat het niet alleen de afhankelijkheid van prednison vermindert, maar hopelijk ook de levenskwaliteit van de patiënten kan verbeteren.”

Vervolgonderzoeken gestart

De Sint Maartenskliniek zal het onderzoek naar rituximab voortzetten in samenwerking met een aantal andere reumacentra, waaronder Rijnstate, Gelre ziekenhuizen, Radboudumc, ZGT Almelo en UMCG. Er zullen twee aanvullende studies worden uitgevoerd, dankzij steun van ZonMw en ReumaNederland. In deze studies zal een groep patiënten rituximab krijgen op het moment dat de diagnose spierreuma wordt gesteld, en de andere groep op het moment dat er sprake is van een opvlamming van de klachten. Voor extra controle zal een deel van de deelnemers rituximab krijgen, het andere deel een placebo.

Meld je aan voor deelname

 

De ziekenhuizen moedigen mensen aan zich aan te melden voor deelname aan deze vervolgonderzoeken. Dit helpt om de bevindingen zo snel mogelijk te kunnen bevestigen en beschikbaar te maken voor alle mensen met spierreuma. Interesse? Via deze link vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Lees ook:

Neem ook eens een kijkje op ons nieuwe platform reuma.nl. Je vindt er betrouwbare informatie en verhalen over leven met reuma; alle vormen van reuma. Maak verbinding met anderen en ga in gesprek. Op deze pagina van het platform lees je alles over: spierreuma (PMR)