In 2000 kreeg Mieke opeens pijn in haar gewrichten. Het bleek reumatoïde artritis (RA) te zijn. Toen ging het ineens heel snel, de reuma greep om zich heen in haar lichaam. Inmiddels heeft Mieke twee nieuwe kniegewrichten, twee nieuwe heupen, een nieuw schoudergewricht en sinds de zomer van 2018 een nieuw polsgewricht. Hoe ziet hun leven met RA er nu uit?

Mieke: “Ik ben de vrouw van staal met al die nieuwe gewrichten”, zegt ze lachend. Maar valt er eigenlijk nog wel iets te lachen als je RA hebt? Mieke vindt van wel.

De grote klimboom in de kamer verraadt haar liefde voor katten, het zijn er drie. 

“Daar beleef ik veel plezier aan, het zijn allemaal deugnieten. Af en toe gaan Joep en ik er even tussenuit, maar niet ver meer. Lang reizen is veel te vermoeiend. Ik ben van nature een bezige bij, daarom doet het wel pijn dat mijn lichaam niet meer doet wat mijn geest wil. Het is fijn dat ik hulp in de huishouding heb en ook Joep is een grote steun.”

“We genieten wel, maar op een andere manier dan gedacht.”

Joep: “Ik mocht op mijn 55e jaar met pensioen. Toen dacht ik ‘zo, dan gaan we er lekker van genieten’. Dat liep anders omdat Mieke ziek werd. We genieten wel, maar op een andere manier dan gedacht. Ik heb als hobby mijn duiven, de hokken staan achterin de tuin. Daar kan ik een dagtaak aan hebben, maar die tijd heb ik niet omdat ik Mieke met veel dingen moet helpen. Al met al is het best zwaar, ook omdat Mieke zoveel operaties heeft gehad. Het is geen klaagzang hoor, het leven loopt gewoon anders."

“Het geeft ons rust dat ReumaNederland iets goeds met ons geld doet.”

Mieke: In 2011 hebben wij besloten om ReumaNederland als erfgenaam in ons testament op te nemen. Omdat we uit ervaring weten wat reuma aanricht. We hebben alles bij de notaris laten vastleggen, nadat we eerst advies hebben gevraagd aan ReumaNederland. Het geeft ons rust dat het is geregeld. Onderzoek is heel belangrijk om betere behandelingen te ontdekken. Wij vinden het een mooi vooruitzicht dat wij met onze nalatenschap kunnen bijdragen aan de genezing van reuma.”