Van snelle 3D-scan tot perfecte brace
Onderzoek, en nog eens onderzoek. Het is het fundament van onze organisatie. Daarin investeren we dan ook fors. Om ervoor te zorgen dat ontdekkingen vanuit de wetenschap écht doorontwikkeld kunnen worden naar oplossingen voor mensen met artrose en reuma, steunen wij ook innovatieve start-ups. Een mooi voorbeeld van zo’n ‘samenwerking’ is het werk van Manometric. Met behulp van 3D-technologie en kunstmatige intelligentie (AI) maken zij perfect passende hand- en polsbraces en splints. Een bezoek aan de jonge, bevlogen oprichters Pieter Smakman en Robin Jones in Den Haag.

Ortheses en protheses
Ze kennen elkaar al hun halve leven, Pieter en Robin. Ze groeiden samen op in Lisse, kozen beiden voor een studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft met een focus op Health Care, en inmiddels runnen ze met succes hun bedrijf Manometric. Een bedrijf dat jaarlijks vele honderden ortheses en protheses maakt voor handen.
Robin Jones laat zien waar het allemaal mee begon. Een buisvormig apparaat dat in een fractie van een seconde een 3D-scan maakt van de hand. De scan (ManoX) staat ondertussen in steeds meer ziekenhuizen en revalidatiecentra. Maar het prototype werd ontworpen in het kader van hun afstudeerproject.
‘Jullie steun kwam op precies het goede moment’
“Dankzij de steun en het vertrouwen van onder meer ReumaNederland op precies het juiste moment, konden we ons ontwerp ook écht naar de praktijk brengen. Daar zijn we nog steeds heel dankbaar voor. Anders was het bij een goed idee en goede tekening gebleven”, vertelt Pieter.
Huidige braces beperkt in functionaliteit
Een goed idee was het zeker. Want elk jaar worden er in Nederland meer dan 250.000 hand- en polsbraces aangemeten. In een groot deel van de gevallen gaat het om mensen met reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis en artrose. De braces die hier nu voor worden gebruikt zijn beperkt in functionaliteit en worden vaak als oncomfortabel ervaren, waardoor ze uiteindelijk onvoldoende worden gedragen. Manometric gaat op dit punt een paar stappen verder. En dat begint al bij het aanmeten; dat gebeurt driedimensionaal. En bovendien heel snel.
3D handscan in fractie van een seconde
3D-scanners zijn niet nieuw in de orthopedie. Maar de huidige scanners vergen veel oefening, vertelt Robin: “De patiënt moet bijvoorbeeld zijn hand heel stil kunnen houden. En dat is nu juist vaak lastig voor mensen met een handaandoening. Het is bovendien een tijdrovend verhaal voor de behandelaar.” De scan van Manometric wordt in een fractie van een seconde gemaakt. Vervolgens wordt binnen twee weken een nauwkeurig aansluitende brace in 3D geprint.
Die braces worden steeds beter.
Aanpassen naar gebruiker
Robin licht toe: “Voordat de print gemaakt wordt, checken onze specialisten de scans. We kijken naar de verhoudingen van de hand, naar hoe ver iemand bijvoorbeeld zijn vingers kan strekken en buigen, en naar hoe de vouwlijn in de hand vrij blijft bij gebruik van een brace. Zo kunnen we de scan nog een beetje bijsturen of verfijnen. Nu gebeurt dat nog handmatig, maar de bedoeling is dat we de software op dit punt nog verder ontwikkelen.”
“Maar we kijken óók naar factoren als de leeftijd van een gebruiker, naar spiervolume in de hand of duim, naar de progressie van de klacht en naar zijn of haar activiteitenprofiel. Voor een bouwvakker maak je een andere brace dan van een oudere dame”, vult Pieter aan.
Biomechanica van de hand begrijpen
“Het gaat dus niet echt alleen om de scan. Het gaat ook niet alleen om de uiteindelijke 3D-geprinte brace. Het gaat hier vooral om het begrijpen van de biomechanica van de hand van de specifieke gebruiker. Zodat we maatwerk kunnen leveren.”
Robin: “Om die vertaalslag echt goed te kunnen maken, heb je heel veel data nodig. Met behulp van AI leren we daarom van elke orthese. Hoe meer orthesen we maken, hoe sneller ze nog verder verbeteren.”
Klein hulpmiddel, grote impact
En dat is belangrijk. Want hoe klein misschien ook het hulpmiddel; de impact is groot voor mensen met handbeperkingen.
“Met een goede brace kun je een operatie voorkomen”, zegt Pieter Smakman. “Met een goede brace kun je kracht behouden. En dus blijven meedoen. Want wist je bijvoorbeeld dat je alleen al door het verlies van de duimfunctie tot veertig procent arbeidsongeschikt kunt raken? Ortheses kunnen ervoor zorgen dat mensen zich weer vrijer voelen en weer vrijer kunnen bewegen.”
Ter illustratie vertelt hij over Ursula. “Zij is een van onze eerste Duitse patiënten. Ze durfde het na lange tijd weer aan om de skipiste op te gaan. Vorige week kregen we een foto uit de sneeuw.” De foto prijkt inmiddels op de homepage van de site.
Na een klinische, wetenschappelijke studie zijn de braces (en splints) van Manometric in aanmerking gekomen voor volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. Robin Jones: “Toen kwam de samenwerking pas echt goed op gang met ziekenhuizen en klinieken.”
Talent, techniek en bevlogenheid
Robin en Pieter hebben inmiddels een mooi team om zich heen verzameld van jonge, getalenteerde engineers, designers, orthopedische technici en productspecialisten. Een rondje door het gebouw illustreert hoe techniek en bevlogenheid tot mooie dingen kan leiden. Van naaimachines en 3D-printers tot de eerste schetsen van de volgende stap die ze willen maken naar enkels en voeten.
Patiënt moet op één staan
Pieter: “De juiste skills zijn belangrijk. Maar de patiënt moet wel echt op één staan. Voor ons is het belangrijk dat iedereen hier oprecht mensen wil helpen."
Video URL: https://vimeo.com/981926227
Meer info
Voor meer info en een overzicht van de locaties waar je terecht kunt voor een scanafspraak met een behandelaar, klik hier: