Álles voor jeugdreuma

Ieder kind een eigen medicijn. Ieder kind een onbezorgde jeugd
Per fiets naar Genua en op de ijshockeyschaatsen
Bas Vastert reisde ooit naar een congres in Genua per fiets, om geld op te halen voor kinderen met reuma. Onderweg stopte hij bij heel wat ziekenhuizen om daar opbeurende kaartjes, ‘fietspost voor jeugdreuma’, te bezorgen. Samen met Joost verruilde hij recent nog zijn witte jas voor een ijshockeytenue op een internationale familiedag voor patiënten. En natuurlijk gaan Bas, Joost en Jorg ieder jaar langs de deur met onze collectebussen.
Waardevolle database
Afgelopen jaren is hard gewerkt aan onderzoek naar betere behandelingen. Niet alleen in het WKZ, ook binnen een unieke, internationale samenwerking met alle kinderreumatologiecentra van Nederland en Canada. Zo is een waardevolle database ontstaan met gegevens van duizenden patiënten. Doel: ieder kind een behandeling op maat.
Op zoek naar biomarkers
Binnen dit onderzoek is de biologie van de ziekte inmiddels leidend. Dan komen we op het terrein van Jorg, hij bestudeert jeugdreuma in het lab, op celniveau. “Per cel kijken we naar wel 100.000 verschillende moleculen. Wat gebeurt of verandert er in die cellen bij ziekte? We zoeken naar zogenaamde biomarkers; stoffen in het bloed die iets zeggen over hoe het met het kind en de aandoening gaat”, legt de onderzoeker uit. “Hoe meer patiëntgegevens, hoe groter de kans dat we biomarkers vinden. Aan de hand daarvan hopen we straks per kind te kunnen voorspellen hoe het zal reageren op een bepaald medicijn.”
Eerste successen
“Bij een deel van de patiëntjes heeft deze kennis er al voor gezorgd dat zij een behandeling-op-maat krijgen die beter werkt, en daardoor soms zelfs met medicatie kunnen stoppen”, vertelt Bas.
Samen met ouders en kind bepalen
Zijn collega Joost wijst nog op de belangrijke en groeiende inbreng van patiënten en hun ouders. “Je kunt als dokter wel zeggen dat er veel ervaring is met een bepaald medicijn omdat dit meestal goed aanslaat, maar misschien wil het kind liever een middel dat minder bijwerkingen geeft. We bepalen samen de behandeling.”
Dankzij ReumaNederland
Volgens de Utrechtse onderzoekers zijn er mede dankzij steun van ReumaNederland inmiddels goede bouwstenen gevonden voor een behandeling-op-maat. ‘Vanuit dit fundament willen we de komende jaren graag verder bouwen aan een gezonde toekomst voor de kinderen met jeugdreuma.’