In 2005 werd Grada collectant vanwege haar buurvrouw. “Zij was coördinator en vroeg of ik wilde collecteren. Dat vond ik prima.” Nu haalt ze elk jaar honderden euro’s op voor ReumaNederland. “Ik vind het belangrijk dat alle straten gelopen worden. Ik loop vaak de straten die nog over zijn. Ik denk dat ik daarom zoveel geld ophaal. Eén jaar haalde ik zelfs 350 euro op”, vertelt ze met voorzichtige trots.

Hoewel Grada zelf geen reuma heeft, kent ze twaalf jaar later wel mensen met reuma. “Mijn schoonzus heeft nu reuma. Dat geeft beperkingen. De ene week voelt zij zich goed, de andere week een stuk minder. Zij heeft veel pijn in haar gewrichten. Dat vind ik erg om te horen.”

Collecteren voor betere medicijnen

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Daarom vindt Grada dat er snel iets aan gedaan moet worden. “Ik vind het heel belangrijk dat geld naar onderzoek gaat. Hopelijk komen er dan betere medicijnen. Dat is echt nodig.”

Voorlopig is Grada nog niet van plan om te stoppen met vrijwilligerswerk. “Voor de Zonnebloem doe ik veel vrijwillig. Naast ReumaNederland loop ik bovendien nog voor twee andere goede doelen de collecte. Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn. Zolang ik nog gezond ben, wil ik blijven collecteren. Het is een kleine moeite, groot plezier. Ik hoop alleen wel op redelijk weer. Als het hard regent ga ik de deur niet uit, dan denk ik: vanmiddag wordt het wel weer beter. Maar voor de rest laat ik mij niet stoppen hoor.”

Wil jij je ook inzetten als collectant? Meld je dan snel aan!