Rolf Haaze heeft de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. Toch is Rolf ondanks zijn reuma elke dag op de schaatsbaan te vinden. ’s Avonds werkt hij om overdag te kunnen schaatsen. Daarom was voor hem een digitale collectebus een mooie uitkomst.

“Ik wil mensen directer betrekken bij mijn digitale collecte”

“Ik heb er veel over nagedacht, hoe ik dit jaar meer kan ophalen met de digitale collectebus. Dit jaar ga ik het echt persoonlijker maken en mijn eigen verhaal vertellen. Op die manier wil ik mensen er directer bij betrekken”, vertelt Rolf enthousiast, “door mijn verhaal te vertellen.”

“Ik heb mijn leefstijl omgegooid”

“Ik heb een jaar lang MTX geslikt, maar daar voelde ik me ontzettend slecht door. Ook al gingen mijn ontstekingen en pijn weg, ik was compleet lusteloos. Ik ben wel altijd blijven schaatsen, voor zover dat kon. Op gegeven moment, drie jaar geleden, kreeg ik als gevolg van de medicatie een maagzweer. Die is een aantal jaar actief geweest voor ze het ontdekten. Ik werd toen opgenomen in het ziekenhuis en toen heb ik het helemaal omgegooid: ik ben gestopt met mijn medicatie, ben keihard gaan trainen en let erg op mijn voeding.”

Na deze ervaring is het voor Rolf erg belangrijk dat er onderzoek gedaan kan worden. “Ik heb nog steeds mijn mindere dagen. Zeker met veel regen word ik snel stijf. Maar juist doordat ik doorga met sporten, voel ik me goed. Dat werkt voor mij.”

“Je kan het niet zien!”

Wat Rolf ook heel belangrijk vindt, is dat reuma zichtbaar wordt gemaakt. “Op school stuitte ik op veel onbegrip” vertelt Rolf. “Je kan het niet zien! Op school zeggen ze dan ‘je gaat wel een middag schaatsen, maar je kan niet de hele dag in de schoolbanken zitten’. Dat onbegrip zorgt ervoor dat ik heel graag iets voor ReumaNederland wil doen, in welke vorm dan ook.”

“Een paar jaar geleden was ook een meisje op tv, die vertelde toen over haar jeugdreuma samen met Anita Witzier. Dat programma heeft me zó geholpen om aan mijn vrienden te laten zien: dit is wat het is! Niet zozeer een antwoord op de vraag ‘wat is reuma’, maar meer over wat er met je gebeurt als je reuma hebt. Dat vind ik belangrijk, om daarmee bezig te zijn.”

Dankjewel Rolf, voor dit bijzondere interview! Wil jij Rolf steunen of zelf een digitale collectebus aanmaken? Ga dan naar https://reumanederland.digicollect.nl/

Dit jaar gaat Rolf voor het allereerst ook fysiek langs de deuren. Hij heeft speciaal tijdens de collecte week vrij gevraagd van zijn werk bij Thialf.