“Reuma verandert alles in je leven. Alles wat daarvoor vanzelfsprekend was, is het nu niet meer. Die impact is enorm”, vertelt Sandra. Zes jaar geleden kreeg ze last van haar handen. Snel daarna kreeg ze ook last van haar voeten en nek. Na onderzoeken in het ziekenhuis blijkt het polyartrose en fibromyalgie te zijn. “Voor mijn gevoel liet mijn lijf me in de steek.”

Sandra besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en meldde zich aan als ervaringsdeskundige bij ReumaNederland. Ze beoordeelt samen met andere patiënten de aanvragen van wetenschappers voor financieren van hun onderzoeken. “Ik geniet ervan om wetenschappelijke onderzoeken door te nemen. Je ziet dat onderzoekers bezig zijn met jouw ziektebeeld om dingen te verbeteren. Ik wil zelf ook kijken naar de toekomst en dit vrijwilligerswerk helpt me daarbij. Is het niet voor mezelf, dan wel voor een ander die er hopelijk in de toekomst profijt van heeft.”

Leren genieten van het leven. Dat is voor Sandra ook een positieve kant van reuma. “Niet alles moet meer, maar mag. Ik merk dat ik mezelf meer gun. Gelukkig steunen mijn man en mijn dochter me overal in.”
Met vallen en opstaan heeft Sandra leren genieten van de kleine dingen in het leven. “Ik kan het ziek zijn niet veranderen, maar kan wel proberen er anders mee om te gaan. Ik wil me niet meer laten leven door mijn ziekte. Soms lukt dat, soms ook niet.”

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.